Šta je novo?

Prečišćivač vode za piće

Iz mog nekog istrazivanja vidim da World Health Organization preporucuje pijecu vodu do 300 ppm kao bezbednu. A drugde kazu da je najbolja 50-150 ppm. Moja sestra ima neki bokal priciscivac vode, i njoj je ppm na 120-130. A sto vise istrazujes to vise zavrsis na nista. Neko kaze da voda sa vrlo malo ppm ti iznosi minerale iz organizma i nije zdrava, dok neki kazu da to nije istina. Neki kazu da je istina, pa zato uzmes reversnu osmozu filter, i uzmes remineralizator da vracas minerale u vodu. Al onda pogledas te reminalizatore, i vidis da koriste Calcit, a to je kao nezdravo za coveka (al je super da ne zardjaju cevke i sta ja znam, i za to je prvo korisceno). Pa onda mozes sa svemira da narucis remineralizator gde koriste neke morkse plodove za remineralizaciju, i to je kao zdravo. I onda tako istrazis sve, i opet nista ne znas.

Ovako se bukvalno završi svako moje istraživanje i pokušaj dolaska do nekog konkretnog zaključka da li ili ne uzeti neki prečišćivač za vodu. Lepo opisan proces. Kreneš da istražuješ i na kraju ne znaš ništa i ostanem na česmovači.

Ovaj Bureau of Indian Standards ne bih bas previse gledao sta prica jer on prica za Indijce sta je bezbedno, a kad pogledas na internetu "indian street food" mislim da je voda nešto poslednje o čemu oni treba da se brinu, zato bih ja tu više gledao WHO šta kaže kao i neki EU organ šta preporučuje

Ma da Indijanci imaju los kvalitet vode.. tamo je stroka i haos. WHO postujem malo vise, al i oni su mi sumnjivi. Ma svi su mi sumnjivi! :p

Ovako se bukvalno završi svako moje istraživanje i pokušaj dolaska do nekog konkretnog zaključka da li ili ne uzeti neki prečišćivač za vodu. Lepo opisan proces. Kreneš da istražuješ i na kraju ne znaš ništa i ostanem na česmovači.

Jeste, ne moze da se dodje do definitivnog odgovora. Ljudi bi 1+1 iskomplikovali :p

Nego, moja neka logika je da ne mogu bas da verujem vodi sa cesme, jer to mi drzava plasira. A drzavu samo brine da ne umrem od nje. Drzavu ne zanima moje zdravlje. Cak drzava bi volela da sam bolestan, da jurim doktore da se vrti ekonomija. A dok jurim doktore i mucim se ne mogu da izadjem da protestujem i da rusim vlast. Vole oni da smo bolesljivi garant.

Ali, conspiracy theories na stranu, otkud ja znam kakva je ta voda, i otkud znam dal je ista danas kao sto ce biti sutra. A i drzava na stranu, kakve su cevi kroz koje ta voda prolazi i dolazi do mene? I nebitno kakve su cevi danas dok je zgrada mozda nova, al kakve ce budu za 6 meseci i za 6 godina? Kad to uzmem u obzir, zato sam uzeo ovaj Voden filter. Kazu da cisti svasta...
  • Hlor i nusprodukte hlorisanja vode;
  • Pesticide – herbicide;
  • Teške metale;
  • Rđu i talog iz starih cevi;
  • Bakterije, ciste, parazite i alge;
  • Noroviruse 99.9%
  • Rđu i talog iz cevi;
  • Mikroplastiku
  • THM i VOC…
Dobro, ako cisti pola od toga, to mi opet ide u korist. Jedino znam da voda sa cesme mirise na hlor, voda kroz ovaj filter ne mirise na hlor. To je jedini "test" koji mogu sam da proverim. Ali nisam ja ni fizicar ni hemicar, tako da, otkud znam, mozda hlor ispari dok prodje kroz filter, a ovamo sa cesme ne ispari je mi odma voda izadje u casu. Pojma nemam. Saznacu nesto tacnije kad odnesem vodu na testiranje, nadam se.

A ovaj drugi bokal sto sam narucio, kaze da...

Prečišćava vodu:
od hlora 100%
od fenola 99%
od teških metala 98%
od rđe 100%
od pesticida 95%
od naftnih derivata 98%

Dobro, eto, ce mi prolazi voda sa cesme prvo kroz Voden filter, pa onda kroz Aquaphor Bokal filter, i trebalo bi da ocisti sve sto je stetno.

