Šta je novo?

Potrebna pomoc oko izbora c++a

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ajde neka mi neko kaze: koja je razlika izmedju borland c++, Visual c++ i "obicnog" c++?? To me vrlo nervira.......pa ako neko moze da razjasni...
Inace, potrebna mi je neka dobra knjiga o c++. Slusam vas...

"obican" C++ je programski jezik. Shta ces moci da uradish sa njim, zavisi od toga pod kojim operativnim sistemom programirash,

Visual C++ je naziv za Microsoftovo C++ okruzenje (editor, kompajler itd)
Borland C++ je Borlandovo okruzenje.

Nekada je (mozda) bilo dileme koji je bolji, ali sada je nema: uzmi M$ Visual C++ jer on bolje podrzava MFC klase (neshto shto ce ti znachajno olakshati programiranje pod Windowsom), bolje je dokumentovan i proizvodi brzi kod (3DS Max i Quake3 su na primer razvijani u Visual C++ u)

Propustih da kažem...
Moja preporuka je "C++ za 21 dan". Ne traži nikakvo predznanje i strašno je čitljiva. Odlična je za savladavanje sintakse jezika. Kada nju završiš, uzmi "Visual C++ 5 Bibliju" (ne 6 nego 5). Kada se malo uhodaš sa konceptom objektno orjentisanog programiranja, dalje će ti mnogo više služiti help Visual C++ a. Odličan je i pregledan.

"Programski jezik C++" - Bjarne Stroustrup (covek koji je projektovao i realizovao c++) - ima u skoro svakoj knjizari

i ako sluchajno negde nadjes Borlandov C++ reference manual - znachi knjiga sadrzi sve o c++-u sto ce ti verovatno ikada zatrebati (sto se samog jezika tiche) i vrlo je detaljno i opsirno, samo jako tesko za naci

c+-

U davna, pradavna vremena, pojavio se jezik C. Ljudi su tu mogli da pisu sta su i kako hteli i kompajler je dozvoljavao razne interpretacije jedne iste velicine. Pozivom afx funkcija windowsa, mogli su da se pisu windows C aplikacije, na slican nacin i za razne platforme (uostalom, unix je i proslavio c :) ).
Medjutim, bas zbog toga sto je moglo svasta da se uradi u c-u, dobijao si "spageti" programe koje sam tvorac nije mogao da razume sta rade posle samo tri dana. Cak su pravili i takmicenja za najduzu i najnecitljiviju liniju u C-u koja radi nesto smisleno.
Kako su rasli projekti, tako je morao i pristup problemima i porgramiranju da se menja pa je uvedena nova paradigma - objektno i objektno orijentisano programiranje koje podrazumeva: apstrakciju, hijerarhiju, enkapsulaciju, modularnost, tipizaciju, perzistentnost i konkurentnost. Pa tako jedan od primeraka koji se uzimaju kao minimum je recimo Borland c++ 3.1 (sada je Borland postao Inprise korporacija :) ). Programi koji rade u njeumi, sigurno ce raditi i na raznim ostalim visual i slicnim kompajlerima. Pod njim, i ako radi u DOS prozoru, mogu da se pisu i win aplikacije. Znaci, cist c++, a ako zelis i neke peripetije pod win-om ima dosta da se pomucis koristeci win api i pozivom raznih afx funkcija.
Danas se obicno svuda koristi MS Visual C++. On predstavlja visual okruzenje koje je mnogo bolje i naprednije od Borland-ovog c++ 3.1 PWB-a pod dosom. U sustini, to je c++ koji koristi MFC klase i obezbedjuje bolje kontrolisanje raznih mehanizama (izuzeci, niti,...) koje obezbedjuje sam windows kao sistem. Takodje i afx funkcije sistema pakuje u objektne okvire, vizuelno ima vise mogucnosti koristeci gdi funkcije, omogucava kernel funkcije za visenitno programiranje,...
Postoji i neki C# (si-sharp) koji je mesavina jave i c++-a.
Medjutim, prava stvar je rekao bih, c++ dot-net. Samo sam ga jednom video kod ortaka i to je cudo (!), a posebno sto nema mfc i slicnih zezacina.
Nego, nauci prvo c++ ("obican"), pa onda kreni dalje. "C++ za 21 dan" je meni bila OK, ali gomila drugih ljudi se samo sludila sa tom knjigom. Mozda je bolje uzeti nesto tipa "Thinking in C++" ili nesto od Stroustrupa...
E da, a obavezno na kraju nauciti i UML jer bez toga iole ozbiljniji projekti i timski rad jednostavno ne funkcionisu kako treba. :)

Re: c+-

macak je napisao(la):
Nego, nauci prvo c++ ("obican"), pa onda kreni dalje. "C++ za 21 dan" je meni bila OK, ali gomila drugih ljudi se samo sludila sa tom knjigom. Mozda je bolje uzeti nesto tipa "Thinking in C++" ili nesto od Stroustrupa...
E da, a obavezno na kraju nauciti i UML jer bez toga iole ozbiljniji projekti i timski rad jednostavno ne funkcionisu kako treba. :)

Ne razumem sta mislish pod tim sludila sa tom knjigom jer je ta knjiga bash za pocetnike (c++ za 21 dan) ,dodushe nisam je nikad citao .

