Šta je novo?

Pozicioniranje zvučnika

Не знам ко и зашто уведе струјне каблове у причу.

Vlada ih je pomenuo, a ja sam se nadovezao. Nebitno...

Приче о хобију и досади немају везе са електротехником. Људи се исповедају уместо да се баве чињеницама и аргументима. То је оно вечито "ја, па ја, бих ово или оно" које уноси субјективизам у све овакве расправе и доводи до њиховог расплињавања и до непријатних сукоба на личној основи...

Dragane, zamolio bih te da navedeš neke reference za tvoje tvrdnje o mehaničkom dempiranju IC kola, kondenzatora, kristala i sl. Link koji si naveo se odnosi na lampe koje imaju drugačiji princip funkcionisanja i dimenzije.

Ako pričamo o sistemu, bilo kom sistemu, da bi se sistem pobošljao mora se pojačati najslabija karika. Da li su mehaničke vibracije veća smetnja u odnosu na sve drugo u računaru? Pođi od kvaliteta kompjuterskih napajanja, kablova, konektora, pa do svih smetnji koje dolaze korz električne vodove sa matične ploče na karticu, kao i one koje se emituju od različitih komponenata u vidu elektro magnetnih smetnji. Eksterna kartica je u tom smislu daleko bolje rešenje i možda bi bilo smisla raditi na tim finesama, ali za internu karticu mi se to čini kao uzaludan posao.

Poslednja izmena:
Dragane, zamolio bih te da navedeš neke reference za tvoje tvrdnje o mehaničkom dempiranju IC kola, kondenzatora, kristala i sl. Link koji si naveo se odnosi na lampe koje imaju drugačiji princip funkcionisanja i dimenzije.

Ako pričamo o sistemu, bilo kom sistemu, da bi se sistem pobošljao mora se pojačati najslabija karika. Da li su mehaničke vibracije veća smetnja u odnosu na sve drugo u računaru? Pođi od kvaliteta kompjuterskih napajanja, kablova, konektora, pa do svih smetnji koje dolaze korz električne vodove sa matične ploče na karticu, kao i one koje se emituju od različitih komponenata u vidu elektro magnetnih smetnji. Eksterna kartica je u tom smislu daleko bolje rešenje i možda bi bilo smisla raditi na tim finesama, ali za internu karticu mi se to čini kao uzaludan posao.

Грешиш, код лампи је у смислу механичко електричних спрега исти принцип функционисања као код транзистора или интегралних кола, итд., а за сам принцип димензије, наравно, нису битне. Довољно је и сваком лаику да лампе, као што сви знају, немају само брум, него и свирају, што се лепо чује.
Ако приближиш уво транзистору или интегралном колу у уређају који ради, а звучници су искључени, чућеш их такође како свирају. Струја је у њима мања, али им је и маса много мања. Они механички вибрирају у ритму струје која кроз њих пролази. А самим тим је потребан и демпинг, да не понављам због чега - једноставно се јављају механичко електричке спреге и паразитске механичке осцилације са последичном електричном интерференцијом.
Све је то код лампи само видљивије због великих димензија и јачине струје, иначе је све исто. Нема никакве принципијелне разлике у самој појави (размисли и сам - зашто би било?)
За интегрална кола нема референце, то је моја идеја. Ја сам то пробао и то делује, а ко сумња може да провери. Ко не верује, не мора.

Хи-Фи се састоји од максимално могућег побољшања свих тачака, или карика у систему.
У рачунару је број извора механичких осцилација огроман - ЦПУ фен + 2-3 фена /на кућишту, видео картици, хард дисковима, итд./ 2-4 хард диска, мотори оптичких уређаја... Оне су код интегрисаних картица огроман проблем који иначе не постоји ни у приближној мери код других извора звука. Рачунар је једна резонантна кутија пуна мотора, вибрација и струјања ваздуха. О електромагнетским сметњама унутар кућишта и да не причамо.
А онда људи још ставе звучнике на исти сто са рачунаром...
Наравно да рачунар има и друге проблеме које наводиш, али је овај лако решив, а добија се чујно побољшање. Никада нисам рекао да је механички демпинг најважнији или једино важан. Једноставно је прост, јефтин, дуготрајног дејства и ефикасан.

