Šta je novo?

Potreban savet! Sta upisati i sta ocekivati!

Ok, to vec ima smisla. Zvuci dobro :)

I opet posle toga odes i polozis sertifikat, za svaki slucaj.

Nisam najbolje razumeo za CISCO - nisi duzan da im oci vidis nikad kolko ja razumem :D
dovoljni je da samostalno spremis sve i odes samo na polaganje? Odes samo da pokupis sertifikat...

Ako je tako, kolko se onda samo za polaganje placa? Nije valjda opet 1600 E :(

A nisi me razumeo najbolje :) Kursevi su oko 1600e, koliko sam gledao, to naravno nema veze sa polaganjem.

Zvanicne cene za CISCO su: CCNA - 250$, CCNP - 300$. Naravno, mozes sve sam da naucis i da se prijavis preko neta. Sto znaci da ti treba 550$ (+ verovatno jos nesto) :)

Normalno da se više cene. Kad vidim ko i kako sve polaže MS-ove (no offense) bar u KG, smuči mi se. Skinu listu od 70-ak pitanja i odgovora, nauče kao pesmicu i teraj... Ljudi koji me pitaju šta znači "unexpected error" imaju MCSE. Koji sam ja đavo onda učio celu onu knjižurinu. Dobro, mislim da je to već ona stvar sa "uči šta voliš", ali opet nije fer...
Normalno DOBRO JE DA IMAŠ bilo koji, ali CISCO je naravno bolji. MS-ovi cer. lepo izgledaju u CV-u... Ja planiram da upišem CISCO već neko vreme, ali nemam kad, možda sad posle faxa. Ujedno mislim da je tad i najbolje da se upisuju cer, jer čovek već ima predznaje i nije opterećen sa fakultetom.

videces na kraju da se svi sertifikati mogu dobiti bas na taj nacin....btw. ko sve ima CCNA a i kako izgleda kurs za CCNA uopste mi nije zao sto nisam ponovo polagao (jer eto Cisco je smislio da sertifikat vazi 3 godine a onda ponovo polazes ispit)

Pa u neku ruku to i nije lose, posto stalno idu neke nove tehnologije. A ti kad se zaposlis verovatno ce firma da plati obnavljanje :D

@ Villy: ma ok, sve mozes da polozis na foru realno. Al kad tad ce ih to sacekati, sta se uzbudjujes zbog toga.

Pa u neku ruku to i nije lose, posto stalno idu neke nove tehnologije. A ti kad se zaposlis verovatno ce firma da plati obnavljanje :D
vidim iz ovog da si nezaposlen i da se nadas da je kod nas IT cenjen u firmama :d

Postoji velika razlika izmedju ljudi koji gomilaju sertifikate kako bi im CV bio deblji a oni u ocima drugih izgledali kao heroji i veliki znalci i izmedju onih koji zaista uce i sticu te sertifikate kako bi im sutra olaksali posao / doneli bolje radno mesto i sve sto sa tim ide.

Ja znam i jedne i druge. Prvi su vezare teske - nepoznavanje osnovnih stvari (sta je to DHCP majku mu?) se vidi na kilometar cim krenu da vas obasipaju glupim pitanjima (pa valjda si to naucio dok si sticao sertifikate). Realno svi mi mozemo da nadjemo TestKing-ove i da naucimo po 70 razlicitih testova napamet i onda da dobijamo papire - ali zasto? :) Sutra kad dodje neki realan zadatak na poslu taj neko ce se naci u gadnom problemu jer nece imati dve blage o cemu se tu radi (iako bi, jelte, po sertikatima to morao da zna).

