Šta je novo?

Praćenje pošiljki (2026) - FAQ u prvoj poruci

Mislio sam na Aliexpress (Super) Economy, (Super) Economy Global. Tada pošiljke idu sa UC, UB i ne bi trebalo da bude ikakve naplate. Ne znam kakvo je stanje sa Aliexpress Saver.
Sad znam iz licnog iskustva da naplacuju te troskove za UT pakete sa eBay-a koji su ispod 50 EUR. A npr, porucio sam 3 paketa sa Amazon-a preko DHL Express i nisam platio ni dinar preko iznosa koji je uzeo Amazon prilikom porudzbine. Svi su bili ispod 50 EUR vrednosti i svi su isporuceni nakon 20. februara. Zanimljivo, kada ukucam broj tovarnog lista DHL posiljki na stranici carine, sistem im prikazuje gresku, dok za ovaj UT paket odmah prikazuje PDF sa troskovima.

1775471092027.png

Nisam ništa naručivao sa ebay više od pola godine, ne znam kakva je situacija. Verujem da će se sve naplaćivati u tom slučaju.

Sad znam iz licnog iskustva da naplacuju te troskove za UT pakete sa eBay-a koji su ispod 50 EUR. A npr, porucio sam 3 paketa sa Amazon-a preko DHL Express i nisam platio ni dinar preko iznosa koji je uzeo Amazon prilikom porudzbine. Svi su bili ispod 50 EUR vrednosti i svi su isporuceni nakon 20. februara. Zanimljivo, kada ukucam broj tovarnog lista DHL posiljki na stranici carine, sistem im prikazuje gresku, dok za ovaj UT paket odmah prikazuje PDF sa troskovima.

Pogledajte prilog 534726
Ako nekome znači, da potvrdim da je i meni DHL Express dostavio sredinom marta bez dinara preko ove cene koje sam platio Amazon-u. Paket je takođe bio na granici možda par sati i odmah ušao u zemlju.

Iskreno, mnogo sporo idu svi paketi koji nisu DHLom. Imam pakete sa Rarewaves koje sam naručio krajem februara i i dalje čekam da stignu.

Prilozi

• Screenshot_2026-04-07-11-00-11-116_com.amazon.mShop.android.shopping-edit.jpg
    Screenshot_2026-04-07-11-00-11-116_com.amazon.mShop.android.shopping-edit.jpg
    57.4 KB · Pregleda: 61
zasto bi proveravao DHL posiljku na sajtu drzavne carine?
Tada me je zanimalo da li cu platiti PDV i carinu, tj da li moze da se desi da posiljka bude zaduzena za uvozne troskove iako su mi vise puta rekli da nece biti naplaceno nista.

Kasnije mi je 3 puta DHL Express isporucivao pakete, i posto nisu nista trazili dodatno da platim, nisam se ni dalje zanimao da proveravam bilo sta sa carinom.

Ali u pravu je @dedamrsoje. Nisam ni obratio paznju da je link na sajtu carine za posiljke koje stizu standardnom postom, ne za DHL express.

DHL ne naplaćuje PDV za pošiljke ispod 50€. A kada treba da naplati carinu i PDV (i špediciju naravno), onda moraš da im dostaviš dokumentaciju pa kad se procedura završi uplaćuje se na račun, a ne kuriru. Ako su pošiljke sa Amazona i ako ih ispunjava Amazon, ne plaća se ništa dodatno što već nije na računu, bez obzira koja je kurirska služba.

Више не функционише праћење UC...HU преко апп TrackChecker? До скоро изађе када је достава, сада више ништа... само се поштар појави за потпис.