Poslednja izmena:
Alo tema je pozicioniranje zvucnih kutija a ne prosipanje znanja i neznaja. Ako nemate pametnije stvari da piste nemojte se ovde prepirati otislo je u off. Organizujte boks mec pa neka jaci bute pametniji.

Poslednja izmena:
Da ne bih otvarao novu temu, postavicu pitanja ovde. Nadam se da nije problem.
Kupio sam solo 2 zvucnike i hocu da ih organizujem kako dolikuje. Plan sobe je sledeci (nacrtan u Visiu):
soba.jpg

Gore levo je sto sa kompom ispod, na podu. Zvucnici su na njemu i trenutno su postavljeni onako kako ne bi trebalo, 10ak cm od zadnjeg zida, a desni zvucnik je udaljen 15cm od bocnog. Rastojanje izmedju njih je 45cm, dovoljno za wide monitor od 19". Desno je regularan krevet na kome spavam(ne sofa), a izmedju radijator(upotrebio sam sliku police u Visiu). Pored stola su vrata od terase. Soba je u potkrovlju, pa se plafon spusta negde od vrata, pa dole do kraja. (ali dovoljno je visok da mogu da stavim komp pored zida dole, ako zatreba) Ovo dole nije biljka nego gitarsko pojacalo :D

Da li neko ima ideju kako da organizujem ovo? Muziku slusam u 90% slucajeva dok sam za kompom, a kada gledam filmove sedim/lezim na krevetu. Da li je pametnije da stavim neke mini stalke za sto (trenutno mi stoji stiropor koji sam dobio uz njih, racunam, bolje ista nego nista) i da napravim neki apsorbcioni panel (u tom slucaju kako, sta?)? Ili da nekako menjam raspored sobe i pravim stalke posebno? Svaka ideja je dobrodosla :)

Poslednja izmena:
Daj dimenzije sobe i probaj da nacrtas tu kosinu nekako, radi bolje predstave. Zaboravio si da pomenes deo namestaja ispod vrata od terase, ono sto lici na komodu ili nesto slicno...A onaj drugi krevet (dalji od kompa), kakvu funkciju ima? Prema ovome na slici, imam par ideja (zahteva premestaj), ali daj jos malo to detaljnije.

Ovo je uzduzni presek sobe. Duzina je 5.3m a sirina (koja se naravno ne vidi :)) je 2.5m. Visine su tacne, ali ugao nagiba verovatno nije posto sam crtao otprilike. Krevet je 2x0.9m, kompjuterski sto 1,1x0.7m, radijator (koji se delimicno nalazi ispod ploce stola) je 1.1x0.1m.
Vrata su klasika, 2x0.95m, a vrata od terase ukupno 2.1x1.4m (posto su dvokrilna). I jedna i druga otvaram najcesce pod pravim uglom, ne skroz. Prva i ne mogu zbog kreveta, a jedno krilo od drugog zbog stola (a i malo su uvucena u zid).
Drugi krevet je 1.8x0.9m i uglavnom sedim na njemu kada sviram ili sluzi kao visak mesta u slucaju da bude vise ljudi u sobi. Ali to je vise skup sundjera nego krevet, lagan je, nema drveta uopste :D Imao sam u planu da ga izbacim i eventualno ubacim nesto manje, ali nista precizno nisam planirao. Ona komoda je u stvari stocic dimenzija 1.1x0.6m na kome drzim diskove, knjige i neke drangulije. I to sam hteo da izbacujem i da stavim neki manji orman.
U principu sve je podlozno promeni tj premestanju.