Stoga, za sve vas koji se lozite da se sertifikujete - sertifikujte se zbog znanja a ne zbog samog papira.

http://www.google.com/search?q=DHCP&btnI=745

tj. http://en.wikipedia.org/wiki/Epistemology#Distinguishing_knowing_that_from_knowing_how

kod nas se jure ti papiri, diplome i sertifikati i to je cisto recidiv proslosti. koliko puta ste culi od nekog kontradiktorne izjave tipa: 1) nasi fakulteti su jako cenjeni u inostranstvu 2) kad izadjes s faksa nista ne znas nego sve naucis u praksi + neki proizvoljan rok u kome se to desava. i to najcesce izgovaraju isti ljudi! sve to potice od komunjarskih koncepata birokratije (nekakvi papiri, pecati, potvrde...) i onog cuvenog "uciti, uciti i samo uciti".

ovo sve pricam napamet btw. :D imam diplomu, nemam posao, niti ga trazim (jos neko vreme), cisto filozofiram. ;)

postoji realan problem kako odvojiti nekog ko zna nesto od onog ko zna kako. kod nas je "resenje" da to nesto bude sto vece (dal' drzavni fax, dal' X nekakvih sertifikata), pa da bar odvoji radnike od neradnika. zato ce se uvek naci neko da pita: sta ako nema interneta ili sta ako linux masina na kojoj radis nema gui. ma sta ako na poslu dobijes nesto supstrata i par hemikalija, pa kreni od pocetka...

ako sam dobro razumeo iskustva drugih, u svetu se "papiri" sticu zbog sirenja vokabulara. ocekuje se da imas blagu ideju o konceptima i da sa svojim kolegama mozes lako da se sporazumes. onda se na trzistu rada, ideja i svakom drugom vidi ko vredi i koliko.

iz svog ogranicenog iskustva mogu samo da kazem: puni CV iskustvom, papire moze svaka budala da nabavi.

e ovako da i ja malo solim pamet. Upisah CCNA zato sto vidim da od diplome Visoke skole elektrotehnike i racunarstva mogu komotno da radim kao cistac ulica :p.

Sto se mene licno tice, mislim da ti je kutija dao najbolju alternativu CISCO+LINUX. M$ necu da blatim ali ima ista fora kao sa comptia-om, razliciti su nacini za dobijanje MS sertifikata, a i cisco te ne razmazi, pa moras svake tri godine da ucis

E da za cisco ispite imas popust ako slusas predavanja u nekoj od cisco akademija

Poslednja izmena:
Ne moras da se preselis u Bgd, mnogi privatni faksovi ti omogucavaju studiranje na "daljinu". FTN je jedan za koji ja znam... mislim da i Singidunum isto nudi tu mogucnost. Cak i FON. Na tebi je da izaberes.
Ne postoji fax koji traje 2 godine, shvati nema BRZOG ucenja i BRZOG sticanja znanja. Za to je potrebno vreme a ono varira i u zavisnosti od tvog trenutnog znanja.

Ako hoces uzivo, Cisco imas i na Elfaku u Nisu. Ne znam cenu, cuo sam nesto da je u pitanju 100 evra po kursu za studente, ali to je skroz neprovereno. Nis ti je mnogo blize Leskovcu nego BG, a zadnji put kada sam proverio karta je bila nesto preko 200 dinara :) .

Poslednja izmena:
Stoga, za sve vas koji se lozite da se sertifikujete - sertifikujte se zbog znanja a ne zbog samog papira.
zato sam se ja na pocetku i predstavio ovako:
...
Hteo bi da sve ovo dignem na neki visi nivo, da zavrsim neki kurs sa kojim bi pre svega doso do jos veceg znanja! Ne zanimaju me diplome, sertifikati, bilo sta drugo sem velikog fonda casova na kojim cu zaista da naucim nesto u odredjenoj sferi IT!
Citao sam dosta o MCSA/MCSE, CCNA na predlog clana (KABE :) ) i sad sam "zbunjen"
Sta mi vi predlazete? Koji kurs ce mi doneti znanje a posle i posao u oblasti mreza!

@ WEBWOLF

aj vidi molim te da mi das link toga...
ako ga uopste ima na netu posto se nesto nisam snaso sa google :)
Ima o tome da se procita al za studente odredjenih niskih fakulteta... Nema za "slobodne" nista napisano...

