Šta je novo?

Laptop Potreban lap top 500-600e

Koji laptop kupiti?

nikola82

Zapažen
Učlanjen(a)
16.11.2022
Poena
15

HP Laptop 15s-fq5001nm Win11 Home/815,6"FHD/Intel i3-1215U/8 GB/256 GB SSD​

Ne razumem se previše u lap topove, a naišo sam na ovaj na sajtu. Interesuje me da li vredi ovih para? Ako imate neku preporuku dobro došla je. Potreban mi je za programiranje i svakodnevnu upotrebu.

Da li i ovaj novi model g9 ima nvm2 slot, proširiv ram i ostale prednosti koje si nabrojao za prethodni model?

I da li bi preporucio kao neki bestbuy.
Najzahtevnije sto ce a gura je windows, ultravnc, remote desktop i web pretraživač.

Postojeći menjam ponajviše iz razloga jer ima samo 4Gb rama koji je zalemljen i ne može da se proširi, ubacio sam mu ssd, wifi AC karticu ali ga manjak ram memorije ubija.
Ima sve kao i G8 model i cak bolju cvrstinu plastike. Ovaj koji si naveo moguce da ima TN panel, posto u specifikacijama nije navedeno.
Verovao ili ne, danas sam upravo u Gigatronu kupio bas ovaj model sa IPS panelom. Malopre zabvrsio sa instalacijom Windowsa i drajvera.
Panel je solidan, za moje potrebe sasvim zadovoljavajuci. Cak je i saturacija boja bolja nego sto sam ocekivao. Na prvi kontakt cvrstina plastike me je odusevila, potpuno neocekivano cvrst i nema uvijanja, Tastatura je za ove pare odlicna, ima dublji hod nego ostali u ovoj klasi i veoma je cvrsta.
Primetio sam da je procesor mnogo isao visoko sa temperaturom, cak do skoro 90c tokom instalacije drajvera i apdejtovanja Windowsa. Sada posle instalacije svega temperatura se normalizovala i nema tolikih spajkova.
Napisacu i ostale utiske kasnije.

Pozdrav svima.

Da ne otvaram novu temu, posto je moj budzet kao I u naslovu, zelim da postavim par pitanja oko nekih detalja koji su meni bitni u izboru novog laptopa.

Trenutno imam Dell Latitude E5430 iz 2013. Sa i5-3340M I 4GB RAM I novim SSD diskom. Kompjuter radi sasvim zadovoljavajuce, a moje potrebe za performansama su skromne. Web, Youtube, Office paket I Netflix je 90 % vremena, takodje, nezahtjevan program za knjigovodstvo I to bi bilo to. Znaci, jedan Pentium bi vjerovatno odradjivao posao OK. E sad, ono sto je meni bitno (mada prilicno subjektivno za rad) je ono na sta me je doticni Dell navikao…to je prije svega kvalitet izrade I osjecaj robusnosti, zatim, ne manje vazno, backlit tastatura I udobnost kucanja na njoj. Bez toga tesko da bi mogao. Ono sto mi smeta kod njega I zasto bi da mijenjam je los ekran (720p),pretpostavljam TN, odsustvo web kamere, I ipak za 14 incha veliko I tesko kuciste u koju se sada maltene uklapaju I 15-ice, pri tom su jos tanje I lakse od ovog mog. Takodje, mislim da bi mi zbog ovog programa za racunovodstvo koristila tastatura sa numerickim dijelom (sada koristim eksternu numericku, sto I nije lose, jer po njoj mogu krvnicki da udaram), ali nije uslov – ovo sa ekstenom lijepo radi.

Znaci da sumiram, najbolje sto se moze dobiti u ovom buzetu, a da ima:

• Kvalitetno kuciste koje se ne uvija I ne krcka pretjerano
  • Dobar IPS ekran 15,6 (moze I neka 14-ica kao je dobra ponuda)
  • Kvalitetna osvijetljena tastatura (pozeljno sa numerickim dodatkom, nije iskljucivi uslov)
  • Velicina SSD 256 ili veca
  • RAM 8GB ili vise, sa mogucnoscu prosirenja
  • Processor po onome kako ja koristim racunar najmanje bitan, ali ajde da kazem od i3 ili Ryzen 3 pa na vise
Takodje, s obzirom da sam i ovog Dell kupio kao polovnog, ne iskljucujem ni tu mogucnost, mada je kod nas u CG ponuda polovnih veoma skromna.