Knjiga Thinking in c++ je pogodna za one koji imaju nesto iskustva u c-u i prelaze na c++ .
BTW!!
Knjiga C++ Programming Language od Stroustrupa
nije ni u ludilu za pocetnike , nju pereporucujem onima koji imaju najmajne pola godine programiranja u c++.

Re: c+-

macak je napisao(la):
U sustini, to je c++ koji koristi MFC klase i obezbedjuje bolje kontrolisanje raznih mehanizama (izuzeci, niti,...) koje obezbedjuje sam windows kao sistem.
Dodao bih samo da se u Visual C++-u mogu pisati i cisti Win32 programi koji ne koriste MFC (#define WIN32_LEAN_AND_MEAN ;)), i vecina high-end komercijalnih programa i igara je tako pisana (MS Office, Quake).
Postoji i neki C# (si-sharp) koji je mesavina jave i c++-a.
C# je C++-olik jezik, sa mogucnostima slicnim Javi (npr. garbage collection) i, poput Visual Basic-a, predstavlja RAD (Rapid Application Development) alat. Radio sam nekoliko aplikacija u njemu, i izgleda da funkcionise kako treba. Imam relativno malo iskustva sa C#-om, tako da (jos) ne mogu objektivno da ga ocenim.
Medjutim, prava stvar je rekao bih, c++ dot-net. Samo sam ga jednom video kod ortaka i to je cudo (!), a posebno sto nema mfc i slicnih zezacina.
Sta je "cudo" u Visual C++ .NET-u? Nema nikakvih revolucionarnih poboljsanja. Naravno, compiler je noviji i bolji od starog, mozes da koristis .NET klase, ima nekih mizernih poboljsanja MFC-a, i to je to. Mozes bez problema da pises MFC programe, ne znam otkud ti to da nema "MFC i slicnih zezacina". Je l' moguce da mi je nesto tako veliko promaklo?

Prilikom prelaska sa Visual Basic-a na VC++, prvo sam naucio cist C, pa C++, onda sam procitao nekoliko tutorial-a na internetu za MFC Windows programiranje, i na kraju uzeo Visual C++ 6 Bibliju. Knjiga definitivno nije za apsolutne pocetnike, ali ako postoji elementarno znanje C++-a, ne bi trebalo da bude vecih problema. Kasnije uzmi knjige u vezi oblasti koje te konkretno zanimaju (mrezno programiranje, baze podataka, COM, Windows API, itd.).

I Borland je malo napredovao sa C++ proizvodima od Borland C++ 3.1 -> malo je neprimereno porediti ga sa Visual C++om.

MS Visual C++ odlican za win.
Borland C++ Builder ce biti dobar za pisanje programa na winu i npr. linuxu. Kazem "biti" jer v6.0 koristi CLX, cekamo njegov linux pandan koji samo sto nije izasao.

Oba su dobri i prave brz i solidan kod. Prilicno su dugo na sceni i odavno su prelezali decije bolesti. Oba lepo koriste i windows API i MFC klase, COM/DCOM, ADO, itd itd. Za koji god da se odlucis, neces biti uskracen za nijednu programersku tehnologiju na trzistu.

Sta je "cudo" u Visual C++ .NET-u? Nema nikakvih revolucionarnih poboljsanja. Naravno, compiler je noviji i bolji od starog, mozes da koristis .NET klase, ima nekih mizernih poboljsanja MFC-a, i to je to. Mozes bez problema da pises MFC programe, ne znam otkud ti to da nema "MFC i slicnih zezacina". Je l' moguce da mi je nesto tako veliko promaklo?
Titanium, lose si procitao moj reply, rekoh da sam to video kod ortaka. On se covek bavi programiranjem u winu i linuxu aplikacija koje su portabilne i multithread. On me je provozao kroz to cudo, pokazao mi tamo neke fore i fazone i tako mi rece. ******, mozda sam ga pogresno razumeo, ali vam kazem ono sto su meni rekli.

Ne razumem sta mislish pod tim sludila sa tom knjigom jer je ta knjiga bash za pocetnike (c++ za 21 dan) ,dodushe nisam je nikad citao .
Preeky, i trava je zdrava, ali je ja ne jedem. :) Procitao sam knjigu za jedno 10 dana i mnogo su rasplinuti. Mislim da je to malo preterano. Mozes sve to sa 600, objasniti na 250 strana. Pored mene ju je citalo jos 2. ljudi i oni su skroooz nezadovoljni. To je sve, ako moze da bira nek uzme nesto drugo. A smatram da zna osnovne konstrukte c-a.