Jedan malo drugi pogled na sertifikate kada vec radis :)
Desava se da gubi tvoja firma odredjeni status sa vendorom ako nema zaposlene koji imaju odgovarajuce sert.
Tako da se meni olomilo prosle godine da sam za 15 dana morao da polazem Comptia ispite (Inace nije mi jasan koncept komptie, oni ispiti su totalna nebuloza i beskorisni za malo jaci rad...kao da su srpski recept "otvoricu malom firmu i ucenjivati da mora od njega da se kupi") i 6 IBM ispita.

Tako da kod mene u firmi ima i pilica kojima je jedini cilj da bubaju i da se sertifikuju.
Gospodski posao.

e ovako da i ja malo solim pamet. Upisah CCNA zato sto vidim da od diplome Visoke skole elektrotehnike i racunarstva mogu komotno da radim kao cistac ulica :p.

Sto se mene licno tice, mislim da ti je kutija dao najbolju alternativu CISCO+LINUX. M$ necu da blatim ali ima ista fora kao sa comptia-om, razliciti su nacini za dobijanje MS sertifikata, a i cisco te ne razmazi, pa moras svake tri godine da ucis

E da za cisco ispite imas popust ako slusas predavanja u nekoj od cisco akademija

CET je los i na CCNA nece nista nauciti. Ja sam imao srece pa sam slusao CCNA kod lika koji zaista radi CISCO rutere svaki dan, suocava se sa realnim problemima. To je bilo pre 2 godine. Lik je toliko bio dobar da nam je delom ispredavao i CCNP plus nismo radili na emulatorima nego smo imali opremu poslednje generacije ispred nas.

Nas je u ucionici bilo recimo 10-tak. Od tih 10, realno nas trojica ili cetvorica smo kapirali stvari jer nas to zaista zanima a ostali su blenuli ko telad (nisu znali ni sta je IP). Klasican tragican primer onih koji su tu da nauce nesto i onih koji su tu da steknu sertifikat (IT znanje i iskustvo = 0).

Ja ti otvoreno savetujem CISCO + Linux, prosto neces pogresiti ako se tome zaista posvetis.

realno - nijedan kurs ili sertifikat ti ne garantuje posao

Istina! Kao sto nijedan fakultet, od ETF-a i FON-a do FIT-a ti ne garantuje da ces:
1. kad ga zavrsis, dobiti posao
2. kad ga zavrsis imati ikakva pojma o tome sto si studirao (i ono sto tvoja titula nosi)

To je sve zabluda. Ako se sam ne postaras i ne zainteresujes, mozes sa faxa da izadjes jednako glup kao i kad si ga upisao.

Nas je u ucionici bilo recimo 10-tak. Od tih 10, realno nas trojica ili cetvorica smo kapirali stvari jer nas to zaista zanima a ostali su blenuli ko telad (nisu znali ni sta je IP). Klasican tragican primer onih koji su tu da nauce nesto i onih koji su tu da steknu sertifikat (IT znanje i iskustvo = 0).

ja vec dosta toga znam, tako da bi uz dobro predavanje mogo da naucim nesto :)

p.s. aj daj mi link neke skole koja drzi neke duze kurseve CISCO + Linux-a...
Nesto poput ove moje akademije o kojoj razmisljam... A da si suguran da valja.

Za CISCO ne znam iskreno, za Linux imas Red Hat sertifikaciju.

Evo da i ja dodam svoje ne/iskustvo sa ovom temom:

1.Sertifikate bi ti preporucio da zaboravis jer kao sto je i napisano prosecan poslodavac u srbiji (pogotovo tamo gde ti zivis ) nije ni cuo za te sertifikate tako da ces samo baciti pare na kurseve i polaganja, ako hoces da ucis to gradivo uci ga za sebe sa skinutim knjigama sa interneta i to je to. Ako hoces ipak da imas te sertifikate u tvom CV-ju onda lepo odes kod prijatelja koji drzi stampariju ili koji ima kvalitetan stampac i odstampas sve te sertifikate sa napisanim tvojim imenom (bez ikakve zezancije ovo pisem).
Sertifikati ti se mogu vrednovati samo kod MS-a (sumnjam da ces uspeti tamo da nadjes posao) gde su mesta ogranicena tako da najverovatnije neces se zaposliti
ili ako hoces da radis van granice, sto je posebna tema za sebe.

