Šta je novo?

Povrat PDV-a ?

crniobad

Slavan
Učlanjen(a)
25.06.2008
Poena
304
Ima li ko iskustva sa povratom PDV-a iz radnji u Srbiji ako je kupac strani državljanin i iznosi kupljenu robu iz zemlje kao što je to slučaj u Mađarskoj?
Naime, drugar iz Banja Luke me zamolio da mu ovde kupim laptop, pa sam mislio da iskoristim to pravo.

Kupis laptop u radnji koja ce da ti da formular za povrat pdv-a. Kada budes izlazio iz Srbije na carini "trazis" povrat, oni provjeravaju "robu" i ovjeravaju ti formular. Malo prijete da ce da zovu nasu (Rep. Srpsku) carinu ne bi li im dao sta (moje iskustvo). Kada udjes u Rep. Srpsku.. tu gledaj sta ces :)

I sa tim formularom i svojim pasosem, bez kojeg ne mozes ni da trazis povrat pdv-a , vracas se u radnju u Srbiji i preuzimas kes.

Moze srpski drzavljanin/rezident da trazi povracaj PDV-a??

To je vrlo lose definisano, jer u zakonu pise "strani kupac" moze dobiti povrat poreza, e sad sta je strani kupac pitaj boga.
Uglavnom, jedino sto je jasno definisano je da povrat poreza moras da trazis sa pasosem (ne i cijim).
Ja sam jednom trazio povrat poreza, posto sam robu fakat nosio trajno u svajcarsku, a prebivaliste imam samo u CH, ne i u srbiji i po mojoj logici trebao sam da dobijem povrat preoza. Medjutim carinik je tvrdio, ne moze, kaze ne moze cim imam srpsko drzavljanstvo ne mogu da dobijem povrat poreza (cak i ako imas dvojno drzavljanstvo).
Sa druge strane moj drug koji ima dvojno drzavljanstvo je sa srpskim pasosem i svajcarskom licnom kartom (dakle vracam se na ono nije definisano ciji pasos je neophodan) je mnogo puta dobijao povrat poreza... Sve u svemu, najvise je pitanje na kog carinika naletis, kako on tumaci zakon, koliko ga mrzi da lupi pecat... Po meni bi na sve sto se iznosi iz zemlje trebalo da se moze dobiti povrat poreza bez obzira ko to iznosi (a posle lovite ko vraca u zemlju i svercuje ako je to problem...).
I naravno isto tako je sigurno da ako imas boraviste u srbiji i samo srpski pasos ne mozes dobiti povrat.

Pa prilično je jasno ko je "strani kupac". Da bi dobio povraćaj poreza, moraju ti u radnji gde si robu kupio popuniti određeni formular koji onda carinik na granici overava prilikom iznošenja robe. U radnji sportske garderobe u NS (za koju znam tačnu priču) su dobili pismeno uputstvo (tumačenje) iz poreskog da se povraćaj poreza može izvršiti samo stranim državljanima. Dvojno državljanstvo je posebna priča i to može da se tumači drugačije od države do države. Nije baš jasno šta će tvom drugaru u CH ikakava lična karta za proceduru o kojoj pričamo jer se u formular popunjavaju podaci iz pasoša. Ako u njemu nije naznačeno da lice ima dvojno državljanstvo, prodavac to uošte ne mora znati.

Tako to radi u svim državame gde sam ostvarivao pravo na povraćaj pdv-a. Mogu samo stranci, i roba mora biti izneta iz zemlje. Kod Mađara čak njihov carinik neće da overi formular ako vidi da je roba koriščena ili čak samo otpakovana.

Pa ja mislim da i dalje nije jasno sta je "strani kupac". Da li je to neko ko ima dvojno drzavljanstvo? Da li je to neko sa boravistem van Srbije? Da li je to neko ko ima samo strano drzavljanstvo i nikakve veze sa Srbijom?
Ne znam da li si razumeo sta sam napisao, covek je u Srbiji dobio povrat poreza koristeci srpski pasos i CH licnu kartu (na srposkoj granici) sa kojom je pokazao da tamo zivi, tj kvalifikovao se kao "strani kupac".
To uopste nije problem prodavaca, oni ce svakom ko trazi izdati taj papir, ali to je pitanje za carinu da li ce ili nece udariti pecat na taj papir na granici.
Uglavnom to sta je "strani kupac" ni nasi carinici ne tumace jednako, tako da to definitivno nije jasno definisano :)

Slazem se - ako imas nas pasos i EU radnu vizu i tamo zivis, ne mozes dobiti povrat EU VAT-a. A po ovome (logicno) ni naseg.
Da mi nije zao sto nisam trazio :)

Ako mu je neko popunio formular za povraćaj PDV-a u Srbiji, podacima iz srpskog pasoša (a to se popunjava u radnji, ne na granici), postupio je suprotno tumečenju koje daje poresko. Naravno, u Srbiji se propisi i dalje tumače od slučaja do slučaja, od službenika do službenika, pisani su jezikom nerazumljivim i onome ko je to pisao pa je svašta moguće. Meni se često događa da mi dva službenika, kolege inače, daju potpuno oprečne informacije za neke procedure i propise definisane od strane države.

A još i pojam dvojnog državljanstva, kao i mnogo toga kod nas, nije jasno definisan u ovoj proceduri povraćaja pedevea.

