Šta je novo?

PoW - Mining posle ETH PoS

DBraveZ

Čuven
Učlanjen(a)
30.04.2010
Poena
525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD 5800X3D + Deepcool AK620 Zero Dark
Matična ploča
GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2
RAM
CORSAIR Vengeance RGB RT 32GB (2x16) DDR4 3600MHz CL16
GPU
INNO3D RTX 3080 ICHILL X4
Storage
2 x Kingston 2TB KC3000 Nvme M.2 SSD PCIE 4.0 + Crucial MX500 2TB SSD Sata
Zvuk
Edifier R2850DB + Sony WH-1000XM3 + Steelseries Arctis 7P+
PSU
Antec Signature SP1300 Platinum + Seasonic Prime GX-1300 Gold
Kućište
PHANTEKS Eclipse P600S white
Monitor
Dell G3223D + AOC Q3279VWFD8
Miš & tastatura
Logitech G502 X White + Patriot Viper V760
Ostale periferije
PS5 + Hisense 75U8NQ
Laptop
Asus ROG Strix G513QR (Ryzen 7 5800H + RTX 3070 + 16GB + 512SSD), 15,6" 1080p 144Hz
Mobilni telefon
OnePlus 13R + 12R
Pristup internetu
  1. Optički internet
Mislim da je dobro da imamo novu temu za PoW coine, sada kad ETH konacno prelazi na PoS (15.09.2022).

Favoriti koji za sada deluju da ce mozda opstati su:
ETC
Ravencoin
Flux
Ergo
Neoxa
Conflux

Neka nam sluzi ova tema da u danima / mesecima diskutujemo sta ljudi kopaju i sta koriste od SW/HW.

Mene zanima ako neko kopa Flux i Ergo, koje wallete koristite za njih? I preko kojih pool-ova kopate ?
Ergo ima algoritam koji manje opterecuje vram, karte manje trose i manje se greju, tako da sigurno deo kartica planiram da prebacim na njega.
Flux mi je isto interesantan, cena mu je sad lepo porasla, takodje nije ultra zahtevan algoritam kao KawPow (Raven, Neoxa).
Mislim da ce mi za pocetak to biti 2 novcica koja cu kopati, mozda ubacim i neki treci.

Svima bih pozeleo srecu u narednih par meseci / godina.
A pocetnicima dobrodoslicu - sigurno da sledi period jeftinih grafika, pa nije lose ko hoce da se oproba u ovom hobiju.

Plašim se da će hashrate ekstremno da se poveća i da se mnogima neće isplatiti rudarenje duži vremenski period.

medju tim favoritima ja bih dodao
FIRO
BEAM
VTC
UBQ
+ nvidia moze iskoristiti prednost zhash algoritma (i ostalih equihash algoritma) lepeza novcica je siroka

ERGO se namece kao pretendend za naslednika.
Licno snjim imam losa iskustva i zamerki - kako radi novcanik (kod mene ne radi nikako) u vreme kada sam malo kopao pul zakidao nagradu i 50%. A novcanik se nikada sinhronizovao nije ( na njihovom zvanicnom sajtu i dalje stoji ta verzija).

Trenutno mi je bitno da sto manje W potrosim za h/s i da mi sto vise novcica uleti.

Mislim da cemo sacekati da vidimo te jeftine kartice tamo do nove godine , kada ce se stvari iskristalisati. Moze lako da se desi da cena ostane ista , bez obzira na pad isplatljivosti.
Verujem da ce s ekopati mesec dva i u minus .. na kraju krajeva winter coming.

Evo jedan video koji moze da pomogne oko stelovanja AMD kartica u HiveOS.
Konkretno su oni radili na KawPaw algoritmu (Raven, Neoxa..) ali sistem se moze primeniti generalno.

Zahtevno je ovo, oduzima dosta vremena, pogotovo sto treba resetovati rig posle svake promene, ali ko zeli da izvuce maximum po pitanju hashrejta i potrosnje, onda je ovo pravi nacin :

Možda je pitanje glupo, ali zar nije očigledan izbor NiceHash? Ja sam trenutno na HiveOS-u, njega nisam nikada koristio, ali koliko znam, preko njega se automatski šalta coin koji je u tom trenutku naisplativiji?

Tako je, ali koliko znam nema NiceHash sve ove coine. Nisam skoro proveravao ali mislim da nemaju Flux, Ergo, Neoxu itd.
Mozda ce ih ubaciti u nekom trenutku.

E sad, ono sto ne znam da li NiceHash ima kao opciju - da pamti i OC za svaki coin posebno.
Sta god da rudaris, vrlo verovatno je da kartu treba drugacije OC.
Ok ima i istih, na primer ETC ce da ima ista podesavanja kao ETH, ali u vecini slucajeva mora OC da se promeni.
Nisam dugo koristio NiseHash, ali mislim da nema te opcije.

Drugo, NiceHash ti sve iskopano uvek pretvara u BTC, a mozda neko hoce da cuva bas Raven, ETC, Firo ili sta god..

Bilo bi dobro da HiveOS uvede tu opciju da sam switchuje na najprofitabilniji coin. U Hive-u bi OC ostao zapamcen i ne bi se sve pretvaralo u BTC.

Tako je, ali koliko znam nema NiceHash sve ove coine. Nisam skoro proveravao ali mislim da nemaju Flux, Ergo, Neoxu itd.
Mozda ce ih ubaciti u nekom trenutku.

E sad, ono sto ne znam da li NiceHash ima kao opciju - da pamti i OC za svaki coin posebno.
Sta god da rudaris, vrlo verovatno je da kartu treba drugacije OC.
Ok ima i istih, na primer ETC ce da ima ista podesavanja kao ETH, ali u vecini slucajeva mora OC da se promeni.
Nisam dugo koristio NiseHash, ali mislim da nema te opcije.