2.Ono sto mladi ljudi zaboravljaju je da PROGRAMIRANJE JE ZANAT, i kao takvog ga trebas tretirati. Ako hoces da budes HARD CORE programer u nasoj zemlji, treba da znas da radis posao i niko ti nece pitati za diplomu, u ovom slucaju radices ko mazga za outsource projekte ili ces praviti svoje komercijalne programe koji ce se prodavati u zavisnosti od tvog imidza i nacina komunikacije sa kupcima (u ovome su programeri inace izuzetno losi - cast izuzecima ).

3.Ako hoces da radis programiranje za neki projekat u srbiji tipa organizovanje poslovanja preduzeca itd (kojih je za sada jako malo) spremi se da ces vise raditi odrzavanje mreza i lokalnih kompjutera nego sto ces programirati tako da znanje milijardu raznih jezika i protokola ti nece nesto mnogo pomoci sem ako ne nastavljas neciji projekat gde je svastareno sa milion jezika.
Ovakav posao ces najverovatnije naci jer dosta malih ili velikih firmi ima potrebu za nekom osobom koja ce im pospesiti organizaciju kvalitetnom softverskim povezivanjem svih kompanijinih celina.
E sad, dobiti ovakav posao mozes na nekoliko nacina:
-da je firma mala (do 20 radnika) i poznajes vlasnika ili imas dobru preporuku i dobijes odmah posao glavnog i odgovornog za komplet hardwer i softver i jos ako uspes da ubedis da je to sto ti radis jako vazno (lakse ako je gazda mladji) smesi ti se lepa platica i moja najveca preporuka za ovakav posao jer si svoj gazda i nemas jako veliku odgovornost (osim onog sto obecas da znas da radis)
-ako je firma veca (preko 20 radnika) i poznajes gazdu ili imas dobru preporuku mozes da dobijes posao kao dodatni radnik u mrezno softverskoj organizaciji koju vec vodi neko slicnom tebi ali se ranije zaposlio tako da ima prednost i koji ce ti naredjivati kako da radis posao.Svejedno ces imati manju platu od prethodno navedenog posla i i naravno vecu odgovornost i nekog ko ce ti stojati nad glavom sa svojim idejama (dobrim ili losim).

Ni u jednom od ova dva slucaja nemozes da se zaposlis bez VEZE, u drugom slucaju gde je veca firma DIPLOMA CE BITI PRESUDAN FAKTOR, nije toliko vazno koja je diploma ali uvek je bolje imati informaticku diplomu za rad na tehnici nego menadzersku.

Druga vaznost diplome je u napredovanju, koju sam tek ja sada shvatio posle 30god (i nazalost je nemam jer sam razmiljao da je znanje jedino sto mi treba).JEste da se sada nalazim u firmi gde sam dosao preko veze naravno kao i drugi i koja ima velikog potencijala, i sada posle par godina rada i dokazivanja dolazim u situaciju da ce moj kolega koji nema veze sa vezom ali ima diplomu dobija unapredjenje u odnosu na mene koji sam za njega naucnik u ovoj oblasti.I pored moje velike veze da me unaprede jednostavno zli jezici i konkurencija ima DEBELI argumenat da me ne unapredi i izdigne iz pocetnickog - zanatskog nivoa u kompaniji.Da ne kazem da se na ovakvim poslovima koji ces i ti najverovatnije dobiti i koji ja imam jednostavno znanje nije presudni faktor jer ovde u srbiji nemas velike potrebe za jakim programerima gde ces ti sa svojim znanjem da se izdignes iznad konkurencije.

@kutija

Slazem se s tobom, zato sam CISCO upisao kod mene na Viseru gde lik stvarno zna znanje i vise od toga sto treba!

Sto se tice linux sertifikata, FON radi Red Hat ali za to prodaj Ming vazu ako imas u porodici.

Imas na ETF-u linux kurs, doduse ne znam koji sertifikat izdaju posle toga

Evo da i ja dodam svoje ne/iskustvo sa ovom temom:
odes kod prijatelja koji drzi stampariju ili koji ima kvalitetan stampac i odstampas sve te sertifikate sa napisanim tvojim imenom (bez ikakve zezancije ovo pisem).