DHL ne naplaćuje PDV za pošiljke ispod 50€. A kada treba da naplati carinu i PDV (i špediciju naravno), onda moraš da im dostaviš dokumentaciju pa kad se procedura završi uplaćuje se na račun, a ne kuriru. Ako su pošiljke sa Amazona i ako ih ispunjava Amazon, ne plaća se ništa dodatno što već nije na računu, bez obzira koja je kurirska služba.
Prva recenica je kljucna. Mnogi su mislili da ce krenuti da naplacuju PDV i za express posiljke, kao sto rade za posiljke manje vrednosti koje stizu putem obicne poste. Ovo drugo je jasno kao dan. Ako je vrednost robe na fakturi preko 50 EUR, treba spediter, sto se cesto ne isplati. Stavise, bas i Amazon za sve (fulfilled by Amazon) porudzbine na checkout-u obracunava uvozne dazbine (kada ih ima), tako da mi je jasno kolika je razlika kupovati sa i bez uvoznih dazbina. Pretpostavljam da na uvozne dazbine koje Amazon obracunava (za porudzbine preko 50 EUR) dolazi i taj dodatni trosak angazmana speditera koji spominjes.

Више не функционише праћење UC...HU преко апп TrackChecker? До скоро изађе када је достава, сада више ништа... само се поштар појави за потпис.
Meni je postar doneo UT...NL posiljku (bez tracking code-a) takodje bez ikakve prethodne najave (Viber i sl). Nisam mogao ni da proverim status na sajtu poste ni dan pre nego sto je isporucen (sto je neko sugerisao da je bilo moguce ranije), iako sam znao da je prosao carinu (ukucao UT...NL broj da proverim PDV), a i na SpeedPAK tracking stranici nakon carine nije bilo nikakvih informacija da je postar preuzeo posiljku.

Poslednja izmena:
Zanimljivo je to sve... juče FEDEX kurir doneo paket do vrata, naplatio karticom 609,08 RSD, odštampao fiskalni na istom terminalu, stavka na fiskalnom računu 'PDV na deklarisanu vrednost pošiljke saglasno članu 247.1.1 carinskog zakona'.

... Pretpostavljam da na uvozne dazbine koje Amazon obracunava (za porudzbine preko 50 EUR) dolazi i taj dodatni trosak angazmana speditera koji spominjes.
Nema te stavke na računu. A i ne može da je bude pošto se u tom trenutku u principu još ne zna kojim kurirskom službom će da ide pošiljka (mada je praksa pokazala da iz USA ide UPS-om, a iz EU DHL-om, vrlo retko Fedex-om). Uvek je samo carina i pdv, sa tim da tačno obračunavaju carinske tarife.

Zanimljivo je to sve... juče FEDEX kurir doneo paket do vrata, naplatio karticom 609,08 RSD, odštampao fiskalni na istom terminalu, stavka na fiskalnom računu 'PDV na deklarisanu vrednost pošiljke saglasno članu 247.1.1 carinskog zakona'.
Ili su carinici poceli da citaju forum (posebno thread u kome je neko tvrdio da kurirske sluzbe koje za pojedine express posiljke ne naplacuju PDV, ne rade u skladu sa propisima, a i carina na svom sajtu, za ekspres posiljke upucuje na Uredbu o carinskim postupcima i carinskim formalnostima), ili su podlegli pritiscima stotina hiljada kupaca cije posiljke sa Temu-a ce se naci u redu za naplatu PDV-a i drugih dazbina.

Fedex naplaćuje PDV i daje fiskalni. UPS naplaćuje PDV osim ako pošiljka nije sa Amazona. Ne daje fiskalni. Tako je odavno. Samo DHL ne naplaćuje PDV. Navodno ga oni plate ali nema zvaničnog obaveštenja.

Dhl nema mogucnost placanja pri preuzimanju posiljke kao fedex, sto me je iznenadilo prosli put. Salju uplatnice za carinu\spediciju pa tek onda kurira, kad potvrde da je legla uplata

Ја се извињавам ако је већ било, да ли постоји неки начин како упратити који је код CNxxxxxx пошиљки када уђу у србију?

Ubaci taj CN kod recimo u Postal ninja i videćeš alternativni kod, sa njim onda pratiš sve do dospeća.

