Šta je novo?

Laptop Potreban predlog za laptop

Koji laptop kupiti?

sasa022

Znamenit
Učlanjen(a)
14.11.2004
Poena
1,045
Potreban predlog za laptop

U proteklih 4-5 godina je koriscen model sa Celeron N4xxx

Upotreba - office i multimedija/surf

Da li uzeti neki model sa Ryzen3 7320U za oko 40.000 ili
i5-1155G7 / Ryzen5 7520U za oko 55.000 ???

За 38.000 динара се не надај добром, барем када су нови лаптопови у питању.
Поједини поклањају и Windows само да их неко узме, али то реално не вреди труда.
Сад не знам шта ти је приоритет, процесор, квалитет израде ? Екран ?
Ако се дода још мало новца може да се набави бољи процесор, не треба узимати на брзину лаптопове, па кад процесор застари онда се опет купује нешто ново.
Ти јефтинији су Интелови, дакле нису нешто штедљиви по питању потрошње батерије, за то су бољи Ryzen aли их по тој цени нема.
Боље уложити мало више новца па је већа шанса да се нађе мало бољи квалитет израде.
Нпр нешто овако

Процесор је јачи, дакле омогућава и за коју годину да покрене веће захтевне апликације а има и 16 гигабајта RAM-a. Tо је сад стандард.
Njemu je najbitnije da laptop radi fluidno. Bitna mu i tastatura, posto koristi dosta word. Sem googla i YouTuba i irisa ponekad, ne koristi nista drugo.
Msm da ovaj trenutni laptop koji koristi lenovo ima neki pentium n3520 tako nesto nisam siguran. Kupljen je jos 2016 i radio je do skora ok, ali sad je poceo dosta da koci baguje itd, bio je i kod majstora, predlagali da se ugradi ssd i windows 10 (ima 7 inace) ali nije nesto htelo...mator vise valjda...

Pa jel ovaj bolji od ovog asusa sto sam pitao? I sta mislis vezano za karakteristike asusa jer je sad na akciji? Video si za sta caletu treba... Hvala
Dobra su oba procesora za tu svrhu, ali 8GB memorije nije. Mislim da je u Asusu zalemljena i bez drugog slota, a Lenovo bi trebalo da ima opciju nadogradnje na 16GB, ali treba to proveriti. Baterija, tastatura, ekran... ne mogu biti preterano kvalitetni za te novce, ali laptop će odraditi posao

Dobra su oba procesora za tu svrhu, ali 8GB memorije nije. Mislim da je u Asusu zalemljena i bez drugog slota, a Lenovo bi trebalo da ima opciju nadogradnje na 16GB, ali treba to proveriti. Baterija, tastatura, ekran... ne mogu biti preterano kvalitetni za te novce, ali laptop će odraditi posao
Hvala. Pa koji bolji ryzen ili intel? Posto su cene slicne...Mada Lenovo cale nije video uzivo, al asus mu se svidja pogotovu tastatura, ova na lenovu ga je uvek nervirala jer su dugmici plitki pa lupaju kad kuca i uvek je kacio drugu tastaturu...
Uzgred ja koristim toshibu iz 2014, za slicne svrhe, i3 procesor, al vrv one prve gen...skoro sam ubacio ssd i dodao ram, msm da imam 8gb i radi super.

Svaki noviji procesor sa bar 4 jezgra će biti ok, i bar triput bolji od tog n3520 trenutnog što ima. Taj i3-1315U bi trebalo da je nešto bolji od 7320U

Njemu je najbitnije da laptop radi fluidno. Bitna mu i tastatura, posto koristi dosta word. Sem googla i YouTuba i irisa ponekad, ne koristi nista drugo.
Msm da ovaj trenutni laptop koji koristi lenovo ima neki pentium n3520 tako nesto nisam siguran. Kupljen je jos 2016 i radio je do skora ok, ali sad je poceo dosta da koci baguje itd, bio je i kod majstora, predlagali da se ugradi ssd i windows 10 (ima 7 inace) ali nije nesto htelo...mator vise valjda...
Тастатуре су све исте чак и на скупљим, ту нема неке посебне разлике. Квалитетна тастатура је доста скупа на лаптопу.
Осим ако не иде на половно, може да купи неки thinkpad са добром тастатуром.
Лично мислим да је добра идеја да се освежи стари лаптоп.
Замени се термална паста, дода SSD и не би то било лоше. Нека размисли о томе.
Евентуално да се дода RAM.

Тастатуре су све исте чак и на скупљим, ту нема неке посебне разлике. Квалитетна тастатура је доста скупа на лаптопу.
Осим ако не иде на половно, може да купи неки thinkpad са добром тастатуром.
Лично мислим да је добра идеја да се освежи стари лаптоп.
Замени се термална паста, дода SSD и не би то било лоше. Нека размисли о томе.
Евентуално да се дода RAM.
E pa to prvo hteo kao sto sam jauradio sa toshibom. Bio je par dana u servisu, majstor je probao kako kaze novi ssd i nov windows, ali nije uspeo da instalira odnosno stigne do negde i ukoci se. Na moje pitanje sta je, nije imao odg. I tad smo poceli da razmisljamo o novom, mada stari radi al prilicno sporo i sto je najgore, povremeno se ukoci i ne radi ni mis ni touch, pa onda mora rest. E to se navodno i majstoru desavalo.

Ne znam šta je tebi bez problema. U firmi smo imali takav računar, kupljen otprilike u slično vreme, da bi kolege pisale izveštaje sa puta, i pre jedno 4-5 godina su prestali da ga nose i koriste, već su radije kucali na telefonu.

Nazad
Vrh Dno