Da li i ovaj novi model g9 ima nvm2 slot, proširiv ram i ostale prednosti koje si nabrojao za prethodni model?

I da li bi preporucio kao neki bestbuy.
Najzahtevnije sto ce a gura je windows, ultravnc, remote desktop i web pretraživač.

Postojeći menjam ponajviše iz razloga jer ima samo 4Gb rama koji je zalemljen i ne može da se proširi, ubacio sam mu ssd, wifi AC karticu ali ga manjak ram memorije ubija.
Aко дозвољаваш да се укључим, ово је слаб процесор.
Ако ти је битан процесор, не треба ићи испод Ryzen 5500.
Или ти је битан дисплеј и квалитет израде ? Све зависи од тебе.
Pozdrav svima.

Da ne otvaram novu temu, posto je moj budzet kao I u naslovu, zelim da postavim par pitanja oko nekih detalja koji su meni bitni u izboru novog laptopa.

Trenutno imam Dell Latitude E5430 iz 2013. Sa i5-3340M I 4GB RAM I novim SSD diskom. Kompjuter radi sasvim zadovoljavajuce, a moje potrebe za performansama su skromne. Web, Youtube, Office paket I Netflix je 90 % vremena, takodje, nezahtjevan program za knjigovodstvo I to bi bilo to. Znaci, jedan Pentium bi vjerovatno odradjivao posao OK. E sad, ono sto je meni bitno (mada prilicno subjektivno za rad) je ono na sta me je doticni Dell navikao…to je prije svega kvalitet izrade I osjecaj robusnosti, zatim, ne manje vazno, backlit tastatura I udobnost kucanja na njoj. Bez toga tesko da bi mogao. Ono sto mi smeta kod njega I zasto bi da mijenjam je los ekran (720p),pretpostavljam TN, odsustvo web kamere, I ipak za 14 incha veliko I tesko kuciste u koju se sada maltene uklapaju I 15-ice, pri tom su jos tanje I lakse od ovog mog. Takodje, mislim da bi mi zbog ovog programa za racunovodstvo koristila tastatura sa numerickim dijelom (sada koristim eksternu numericku, sto I nije lose, jer po njoj mogu krvnicki da udaram), ali nije uslov – ovo sa ekstenom lijepo radi.

Znaci da sumiram, najbolje sto se moze dobiti u ovom buzetu, a da ima:

• Kvalitetno kuciste koje se ne uvija I ne krcka pretjerano
  • Dobar IPS ekran 15,6 (moze I neka 14-ica kao je dobra ponuda)
  • Kvalitetna osvijetljena tastatura (pozeljno sa numerickim dodatkom, nije iskljucivi uslov)
  • Velicina SSD 256 ili veca
  • RAM 8GB ili vise, sa mogucnoscu prosirenja
  • Processor po onome kako ja koristim racunar najmanje bitan, ali ajde da kazem od i3 ili Ryzen 3 pa na vise
Takodje, s obzirom da sam i ovog Dell kupio kao polovnog, ne iskljucujem ni tu mogucnost, mada je kod nas u CG ponuda polovnih veoma skromna.
По твојим спецификацијама, тешко ћеш наћи нешто испод 90.000 динара.
Или има лошу тастатуру, или слаб екран, или и једно и друго. Квалитетније тастатуре и бољи екрани значајно дижу цену.
Био је код Атомаца Ideapad 5 pro, oдличан екран, ако се не варам требало би и израда да је добра што се тиче квалитета пластике. Морао бих да проверим тастатуру. У сваком случају неко има тај модел од чланова па ти може рећи како ради.
Цене су скочиле, био је за око 92.000 код Атомаца, не знам да ли је сада скупље.