Sta pricas ti covece ???
Pa svaki ispit koji polozis se vodi na tvom profilu na netu, svako moze to da proveri (i proverava se), nemoj da lozis ljude :)

Takodje kakva crna red hat sertifikacija, pa treba da se oteli od prakse da to polozi, i to se polaze bre tek ljudi kad vas poslodavac posalje.

Da još kažem iz ugla čoveka koji radi u prilično jakoj IT firmi :
To da ti faks ne treba je laž.
I kod mene ima ljudi bez faksa na jakim pozicijama, ali to je karijera gradjena krvavo od ranih dvadesetih. I plata je tek nekolicini DOKAZANIH i lojalnih dobra.
Plus u zadnje vreme bas traže faks.

I samo još ako nije svima jasno, u IT su plate smesne u odnosu na odgovornost i posao. Sem u par agencija :-devil-:

Poslednja izmena:
Izvoli link za Cisco Academy u Nisu

http://ca.elfak.ni.ac.yu/

Sto se tice predavaca (ako su ovi kao na sajtu) znam sve osim prvog, i ok su ljudi, mislim da se moze nesto nauciti od njih. A i za tog prvog sam cuo da je ok, ali nisam ga upoznao.

Poslednja izmena:
Sta pricas ti covece ???
Pa svaki ispit koji polozis se vodi na tvom profilu na netu, svako moze to da proveri (i proverava se), nemoj da lozis ljude :)

Ajd objasni ti meni ko ti u Srbiji vrednuje te sertifikate, u Srbiji mozes na prste jedne ruke da nabrojis ko ti gleda te sertifikate i da se stvarno razume sta si ti naucio !!!!
Neki poslodavci u Srbiji su toliko razmazeni sa ponudom naseg skolovanog kadra da cak biraju one koji su zavrsili drzavni IT fax, a one sa privatnog IT faxa otkace zbog licnih predrasuda. Kakvu onda sliku mozes ti da stvoris kod prosecnog poslodavca sa svojih 10tak polozenih sertifikata ? Po zakonu nemas osnovu ni za veci platni razred, tako da si dzabe bacio pare ako si mislio da ces se lakse kod nas zaposliti zbog tih sertifikata.
U svetu je vec drugacije, ali kao sto sam napisao u prethodnom postu ako hoces da radis programiranje kod nas radices najverovatnije kao outsource gde nikog nije briga da li znas da se potpises nego da li mozes da odradis projekat, firme koje rade ozbiljno programiranje u srbiji (web dizajn i programiranje se ne racuna) se poredi sa statistickom greskom.
Kao sto napisah, ko hoce da nauci nek uci za sebe skidajuci ili kupujuci knjige i uputstva, ko hoce da ima gomilu skracenica u svom CV-ju a da radi u Srbiji nek uzme dobar stampac u boji i nauci da radi u photoshopu.

Ne mogu da se nacudim gore navedenom komentaru da neko u Srbiji proverava na netu tvoj CV da li stvarno imas polozen sertifikat ili ne, pa ni fakulteti se ne proveravaju a kamoli sertifikati, zato je i bila sada afera o placenim diplomama.
:mad::mad::mad:

Takodje kakva crna red hat sertifikacija, pa treba da se oteli od prakse da to polozi, i to se polaze bre tek ljudi kad vas poslodavac posalje.

Da se slozim sa Igorom. RH sertifikacija je teska i skupa. Dakle ne mozes da naucis gomilu stvari napamet jer radis sa realnim problemima za kompom.

Cisco je dobar jer je njegova oprema dosta zastupljena. I sa njim je banja raditi, namestis i to ****no radi :)

Meni je konkretno Cisco sertifikacija mnogo pomogla u nalazenju posla i to 2 puta.

Poslednja izmena:
Moja firma je sada pravila konkurs... uslov je bio manje, vise fax i entuzijazam... na kurseve posle mi saljemo...

edit: mada je 1 od 2 imao cisco...

