Šta je novo?

Potrebno vaše stručno mišljenje

VlaJe

Slavan
Učlanjen(a)
10.05.2007
Poena
304
Reč je o konfiguraciji koju sam delom uz pomoć Igoritze sastavio i koju idem da kupim u ponedeljak ako mi neko od vas ne ponudi neko bolje rešenje. Dakle uzeo bih sledeće:

Procesor: AMD Athlon 64 X2 4400+ 2.3GHz Box 65nm AM2 *5710 dinara
Matična: MSI K9AG Neo2-Digital *4997 dinara
Grafička: Gainward BP8500GT-256-TV-DVI 256MB DDR3 *5802 dinara
HDD: Western Digital Caviar 160GB WD1600AAJS *3616 dinara
Memorija: Kingston 2 x 512MB 667 *već imam novu
Optički uređaj: Asus DRW-1814BLT SATA *1928 dinara
Modem: Agere 56K V.92 *335 dinara
Kućište: Frontier Luster LU09A 400W *2160 dinara
Tastatura+Miš: Logitech UltraX Media Desktop *3208 dinara
Monitor: LG L222WS 22'' *18069dinara

Dakle sve ukupno izađe 45.824 dinara ili oko 573 evra. Šta bi mi vi preporučili za ove pare ili šta da promenim? Hvala ;)

Poslednja izmena:
napomena - ja sam ovu matichnu preporuchio, iz iskustva - mozda je ranije bilo problema sa MSI-jem, ali poznajem tri korisnika iste i svi su vishe nego zadovoljni, ujedno je i jako povoljna shto se tiche preformansi i chipseta i cene.

napomena - ja sam ovu matichnu preporuchio, iz iskustva - mozda je ranije bilo problema sa MSI-jem, ali poznajem tri korisnika iste i svi su vishe nego zadovoljni, ujedno je i jako povoljna shto se tiche preformansi i chipseta i cene.

Cenim ovoj konfi da treba nešto jača grafička ali ovo mi je max keš limit, ne znam od čega da okrnjim (od procesora sigurno ne) da bih dodao za grafiku, možda joj je mana što je DirektX 9, trebalo bi za neki budući standard DirektX 10 ili se varam... Pomagajte......

p,a nije sve tako crno - pogledaj oglase za neku 8600GT (Gainward ili Palit), i bez obzira shto je DX9 mogao bi da razmislish i o ATI 1950pro, takodje preko oglasa, da bi uzeo neku prelaznu verziju, jer realno ne ispati ti se da uzmesh 8500GT. mozesh ih naci za 80ak evra, pogledaj oglase na PC berzi, Itsvetu, halo oglasima i slichno ...

Reč je o konfiguraciji koju sam delom uz pomoć Igoritze sastavio i koju idem da kupim u ponedeljak ako mi neko od vas ne ponudi neko bolje rešenje. Dakle uzeo bih sledeće:

Procesor: AMD Athlon 64 X2 4400+ 2.3GHz Box 65nm AM2 *5710 dinara
Matična: MSI K9AG Neo2-Digital *4997 dinara
Grafička: Gainward BP8500GT-256-TV-DVI 256MB DDR3 *5802 dinara
HDD: Western Digital Caviar 160GB WD1600AAJS *3616 dinara
Memorija: Kingston 2 x 512MB 667 *već imam novu
Optički uređaj: Asus DRW-1814BLT SATA *1928 dinara
Modem: Agere 56K V.92 *335 dinara
Kućište: Frontier Luster LU09A 400W *2160 dinara
Tastatura+Miš: Logitech UltraX Media Desktop *3208 dinara
Monitor: LG L222WS 22'' *18069dinara

Dakle sve ukupno izađe 45.824 dinara ili oko 573 evra. Šta bi mi vi preporučili za ove pare ili šta da promenim? Hvala ;)

Nije bas najbolje.. :)
Pa vidi iako sam za ovo vreme protiv sastavljanja AMD konfiguracija,
procesor je ok dok MSI nebi uzimao ni pod pretnjom..

Graficka gf8500 vidim da si nasao za 72,5€ a Palit Radeon 2600Pro DDR3 je 60,5€.
Radeon 2600Pro DDR3 lako moze da ima performanse kao 2600XT sto ti je nesto izmedju gf 8600GT i 8600GTS.

