Šta je novo?

Pouzdani diskovi

Lukija

Čuven
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
775
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 9 9950X + Arctic Cooling Liquid Freezer ii 360 A-RGB
Matična ploča
Asus ROG Strix X670E-E Gaming WiFi
RAM
G.SKILL F5-6000J3038F16GX2-TZ5N 2x16GB, 6000MHz@30-38-38-96, 1.35V
GPU
ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER
Storage
Kingston FURY Renegade SFYRS/1000G, Kingston FURY Renegade SFYRD/2000G, 2 x WD4003FZEX (RAID1)
Zvuk
Realtek ALC4080, Altec Lansing 621
PSU
FSP Hydro Ti PRO 1000W
Kućište
be quiet! Silent Base 802, 4 x SILENT WINGS 4 140mm high speed
Monitor
Acer Predator XB273U NV
Miš & tastatura
HyperX Alloy Origins PBT - Aqua Tactile, Logitech G903 Hero
Laptop
MacBook Air M1
Mobilni telefon
Realme GT2 Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Do sada se postavljalo pitanje koji su najjevtiniji a dobri diskovi i sta ja znam. Interesuje me koji su diskovi dobri za backup a to znaci da ne moram da mislim posle nekoliko godina da li ce biti problema sa citanjem i degradacijom kvaliteta?

Interesuje me ovako nesto: http://www.inkjetart.com/mitsui/ i http://www.mitsuicdr.com/products/gold/index.html

Verbatim Metal Azo koji se rezu na 8 - 24 brzina.
A ako hoces da ti traje sto duze ti stavi da reze sto sporije...
POZ.

Bilo je reci o tome ovde: http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=10418

Sve je to lepo ali nista konkretno. Interesuje me gde mogu ovde da nadjem "gold" diskove (kao gore pomenti Mitsui ili Kodak). Sit sam raznih _do_jaja_pouzdanih_kung_fu_za_sitne_pare_diskova_ . Konkretno interesuje me gde mogu da nadjem diskove koje pravi Taiyo Yuden ? Ima nekoliko takvih Philips diskova koji su stari 3-4 godine i u odlicnom su stanju.

Sve preporuke za Philips i TDK. Verbatim kako koji.

I to zavisi, imao sam prilike da vidim ove jevtine Philips 48x (disc info kaze da ih pravi Ritek) koji se problematicno ponasaju, narocito pred kraj diska kada pisac treba da odradi lead-out. Verovatno mislis na neki drugi model?

Aj' da se nas 10 udruži i da naručimo 2000 komada Fuji diskova, koje možeš da gaziš kolima i da ih guraš u krunjač kukuruza i oni opet rade!
:mrgreen: :mrgreen: :happy:

A zasto samo deset, moze i vise...
Koja je cena i ja sam zainteresovan!

Ja sam narezao sigurno preko 200 kom. Verbatima (nekad one 48x, a mekad 52x) i savrseno sljakaju, cak mi je letos kada sam krecio ostalo oko 10-ak komada da se przi na suncu 3 dana, kutije se pokrivile, a diskovi i dalje sljakaju (ovde sada necu da blatim i nekoliko SmartBuy koji su tom prilikom bili u toj gomili i poodlepljivali se). :boom: :boom:
Za cenu od 32 din/kom., trenutno sam i vise nego zadovoljan.

U principu ne treba kupovati ove "nove zvijezde", a pogotovo ne ove indijske Verbatime, slimove. Nigde ne piše odakle su, samo na onoj glavnoj kartonskoj kutiji, ispod selotejpa stidljivo stoji "Made in India" :eek: Jedino su dobri za rezanje filmova klincima, jer koštaju 29!

Kažem, ovi Fuji su čudo. Dobio sam 4-5 komada MP3-ja iz Kanade još početkom 2000. Brzina im je 16. Ovaj jedan je k'o šmirgla, mučenik, šta sve nije prošao :D .

Imam i jedan Verbatim iz '97 i radi besprekorno, pogotovo što ima 6 sesija!

Nisu loši Maxell-i, koštaju oko 40 din i deluju kvalitetno...

delimir je napisao(la):
...

Dosta ljudi je prijavljivalo losa iskustva sa jeftinijim TDK diskovima.

E, a oni "D-view" su dosta dobri. U Mađarskoj je neki narandžasti TDK oko 35 din. Nisam imao nekih problema sa njima (još). S druge strane, kupio sam nedavno 10 komada nekih TDK Silver - koštaju 50 din! Učini mi se mnogo, međutim, isplati se pogotovo kad vidiš kakvo je pakovanje: svaki disk ima hologram i booklet od 10 strana :) .