Poslednja izmena:
Evo, cetvrti sam razred gimnazije opsteg smera, i jos uvek nisam potpuno odlucio sta bih upisao. Ne bih medicinu, ne bih nista sto na listi predmeta ima fiziku niti matematiku, kao ni hemiju. Razmisljao sam o pravnom fakultetu, ali zato sto sumnjam da bih upao u Novom Sadu, gde je kako vidim potrebno desetak bodova vise nego u BG, verovatno bih u BG upisao.
Takodje, zato sto mi dobro idu jezici, narocito engleski, razmisljao sam o filozofskom fakultetu, smer anglistika. Voleo bih da cujem utiske nekog ko je ovo upisao ili zavrsio. Sta mogu da radim sa tim? Koje poslove? Koliko su trazeni ljudi sa diplomom iz anglistike?

Takodje me interesuje i studiranje u inostranstvu, to jest provodjenje jedne godine studija u inostranstvu. Hteo sam da konkurisem da provedem godinu dana srednje skole u Americi, ali sam ipak odustao zato sto sam planirao to sad u cetvrtom razredu da budem u Americi, ali sam se previse "vezao" za svoj sadasnji razred, i nisam znao kako ce biti sa maturom itd. i sad zalim sto nisam otisao.
Interesuje me da li postoje neki student exchange programi za fakultete, i kako je to moguce uraditi? Najvise bih voleo da studije (tj. tih godinu dana studija) provedem u USA ili u Engleskoj.
I jos jedno pitanje. Da li bih sa zavrsenim filozofskim fakultetom, smer anglistika mogao da emigriram u USA, da li se ta diploma priznaje uopste u USA?
U obzir dolazi i Engleska, ili Australija.

Takodje me zanima da li je neko od vas cuo za IT Akademiju? Imaju 5 smerova, moze da se radi kao ucenje iz kuce, i posle se dobije neki sertifikat. Da li neko moze da mi kaze utiske ako je imao prilike da pohadja njihove kurseve?

Hvala.

Nadam se da ovo manje vise ima veze sa temom.

Nadam se da ovo manje vise ima veze sa temom.

E NEMA NI 1% :)))))))

druze, upao si na IT forum, sa ovom temom probaj na nekom javnom forumu, vezanom za skolovanje uopste! Ovde ovoj temi ja mslim nije ni najmanje mesto...

Sad malo vezano za moju temu ;)
Upisao sam IT, smer ADMINISTRACIJA
14 predmeta od kojih bi izdvojio :
COMPUTER NETVORKS gde se uci sledece:
Motivi umrežavanja (deljenje resursa)
LAN i WAN mreže (geografska ograničenja)
Radne grupe i domeni
Strukturno kabliranje (vrste mrežnih medijuma i njihove karakteristike)
Kablovska i konektorska oprema (rad sa UTP kablovima i RJ-45 konektorima, krimpovanje)
Horizontalno i vertikalno kabliranje
Mrežne arhitekture (Ethernet, Token Ring...)
Mrežne topologije (Bus, Star, Ring, Mesh, hibridne...)
OSI model sa detaljnim opisom OSI nivoa
Razumevanje OSI modela (standarda)
IP adresiranje
Klasno IP adresiranje
Besklasno IP adresiranje
Mrežni protokoli
TCP/IP familija protokola
Mrežne komande (Ipconfig, Ping, Net, Pathping...)
Otklanjanje jednostavnijih kvarova
Mrežna oprema (Switch, Router)
Osnovi rada Switch-eva
Osnovi rada Router-a
Osnovi rutiranja
Algoritmi rutiranja
Nadzor mreže (alati tipa IP monitor)
Praćenje trendova rada mreže
Propusni opseg mreže
Upravljanje mrežom
Osnovi bežičnih mreža (Wireless)

A takodje sam cuo za jos jedan sertifikat koji dobijam. Ne znam nista o njemu...
a to je:
CompTIA A+ Certified
vredi li on nesto, kazu da je prestizan i priznat..

Priznat jeste ali daleko od toga da je prestizan.

Nazad
Vrh Dno