Poslednja izmena:
Imam SRB i HR državljanstva i prilikom kupovine u HR, kupujem robu na SRB pasoš i uredno završavam povrat PDV-a.

Da, što da ne?!? A da li možeš u HR kupiti robu na Hrvatski pasoš, pozivajući se na to da imaš i Srpski?

I da li ti u jednom od ta dva pasoša piše da imaš i onaj drugi, tj. da imaš dvojno državljanstvo?

Ne, ne može. Ne piše niti u jednom da imam neki drugi pasoš.

To je poyenta. Ne znaju da imaš i državljanstvo zemlje u kojoj pazariš. Da znaju, ne bi trebalo da ti dozvole da uzmeš porez nazad. Ali, to je samo jedan srpski "propis". Nisu trgovci u radnjama pravni tumači svih zavrzlama što je naša birokratija u stanju da smisli tako da, koristi dok možeš. I uvek probaj. To bar ništa ne košta. :)

Mogu da znaju ako u pasošu pod Državljanstvo stoje oba državljanstva

Mozes da imas dva pasosa i jednu licnu kartu, tamo gde ti je prebivaliste. Npr. imas Hr i Srb pasos. Ako zivis u Srbiji, u hrv pasosu bi trebalo da ti pise mesto prebivalista adresa u srbiji.

Ajde da vratim temu iz bunara :D
Naime sestra iz CG-a je trenutno ovde u BG i zeli da kupi Laptop , i koliko sam shvatio da bi joj vratili PDV, u roku 3 meseca od trenutka kupovine mora opet da svrati u bg iz CG?
Ako je tako malo je retardirano. Da li je moguce nekako drugacije odraditi povrat PDV-a a ne da cura mora isti iznos koji bi dobila povratkom PDV-a da utrosi na put iz CG do BG-a?

U roku od 3 meseca od kupovine mora da iznese robu iz drzave a u roku od 6 meseci da dodje u radnju po novce. Druga varijanta je da joj uplate na racun u banci. Tu varijantu nisam radio al ima na tom REF4 obrascu sekcija koja se popunjava ako stranac hoce da mu se novac uplati na racun. Verovatno treba da taj ref4, kad joj ga overe na carini, postom posalje na adresu radnje pa joj oni, kad im stigne, uplate pare na racun.

Aham, e hvala puno na objasnjenju.
To sa racunom i nije lose nego jel mora da pri overi tog ref4 formulara na carini laptop da bude u full ambalazi ili moze i ono nonsalantno u laptop torbi?(kako joj carina CG nebi naplatila porez ofc)

Ja mislim da je vazan samo papir i da imas robu kod sebe, nije navedeno u kakvom pakovanju. (znaci raspakovano, za licnu upotrebu :) )

Da li i građani Srbije mogu da izvrše povrat PDV-a za robu koju iznose iz zemlje.
Na primer, ide u Grčku na more, nosim laptop sa sobom, overim papire, prodam ga u Grčkoj i refundiram PDV po povratku ?

Naravno laptop nov kupljen nedelju dana pre puta. Fiskalni i sve što treba.

EDIT:
Pročitao sam, razumeo, sorry svima za glupi post...

Poslednja izmena:
Pa prilično je jasno ko je "strani kupac". Da bi dobio povraćaj poreza, moraju ti u radnji gde si robu kupio popuniti određeni formular koji onda carinik na granici overava prilikom iznošenja robe. U radnji sportske garderobe u NS (za koju znam tačnu priču) su dobili pismeno uputstvo (tumačenje) iz poreskog da se povraćaj poreza može izvršiti samo stranim državljanima. Dvojno državljanstvo je posebna priča i to može da se tumači drugačije od države do države. Nije baš jasno šta će tvom drugaru u CH ikakava lična karta za proceduru o kojoj pričamo jer se u formular popunjavaju podaci iz pasoša. Ako u njemu nije naznačeno da lice ima dvojno državljanstvo, prodavac to uošte ne mora znati.

Tako to radi u svim državame gde sam ostvarivao pravo na povraćaj pdv-a. Mogu samo stranci, i roba mora biti izneta iz zemlje. Kod Mađara čak njihov carinik neće da overi formular ako vidi da je roba koriščena ili čak samo otpakovana.
Ne znam o kojoj robi se radi, ali znam za hranu da overe iako si je pojeo
(bitno je da ostane ambalaža u slučaju da carinik krene da po metodu slučajnog uzorka traže neki artikal) :).

Koliko ja znam to je krivično delo jer ne možeš da poseduješ 2 pasoša. Zar ne?
Znam ljude koji imaju tri državljanstva i pasoša. Sve legalno ;).

Uh dosta stara tema, al da probam mozda mi neko pomogne. U Francuskoj sam uzeo neko pojacalo za muziku, placeno je 800e. Vracam se nazad preko Beauvais aerodroma gde nemaju one masine za VAT refund. Pa me zanima, da li te masine postoje na aerodromu Sarl de Gol pre carinske/pasoske kontrole, tj da l mogu da odem tamo samo da odradim to sta treba ili ne? I eventualno koji je drugi nacin to da uradim? Ako je 10%, nije bas malo 80e ako bi mogao da dobijem nazad.

Vrh Dno