WD hard disk...imam Seagate 160GB SATAII i mogu ti reci da je fantastican, brz
tih, pouzdan a razlika u ceni je 3€

Asus rezac, nije mi jasno odakle to pade, pa Lite-On i Samsung rezaci su bolji i brzi.
Moj predlog ti je Lite-On 20A1S cene su im skoro iste, al opet malcice u korist
Lite on-a.

Kuciste: Luster moze da izgleda nekom sexy izvana, ali iznutra 400W na ovakvu masinu, ne znam kolika je amperaza na doticnom napajanju, ne daju specifikacije na oficijelnom sajtu...suzdrzavam se od komentara
Opet brdo para na tasturu, izgleda kul, ali da li stvarno oces da kuckas po crnoj tastaturi, to je samo tvoja stvar...pogledaj malo na A4-Tech program..

Jos malo pogledaj, nadam se da sam pomogao..
pozdrav

Ok, prihvatam sugestije i uzeću PALIT GeForce 8500GT Sonic 256MB DDR3, ona je oko 70-ak evra, Samsungov rezač uzimam, za njega sam se još ranije odlučio, tastatura ostaje ova, e sad kućište je ovo 400W i mislim da će raditi posao. Matična..... tu pomozite, mada mi se svidja ova MSI jer sam i od nekih drugih ljudi čuo da je OK.
+ HDD SEAGATE DiamondMax 21 STM3160815AS 160GB 7k 8MB SATA300 umesto pomenutog

Poslednja izmena:
Maticnu plocu uzmi Biostar TF570Sli A2+ ona je oko 4374din a daleko je bolja ploca od te MSI. Stvarno ne znam sta ce ti tako skupa tastatura i mis, bolje kupi neke obicne za 1000din a razliku u ceni prebaci na jacu graficku. Mislim da se vec za nekih 7200din moze uzeti 8600GT koja je znatno jaca od 8500GT DDR3.

Sta planiras da radis na kompjuteru.
Napomena: Neces moci da izvuces dobar frejmrejt u igricama na tom monitoru sa tom karticom (native za 22" wide je 1650x1050). Potrebna ti je minimum 1950Pro!

Preporuka za Biostar plocu i jeftinu tastaturu i monitor.

Takodje bih ti preporucio da kupis makar LC Power napajanje!

Maticnu plocu uzmi Biostar TF570Sli A2+ ona je oko 4374din a daleko je bolja ploca od te MSI. Stvarno ne znam sta ce ti tako skupa tastatura i mis, bolje kupi neke obicne za 1000din a razliku u ceni prebaci na jacu graficku. Mislim da se vec za nekih 7200din moze uzeti 8600GT koja je znatno jaca od 8500GT DDR3.

Gde si našao tu ploču? Ja sam je video preko neta u TNT d.o.o... Dobra, a?

Što se tiče grafičke idem na 8600GT...

Poslednja izmena:
Maticnu plocu uzmi Biostar TF570Sli A2+ ona je oko 4374din a daleko je bolja ploca od te MSI.

ajd ajd, kad frnesh tako informaciju, objasni i zashto je to tako/ po cemu je bolja ? Nforce 570 je zastareo chipset u poredjenju sa 690g, a bogami i inache.

dalje, MSI koji rekoh ima integrisan x1250, idealna stvar za nekog ko bi eventualno nadogradjivao grafiku, a pritom to je jako izvodljivo zbog relativno dobrog chipseta, a da ne menja celu matichnu za 6 meseci. i daleko vecu podrshku eksternih izlaza, kako za grafiku, tako i za sve ostalo. i da - ta integrisana grafika ce takodje da mu radi kao ispomoc ovoj glavnoj, a za iste pare - daleko bolje nego ovaj biostar

Cemu ce sluziti komp???

Ako mozes zaobidji DiamondMax seriju Seagate diskova, to je stari Maxtor (kupio ga Seagate pre izvesnog vremena) a to znaci bucan u radu (bio je nedavno test, mislim ovde na benchu, i bas ova serija, pa sam proveri).

Takodje preporuka da zaobidjes MSI, uglavnom imaju polu gotove proizvode (a o tome se vec pricalo ovde) i imao sam isto problem sa jednom starom nF2 MSI plocom. Prvi izbace proizvod, i tad je naravno super, i cesto sa novim revizijama opada klavitet, takodje bilo na forumu.

@Igoritza:
Ako mozes pojasniti na koji to nacin saradjuju (ispomoc) nVidia i ATi(AMD) graficka?

