Šta je novo?

Potreban savet! Sta upisati i sta ocekivati!

U NS-u je filološki na filozofskom :D

Filoloski fakultet u NS je tako reci, u sklopu filozofskog. ;)
Zato sam i napisao filozofski. :)

Upisi ono sto volis. Bori se da prodjes prijemni i reseno. Ako hoces najvecu platu onda u politicare :D

Ko sto sam vec reko - upisao sam IT akademiju
prvi semestar je priprema za COMP TIA sertifikat a drugi za microsoft

ne mogu da odmah ocenim rad, ipak je proslo tek 6 radnih dana, al mogu da pohvalim predavace! Profesor koji nam drzi predavanje za VISTA je lik ne vidjen.
Predavanja su nam od 17 do 21h kod svih profesora sem kod njega.
3 puta nas je cistacica u 22:00 izbacila sa nejgovog casa :)
Zaista se trudi, mislim da ne postoji stvar koju oko Win ne zna... I uopste oko istorije Microsofta. A sve nam prenosi slikovito i svakome po na osob ako je stvar slozenija.
Mislim da cu taj prvi ispit za Microsoft sertifikat ( prvi je VISTA) sigurno da polozim.
za ostalo cemo vec da vidimo ;)

Sto se mreze tice, za sad je smaranje ne vidjeno, jos uvek se radi teorija :S tipa - aktivna pasivna oprema, vrste kablova, konektori, istorija mreze i sl :p

@ moderatori:
mozda i nije ova tema pravo mesto za ovako nesto, al ocu da pomognem ljudima! Da svi vide sta se i kako radi konkretno u mojoj skoli i da se pre svega upoznaju sta se sprema i uci za MS seritikate i za COM TIA.

Ko sto sam vec reko - upisao sam IT akademiju
.....
Mislim da cu taj prvi ispit za Microsoft sertifikat ( prvi je VISTA) ....

Jel se to predmet zove VISTA pa je to neka mnogoumna skraćenica i učiš nešto korisno ili je neko smislio da se uči podešavanje win viste. Ako je ovo drugo.. :wall:

Šta je u drugom semestru "napredni kurs notepad-a" ?

Srecno.... :)

@ sonus
pojasni majke ti!
Operativni sistem VIsta se radi! Za Msca i Msce je jedan od 4(6) ispita!
Radi se apsolutno svaka aplikacija i podesavanje za istu!
E sad, redi se sve na odnosu Admin - user. Sa odredjenim ovlascenjima, dodelom istih za svaku aplikaciju, tempiranje vremena za pokretanje svake aplikacije na bilo kom racunaru u mrezi...
radi se podesavanje instalacijonog diska za Vistu!
dodaju se programi i dodatci u instalaciju i dodaju im se kriterijumi instalacije! Koji ce na kom racunaru da ide i kako da se ponasa. Ako pokrenemo taj sistem da se instalira na svim racunarima u nekoj firmi recimo, na koji komp ce da ode koja instalacija!

evo sinoc smo radili sledece:
Postavili smo da se odredjene aplikacije (disk defragment, update, i back up) pokrenu u odredjeno vreme na svim racunarima u mrezi!

Mislim da sam ti odgovorio. a ako si nesto drugo teo da pitas - izvoli.

@ KudtiHex
hvala ;)

Pa to je bas intezivan program... :)

iskreno - tempo je paklen :S
to je mozda stvar koja mi se najmanje svidja.
dakle - ako nemas komp koji podrzava u fulu vistu i ako pored tog compa nemas jos bar jedan takodje zakacen na net sa bilo kojim OS, onda si - pop..o...
A plus sto smo svi prvo ucili da radimo na Microsoft virtual machines!
i sad u mom lap topu imam na virtualu dignute 3 masine.
Aktiviram ih i sve sto ucimo na casu radim preko njih ako ocu da ispratim gradivo. Svakoj sam dodelio po 2 virtualne lan kartice i - pravim mreze :)
A sad ti vidi kakav mi comp treba ( ako za podizanje virtualne Viste moram od lap topa da dam 512 rama MINIMUM)
ako si pocetnik i ako ne mozes da otpratis sve ovo kuci i sam da provezbas jos koji put.. *******o je :s
samo ponavljam - taj predmet predaje profesor koji se trudi oko nas maximalno!
Imamo ga svi na Msn i skype, za sve sto "ne ide" on je tu.

Microsoft virtual machines? To deluje veoma ozbiljno... :)
Moguce im je dodeliti virtuelne karte? Elaboriraj :) Inace predlazem ti da predlozis njima da kupe Cray za te Virtuelne Masine. A mozes i sebi kuci, isplati se.

Vidim ja da cemo uskoro imti pravog strucnjaka za napredne MS tehnologije.

Poslednja izmena:
Ja samo bodrim coveka koji je ocito resio da zasedne i da se i pored teskog tempa u ucenju svih Vistinih aplikacija uspe u svom poduhvatu :)

Poslednja izmena:
:p
ne kapiram dal se podsmevas gore napisanom ...
ja ti kazem sta se radi na IT akademiji
kazem da radimo na virtualnim masinama i da su jako korisna stvar.
Nisam napisao da je to cudo od softvera, vec da je korisna stvar kojoj za rad treba dobra masina da je podrzi.

Sto se Ms strucnjaka tice... Pa ne znam, mislim da cu uspeti to da postanem.
ipak, znanje deljeno i skupljeno na forumu je diskutabilno... Svaka cast pojedincima naravno.

