Šta je novo?

Povremeni freeze?

nerven

Cenjen
Učlanjen(a)
19.11.2013
Poena
195
Pre otprilike 2 meseca primetio sam iznenadne freezove kompa (zamrzne šta god da je radio, miš se ne pomera, muzika ne stane, već se vrti u loop zavisno od toga koliko dugo se ništa ne dešava). Prvo se dešavalo jednom u toku dana, pa sve češće nekih dve nedelje, da bi na kraju bilo na svakih 5 minuta, sa po 2-4 sekunde zamrzavanja svega. Primetio sam da procesor skače pri svakom freezu, čak i do 100%.
S*anje je počelo da se dešava nakon apdejta drajvera za grafičku, pa sam pretpostavio da je isti i problem. Međutim nakon svih mogućih vraćanja drajvera na prethodne ništa nisam uradio. U međuvremenu sam imao dva externa HDDa koji su bili nakačeni nonstop, i po vađenju oba, na jedan dan je prestao freeze. Nakon toga je ponovo tu. Posle dva meseca, HDDovi nisu, prethodni sistem je srušen, novi podignut, noviji drajveri su instalirani, i danas (posle dva dana života) se ponovo pojaviše, dva puta. Molio bih vas da mi kažete šta mislite, ili ako ima neko stručan da me uputi na neku soluciju.

Intel i7 2600K
GTX 550Ti
Gigabyte Z68AP-D3
Transcend DDR3 2x4GB 1600MHz
CM 600W
Win8.1 Pro x64

Hvala.

zaboravih reći da je SSD koji je bio u prethodnih 2 meseca u računaru zamenjen novim, i na njega je instaliran win8.1 (na prethodnom je bio win7).

Kakve su temperature?

Ako si nesto overclockovao, vrati na default.

Ja i dalje tipujem na drajvere, slican problem sam imao i poznajem jos jednu osobu koja je imala slican problem, oba su resena drajverima za graficku.
Tako da probaj jos nesto oko drajvera da uradis

update: proces koji zauzima najveći deo proc. bandwidtha je system (ntoskrnl.exe).

Poslednja izmena:
grafička i drajveri za istu nisu problem. danas je zamenjena drugom, instalirani drugi drajveri, freeze se i dalje dešava.

Nije overclock i nije pregrevanje dakle.
Testiraj ram sa dovoljnim brojem prolaza da bi bio siguran da nije on u pitanju.
Testiraj sve hard diskove.
Potom instaliraš "go" windows, ne instaliraš ništa od drajvera (osim drajvera za net ako ga moraš posebno instalirati), samo antivirus i osnovni legalni programi koje koristiš.
Posle toga imaš dva scenarija:
1. Ako se ne pojavljuje freeze, instaliraš jedan po jedan drajver i program i kontrolišeš situaciju.
2. Ako se pojavi freeze tad je do napajanja ili matične ili biosa joj.

Možeš nezavisno od svega ovog i poterati neki live linux i koristiti ga u multitaskingu par sati (istovremeno puštanje filmova, muzike i surfovanje na primer).
I ako ne radi sve ok imaš potvrdu da je do hardvera pa dalje ideš metodom eliminacije do uzročnika.

Problem je izgleda rešen. Prošlo je 48 sati od brisanja Netlimitera. Verovali ili ne.

Vrh Dno