Dragane, zamolio bih te da navedeš neke reference za tvoje tvrdnje o mehaničkom dempiranju IC kola, kondenzatora, kristala i sl. Link koji si naveo se odnosi na lampe koje imaju drugačiji princip funkcionisanja i dimenzije.
Ako pričamo o sistemu, bilo kom sistemu, da bi se sistem pobošljao mora se pojačati najslabija karika. Da li su mehaničke vibracije veća smetnja u odnosu na sve drugo u računaru? Pođi od kvaliteta kompjuterskih napajanja, kablova, konektora, pa do svih smetnji koje dolaze korz električne vodove sa matične ploče na karticu, kao i one koje se emituju od različitih komponenata u vidu elektro magnetnih smetnji. Eksterna kartica je u tom smislu daleko bolje rešenje i možda bi bilo smisla raditi na tim finesama, ali za internu karticu mi se to čini kao uzaludan posao.
Грешиш, код лампи је у смислу механичко електричних спрега исти принцип функционисања као код транзистора или интегралних кола, итд., а за сам принцип димензије, наравно, нису битне. Довољно је и сваком лаику да лампе, као што сви знају, немају само брум, него и свирају, што се лепо чује.
Ако приближиш уво транзистору или интегралном колу у уређају који ради, а звучници су искључени, чућеш их такође како свирају. Струја је у њима мања, али им је и маса много мања. Они механички вибрирају у ритму струје која кроз њих пролази. А самим тим је потребан и демпинг, да не понављам због чега - једноставно се јављају механичко електричке спреге и паразитске механичке осцилације са последичном електричном интерференцијом.
Све је то код лампи само видљивије због великих димензија и јачине струје, иначе је све исто. Нема никакве принципијелне разлике у самој појави (размисли и сам - зашто би било?)
За интегрална кола нема референце, то је моја идеја. Ја сам то пробао и то делује, а ко сумња може да провери. Ко не верује, не мора.
Хи-Фи се састоји од максимално могућег побољшања
свих тачака, или карика у систему.
У рачунару је број извора механичких осцилација огроман - ЦПУ фен + 2-3 фена /на кућишту, видео картици, хард дисковима, итд./ 2-4 хард диска, мотори оптичких уређаја... Оне су код интегрисаних картица
огроман проблем који иначе не постоји ни у приближној мери код других извора звука. Рачунар је једна резонантна кутија пуна мотора, вибрација и струјања ваздуха. О електромагнетским сметњама унутар кућишта и да не причамо.
А онда људи још ставе звучнике на исти сто са рачунаром...
Наравно да рачунар има и друге проблеме које наводиш, али је овај лако решив, а добија се чујно побољшање. Никада нисам рекао да је механички демпинг најважнији или једино важан. Једноставно је прост, јефтин, дуготрајног дејства и ефикасан.