Sto se Vistinih aplikacija tice, tu ne spadaju pasians i paint samo :)
I lepo sam dodao iznad - podesavanje i tempiranje istih kroz mrezu... A to nisam imao predstavu da uradim ranije.
naucio sam nesto, zadovoljan sam i mogu da se pohvalim.

Nego da se vratimo necemu ozbiljnijem.
Poslao mi je jedan user PM, pa reko da ga prenesom ovde.

Pozdrav Statore, citao sam temu ''Potreban savet! Sta upisati i sta ocekivati!'', zanima me cisco kurs.
Drugar i ja zelimo da upisemo ovaj kurs, pa me interesuje da li vredi? Ko daje najbolju obuku i sertifikat?
Sertifikat je isti gde god da si isao na kurseve. Ja sam licno isao na visu elektrotehnicku jer tamo najjeftinije i bilo sam zadovoljan, cuo sa i na ETF-u isto imaju dobre kurseve za ostale ne znam

Nas dvojica imamo fakultete( saobracajni i elektro), da li to znaci pri zaposlenju...
Naravno da znaci, a koliko tacno najvise zavisi od poslodavca.
I zanima me jos jedno, imamo po 31 godinu, da li je kasno da se ode na jedan ovakav kurs, zbog zaposlenja najvise, da li firme traze mladje ljude...?
Pozdrav.
Ako imate predhodnih radnih iskustava u IT-u svakako nije kasno da se ode. Ali ako je ovo prvi dodir sa necime sto nije reinstacija windows-a i instalacija drajvera onda stvarno ne znam koliko bi to znacilo. Firme generalno traze mladje ljude ali i sa 31 godinom upadate u tu kategoriju :)

Evo neki moj utisak kako se rangiraju kandidati.

0. Veza! :D
---------------
1. Radno iskustvo i rezultati na internom testu (Dakle neko prakticno znanje)
2. Licni utisak poslodavca (CV/razgovor)
3. Sertifikati (MCS*, CCN*, RHC*)
4. Fax
5. Ostalo

Naravno ovo je samo moj utisak koji je moguce da uopste nije tacan.

Poslednja izmena:
Pricao sam sa ljudima koji su vec na poslu administratora al su na akademiji zbog sertifikata.
Za CSICO kazu sledece:
izuzetno tezak kurs koji vredi svaki dinar koji se za njega da! Jedino je pitanje kolko ces uspeti da savladas gradivo i da pre svega nadjes posao sa CISCO akademijom a da je konkretno u toj sferi. navodno CISCO se svodi na pravi Admin poso i na planiranje i rutiranje velikih mreza, dok se kod spremanja za MS sertifikate mreza i njeno kreiranje od 0 radi dosta detaljno pa svaki pocetnik ako se potrudi moze i da nauci nesto. Preporucuju 2 centra: IT AKADEMIJA ko ima vremena da ide na predavanje 1 godinu i CPU - kao skolu koja je u samom vrhu sto se pripreme tice. A Cisko nikako ne preporucuju pocetnicima... (samo prenosim :) )

Poslednja izmena:
A kad cete da pocnete da ucite Win 7?

Microsoft ne podrzava kurseve za sisteme koji su mladji od 6 meseci! Oni postaju komercijalni, za enterprise verziju daju 10 godina softverske podrske al ako ne zazive... odlaze u zaborav ko recimo Win Milenium...

Ova je godina pocela sa win Vistom i sa serverom 2008 i tako ce biti za sve microsoftove edu centre....

Zapoceo sam ovu temu, nekoga ce sigurno zanimati IT-Akademija pa je red da dam svoj sud posle 4 meseca.

Uci se za COMP TIA A+ - Necete nauciti dovoljno da polozite sertifikat za servisera, to garantujem. Napredni korisnici ce uglavnom viseti na netu ili pricati sa predavacem o detaljima, al se za 24 casa ne moze spremiti.

MSCA/MSCE - to je osnova kursa. Radi se na tome da svako NAUCI! da bude administrator. Praksa -ocena od 1 do 10 - 3.5... Mozda i 4!
Radi se na virtualnim masinama, svako ima svoj domen, koji sam instalira na casu, al od fizicke mreze nismo jos vidli ni F... Od rola se rade:
AD - Detaljno, ko poznaje servere znace da tako mora.

DNS - Mislim da se nije dovoljno pricalo o zonama, znamo za sta sluzi al nedovoljno detaljno bar po meni

DHCP -rade se scopovi, uparuju, rezervisu adrese.. Lepo smo odradili

DATA CENTAR - takodje lepo odradjen deo. Posebni server, brdo ovlascenja i zabrana, mapiranje... Lepo odradjeno

PRINTER SERVICE - takodje jako lepo odradjen deo. Sam po sebi ne zvuci komplikovano al ume da bude...
W-SUS - skoro nista...

WEB SERVER - skoro nista...

Radili smo i jos uvek radimo SQL i Mrezno planiranje.
SQL - pretezak sam po sebi, ne znam sta da kazem vise...

Profesori - profesionalci, znaju mnooogo, a ko ih kolko razume...

Izasla knjiga - Win7 Microsoft ispit 70-680
Mozes da ga spremis i polozis i automatski dobijas zvanje MCITP...

A sto se Domena i administracije tice, prionuo sam na 70-640 i 70-642... 1800 stranaaaaaaaa :(
A 70-643 jos ni vido nisam :p

Ta 4 + jedan po izboru (da ne nabrajam sta sve moze) i dobijas zvanje MCSE (kako se vec sad zove tas Sertifikat)

Nazad
Vrh Dno