Bilo koju knjigu da uzmes, na kraci ili duzi nacin ces stici do cilja. Provalis fore c++-a, a posle ides dalje. Samo ne uzimaj visual c++ za 21 dan!!! A za kompjaler, pa sto rece titanium i silver, bilo borland builder ili ms visual, oni ce ti omoguciti alate za skoro sve sto pozelis :)

macak je napisao(la):
Titanium, lose si procitao moj reply, rekoh da sam to video kod ortaka.
Rekao si da si ga video kod ortaka i da je cudo, pa sam pomislio da si video nesto neverovatno, morao sam da proverim :) No, nije ni bitno...

Od knjiga za pocetak probaj da iskopas "C++: The Complete Reference" od Herberta Schildta u izdanju Osborne Publishinga (ISBN: 0078824761). Knjiga lagano uvodi u C, objasnjava osnove sintakse i onda, pre nego sto naucis da razmisljas u C-u, prebacuje u C++. Druga knjiga za C++ je ovo od Strustrupa sto si vec dobio kao preporuku (bolje reci, obaveznu lektiru) i na kraju, ukoliko to nisi pre radio, neku knjigu koja se bavi objektnim programiranjem (mozda i nezavisno od odredjene verzije jezika), objektnim dizajnom i strukturama podataka uopsteno.

Bilo bi dobro da se za pocetak pozabavis ANSI C++om, iliti kako ga ti nazivas "obicnim" c++om. Tu ces lepo da izvezbas sintaksu, semantiku, objektni dizajn i slicno. Razlika potom izmenju ANSI C++a i ovih verzija pojedinih vendora je u tome, sto ovi potonji moraju da budu potpuno ANSI kompatibilni i sav source koji si tamo radio moze da radi i u Borlandovom Cpp-u i MS-ovom Cpp-u i Cpp-u pod unixom, linuxom, MacOSom itd. Taj ANSI iltii "obican" je standard. Onda vendori kao sto su MS, Borland, GNU, IBM, itd takav ANSI kompatibilan kompajler lepo upakuju u kompletan paket dodajuci mu alatke i vec pripremljene biblioteke klasa i funkcija (za neke opste primene). Posto je ANSI vrlo standardan, on mora da podrzava neke biblioteke, ali samo one koje su univerzalne i nezavisne od platforme.

Ukoliko te interesuje samo windows, MS Visual C++ je tu dobar izbor, mada ni Borlandov takmac nije za bacanje. Medjutim, ukoliko te interesuje i mrva van ms windowsa, bolje je da probas Borlanda. Sto se tice te windows platforme, oba koriste u sustini iste funkcije i biblioteke windowsa, samo upakovane u razlicite frameworke. MS van toga nece i ne zeli da podrzi, jer se trudi da sam forsira i namece standarde. Na primer, COM/DCOM je tekovina samo wintel platforme i koriste ga i MS i Bor. Medjutim, Bor po defaultu podrzava i CORBA-u, kao pandan COM/DCOM-u i koji radi na drugim operativnim sistemima i masinama (riscovi, alfe, itd). Taj isti MS je razvio vbs, da bi uzeo kolac javascriptu. Sad je razvio C# da bi napadao trziste koje drzi Java. Dakle, cak i ako ima neki dobro razvijeni standard/alat u svetu, MS ima para da pravi dupli standard i forsira svoje, ali da radi kako treba samo sa njegovim alatima i njegovim OS-ovima, itd ("kupite kompletno resenje od nas pa ce vam sve raditi"). Ponavljam, ako ti je windows iskljucivi cilj, nema razloga da se razmisljas.

3MaJ je napisao(la):
uzmi "Visual C++ 5 Bibliju" (ne 6 nego 5). Kada se malo uhodaš sa konceptom objektno orjentisanog programiranja, dalje će ti mnogo više služiti help Visual C++ a. Odličan je i pregledan.
Zasto "Visual C++ 5 Biblija" a ne 6

Od knjiga za pocetak probaj da iskopas "C++: The Complete Reference" od Herberta Schildta u izdanju Osborne Publishinga (ISBN: 0078824761). Knjiga lagano uvodi u C, objasnjava osnove sintakse i onda, pre nego sto naucis da razmisljas u C-u, prebacuje u C++. Druga knjiga za C++ je ovo od Strustrupa sto si vec dobio kao preporuku (bolje reci, obaveznu lektiru) i na kraju, ukoliko to nisi pre radio, neku knjigu koja se bavi objektnim programiranjem (mozda i nezavisno od odredjene verzije jezika), objektnim dizajnom i strukturama podataka uopsteno.

Moracu da je potrazim...nadam se da je ima u Mikro knjizi....

Nazad
Vrh Dno