Šta je novo?

Potrebna pomoc oko programa za sabiranje 2 broja - radjeno u Microsoft Visual Basic 9

Ivan031

Slavan
Učlanjen(a)
25.06.2006
Poena
304
Postavio sam slike na RAPIDU ( u rar formatu su ) .

Ako vam nije problem skinete fajl sa ovoga linka i ako uspete da skapirate u cemu gresim bio bih vam veoma zahvalan da mi kazete

http://rapidshare.com/files/109656820/program_za_sabiranje.rar

ili jos bolje ako neko moze da ga uradi pa da mi ga posalje preko e-maila pa da ja to lepo proucim.

e-mail: [email protected]

HVALA UNAPRED

nisam se skoro bavio VB-om (zapravo nisam nikad ako se izuzme pisanje makroa za word i excel), ali... :)
mislim da je problem u tome sto je opseg vazenja implicitno deklarisanih promenljivih do kraja bloka u kome se pojavljuju; u tvom slucaju do kraja Sub-ova
mozda bi pomoglo da stavis na pocetak klase:
Kod:
Dim PrviBroj as Long
Dim DrugiBroj as Long
Dim Zbir as Long

nisam se skoro bavio VB-om (zapravo nisam nikad ako se izuzme pisanje makroa za word i excel), ali... :)
mislim da je problem u tome sto je opseg vazenja implicitno deklarisanih promenljivih do kraja bloka u kome se pojavljuju; u tvom slucaju do kraja Sub-ova
mozda bi pomoglo da stavis na pocetak klase:
Kod:
Dim PrviBroj as Long
Dim DrugiBroj as Long
Dim Zbir as Long

Ma ja sam ovo radio u srednjoj,tacno pre 4 god.Sada ucim visu ( informatika ) i dogodine imama Visual Basic pa se na vreme spremam.

e ovako bi meni kod izgledao.

PrviBroj=CDbl(txtPrviBroj.Text)
DrugiBroj=CDbl(txtDrugiBroj.Text)
Zbir=PrviBroj+DrugiBroj
txtRezultat.Text=CStr(Zbir)

e sada on mi izbaci nekih 5 gresaka kao da mi nisu definisani 1,2,rezultat i zbir.Na slikama koje sam postavio na rapidu se sve lepo vidi pa ako ti nije problem skini i pogledaj pa mi reci sta da radim.

A sto slike covece? Okaci code pa ce ti neko mozda pomoci.

sad sam pogledao - u VB-u je default za Option Explicit - On tako da MORAS da deklarises sve promenljive
i po onome sto sam video polja klase se definisu sa nivoom pristupa a ne sa Dim kao promenljive, sto je i logicno :)
dakle:
Kod:
Public PrviBroj as Long
Public DrugiBroj as Long
Public Zbir as Long
...na pocetak klase

ako si upoznat sa principima OO programiranja mozes (u skladu sa svojim programom) da zamenis Public sa odgovarajucim modifikatorom (Protected/Private ili sta sve jos ima u VB)
ako nisi upoznat, trebalo bi da se upoznas :d

Ma ja sam ovo radio u srednjoj,tacno pre 4 god.Sada ucim visu ( informatika ) i dogodine imama Visual Basic pa se na vreme spremam.

e ovako bi meni kod izgledao.

PrviBroj=CDbl(txtPrviBroj.Text)
DrugiBroj=CDbl(txtDrugiBroj.Text)
Zbir=PrviBroj+DrugiBroj
txtRezultat.Text=CStr(Zbir)

e sada on mi izbaci nekih 5 gresaka kao da mi nisu definisani 1,2,rezultat i zbir.Na slikama koje sam postavio na rapidu se sve lepo vidi pa ako ti nije problem skini i pogledaj pa mi reci sta da radim.

Ovo je mamac za exception... neverovatno da u VB moze text u int bez ikakve prover ili parsiranja... :D

Nazad
Vrh Dno