Šta je novo?

Pranje procesora :)

ivo.r

Čuven
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
649
Svojevremeno sam ovde pitao kako da očistim procesor od raznih nečistoća naročito skorenih slojeva raznih termalnih pasti. Odgovora je bilo raznih, a danas sam primenio jedan od njih, na zgražavanje mojih ukućana i prijatelja, bio proglašen totalno ludim i umalo nasilno hospitalizovan :D. Naime, oprao sam procesor (AMD) četkicom za zube umočenom u penu deterdženta za suđe. Ne ide baš lako pa je postupak ponovljen nekoliko puta između kojih sam ga ispirao drugom četkicom pokvašenom. Nakon jedno 4-5 ovih ciklusa procesor sam osušio mekim toalet papirom i ostavio ga jedno 2h na vazduhu. Vratio sam ga u mašinu i uz prisustvo više radoznalaca i profesionalnih maleraša pustio u rad. Kao što se iz priloženog vidi radi i to lepo. :)

Napomena: Meni je uspelo, ne garantujem da će i vama te ne snosim nikakvu odgovornost za posedice :beat:

Nadam se samo da prodavac tvog procesora ne posećuje ove stranice, inače, ode garancija :mrgreen:

ivo.r je napisao(la):
Svojevremeno sam ovde pitao kako da očistim procesor od raznih nečistoća naročito skorenih slojeva raznih termalnih pasti. Odgovora je bilo raznih, a danas sam primenio jedan od njih, na zgražavanje mojih ukućana i prijatelja, bio proglašen totalno ludim i umalo nasilno hospitalizovan :D. Naime, oprao sam procesor (AMD) četkicom za zube umočenom u penu deterdženta za suđe. Ne ide baš lako pa je postupak ponovljen nekoliko puta između kojih sam ga ispirao drugom četkicom pokvašenom. Nakon jedno 4-5 ovih ciklusa procesor sam osušio mekim toalet papirom i ostavio ga jedno 2h na vazduhu. Vratio sam ga u mašinu i uz prisustvo više radoznalaca i profesionalnih maleraša pustio u rad. Kao što se iz priloženog vidi radi i to lepo. :)

Napomena: Meni je uspelo, ne garantujem da će i vama te ne snosim nikakvu odgovornost za posedice :beat:

Upravo to smo radili Misko i ja jednom Duronu, koji je jedan manijak ceo umazao onom masnom sivom pastom.

Odavno sa postovao na forumu link ka jednom stranom forumu u kome je neki lik objasnio bas ovako nesto...On je valjda prao Kopere, ali ocigledno da moze bilo koji CPU. Opet, je ne bih probao da mog AMD-a perem - brz je i ovako umazan :)

Delimire, pa zar ti nisi prao xp-a cetkicom.
Uh, ja mislio da jesi i da je bezbedno, pa sam pre nekog vremena oprao jednog palomina.
Radi kao sat, a i cist je :)

Moz' ga prati slobodno, ja sam onog mog palomina tako oprao od silver paste. A inace trpi sve od acetona do deterdzenta. Aceton se pokazao narocito efikasan sa onim silver pastama.

notax je napisao(la):
...

Upravo to smo radili Misko i ja jednom Duronu, koji je jedan manijak ceo umazao onom masnom sivom pastom.

Misko je otisao korak dalje, mrzelo me da cetkam cetkicom pa sam mu obmotao pinove, da se ne iskrive stavio u dzep od farmerki i bupnuo u ves masinu. E da Duron je imao oznaku s a to je valjda do 90C, ipak sam rekao kevi da masinu ne ukljucuje na vise od 60C, e da Duron je ziv izdrav. Naravno ovo sam sve izmislio :D:D:D.

Bane® je napisao(la):
Nadam se samo da prodavac tvog procesora ne posećuje ove stranice, inače, ode garancija :mrgreen:

Reč je o matorom Duronu750 ima ihahaj kako više nije pod garancijom.

notax je napisao(la):

Uf ta je najgora :<> Imao sam nju i belu pastu koja ide uz Speere. sivu jedva skinuh.

