Šta je novo?

Pravi S.T.A.L.K.E.R.

Voleo bih samo da podsetim da kreatori STALKER-a nisu direktno preneli atmosferu iz samog okruzenja Cernobilja, (iako je mapa uradjena neverovatno verodostojno), vec im je glavna inspiracija bio vrsni film Andreja Tarkovskog iz 1979. godine, koje se takodje zove Stalker. U filmu se prvi put pominje "zona", kao nesto ne-zemaljsko i strano i prati Stalkerov put kroz nju. Film u mnogim sekvencama, prosto vizionarski, prorice katastrofu u Cernobilju...

Tezak je za gledanje, jako drugo traje i scene umeju da traju po par minuta, ali neverovatna atmosfera i kvalitet rezije, sve to nadomescuju. Film, zapravo, ima snaznu Hriscansku poruku i, sto se mene tice, vredi ga pogledati.

Poslednja izmena:
aaarghhh.........hocu i ja tamo !Mada koliko sam nasao po netu, tamo je sad gradiliste posto je neko dosao na ideju da obnovi pogone!

evo i turisticke ponude>

http://www.tourchernobyl.com/

Daj bre da se organizujemo nije ovo ni tako skupo, ako nas ima vise!

Prilozi

• pripijat.jpg
    pripijat.jpg
    55.8 KB · Pregleda: 87
Poslednja izmena:
sad sam pročitao celu postavku i moram priznati, stvarno privlači pažnji i stvara želju da obiđeš ničiju zemlju.

E to nije 100% proverena informacija,neko je negde cuo da planiraju obnovu nuklearke a i na nekim slikama,ljudi koji su bili tamo,lepo se vidi da su nekakvi radovi u toku na samom sarkofagu tj tamo gde je nekad bila rupa.Opet sa druge strane postoji prica da su ti radovi samo zalivanje betonom zarad zastite?????!!?U svakom slucaju na novijim slikama je sve vise velikih i novih kranova oko same nuklearke kao i ljudi u zutim odelima i mnogo je tesko sa sigurnoscu reci sta je tacno preko fotografijai sthurih informacija ..... treba tamo otici tamo sto pre!

Prilozi

• chy ge.jpg
    chy ge.jpg
    93.4 KB · Pregleda: 108
  • 1270315.jpg
    1270315.jpg
    148.5 KB · Pregleda: 373
  • weel.jpg
    weel.jpg
    84.3 KB · Pregleda: 102
Kad' ste vec tu, posetite i ovu grdosiju. :)

Woodpecker_array.jpg

Poslednja izmena:
Moram igrati S.T.A.L.K.E.R.! :) Zasto sam na poslu!?!?!

Dajte jos slika!

Moj kum je bio u vozu iz Kijeva za Beograd kada se desila ta katastrofa, niko im do Beograda nije rekao da se ista desilo. Kada su stigli su bili ispraceni na ispitivanja i dekontaminaciju. A roditelji su bili na Zlatiboru, kada su se vratili su odneli patike u INEP na merenja, morali su da ih se otarase, jer su bile previse ozracene. Mogu da zamislim kako su prosli stanovnici ne na 30 i 60 km,vec na 100,200...

Evo malo o katastrofi: http://www.world-nuclear.org/info/chernobyl/inf07.html

I evo sokantnih slika (bar po navodima da su to deca cernobilja), DOBRO RAZMISLITI (!!!!!!!!!!!!!) pre nego sto se pogleda ovo - zato ne mogu Cernobilj da gledam kao primamljivu lokaciju za izlet:
http://todayspictures.slate.com/inmotion/essay_chernobyl/

P.S. Ako moderatori misle da nije prikladno, uklonite...

Prilozi

• 1145626536.gif
    1145626536.gif
    38.1 KB · Pregleda: 114
Poslednja izmena:
stalker_26.jpg

WTF? Stalker snorkijevac sa frizbijem?

Ja ti preporucujem da odgledas film Stalker (1979) od Tarkovskog.
Cisto malo da ti zagolica mastu, film je malo tezak, neki bi rekli dosadan, ja bih rekao filozofski, postoji Stalker koji vodi ljude u zonu.
Ono sto je zanimljivo je da je film snimljen, vec napisah gore, 1979, a katastrofa u Chernobylu se desila 1986, a imas osecaj kao da je hronoliski obrnut redosled, veoma uvrnuto :).

Probao sam nekad davno da ga odgledam nisam mogao... smorio me za medalju. :)

Od dokumentarnih filmova imas: Disaster At Chernobyl (dobar je), Chernobyl Heart (nisam gledao),...
http://www.imdb.com/find?s=all&q=chernobyl&x=0&y=0

Disaster At Chernobyl sam odgledao i stvarno je dobar... ovaj drugi je pricha o deci Chernobyl-a i nisam mogao da ga odgledam.