Drugo, NiceHash ti sve iskopano uvek pretvara u BTC, a mozda neko hoce da cuva bas Raven, ETC, Firo ili sta god..

Bilo bi dobro da HiveOS uvede tu opciju da sam switchuje na najprofitabilniji coin. U Hive-u bi OC ostao zapamcen i ne bi se sve pretvaralo u BTC.

Pa ovo je valjda poenta NiceHash-a, automatsko šaltanje po sistemu narani svinje i ne diraj ništa?
Ima nekog sada kopa preko njega, pa da nam kaže kako to izgleda u praksi?

Nicehash je bio i ostao najgori program ili ti miner. Mozda vam u pocetku radi ok, ali kasnije sigurno nece.
Konstantni problemi sa benchmarkom gpu-a...
Restartovanje minera, greske pri pravljenju dag-a itd...
Na NH najbolje radi Gminer, Nbminer veoma lose.

Kada se odradi benchmark gpu-a obavezno pogasiti druge algoritme koji necete kopati.

E tako je, sad se secam kad sam ga koristio da sam i ja isto uradio.
Blokirao sam sve algoritme osim jednog (ETH), da mi ne bi na svakih 10-15 minuta menjao algoritam, ne svidja mi se to za zdravlje same kartice.

Mada ok je bio Nicehash za ljude sa 1 karticom u racunaru, i ko je hteo da cuva BTC umesto ETH.

Za ljude sa rigovima mislim da su druga resenja mnogo bolja.
Vise volim sam da podesim sve i da ja odlucujem sta se kopa.
A i stabilniji mi je rig na Linuxu nego na Win.

Inace, 2miners pools je dodao Neoxu :

RDT_20220907_2156136270871493249307381.pngVrlo interesantno, kakav ce ovo cunami da bude, verujem da ce mozda i godinama mining da bude neisplativ...

Cena će pratiti Hashrate, ali ne odmah. ETH je u početku bio 50 centi, kako se vremenom povećavao broj rudara, povećavao se hashrate i diff cena je pratila.
Postoji mogućnost i da ETH merge ne uspe kako je planirano.

Jel ti znas koliko treba da skoci market cap recimo etc, rvn, ergo, da bi sa ovim brojem rudara imao isplativost koju ima sada? Kad bi 50% rudara odustalo, a ostatak da se ravnomerno podeli na 10-ak coina, sto je prosto neverovatno, opet ce trebati mnogo vremena da prodje i svi ti coini da skoce x10-x20, pa da majneri imaju zaradu neku. O profitabilnosti sa pocetka prosle godine, cemo nekad pricati price i moci da sanjamo :)

Neka bude i godinu dana, ok je to, brzo to prodje :) Ako se za godinu dana iskristalise novi favorit, to ce biti fantasticno.

Do tada cemo da cepamo neki spec mining i da hodlujemo te manje popularne coine, pa kad im skoci cena bice i zaradice..

Evo na primer ko je od starta kopao Neoxu ove godine, sad ubira plodove.. Pre neki dan je imala cenu 2 centa sto je fantasticno.

Treba malo rizikovati i sa nekim novim projektima, zanimljivo je to.

kopace oni koji imaju svoju struju , dosta njih su investirali i obezbedili se koliko toliko , neki ce i dalje imati rel. jeftinu struju. A mi cemo da se snalazimo , koliko nam dozvole ,jer ce i njih pritiskati da nas pritiskaju.
zivi bili pa videli long live crypto ;)

edit
cunami nam se priblizava ready or not ... ;) spremite daske za surf

Prebacio sam 580 na kawpow, potrosnja 110w sa istim klokovima kao na eth, a baca 10-11mhs 🧐😑

lepo napisao , sa klokovia kao na erh.
Bas toliko i treba da bude

Cini mi se da bi malo vise trebalo da daju, oko 13, ako me secanje ne vara.
Trebalo bi...Na trm daje oko 13 ali posle par minuta izbaci gresku npr za prvu karticu, pa za trecu, klokovi nisu ok.
Na nbminer radi stabilno ali daje 10mhs, na gminer isto...

ne bih da malerisem , retko kada su rezultati onoliko koliko pise na whatomine. u principu na vatomine su maksimalisticne vrednosti.
U realnosti moze biti i 15% manje na dnevnom nivou od predvidjenog , zbog svih poznatih faktora koji su u igri od pula , minera , njihov fi , diff ... itd

ja do 15. ne izvlacim minimum isplate za eth, tako da sam za sad presao na etc. ergo sam probao da kopam i nesto mi deluje sizofren taj koin, nisam znao da podesim karticu i batalio sam. raven sam kopao sa 570, imam nesto sitno, mozda malo prebacim i 6800 na njega. meni je taj coin jako interesantan.

Mislim da treba gledati ne sta da kopas.. Nego koje kartice imaš i na osnovu toga kopas coine.

Mnogim karticama ne odgovaraju coini isto, grejanje, potrošnja, opterećenje, algoritam..

Meni deluju obećavajuce etc + zil, ergo + kaspa, flux, neox

etc+zil polaris karte , kaspa , flux , neox nvidia ,neox raven rx6x00...

Da li mozda postoji neki sajt ili slicno gde moze da se odabere vise POW novcica, a da se u isto vreme za svaki od njih vide hashrate, diificulty i kolicina koina koji se iskopa? - (znaci nebitno je da imam profitabilnodt u fiatu)

pa zar se to ne vidi na whattomine ?

za svaku kartu moze ponaosob da se namesti sve to sto si naveo + vrednost u $ ,btc.
Mozda sam pogresno shvatio pitanje
i naravno na whattomine nema izlozeno sve ali vecina bitnih da

Nazad
Vrh Dno