Šta je novo?

Laptop Potreban lap top 500-600e

Koji laptop kupiti?

nikola82

Zapažen
Učlanjen(a)
16.11.2022
Poena
15

HP Laptop 15s-fq5001nm Win11 Home/815,6"FHD/Intel i3-1215U/8 GB/256 GB SSD​

Ne razumem se previše u lap topove, a naišo sam na ovaj na sajtu. Interesuje me da li vredi ovih para? Ako imate neku preporuku dobro došla je. Potreban mi je za programiranje i svakodnevnu upotrebu.

Laptop baziran na najnovijoj generaciji intel procesora. Sve u svemu, loš ekran, grafička intel uhd, najslabija varijanta. A moguće je da ima 4gb ram-a zalemljenog na ploči, što je takođe faktor za izbegavati.
Moja preporuka je da sačekaš, uskoro će tržište biti preplavljeno laptopovima sa intel procesorima 12-te generacije, po dosta povoljnijoj ceni nego što je to sada.
A ako ti se baš žuri, za te novce možeš pazariti neki pristojan model sa Ryzen ili Intel procesorom 11-te generacije (i5 sa iris grafikom).

Koji tačno, to treba podrobnije razmotriti. Po mom afinitetu, morao bi da poseduje pristojan IPS panel, solidan sistem hlađenja, minimum 8gb rama sa mogućnošću proširenja istog i na kraju da izrada bude čvršća, da se kućište i tastatura ne uvijaju tokom eksploatacije.

Ne znam bas programiranje na 14", its tricky... Ja bih ipak isao na i5 11th, 16gb, 512gb..

Ma šta nema, ima za te pare. Naći ćemo nešto. I nikako ispod 15" za kodiranje.

Pazi ovo - apsolutno nudi najviše za svoju cenu:

Ovaj laptop je totalno van svake konkurencije po pitanju cene.
Nabrojaću prednosti i mane.
Prednosti
1. Nema zalemljenu ram memoriju, poseduje dva sodimm slota (tako da ako neki ram crkne, jednostavno izvadiš i staviš drugi)
2. M.2 slot sa nvme brzim diskom + slot za 2.5 inča klasičan ssd ili hard disk
3. Prilično dobar battery life
4. Solidna tastatura
5. Ryzen 5 5500u sa Vega 7 grafičkom u litografiji od 7nm - po većini bolja varijanta od i5-1135G7 koji je ukupno gledano sporiji, veći je potrošač i u 10nm je tehnologiji
6. U ovako niskom cenovnom rangu i sa ovakvom konfiguracijom SVA panel je samo prednost. U svakom slučaju je bolji od TN panela, a nešto slabiji od IPS varijante

Mane
1. Hlađenje ima samo jedan heat pajp, ali zato ima masivniji blok hladnjaka, tako da u kombinaciji sa Ryzen procesorom to lepo radi
2. Čvrstina nije na zavidnom nivou, ali nije ni loša. To znači da ima malo uvijanja, ali ništa drastično.
3. Ostale stvari kao što su kamera, zvučnici, nepostojanje pozadinskog osvetljenja itd.. ne bih svrstao u mane, jer bi bilo besmisleno tako nešto očekivati za ovu cenu

Sve u svemu, izuzetno brz laptop, koji se može koristiti i za blaži gejming.
Možeš odmah dodati još 8gb rama i hard disk i ostaće ti para i za torbu.

Hladjenje nije problem, jer procesor ima 25w (u max load), tako da nema ni potrebe za ozbiljnijim hladjenjem. Baterija nije bas velikog kapaciteta, ali opet se vracamo na skromnu potrosnju procesora - pa za kodiranje zaista moze pristojno posluziti i ova 3-celijska baterija. Bez sumnje best buy za ove pare.

Svi navedeni modeli imaju 4gb zalemljenog rama na ploči osim Acer-a. Ideapad 3 je od papira, uvija se i krcka.
Po mom mišljenju Acer je sledeći najbolji izbor posle HP 255 G8, među ovima koje smo spominjali u temi.

Svi navedeni modeli imaju 4gb zalemljenog rama na ploči osim Acer-a. Ideapad 3 je od papira, uvija se i krcka.
Po mom mišljenju Acer je sledeći najbolji izbor posle HP 255 G8, među ovima koje smo spominjali u temi.
Koleginica ima ovaj Asus samo sa 8GB rama. Imao sam prilike uživo da ga vidim. Lep dizajn, veoma čvrst i kvalitetan, ekran je dobar...

Koleginica ima ovaj Asus samo sa 8GB rama. Imao sam prilike uživo da ga vidim. Lep dizajn, veoma čvrst i kvalitetan, ekran je dobar...
Da, samo što ima jednu veliku manu, a to je Intel UHD grafika, sa kojom može da se slika. Neuporedivo inferiorniji od HP 255 G8 po performansama.
Na HP sajtu piše da model 255 G8 postoji i u varijanti sa IPS panelom. Ako bi takav mogao da se nađe kod nas u kombinaciji sa R5 5500u, to bi bio pun pogodak.

Da, samo što ima jednu veliku manu, a to je Intel UHD grafika, sa kojom može da se slika. Neuporedivo inferiorniji od HP 255 G8 po performansama.
Na HP sajtu piše da model 255 G8 postoji i u varijanti sa IPS panelom. Ako bi takav mogao da se nađe kod nas u kombinaciji sa R5 5500u, to bi bio pun pogodak.
Kada uđem u opis piše da ima IPS panel

Moja greška. Po dokumentaciji na zvaničnom HP sajtu za 255 G8 model, stoji da ne postoji TN varijanta.
IMG_20221116_120114.jpg

Poslednja izmena:

Da, u pravu si. Ovi skuplji u nabrojanim prodavnicama su sa IPS panelom.
Koja je razlika između ova dva sem operativnog sistema?

HP tvrdi jedno, recenzije drugo, a u ponudi sve i svašta... Nameće se potreba angažovanja Šerloka Holmsa u ovoj sveopštoj ludnici marketinških trikova i propagandi.
Ima jedna stvar koju mislim da je bitno spomenuti, a to je da dobri VA paneli mogu stvoriti utisak da se radi o IPS tehnologiji.
Koja je razlika između ova dva sem operativnog sistema?
Jedan nema sistem, a drugi ima legalni windows koji ti je uračunat u cenu.

Deluje mi da je dobra plastika, kvalitetnija nego na thinkpad lenovu koju imam na poslu. Nisam ga nešto mnogo koristio, uzeo ga pre par dana, ono što sam zapazio da je bezveze što su mu usb priključci i ulaz na istoj strani, pa to bude nezgrapno ako stavim miš, eksterni i priključni kabl.

Nazad
Vrh Dno