Slazem se za izbor cipseta, a evo i mog predloga:
http://www.tntdoo.co.yu/info/artikal.php?id=12623
MBA Biostar TA690G AM2 vga+PCI...........4164.05
ima DVI-D, VGA, TV-out i najjeftinji je od svih ponudjenih.

Sta planiras da radis na kompjuteru.
Napomena: Neces moci da izvuces dobar frejmrejt u igricama na tom monitoru sa tom karticom (native za 22" wide je 1650x1050). Potrebna ti je minimum 1950Pro!

Preporuka za Biostar plocu i jeftinu tastaturu i monitor.

Takodje bih ti preporucio da kupis makar LC Power napajanje!

PALIT GeForce 8600GT 256MB DDR3 će verovatno završavati posao, šta bre ljudi da radim za ploču?

Cemu ce sluziti komp???

Ako mozes zaobidji DiamondMax seriju Seagate diskova, to je stari Maxtor (kupio ga Seagate pre izvesnog vremena) a to znaci bucan u radu (bio je nedavno test, mislim ovde na benchu, i bas ova serija, pa sam proveri).

Takodje preporuka da zaobidjes MSI, uglavnom imaju polu gotove proizvode (a o tome se vec pricalo ovde) i imao sam isto problem sa jednom starom nF2 MSI plocom. Prvi izbace proizvod, i tad je naravno super, i cesto sa novim revizijama opada klavitet, takodje bilo na forumu.

@Igoritza:
Ako mozes pojasniti na koji to nacin saradjuju (ispomoc) nVidia i ATi(AMD) graficka?

Slazem se za izbor cipseta, a evo i mog predloga:
http://www.tntdoo.co.yu/info/artikal.php?id=12623
MBA Biostar TA690G AM2 vga+PCI...........4164.05
ima DVI-D, VGA, TV-out i najjeftinji je od svih ponudjenih.

Mislim neću igrati mnoooogo teške igrice, nešto tipa NFS, CS, WOW i tako, odlučili smo koja grafika, nadam se da ova odgovara, procesor mi niko nije osporavao, naveo sam fond keša kojim raspolažem, još samo da vidimo dobru neku ploču.
Samsung DVDRW, Frontier Luster kućište 400W, tastatura + miš...

Pa za tu namenu je ok, mozda bi jos 1GB rama dobrodosao za igre. Trenutno slabo pratim AMD procesore i cene, pa te po tom pitanju ne mogu posavetovati.

Jedino sto se sa tom grafickom neces naigrati mnogo DX10 naslova a nije mnogo bolja od predhodne mainstrim DX 9 serije, pa mozda ne bi bilo lose da pronadjes preko oglasa neko jeftinije DX9 resenje koje ce bolje raditi sa DX9 naslovima. Tako bih ja uradio.

Pa za tu namenu je ok, mozda bi jos 1GB rama dobrodosao za igre. Trenutno slabo pratim AMD procesore i cene, pa te po tom pitanju ne mogu posavetovati.

Jedino sto se sa tom grafickom neces naigrati mnogo DX10 naslova a nije mnogo bolja od predhodne mainstrim DX 9 serije, pa mozda ne bi bilo lose da pronadjes preko oglasa neko jeftinije DX9 resenje koje ce bolje raditi sa DX9 naslovima. Tako bih ja uradio.

Za jedno mesec dana ću uzeti još giga rama, to nije problem... Ma nek' ostane ova grafička, vršiće lep posao za druge stvari sem igranja ne toliko komplikovanih igrica... Spala knjiga na 3 slova što se tiče ploče vidim:
*MSI K9AG Neo2-Digital
*Biostar TA690G AM2 vga+PCI
*Biostar TF570Sli A2+

Nemojte me terati da idem na eci-peci-pec :)

Biostar TA690G AM2, jedina po meni mana je manjak PCI i PCI-E 1x portova. MSI sam vec obrazlozio, da ne ponavljam, a sto se tice Biostar TF570SLI A2+ pokusaj pronaci testove oba cipseta, pa uporedi performanse. Moj glas za 690 i pored toga sto je manja ploca, zato je noviji cipset.

Pa sa Biostar TA690G AM2 imas na raspolaganju 2xPCI i 1x PCI-E slot, preostale dve ploce imaju po jedan vise slot. Vidim u Moja masina da imas kablovski internet, pa sto ti treba modem? Ako nije potreban eto ustede jednog porta.