Ја не знам јесам ли глуп или шта, али не могу то никако да нађем ни на 17трак ни на нинџи

Притом занимљиво је да ја уопште нисам овај пакет преусмерио на пакетомат али то сада и није тема

Prilozi

• Screenshot_20260408-123950~2.png
    Screenshot_20260408-123950~2.png
    344.3 KB · Pregleda: 57
Drugari imam jedno super zanimljivo iskustvo da vam javim:

Idem u postu danas da preuzmem paket, kazu mi cekaju me pet paketa ja kazem odlicno nema problema, cekam pakete sa Rarewaves. Fina gospodja mi skenira pet paketa i meni je nesto cudno jer su svi tanki. Na kraju mi kaze treba da platite 13 hiljada. Ja je pitam ponovo jer mislim da je nisam dobro cuo, ona kaze 13 hiljada.

Ono sto je Rarewaves uradio i sto nisam mogao da znam jer nisam mogao da pratim individualne posiljke je da je poslao za 1 narudzbinu od 4 diska, poslao 4 razlicita paketa ali oni su stavili na svaki paket individualno listu svih diskova u toj narudzbini i njihovu cenu, sto znaci: Umesto 1x 3000 RSD za carinu, pokusavaju da mi naplate 4x 3000 RSD za istu narudzbinu.

Druga narudzbina od 3 diska, stigao 1 od 3 i uredno pokusali da mi naplate carinu za sva 3.

Paketi su svi odbijeni i stornirani i kontaktirao sam Rarewaves da vidim sta da rade, da li je jos neko imao ovako iskustvo?

Očigledno mora da im se kaže da ne rade tako jer nije normalno da platiš toliko.

Drugari imam jedno super zanimljivo iskustvo da vam javim:

Idem u postu danas da preuzmem paket, kazu mi cekaju me pet paketa ja kazem odlicno nema problema, cekam pakete sa Rarewaves. Fina gospodja mi skenira pet paketa i meni je nesto cudno jer su svi tanki. Na kraju mi kaze treba da platite 13 hiljada. Ja je pitam ponovo jer mislim da je nisam dobro cuo, ona kaze 13 hiljada.

Ono sto je Rarewaves uradio i sto nisam mogao da znam jer nisam mogao da pratim individualne posiljke je da je poslao za 1 narudzbinu od 4 diska, poslao 4 razlicita paketa ali oni su stavili na svaki paket individualno listu svih diskova u toj narudzbini i njihovu cenu, sto znaci: Umesto 1x 3000 RSD za carinu, pokusavaju da mi naplate 4x 3000 RSD za istu narudzbinu.

Druga narudzbina od 3 diska, stigao 1 od 3 i uredno pokusali da mi naplate carinu za sva 3.

Paketi su svi odbijeni i stornirani i kontaktirao sam Rarewaves da vidim sta da rade, da li je jos neko imao ovako iskustvo?
Pisao sam ja prethodno da mi se isto desilo, samo što me nisu odrali toliko jer je ceo paket 35 GBP i razdvojen na četiri dela.
Opcije su ti da vratiš ili da preuzmeš pa da se natežeš sa carinom i Rarewaves, mada meni su rekli sa Rarewaves da će mi refundirati sve ukoliko mogu dostaviti fiskalne račune

Šta je to datum dostave sa Alija?
Ako misliš na procenjeni datum isporuke, on ih ni na šta ne obavezuje a ni tebe.

Sta znace ovi statusi, istice mi uskoro datum dostave sa alija?
Dispatch je Otprema, krenulo je ka tebi, možda ti već i danas bude dostavljena, mojih poslednjih nekoliko LA...HU paketa je bilo istog dana 🙂

Moze pomoc gde se ovo nalazi posto mi kurir ne dostavlja paket a ne znam Transfera kome pripada, gde da trazim taj Parcel shop jer mi pise da tu preuzmem, jel to dexpress, city, bex, posta?

Prilozi

• Screenshot_20260416_230956_Temu.jpg
    Screenshot_20260416_230956_Temu.jpg
    69.9 KB · Pregleda: 31
Ovo ti je City Express, vidi sa njima koji je parcel shop u pitanju 🙂

city.png

Ima li neko iskustva sa ovakvom situacijom... Vidim da se pisalo u temi, ali max. tipa nedelju dana na izmeničnoj. Ima li šta od ovoga ili da podignem dispute?

LA...HU je u pitanju.

Screenshot 2026-04-17 at 18.36.31.png

Nazad
Vrh Dno