Lichno sam bio prisutan kad je chovek iz farmerica izvadio
Ericsson t 28 koje su se vrtele na centrifugi(i sve ostale faze pranja)
i radila je normalno! Jes' vala da nije procesor al'.....
:p

Najbolja varijanta za pranje procesora je ultrazvucna kada...
Jedini problem je sto ce doci do skidanja stikera - ako ih ima na
procesoru...

Prale su se i ploce u kadi i procesori i zvucne kartice, tj sve sem HDD-a.
Inace najbolje je da uzmete malo cance i potopite ceo procesor u nitro razredjivac.
Jeste da posle smrdi na benzin ali nista ne ostaje garant.
Sve komponente su "zatvorenog" tipa sem hard diska koji ima supljine za hladjenje tako da samo njega ne smete da "kupate".

Ufffff... sunce vam zarko :D
Sta radite sa tim procesorima kad su tako umazani!!!
Ja to obicno radim onom sivom sundjerastom masom koja dodje uz graficke kartice i slicne periferije. Odlicno skida pastu na suvo, cak i onu malo skorelu.
BTW, ako se ne varam :D , pasta se nanosi u vrlo tankom sloju ...

Poz,
BRocko

p.s. A za kontakte na memoriji i raznoraznim karticama obicna gumica je zakon. Cudo jedno kako "losa" a nova memorija (problemi pri Boot-u), neispravna grafika (nema signala) odjednom proradi posle malo brisanja gumicom i obaveznog cetkanja mekom cetkom da se skinu ostaci gume.

razmisljao sam svojevremeno da potopim ceo komp u neku tecnost (koja ne provodi struju), pa da napravim neshto kao aqarium...
Sta bi sve smeo da umocim u tu tecnost? (HDD? floppy? cd?)

Lucas je napisao(la):
razmisljao sam svojevremeno da potopim ceo komp u neku tecnost (koja ne provodi struju), pa da napravim neshto kao aqarium...
Sta bi sve smeo da umocim u tu tecnost? (HDD? floppy? cd?)

Vidis, o tome sam i ja razmisljao. Recimo, destilovana voda ne provodi struju. U istu bi moglo da se potopi ploca, procesor, memorija, graficka, zvucna... sve sto ide na plocu, sem flopija, cd-a, napajanja, i harda...
Bilo bi lepo kada bismo imali neku 286 da isprobamo kako bi to sve izgledalo...
Mozda cu sad da lupim, ali ne znam da li bi (hipoteticki, ako bi sve uspelo, i ako bismo naterali komp da radi u tom 'akvarijumu') mozda u toku rada, doslo do nekih reakcija (oslobadjanja nekih kiselina, ili sta ti ja znam u tu vodu), pa da posne da provodi struju.
Bas bi bilo interesantno da se to isproba.

ma prodavace se na forumu sigurno neki stari krshevi (npr. luka.l je tako uzeo neku 486-ticu bez ekrana za 5e) pa moze da se uzme da se proba...

Samo, jel si siguran da destilovana voda ne provodi struju... neshto sam skeptican...

Ne znam sta moze da se desi ako se posle pranja dobro osushi? Samo je problem da ne ostane ni trunka vode ili slicno.

To sa akvarijumom je dobra ideja, resis problem hladjenja jednom za svagda.

plus imash najtisi komp na svetu (samo bi se hard, flopy i cd culi - fan od napajanja je i tako necujan...)

mozete da stavite kuciste preko kod komsije, kupite mu klimu, stavite da hladi i dvostruka korist:

Vi nemate buku
Njemu je prijatno u hladovini
samo kablove treba resiti a komsija moze da se hvali usput kako je i racunar kupio....

Pa gde kod nas neko cini nesto dobro komsijama ;)

RiV je napisao(la):
Lichno sam bio prisutan kad je chovek iz farmerica izvadio
Ericsson t 28 koje su se vrtele na centrifugi(i sve ostale faze pranja)
i radila je normalno! Jes' vala da nije procesor al'.....
:p