Takodje razmisli da li ces uzimati posebno zvucnu karticu. Ako je odgovor potvrdan: PCI verzija nema gde zbog modema i TV FM karte; PCI-E 1x moze pod uslovom da graficka karta zauzima samo jedan slot.

Poslednja izmena:
Pa sa Biostar TA690G AM2 imas na raspolaganju 2xPCI i 1x PCI-E slot, preostale dve ploce imaju po jedan vise slot. Vidim u Moja masina da imas kablovski internet, pa sto ti treba modem? Ako nije potreban eto ustede jednog porta.

Takodje razmisli da li ces uzimati posebno zvucnu karticu. Ako je odgovor potvrdan: PCI verzija nema gde zbog modema i TV FM karte; PCI-E 1x moze pod uslovom da graficka karta zauzima samo jedan slot.

Malo slabo stojim sa tim slotovima, tako da moje pitanje je da li će na TA690G AM2 moći da stane modem, TV FM kartica i gore navedena grafička 8600GT. Neću uzimati posebno zvučnu karticu, a modem mi treba jer tu kablovsku imam na makini u drugom stanu ovde ne. ;)

To sve staje, ali ti ostaje slobodan samo PCI-E 1x slot.

To sve staje, ali ti ostaje slobodan samo PCI-E 1x slot.

I još mi samo reci u taj PCI-E šta može da se ubaci dodatno i dosta od tebe i hvala za sve! ;):) mislim da sam rešio problem konfiguracije.......:wave::banana:

*A kuler? Treba li kuler *** ili mi Igoritza reče da fabrički ovaj procesor to već ima?

Poslednja izmena:
Pa moze eventualno jos neka PCI-E 1x kartica da stane (nova zvucna ili nesto drugo), ali je pitanje koliko je to preporucljivo posto ce znatno zakloniti dotok svezeg vazduha tvojoj planiranoj grafickoj. E sad i to se moze resiti, ali da te ne zbunjujem jos vise, ako se najdes u takvom problemu javi se.

Pa verovatno je box pakovanje (ne pamtim da je neko u poslednjih par godina kupio samo CPU), tj. dolazi sa fabrickim AMD kulerom koji ce ti korektno raditi posao.

Drago mi je da sam bio od pomoci... I da te duuugo sluzi...:)

Pa moze eventualno jos neka PCI-E 1x kartica da stane (nova zvucna ili nesto drugo), ali je pitanje koliko je to preporucljivo posto ce znatno zakloniti dotok svezeg vazduha tvojoj planiranoj grafickoj. E sad i to se moze resiti, ali da te ne zbunjujem jos vise, ako se najdes u takvom problemu javi se.

Pa verovatno je box pakovanje (ne pamtim da je neko u poslednjih par godina kupio samo CPU), tj. dolazi sa fabrickim AMD kulerom koji ce ti korektno raditi posao.

Drago mi je da sam bio od pomoci... I da te duuugo sluzi...:)

Živ bio care i hvala svima! :wave:

Niko nije predlozio neku plocu sa 560 chipsetom, tipa Biostar, Gigabyte... ~50-60e, pa ajde ja to da uradim (ne na osnovu iskustva,nego na osnovu preporuka sa ovog foruma) posto ti ne treba int grafika.
P.S. Naravno i ja se pridruzujem predlozima da uzmes bolje napajanje (meni frontier radi lepo na mnogo manje zahtevnoj masini , dok ne pocnem malo da klokujem, tako da mu je tu negde granica)

Poslednja izmena:
@VlaJe:
Pokusaj pronaci uporedne testove ploca za AMD procesore (strani i domaci review sajtovi, casopisi, magazini, bilo sta). Pa se tako odluci koji ces cipset. Ja sam isao logikom AMD u AMD, a Intel u Intel, zato sam se odmah uhvatio za THE Biostar. Kada nadjes te testove, a sigurno ima negde nesto, uporedi performasne i mogucnosti prosirenja (tj. koliko slotova ima koja ploca, st asve dolazi integrisano, broj usb, FW i ostalih portova). Na kraju kada sve saberes i oduzmes bice ti jasno sta da uzmes. Ako ti nesto i dalje ne bude jasno, prosledi link i pitanje pa cemo resiti vec nekako.

Poslednja izmena:
Vrh Dno