По твојим спецификацијама, тешко ћеш наћи нешто испод 90.000 динара.
Или има лошу тастатуру, или слаб екран, или и једно и друго. Квалитетније тастатуре и бољи екрани значајно дижу цену.
Био је код Атомаца Ideapad 5 pro, oдличан екран, ако се не варам требало би и израда да је добра што се тиче квалитета пластике. Морао бих да проверим тастатуру. У сваком случају неко има тај модел од чланова па ти може рећи како ради.
Цене су скочиле, био је за око 92.000 код Атомаца, не знам да ли је сада скупље.
dobro, nisam mislio sada neki top klase ekran. Ono, cisto da je solidan. Navescu serije kompjutera koje sam gledao, pa cisto neko ko je imao dodira sa istima da ostavi neki komentar a u kontekstu onoga sto sam naveo da je meni vazno. Znaci to su serije koje su da kazem poslije onih pocetnih (koje ne valjaju nista,pretpostavljam)
  • Acer Aspire 5 A515
  • Lenovo Ideapad 5
  • Asus Expertbook 15,6
  • Dell Vostro 5502 ili Latitude 3510
Namjerno nisam navodio konkretne modele iz ovih serija, jer ono sto me zanima kod njih je isto, bez obzira koji procesor, koliko RAM-a i koji SSD je unutra. Mozda je ova moja pretpostavka i pogresna? Ispravite me ako grijesim.

Acer bih preskocio bez razmatranja, i skuplje serije a kamoli Aspire;
Lenovo - nista ispod ThinkPad,
Asus solidan,
Dell ako mozes Latitude svakako je bolje, mada bih i plastikaner Vostro uzeo pre nego Acer

Ima sve kao i G8 model i cak bolju cvrstinu plastike. Ovaj koji si naveo moguce da ima TN panel, posto u specifikacijama nije navedeno.
Verovao ili ne, danas sam upravo u Gigatronu kupio bas ovaj model sa IPS panelom. Malopre zabvrsio sa instalacijom Windowsa i drajvera.
Panel je solidan, za moje potrebe sasvim zadovoljavajuci. Cak je i saturacija boja bolja nego sto sam ocekivao. Na prvi kontakt cvrstina plastike me je odusevila, potpuno neocekivano cvrst i nema uvijanja, Tastatura je za ove pare odlicna, ima dublji hod nego ostali u ovoj klasi i veoma je cvrsta.
Primetio sam da je procesor mnogo isao visoko sa temperaturom, cak do skoro 90c tokom instalacije drajvera i apdejtovanja Windowsa. Sada posle instalacije svega temperatura se normalizovala i nema tolikih spajkova.
Napisacu i ostale utiske kasnije.
Odlicno. Trenutno je i meni prvi favorit, vidim da je u G neznatno skuplji ali i da je navedeno da ima IPS panel.
Mozes li samo jos prokomentarisati generalno u odnosu na ovaj model sa i3 12gen. Neko je vec kacio link, ako mu jedina prednost procesor a ima tipa losiji displej(TN), plastiku i tastaturu onda bi ga preskocio. Cena je skoro ista.

@Diamond
5425u bi sasvim zavrsio posao a i vidim da je u rangu sa 5 1135G7. Iskreno ne treba mi nista jače, za windows i surf, RD i ultravnc ni ne racunam a za to ce najvise da se koristi.

Edit:
Videh sad da ovaj model 5S-FQ5001NM sa linka nema ni LAN karticu. Izgleda da su maksimalno škrtarili i da su ubacili samo i3 poslednje gen kako bi privukli kupce.

Poslednja izmena:
Acer bih preskocio bez razmatranja, i skuplje serije a kamoli Aspire;
Lenovo - nista ispod ThinkPad,
Asus solidan,
Dell ako mozes Latitude svakako je bolje, mada bih i plastikaner Vostro uzeo pre nego Acer
Pronadjoh ovaj model
Na Notebookcheck-u su ga nahvalili i opisali bez neke izrazene mane:

Verdict - Recommended as a complete package​

Pros​

+light and robust
+fast WLAN
+good input devices
+mechanical webcam shutter
+Thunderbolt 4

Cons​

-significantly reduced CPU performance in battery mode
-slow SD card reader
-USB 2.0

a na Laptopmedia zamjerili los kvalitet karaktera na tasterima i slabiju bateriju:

Pros​

• Capable cooling
  • Privacy shutter + Fingerprint reader
  • Thunderbolt 4 + MicroSD card slot
  • No PWM (LM156LF-5L06 (NCP0046))
  • Abundance of ports
  • Decent upgrade options

Cons​

• Low-quality keyboard characters
  • Unimpressive battery life
  • 53% of sRGB coverage (LM156LF-5L06 (NCP0046))
Djeluje mi da vrijedi ove pare.