A sta je sa SmartBuy diskovima? Uzeo sam one skroz crne sa obe strane, i na njima pise ono AAA certified. Sta im to znaci?

Lukija je napisao(la):
I to zavisi, imao sam prilike da vidim ove jevtine Philips 48x (disc info kaze da ih pravi Ritek) koji se problematicno ponasaju, narocito pred kraj diska kada pisac treba da odradi lead-out. Verovatno mislis na neki drugi model?

Pa ne mislim na lazne Philips ni TDK, original D-View od TDK-a (imaju predstavnistvo u BG) i original od Philpsa se ponasaju savrseno.

Evo , juce sam uradio testove sa KProbe na Liteon-u 52327S. Najmanje C1 gresaka (skoro na prste mogu da se nabroje :) ) imaju Philipsovi diskovi (zeleni) stari 4 godine , made by Taiyo Yuden !!! Naravno ni jedan nema C2 gresku. Sledeci disk po kvalitetu je neki TDK D-View made by Ritek kojeg sam uzeo pre 1.5 godine. Zatim idu oni plavi Verbatimi koji imaju primetno vise C1 gresaka s tim da mi je jedan imao i C2 greske pred kraj. Svi ovi diskovi imaju cyanin dye tj long strategy.
Zanimljivo je da su ovi novi Philips made by Ritek prosli OK iako su bili problematicni za rezanje (leadout je trajao i po nekoliko minuta!).

Ostaje mi da probam ove nove Verbatime (indijanci) i SmartBuy u boji.

Misko je napisao(la):
...
Pa ne mislim na lazne Philips ni TDK, original D-View od TDK-a (imaju predstavnistvo u BG) i original od Philpsa se ponasaju savrseno.

Sve je to lepo ali mi reci gde mogu da nadjem te original Philips diskove?

Lukija je napisao(la):
...

E to mi treba! Znas li gde ima da se kupe?

Imao ih je Levicanin. Verbatim DataLife Slim Color Pastel 40x
Cena je oko 0.55€
Ja sam kupio ranije u zvonu 50kom promo pack. Nije bilo drugih pa sam na njima rezao divx. (Ove u slimu nisam probao)

Jel' ovako izgleda?

http://prodanov.unbi.uu.ru/docs/hs-cdr/ty40.php

verbatim slim nije los a nije ni skup na malo 30dinara kosta samo jedan...

Meni nijedan labelovan, pa ni ritek (platinum, tdk color d-view) nije pravio probleme, super su mi, i nakon 2-3 godine.
Cuo sam da su neki imali problem sa nelabelovanim diskovima koji se prodaju pod nazivom ug-80 a za koje predpostavljam da nose ritek-ov ili tdk-ov atip (oko 10-30% skart)
Inace taj tdk koji si proveravao je za 16x ili manje, a od 24x i noviji su na bazi ftalocijanina.
U slucaju da ne moze da se nadje taiyo yuden, ja bih uzeo tdk dview ili silver i bio bih miran. Sumnjam da ce ti biti los i smartbuy.
Moja pretpostavka je da ce mediji u ceni od 30-50 din prakticno imati slicne performanse.

Kako vam se cine ovi Verbatim 48x u zvonu od 50 komada?

Meni bi drugar trebalo da donese iz Bugarske Traxdata diskove u zvonu (50 kom.). Tamo je cena oko 12 din/kom...

Ser_Zile je napisao(la):
Kako vam se cine ovi Verbatim 48x na stapu od 50 komada?
Ja sam uzeo jedno pakovanje pre mesec-dva i utisak je prosečan. Dobro je što su jeftini i što su napravljeni u Irskoj (znači: EU :happy: ). Loše je što su kao iskrzani po obodu pa liče na najgori no name. Rezao sam ih sve na 40x i nisam imao nikakvih problema. Pogodni su za masovni storage. Audio nikako.

Verbatim (X verzija); TDK DView; Fuji, Philips, Traxdata...

Ja sam se stvarno zabunio sad :)
Chudi me da se jos ne javlja Driver sa svojim "Ma samo Princo-A, kad ja vam kazem ..." :D

1. Philips (ipak su ih oni izmislili ;) )
2. TDK
3. Fuji
4. Ostali

Koje god da kupiš od ovih prvih tri nećeš zažaliti.

Pouzdani su originalni diskovi. Dajem glas za FUJIFILM (imam 1 narezan komad koji sam dobio bez kutije i koji je imao predivan tretman (bio je u prtljažniku aviona, pa je posle ranac leteo tamo-'vamo, i posle sam ga dobio iz neke koverte) i za PHILIPS.

Lukija, verujem da znaš osobu od koje sam dobio spomenuti CD 8)

Nazad
Vrh Dno