Ovo drugo sto imam sto meri tvrdocu vode, to me isto nekako baca na razmisljanje. Jer ta tvrdoca vode su kao minerali. Zdravi su minerali. Al onda kad sam istrazivao remineralizatore pre neko vreme, i naletim na pricu oko Calcita.

The RO industry is just waking up to the reality that long term consumption of demineralized water is bad for your health. The sellers of RO equipment are now racing around trying to find a solution to making their water healthy. From what I can see from the initial offerings, the industry has not done its homework because they are offering Corosex and Calcite solutions. While Corosex and Calcite will remineralize water, they were never designed to work in with the aggressive acidic water produced by RO systems. As a result, Calcite and Corosex filters can dump more minerals into the water than your kidneys can digest and result in the formation of kidney stones. Calcite and Corosex filters are obviously not the right solution for remineralizing aggressive acidic water produced by RO machines.

Bio je i jedan blog sto je super objasnjavao problem sa Calcitom, ali kao i forumi i sve korisno na internetu, polako su izbrisali i pogasili na razne nacine. Evo za calcit ako te zanima, samo ovo mogu da nadjem.

Poenta, za mene, je da bih radije da mi voda ima manje svega, pa ako hocu mogu ja posle da dodam malo himalajske soli ili necega i da je obogatim mineralima. I onda znam sta pijem. Ali ni to mi se ne radi. Mrzi me da komplikujem toliko. Kad sam kupio ovaj Voden filter, to je bilo to. Bukvalno sipam sa njega kao sto sipam sa cesme. Ali tvrdoca vode je i dalje visoka, pa cu da dodam i Aquaphor filter. Znam sigurno 100% da ce Aquaphor da smanji tvrdocu vode, jer to mogu sam da izmerim. A za sve ovo ostalo, jedino kad odnesem vodu na analizu cu znati kakva je sa cesme, kakva posle ciscenja Vodenom, i kakve posle ciscenje Vodenom + Aquaphorom.

Jebi ga, bas mi je zao sto je internet toliko propao. Sve su pogasili vezano za zdravlje, sve su preuzele korporacije i drzave. Ne mozes nista vise da nadjes online kroz google. Sve to sto je nakad postojalo na forumima o zdravlju i svemu tome jer proterano sa neta, i sad nadjes tako neki community na facebook grupama i drugim mestima, ali i to ces tesko da nadjes jer ne mozes da udaris google search i da nadjes. A i da nadjes, posto je sve to na ovim platformama, i onda te platforme sa cas izbrisu post ili banuju grupu/community.

Izgubili smo internet dok smo jurili pare :p

Jebi ga, bas mi je zao sto je internet toliko propao. Sve su pogasili vezano za zdravlje, sve su preuzele korporacije i drzave. Ne mozes nista vise da nadjes online kroz google. Sve to sto je nakad postojalo na forumima o zdravlju i svemu tome jer proterano sa neta, i sad nadjes tako neki community na facebook grupama i drugim mestima, ali i to ces tesko da nadjes jer ne mozes da udaris google search i da nadjes. A i da nadjes, posto je sve to na ovim platformama, i onda te platforme sa cas izbrisu post ili banuju grupu/community.

Izgubili smo internet dok smo jurili pare :p
Imas dobar tekst u (novom) SK o tome, o teoriji mrtvog interneta. Inace postavljao sam ovde pitanje o waterdrop kockicama i morao sam da probam. Moram priznati da dok sam koristio kockice uopste nisam ni pomisljao na druga pica (gazirana,energetska...), uz kockice popih vise vode za nedelju dana nego za prethodnu godinu :D

Ako su naši preci mogli da prežive (barem dovoljno dugo da ostave potomke) bez kuvanja vode toliko dugo, možemo i mi sa ovim što imamo :D

Imas dobar tekst u (novom) SK o tome, o teoriji mrtvog interneta. Inace postavljao sam ovde pitanje o waterdrop kockicama i morao sam da probam. Moram priznati da dok sam koristio kockice uopste nisam ni pomisljao na druga pica (gazirana,energetska...), uz kockice popih vise vode za nedelju dana nego za prethodnu godinu :D

Sta je novi SK?

Da ja sam primetio koliko se internet promenio u proteklih par godina, i onda sam naleteo na teoriju mrtvog interneta, i tacno je tako.