Extra link sa high-res slikama :) Hvala colte !

I ovaj je dobar...

Kad' ste vec tu, posetite i ovu grdosiju. :)

Woodpecker_array.jpg

Shta je to ??

Odgledao decu černobila, došlo mi da plačem...
Što reče neko gore, kako da verujem ikome da neću završiti tako igrajući se po Černobilu?
Iako sama ideja obilaska deluje jako primamljivo.

Odgledao decu černobila, došlo mi da plačem...
Što reče neko gore, kako da verujem ikome da neću završiti tako igrajući se po Černobilu?
Iako sama ideja obilaska deluje jako primamljivo.

Pa neces ti tako zavrsiti... zavrsice potomci... ako ih bude posle nuklearne kastracije u chernobilju.... :-devil-:

Ajde neka neko kaze koliki su standardni nivoi radijacije,a koliki smrtonosni....ako neko zna?

Prilozi

• react.jpg
    react.jpg
    32.1 KB · Pregleda: 127
Evo ti dobar grafikon:

600px-Effectofselfrepair.png

1grej=100rada ,dakle negde oko 2 greja pocinju da crkavaju celije:p ,ako su konstantno izlozene radijaciji.

Poslednja izmena:
stalker_26.jpg

WTF? Stalker snorkijevac sa frizbijem?
[OT]
Pogledajte gas masku koja mu je na glavi... To je ovaj model:
ru-025.jpg

Mislim da nikad nisam video gas masku koja izgleda zlokobnije... uhvati me neka jeza od nje. Baš bih voleo da se dokopam jedne :zgran:
[/OT]

Koliko para, koliko dana...?

Vidi ovako ,mislim da nema agencija kod nas koja organizuje turu ali moze da se rezervise preko neta u agenciji u kijev-u!Umedjuvremenu sam po netu pokupio sve potrebne informacije i sracunao da je potrebno za put oko 220-230e pod uslovom da se u kijevu upadne u vec formiranu grupu od preko 15 chlanova.Naravno ovo je bez licnih troskova i licno mislim da moze da bude i jeftinije ako se skupi grupa od 5+ ljudi i na sve to mozda prenociste ,dva u kijevu 20-40e.Jedino sto moze da bude problem je Madjarska tranzitna viza ali.....mozda i ne!
Ja bih isao odma al kad ides sam cene su vece al kad bi se skupilo nas pet,shest.............To bi bilo bas lepo!!...........................:D:D:D...bas lepo!

Poslednja izmena:
Kaže mi drugar kako i u Bosnu dolaze turisti da vide gde su ljudi ginuli,tupavi Ameri. Sad čitam sve ovo i ne razlikuje se mnogo. Ići u *******ciju gde se desilo takvo zlo je u najmanju ruku neukusno,no...o ukusima se kažu: ne raspravlja, a trebalo bi.:smoke:

Idu ljudi da vide mrtvu zonu, pa Dalmacija (i ostale oblasti) je puna takvih zona. Nemorate ići u Černobilj. :D Samo kad budete išli na more, malo zađite u unutrašnjost. :)

Sada malo ozbiljno, dobar je onaj sajt sa Elenom Filatovom. Pročitao sam ga od početka do kraja. Preporučujem vam da odete i na originalan sajt, ne na preveden. Tamo imate slike u većoj rezoluciji i još po nešto. Posle čitanja stvarno se dobija želja da to vidiš i svojim očima.

Prvo morate apsolvirati Stalker SoC i CS, pa tek onda ici u Zonu :)

Kaže mi drugar kako i u Bosnu dolaze turisti da vide gde su ljudi ginuli,tupavi Ameri. Sad čitam sve ovo i ne razlikuje se mnogo. Ići u *******ciju gde se desilo takvo zlo je u najmanju ruku neukusno,no...o ukusima se kažu: ne raspravlja, a trebalo bi.:smoke:

Pazi drugar ,to je sve relativno...;)
Da smo imali nuklearnu katastrofu u komsiluku ne bi mi bilo zanimljivo da idem u Chernobilj.Na teritoriji Amerike nije bilo rata (ne racunam kauboje i rat sever-jug) tako da je za njih to "egzotika"...Mi smo se toga bar nagledali.:S:

Inace,to sto me fascinira oko Chernobilja nije stradanje i smrt vec bih veoma voleo da vidim taj deo kugle zemaljske koji je planeta (opet) uzela pod svoje...

Pa bilo je par puta da ce praviti novi sarkofag preko jer ovaj propada.Tesko da ce obnoviti pogone jos koju stotinu hiljada godina tamo :)
pa ne zna se da li će biti obnovljeni ali ostala 3 reaktora su nastavili da rade i posle explozije i onda gašeni jedan za drugim, poslednji je ugašen (tj cela elektrana je zatvorena) tek 2000. godine.

Vrh Dno