Pa Ericsson je to, a ne one kante na kojima pise Nokia, a neki ih zovu i mobilni telefon! Boze svasta! :rolleyes:

moguce i meni su doneli jednu nokiju da popravim preko koje je kombajn presao i posle zamenjenog displeja ona radi
E to je nokia
Dajte pa Ericsson je pukao ko zvecka, kada je nokia izbacila 3310 Ericsson je izbacio 2618 ono zlo od telefona koji je trebao da parira nokiji, plus svaki se pokvario jer nema vise nijednog skoro ispravnog 2618 ili bar da nije bio popravljan a sto se tice T28 ja sam se radovao tom telefonu jer je skoro svakom crko izlazni pa je bilo "lake love" menjanja izlaznih.
Nemojte samo o Ericssonima molim vas, da je dobar nebi se zvao danas Sony-Ericsson. Sreca sto je uleteo Sony inace ih nebi bilo vise.
Ju juj pa nemoze se ni porediti

Ajde momci nije ovo thread o mobilnim :)
btw Siemens rulz :D

Tekman je napisao(la):
moguce i meni su doneli jednu nokiju da popravim preko koje je kombajn presao i posle zamenjenog displeja ona radi
E to je nokia
Dajte pa Ericsson je pukao ko zvecka, kada je nokia izbacila 3310 Ericsson je izbacio 2618 ono zlo od telefona koji je trebao da parira nokiji, plus svaki se pokvario jer nema vise nijednog skoro ispravnog 2618 ili bar da nije bio popravljan a sto se tice T28 ja sam se radovao tom telefonu jer je skoro svakom crko izlazni pa je bilo "lake love" menjanja izlaznih.
Nemojte samo o Ericssonima molim vas, da je dobar nebi se zvao danas Sony-Ericsson. Sreca sto je uleteo Sony inace ih nebi bilo vise.
Ju juj pa nemoze se ni porediti

Telefoni na nasem trzistu su generalno skart. Iako svako ima pravo na svoje misljenje, nemoj preterivati u upraznjavanju tog prava! 8) Ericsson je ogromna firma koja zaposljava preko 85000 ljudi i prizvodi najbolje i najkvalitetnije mreze na svetu. 75% mobilnih mreza na svetu su njihove, a i najveci operater (Vodafone) je njihova musterija. Pored toga oni proizvode razne masine, a ne samo telefone. Za neupucene, neka se prosetaju do njihovog sajta, i nek provere.

Pozdrav! ;)

Izvini Vocko, ali ne podnosim kad ljudi preteruju. Bilo je jace od mene! :twisted:

ivo.r je napisao(la):

Da se ne sekirate. Ovo iskustvo ima svaki radnik u industriji stampanih ploca. Naime posle asembliranja komponenti, ploce idu preko kalajnog kupatila, a posle toga pranje deterdzentima, ispiranje mlazevima vode i susenje vazduhom (pritisak, toplota).
Najbolji recept za tecnost za pranje (prao sam televizor iznutra, i sipam redovno u kola za pranje vetrobrana) je: 100 g alkohola (95%) + 100 g deterdzenta za sudove (carli npr) i 2 litra destilovane vode. Elektronske komponente treba dobro isprati vodom i osusiti (vazduh pod pritiskom ili rerna na 90 stepeni).

drjackyll je napisao(la):
Izvini Vocko, ali ne podnosim kad ljudi preteruju. Bilo je jace od mene! :twisted:

U pravu si za preterivanje. Ne valja ni u kafani. Meni je kod Eriksona smetao "pad" cene. Kupis telefon za 300 DM a posle tri meseca on 120. Inace imaju par sjajnih modela.

Jeste da imaju centrale i svu ostalu pratecu opremu koja radi stvarno dobro ali telefoni su oni koji treba da ih odrzavaju u zivotu a nisu uspeli svi znamo zbog cega.

Tekman je napisao(la):
Jeste da imaju centrale i svu ostalu pratecu opremu koja radi stvarno dobro ali telefoni su oni koji treba da ih odrzavaju u zivotu a nisu uspeli svi znamo zbog cega.

zbog cega? (nije provokacija, zaista ne znam na sta mislis)

nemogu se porediti po kvalitetu pa i dizajnu
6 godina se bavim popravkom mob telefona i jako dobro znam koliko se koji telefoni kvare i kakve greske im se desavaju.
Meni je svejedno, cenim dobre telefone ali npr ja sam od popravki T28 kojima je izlazni crkavao "ko lud" mogao skoro da kupim auto.
Ali to je samo jedan priemer

Nazad
Vrh Dno