Nekad si mogo da nasdjes SVE na internetu. Ne znam, izraso ti mali zeleni coveculjak na malom prstu na levoj nozi i svaku noc pokusava da te ubije. Nadjes 50-500 forum postova ljudi sto imaju isti problem, i sta su sve probali, i sta misle o tome, i tako sve izdetaljisano od ljudi koji imaju problem i od ostalih clana foruma. I dok sve to procitas i istrazis, mnogo si naucio i neke stvari znas i mozes da pomognes sebi.

Sad nema nista. Puklo mi srce i umro sam. Nece nadjes 3 rezultata da vrede. A reddit je go *****, isto tako i Facebook grupe su *****. Ne znam, mislim da se i populacija interneta promenila mnogo. Nekad smo bili mi i mi. A sad su svi, i kvalitet je potonuo ispod nule.

Ovaj lik je lepo objasnio neke stvari. A i komentari na video su bas dobri. Bas nadjem ljude sto pate za forumima i slobodnim informacijama kao ja.

Mozda treba svi da predjemo na dark/deep web, pa tamo slobodno da si prica ko sta oce. Al i tamo ce udju korporacije i drzave posle i opet ce nas zajebu :p

Ne znam sta su waterdrop kockice. Bacicu pogled.

@Scorpi
Možda jednostavno treba manje da brineš.

Previše nam truju pamet, pa su nas ubedili da više voda i vazduh nisu zdravi pa nam trebaju specijalni filteri da bi živeli.

Necu manje da brinem. Hocu vise da brinem! :p

Ali nisu vise isti. Hemija i sve sto covecanstvo ima i koristi, ne moze da je vise isto. A sigurno niko nece da brine o sitnicama, ne znam, estrogen u vodi, dok ne pocnu ljudi da umiru od toga ili dok ne prodje 50 godina. Ja ne mogu da cekam 50 ili 500 godina. Sistem se sporo krece. Svako nek brine za sebe.

Ako su naši preci mogli da prežive (barem dovoljno dugo da ostave potomke) bez kuvanja vode toliko dugo, možemo i mi sa ovim što imamo :D

Ma mozemo, al ja bi malo duze i bolje da pozivim. Ovo sto imamo nije isto sto su nasi preci imali sto se tice hrane i vode i vazduha i... svega...

Ako sam nesto u zivotu naucio to je na licnom iskustvu, to znanje je neprocenjivo. Ovo govorim jer vec par godina ne pijem vodu iz instalacije, tj. zvanicnog sistema a ne koristim nikakve specijalne i ozbiljnije preciscivace osim Aquaphor bokala. Da li radi? Radi, a evo i kako. Voda, konkretno u Beogradu je odvratna, smrdljiva sa odvratnim ukusom, ne mislim samo na hlor (inace ako nadjem dokumenta sta nasa voda sve sadrzi a ZAKONSKI je dozovoljeno, sam zivi otrov), previse tvrda, kamenac, se stvori vec posle prvog koriscenja u ketleru. Sa Aquaphor bokalom, voda je kao sa izvora, bukvalno tako. Bez mirisa, pitkog ukusa - i ako voda nema ukus ali mi to tako opisujemo.. Kamenac u ketleru se tek nazre posle par meseci koriscenja, a recimo da ga intezivno koristim bar dva puta dnevno. Iskren da budem, voda sa cesme mi je opterecivala bubrege, imao sam cesce izlaske u Weneciju. Ovo je napravilo definitivno promenu. Uzeo sam, probao, uverio se. Sada mi se voda sa cesme gadi, retko gde pijem vodu ako sam negde van kuce. Nije skupo da bi se o tome razmatralo kao nekoj posebnoj investiciji. Ako sam zvucao kao sa Top Shop-a nije mi bila namera :) Preneo sam samo utiske u nadi da ce nekom znaciti. ;)

@Scorpi najkompetentnija laboratorija ti je laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd u Bulevaru despota Stefana. Mogu da urade većinu stvari koje hoćeš, ali ti se cena svega što si naveo neće svideti. Moj savet ti je da analize radiš pred kraj životnog veka filtera koji navodi proizvođač. Na taj način ćeš saznati koliko dobro filter stvarno radi i da li preporuka proizvođača odgovara tvom načinu korišćenja. Još bolje bi bilo da uradiš i kada su filteri tek zamenjeni i kada su pred kraj. Idealna situacija bi bila da od proizvođača dobiješ analize na osnovu kojih tvrde da njihov filter uklanja iz vode sve što su naveli na sajtu i uporediš sa rezultatima tvojih analiza.

