Šta je novo?

Povezivanje grafičke kartice i LG TV-a

Skyw@lker

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X + Cooler Master Hyper 212 RGB
Matična ploča
Asus TUF Gaming B550M-Plus
RAM
DDR4 32GB (2x16GB kit) 3200MHz CL16 HyperX Fury RGB
GPU
ASUS TUF RX6800 OC Edition 16GB GDDR6
Storage
Kingston 1TB M.2 NVMe SA2000M8/1000G + Western Digital 4TB + 2 x WD Elements 8TB
Zvuk
AV Yamaha RX-A2A
PSU
BE QUIET! Pure Power 12M 850W
Kućište
Fractal Define R4 Black Pearl
Monitor
Gigabyte M27F
Miš & tastatura
Logitech K350 + Logitech M705
Ostale periferije
PS5 , Xbox Series S
Laptop
Lenovo ThinkPad T14 Gen 1
Mobilni telefon
Samsung S24 Ultra
Pametni uređaji
Hawei Watch GT 3 Pro, Huawei Body Fat, Xiaomi Mi Hub 2, Xiaomi Mi Kettler
Steam
markov211
Pristup internetu
  1. Optički internet
Burazer je uzeo LG televizor model: LCD 42LD465. Sasvim solidan LCD TV sa dva HDMI ulaza. On je povezao preko DVI-HDMI kabla komp na TV pošto poseduje nVidia 8800 GTS grafičku (sa Dual DVI). Iz nVidia-inog panela smo prvo probali Clone Display opciju. Pošto ima 19" monitor on klonira sliku na TV i stavi rezoluciju 1360 x 768 (kao i najveća rezolucija koja mu je trenutno na monitoru). Problem je tad što podešavanje slike na TV-u (boja, kontrast, oštrina, napredna podešavanja i dr.) su zatamnjeni. Jedino kada stavi manju rezoluciju (sledeću manju - ja mislim da je 1280 x 720) može da pristupi svim podešavanjima slike. Kada je slika Full HD takođe može da pristupi svim opcijama slike. Još jedan problem je da ne može nikako da natera Full HD sliku na TV-u, a da bude uključen ekran kompa tj. da se i na njemu vidi njegova najveća rezolucija (1360 x 768), a na TV-u njegova (1080p). Probao sam sa opcijom extended desktop, ali tada kada pustim igru ili film na TV-u se ništa ne dešava samo stoji prazna slika desktop-a. Dakle da rezimiram - imam dva pitanja:

1) Da li je moguće iz nekog programa ili drajvera "naterati" grafičku da na TV-u pokazuje Full HD rezoluciju, a na monitoru njegovu najveću rezoluciju i da recimo tada pušta filmove i igre na TV-u, a ekran kompa bude slobodan?

2) Da li je moguće TV "naterati" da i u drugim rezolucijama pristupi naprednim podešavanjima slike kada je povezan na komp ili je to moguće samo u FullHD i 720p, tj. u standardnim rezolucijama za TV?

kod extendeda ti se slika "produzava" desno, sto ces videti kada odskrolujes misa desno sa monitora na TV :)
znaci, u extended prevuci film na taj deo ekrana i pusti ga u full screen. samo tako ces moci da imas razlicite rezolucije na ekranima.

Uf baš sam ispao glup :D Hvala tako radi extra. A koja je fora kod video igara? Njih koliko vidim ne mogu da prebacim na extended, one se i dalje puštaju na kompjuterskom monitoru? Mogu da ih igram na Full HD samo ako isključim komp. ekran znači samo ako je opcija "show desktop only on display1"...

mozes recimo da zamenis da ti primarni displej bude TV, a sekundarni monitor...

Kod extended moda moze da ti tv bude 1920x1080, a monitor 1360x768, ili koliko god je njegova najveca rezolucija, ne zavise jedna od druge.

Extended monitor ne mora uvek da ide u desno, moze da se extenduje u levo, samo promenis redosled ona dva monitora 1 i 2, tako sto ga uhvatis i prevuces levo ili desno da se promeni redosled.

Igre su ti uvek na primary monitoru, ako stavis da je primary tv onda ce se prikazivati na njemu, to je sto se tice fullscreen moda. Ako stavis igre u windowed mode npr, mozes da ih prevlacis gde god hoces.

Pa da ali ako stavim da mi je primary TV onda će samo na njemu da bude startup meni i ikonice, a na komp. ekranu će biti extended, a to ne želim. Dakle ono što meni treba je da mi pušta igre na drugom ekranu tj TV-u (TV ima oznaku "1" a komp. ekran "2" - stim što je kompjuterski "main") a da mi na kompjuterskom budu ikonice, startup meni itd.

Primetio sam recimo, kada sam postavio kako si rekao, da prevučeni explorer recimo odmah minimalizuje igru. Npr. na glavnom ekranu je igra, a na extendedu je miš sa prozorom explorera i čim krenem nešto da kliknem, igra se na drugom ekranu minimalizuje odmah...

Nemas direktnog resenja za ovo, igre u fullscreenu ce ti se prikazivati uvek na primary monitoru, sta god to bilo. Treba ti software koji ti olaksava menjanje uloga, ja licno koristim Ultramon, ali nisam menjao opcije gde ce da se pokazuje igra jer mi je tv uvek primary monitor tako da nemam problema. Meni sluzi za brzo prebacivanje prozora sa main na secondary i obrnuto jednim klikom.

Primer http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=2215550&postcount=13

i ovako nesto:

Za Ultramon http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=34291

Kaze se minimizuje hehe :)

Kaze se minimizuje hehe :)

Hehe u pravu si, hvala za ispravku - i posle toliko godina pisanja dešava se da pogrešim, niko nije savršen :)

Pa dobro videću onda sa tim programčićem. Mada buraz uglavnom TV koristi za filmove i video igre pa samo prebaci sliku da bude samo na TV-u kada gleda nešto, retko kada će koristiti oba, ali čisto rekoh da probam da vidim da li postoji neko elegantnije rešenje... :D

izvinjavam se za off, al kad vidjoh:) ..mjerkam bas taj lcd, pa me interesuje kakav je za filmove, a kakav za igre? ..ako ti nije crnjak objasnjavat

ajd samo da potvrdim: grafika 8600gts dva dvi izlaza + s-video.
video sam u delta sity dvi-hdmi Bandbrige kabal iz jednog dela oko 2200din. da li je samo to dovoljno da pustim 1080p preko kompa na tv kroz taj dvi-hdmi kabal?

ajd samo da potvrdim: grafika 8600gts dva dvi izlaza + s-video.
video sam u delta sity dvi-hdmi Bandbrige kabal iz jednog dela oko 2200din. da li je samo to dovoljno da pustim 1080p preko kompa na tv kroz taj dvi-hdmi kabal?

Sasvim je dovoljno.

Nazad
Vrh Dno