Da nisi skicirao kosinu, mislio bih da se spusta prema terasi, a ne prema onom "sundjerastom" krevetu u dnu sobe. Za zvucnike ti je najbolje da ih stavis na posebne stalke (ionako ti je uzan sto), i to tako da ti budu na jednom od uzih zidova. Mozda je najbolje da ti budu na mestu sadasnjeg "sundjerastog" kreveta, a ako mozes, nekako da uglavis sto izmedju stalaka. Jedino sad tu prave problem vrata na sredini sobe, pa tesko mozes da izvedes da neki krevet stavis na sredini sobe okrenut prema njima i kompu...Nije ti guzva u sobi, ali kad se juri idealan raspored za sve, uvek ima viska.:D Ako bi to isto prebacio na suprotni zid (kod radijatora), zatvorio bi stolom radijator i opet ne valja...Gledaj da izbegnes postavljanje zvucnika na duzim zidovima, bolje je da ti budu ili na onom gde je radijator ili na onom prekoputa umesto onog kreveta u dnu sobe gde sviras. Ako ih budes stavljao na stalke, gledaj i da ostavis dovoljno mesta od svih zidova (sirina zida ti je 2,5m- bice dovoljno da ih medjusobno razmaknes i da ti ostane levo i desno prostor do bocnih zidova. Isto vazi i da ih ne gurnes skroz do zadnjeg zida, nego im ostavi bar 30-40cm lufta iza (mozes i vise).
Sad samo da isplaniras gde ces ostatak stvari :D
A sto se tice zvucnih apsorbera, ako bi stavio zvucnike dole na uzem zidu, mogao bi da napravis neki siri panel koji bi nekako utiplovao u kosinu iznad njih, a isto bi mogao da postavis i nesto u levi i desni ugao iza njih (uz same ivice zida- tipa trouglasto iseceni sundjeri i tome slicno).

Poslednja izmena:
I meni je tako nesto palo na pamet. Ali bice mi nezgodno zbog kreveta tj gledanja filmova. Videcu da izboksujem nekako. cheers

Pa posto si rekao da mozda planiras da izbacis taj drugi krevet, mozda mozes umesto njega da ubacis neki manji dvosed ili nesto slicno i da postavis ispred kompa i zvucnika, a levo od ulaznih vrata.

imam 5.1 sistem i hteo bih da ih pravilno rasporedim.

4 komada idu u uglove sobe,5 iznad monitora,a bass pored stola na pod.

ono sto me najvise zanima je:

-da li zvucnike postaviti skroz gore u ugao sobe kod plafona kao na slici ili u visini usiju dok sedim,to je negde oko 60,70cm od poda ?
attachment.php

Ova slika to najbolje objasnjava:
faq30_3.jpg

A mislim da je bolje da su ti zvucnici u ravni sa glavom, na stativima.

Definitivno u visini usiju i gledaj da ti budu sto vise udaljeni od zidova.

To je vec pitanje fizike (preciznije, njene oblasti akustike) :) Generalno, zvuk se krece u obliku talasa i odbija se od raznih stvari (a neke ga upijaju). Ti zelis da budes u optimalnoj tacki i da cujes svaku zvucnu informaciju i da ona bude u odredjenom delu zvucne slike.

Idealno bi bilo da mozes da ih odvojis po pola metra od zidova, a da su ti visokotonci u visini usiju.

Edit: Tek sad vidim, pomislio sam da su ti zvucnici oni sa slike, a ti imas Z5500. :D Znaci ceo zvucnik, ne visokotonici.

Poslednja izmena:
Edit: Tek sad vidim, pomislio sam da su ti zvucnici oni sa slike, a ti imas Z5500. Znaci ceo zvucnik, ne visokotonici.

nisam te razumeo najbolje.

jel zelis da kazes da visokotonce mogu da ostavim skoro pribijene u cosak,a da bass udaljim pola metra od zida ?

Ne, nismo se razumeli :p

Ako imas z5500, rasporedi ih kao na slici sa prethodne strane koju je okacio beagle i udalji ih sve od zidova. Tih 5 zvucnika stavi na neke stalke da ti budu u visini usiju, a sub ne mora da ti bude u toj visini, ali nemoj ni da ga drzis na podu.

vazi,ionako sam poceo danas da pravim razmestaj sobe tako da visokotonci budu u visiji usiju.

a sto se tice bass-a,zasto ne valja da bude direktno na podu :)

jel moze jedno 10-15 cm od poda ?

imam taman jedan stalak predvidjen za zvucnik,visine je oko 10cm.

pre sam drzao bass na tom stalku,pa sam ga prebacio na pod,mislio sam da je bolje tako.

Nisi primetio nikakvu razliku kada si menjao polozaj?

Zbog vibracija, a zvuk je uglavnom mutniji nego sto bi trebalo, kada je na podu. Dosta ti je 10cm.

ok,tako ce i biti.

nisam primetio razliku jer meni je bitno samo da bass trese prozore,a da li ce zvuk biti mutan ili kristalan,nije mi na prvom mestu :S:

ali sad cu sve lepo srediti,pa ce biti i jak i pravilan zvuk.

Nazad
Vrh Dno