Moram da te ispravim što se tiče uređaja za merenje tvrdoće vode koji si kupio. Ti imaš uređaj za merenje TDS - total dissolved solids, a ne za merenje tvrdoće vode. TDS je jedan od indikatora mogućeg kvaliteta vode. Izabran je jer ga je veoma lako i jeftino odrediti, ali niko ko se bavi kvalitetom vode neće samo na osnovu njega da kaže da li je neka voda ispravna za piče ili ne.

U nekom od postova si naveo da ti je TDS porastao posle filtera. Pošto su filteri iz aparata koji si uzeo primarno zasnovani na aktivnom uglju postoji mogućnost da su filteri dostigli maksimum zasićenosti i sada otpuštaju supstance za koje imaju manji afinitet u korist supstanci sa vecim afinitetom vezivanja. Ovo je poznati nedostatak filtera sa aktivnim ugljem.

prvi put cujem za waterdrop i morao sam da proverim sta je. Zvuci vrlo interesantno, mada mi se cena ne svidja.
Ja ne konzumiram kofein pa me ta kolekcija ne interesuje (micro energy). Takodje ne konzumiram sokove pa mi ni micro drink nije interesantan. Generalno, nista sto ohladjeni vocni caj ne bi postigao. Zapravo, micro drink i jeste vocni caj sa steviom.
Ono sto konzumiram su izotonici posle fizicke aktivnosti i microlyte zvuci itneresantno, ali kao sto rekoh, cena mi se ne svidja. ispadne 75rsd za 400-600ml sto je potpuno isto kao i npr rosa isotonic od 0.75 koji je oko 100rsd, odnosno oko 120-130rsd za litar. Nekada je cena za hidrostar bila ista, ali je sada poskupeo pa je on 200rsd za litar.
Prednost waterdropa koju vidim je sto u malom pakovanju imas vise litara, moze da se nosi na put, bici voznje i slicno. Takodje se mesa sa kiselom sto moze da bude dobar smek.
Ako uleti neka akcija moze da bude isplativo da se uzme veca kolicina.

Kao zamenu za micro drink, probaj cajeve. Uzmes neki kvalitetniji vocni caj, mozes i da mesas ukuse i ohladis nakon kuvanja. Stevia je skupa ko otrov, ali bas dugo traje.
Jos jedna caka koju sam pokupio je mohito nana. Par listova stavis u stakleni bokal vode (200rsd za ikea karaff bez pampura jer im pampur smrdi) i ostavis preko noci. Limunade posle toka su top. Cak i da pijes samo kao vodu, ima vecu svezinu nego cista voda. Savrseno za leto. Kolega je takodje radio sa cajem od nane. Tipa 5 kesica vocnog caja i jedna od nane i to opet bude super sveze kada se ohladi. Meni je to broj 1 za goste tokom leta.
Ako hoces kofein, ukombinujes crni ili zeleni caj.
Jeste waterdrop jednostavniji, ali na kraju je to opet industrija. To mi zvuci kao coca cola zero. Nema secer pa je odjednom i zdravo za pice.

Odavno je isteklo vreme za edit.
Što se tiče analiza, najbolje bi bilo da prvo tražiš od lokalnog vodovoda analize kvaliteta vode, Ako imaju analizu u V obimu bilo bi idealno jer to pokriva metale, pesticide trihalometane itd itd. Kada vidiš čega sve ima u vodi možeš da tražiš tačno ciljane analize, tj radi ćeš manji broj parametara i analiza će biti jeftinija. Lupam u vodovodskojvodi nema arsena i žive onda nemoj ni ti da ih radiš u analizi tvoje filtrirane vode

Jeste waterdrop jednostavniji, ali na kraju je to opet industrija. To mi zvuci kao coca cola zero. Nema secer pa je odjednom i zdravo za pice.
Zato i ja imam dilemu i zato sam pitao ovde. Da li je zdravo, ustvari da li moze da skodi? A sto se cene tice, dodje mu kao limenka koka kole ili guarane samo je mana sto ne kupujes na komad kao limenke nego placas odjednom malo vecu sumu. Upravo mi je stigao Microlyte test pakovanje pa cu da vidim kakvo je u odnosu na microdrink. Nisam ljubitelj kofeina, al sam probao u prvom setu i te kockice i nisu lose :)

Samo nemoj da preteras sa microlyte. To je sportsko pice i nije za svaki dan ceo dan.

Evo , da ispratim svoju izjavu sa prethodne strane:

Prošlo je 6+ meseci otkako sam ugradio sistem za prečišćavanje ispod sudopera - dakle, nešto više od polovine deklarisanog roka trajanja.
I ne bejaše mi teško, odnesoh vodu na analizu u Institut za javno zdravlje Vojvodine na analizu - mikrobiološku i hemijsku.
Možda je trebalo da nosim pred istek roka, ali u međuvremenu je bebac porastao i taman sada treba da prestanemo da mu vodu prokuvavamo, pa mi je ovo bilo važno jer ne želim da pije flaširanu.

Poređenje je, dakle, moje filtrirane vode i novosadske zvanične vode "na izvorištu" tj. u fabrici. Novi Sad.
Rezultat je takav da je filtrirana voda 100% mikrobiološki i hemijski ispravna, sa smanjenim sadržajem hlora i organskih jedinjenja što mogu da potrdim i iz iskustva, nema tog mirisa.
Ipak, u svim ostalim aspektima gotovo je identična nefiltriranoj, za koju rekoše da inače nema teških metala.
Što se tiče tvrdoće tj kamenca takođe, gotovo da nema razlike - ima ga dosta. Postoji sličan set sa filterom za tvrdu vodu koji sam nameravao da uzmem dogodine, ali takav set nije dostupan sa kompletom za montažu, samo kao zamenski set samih filtera.

Nameće se zaključak da to onda možda i nije vredno tih nekih 8K (ne znam da li smem ali navešću da je kod mene u pitanju set Barrier Expert Standard).
Ono što ostaje nepoznanica jeste - kakva je voda na mom točionom mestu tj. redovnoj slavini, neprečišćena. Da li kupi usput, kroz decenijama stare cevi, razne materije zbog kojih možda ipak vredi imati filter?
Nažalost nisam testirao tu "originalnu" vodu sa redovne slavine, nije to baš jeftino.
To što je voda u fabrici OK ne mora da znači da je i kod mene kući takva, ali eto, barem sam saznao da kod filtrirane nema ni traga od "ozbiljnih kolonija bakterija" i da može da se daje detetu.

Poslednja izmena:
Zaista nema smisla da daješ rezultate vode posle filtera, ako se ne uporedi sa istom vodom pre filtera.

Meni ima, jer nije mi bio cilj da saznam šta filter radi nego da li je voda iz njega ispravna.
Za nefiltriranu vodu znam kakvog je ukusa i znam da često ima trunja vidljivog golim okom, zato sam i kupio filter, ne moram da imam papir.
Zato i ne iznosim zaključke, svako neka donese svoj.

@plivajuci_zamorac u Beogradu vodovod kontroliše vodu na većem broju tačaka u mreži. Isto bi trebalo da rade i svi drugi vodovodi, pa bi mogao da nađeš tačku koja je rekevantna za tebe. Po zakonu ti podaci bi trebalo da budu dostupni na zahtev, ali ne znam koliko ćeš stvarno morati da se iscimaš da ih dobiješ.

Imam dva Akvafor bokala sa filterima V100 25 (čini mi se da je taj model). Od kada sam dobio bebu ne koristi bokale već sam kupovaoi vodu, uglavnom Rosu. Beba je 15 meseci, da li mogu da joj dajem filtriranu vodu umesto Rose obzirom da više ne mogu da se borim sa plastikom a i zbog finansija.

Meni pedijatar rekao do 6 meseci da prokuvavam (česmovaču), ali i ja imam filter. Kasnije može i obična česmovača (ako imaš sreću da živiš u gradu koji ima ispravnu). Filtrirana, po mom mišljenju, još bolje.
Ali, zavisi koga pitaš. Ima ljudi koji su ubeđeni da mora rosa do punoletstva, to što je pakovana u plastiku koja je negde stajala nedelju dana na suncu..(radio sam u distribuciji pića).
Izbor je na tebi, svakako.
Ja imam filter ispod sudopera, pisao sam u temi ovde, i evo za ovih 9m koliko imam sina nije nijednom imao stomačnih ni bilo kakvih drugih bakterijskih problema.

Poslednja izmena:
Onda da iskoristim Akvafor :)

Ipak je beba u pitanju, ja sam napisao svoje iskustvo ali odluka i odgovornost su tvoji ;) Ako se odlučiš za filtere samo ih redovno menjaj, podrazumeva se

Meni pedijatar rekao do 6 meseci da prokuvavam (česmovaču), ali i ja imam filter. Kasnije može i obična česmovača (ako imaš sreću da živiš u gradu koji ima ispravnu).
Mislim da je to prokuvavanje vode za bebe najveća zabluda kod nas.
Pokušaću da objasnim :
Vi kada prokuvate vodu, vi hoćete da ubijete bakterije, ali njih u cesmovaci nema jer je prisutan hlor, koji je zaslužan za to. Hlor ubija samo bakterije, ali ne i ostale stvari poput hemijskih elemenata, rdje iz cevi, teške metale, pešak itd...
Voda kada krene da isparava, ta para je u stvari ono najčistije što je potrebno, a na dnu ostane sve ovo što sam naveo da hlor ne ubija.
Na kraju ništa niste postegli, sem što je i ono malo dobro iz vode, isparilo.

U česmovači nema hlora. On se koristi u procesu prečišćavanja, ali ga u finalnom produktu ni u samom vodovodu nema, pa ako ga neko ne dodaje u tvoje cevi, ne može da ga bude ni kod tebe na česmi. Hlor ima specifičan intenzivan miris i znao bi da ga ima u vodi za pićenogo pre nego što bi ga video. Ono belo u vodi kada se pusti česma je od vazduha zbog pumpe (već objašnjavano na ovoj temi).

Ako veruješ procesu prečišćavanja vode (kada kažeš da nema bakterija), onda veruješ i da nema ostalih štetnih elemenata, jer se sve testira.

Ono što ispari tokom kuvanja vode nije "dobro", nego je "čisto". To nisu sinonimi. Destilovana voda može da se pije, ali nije preporučljiva, baš zbog toga što je "čista", pa ne samo da nema štetnih materija, nego nema ni dobrih (elektroliti).
- Plastično objašnjeno: da ništa ne jedeš, a piješ isključivo destilovana vodu umro bi istom brzinom kao i onaj koji niti jede niti pije išta (čak i brže, zbog diuretskog dejstva destilovana vode koja će osmozon povući i elektrolite iz tela napolje).

Što se tiče plastičnih flaša, sve one imaju oznake koje označavaju koliko su i za šta sigurne.

Ja koristim reversnu osmozu kao filter za vodu sa mineralizatorom vec 3 godine. Isti ukus vode kao rosa, bez mirisa i boje, druga slavina je bez mineralizatora i tu vodu koristimo iskljucivo za espreso apart, i kuvanje. Voda je bez ukusa, mirisa, boje, kamenca.

U česmovači nema hlora. On se koristi u procesu prečišćavanja, ali ga u finalnom produktu ni u samom vodovodu nema

Moram da te ispravim, ima ga... Znam jer kad se ispituju sumnjivi kvarovi na uličnoj mreži koriste se testeri koji oboje vodu ako ima hlora, ako su podzemne vode nema reakcije 😉

Uzeo danas u Mere bokal Aquphor Time https://aquaphor.com/sr-rs/bokali/tajm sa jednim filterom košta 670 dinara, inače koristi maxfor+ ili b25 filtere. Ovi prvi su u Mere-u 4 komada 975 dinara, b25 su po drugim prodavnicama 3 komada oko 1200 dinara. Oba filtere su predviđena za prečišćavanje 200 litara vode. Za razliku od Ametista ovaj nema indikator iskorišćenosti filtera i za nijansu je manji.

Moram da te ispravim, ima ga... Znam jer kad se ispituju sumnjivi kvarovi na uličnoj mreži koriste se testeri koji oboje vodu ako ima hlora, ako su podzemne vode nema reakcije 😉
Pa kako smo onda živi ako ga ima?

To su količine koje se ne primećuju jer ako bi ga primetili to bi nam bilo poslednje...

Naravno da ima, ali u tragovima što je potpuno zanemarljivo za svakodnevnu upotrebu, kako ljudi, tako i dece. Nego problem je što se ljudi lože da piju ultra prečišćenu vodu ili da sa njom kuvaju kafu i hranu. Voda iz vodovoda ima kamenca, negde više, negde manje i bakteriološki je ispravna, ali ne i sterilna te stoga nije zgoreg prokuvati tu vodu ako se daje novorođenčadima i odojčadima. Ako je voda baš tvrda, onda je dobro imati neki bokal sa filterom. Sve ostalo je preterivanje.

Nazad
Vrh Dno