Odlicno. Trenutno je i meni prvi favorit, vidim da je u G neznatno skuplji ali i da je navedeno da ima IPS panel.
Mozes li samo jos prokomentarisati generalno u odnosu na ovaj model sa i3 12gen. Neko je vec kacio link, ako mu jedina prednost procesor a ima tipa losiji displej(TN), plastiku i tastaturu onda bi ga preskocio. Cena je skoro ista.

@Diamond
5425u bi sasvim zavrsio posao a i vidim da je u rangu sa 5 1135G7. Iskreno ne treba mi nista jače, za windows i surf, RD i ultravnc ni ne racunam a za to ce najvise da se koristi.

Edit:
Videh sad da ovaj model 5S-FQ5001NM sa linka nema ni LAN karticu. Izgleda da su maksimalno škrtarili i da su ubacili samo i3 poslednje gen kako bi privukli kupce.
Znaš kako, R3 5425u je sasvim dovoljan. Laptop nije za igre, pogotovo laptop iz ove klase, tako da je suvišno to komentarisati.
Međutim postoji jedna problematična stvar koju sam zapazio, a to je da pali ventilator tek kada temperatura pređe 80c. U biosu ne postoji podešavanje za agresivnije ponašanje fana, ima samo "fan always on". Čak sam ga i apdejtovao i opet isto. I da, u Govnotronu je 55000, ali je sigurno IPS.

Poslednja izmena:
Ne znam kako da vam kažem ali "igre" nisu svima bas AAA naslovi iz protekle 2 godine sa 60FPS.

Mislim da svako ko igra na laptopu u ovom rangu i ne očekuje nešto više od casual igara, tako da bi "nije za igre" po meni znači da ima problema sa LOL, DOTA i sl.

Eto, reda radi, Ryzen 5500u gaming test

Poslednja izmena:
@Diamond
Штета је прескакати процесор као што је 5500u који је бољи од овог. Не купује се баш лаптоп сваки дан, није лоше узети неки мало бољи процесор, бар ја резонујем тако.
5425u је баш слабашан процесор, то ми је неки ниво као Интел целерон,а 5500u шије по перформансама 1135G7 као и поменути Ryzen.
Znaš kako, R3 5425u je sasvim dovoljan. Laptop nije za igre, pogotovo laptop iz ove klase, tako da je suvišno to komentarisati.
Međutim postoji jedna problematična stvar koju sam zapazio, a to je da pali ventilator tek kada temperatura pređe 80c. U biosu ne postoji podešavanje za agresivnije ponašanje fana, ima samo "fan always on". Čak sam ga i apdejtovao i opet isto. I da, u Govnotronu je 55000, ali je sigurno IPS.
To je problem sa појединим моделима HP, има мало тих подешавања Леново може да се подеси у биосу колико графичка карта као дељена меморија заузима RAM-a, a такође и да ли су пуне перформансе или штедња батерије.
Ако је неком приоритет добар процесор, а може да живи са слабијим екраном, у понуди има ово -
Предности - у биосу може да се подеси да ли су пуне перформасе просецора или не и колико заузима графичка карта. Мане - само 8 гига рам меморије. Али радиће за основне ствари.

Poslednja izmena:
Штета је прескакати процесор као што је 5500u који је бољи од овог. Не купује се баш лаптоп сваки дан, није лоше узети неки мало бољи процесор, бар ја резонујем тако.
5425u је баш слабашан процесор, то ми је неки ниво као Интел целерон,а 5500u шије по перформансама 1135G7 као и поменути Ryzen.
Netačno, 5425u je čak brži u single core operacijama, a 5500u u multicore, ali ne puno. Ne znam odakle ti informacija da je toliko slab? Ja laptop koristim za fotošop, wordpress, mobirise, xampp paket servera i procesor ubija kako se nosi sa time.
Nego da li je preporučljivo koristiti 3rd party softver za kontrolu ventilatora? Neće li se tući sa fabrički definisanom kontrolom?

Potpuna besmislica, mozda jedino u pogledu temperature procesora ili broju nalepnica koje idu na laptop. Jedino ako si mislio na Ryzen 5, to je jedino uporedivo.

Ovi testovi tvrde suprotno.

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    39.5 KB · Pregleda: 8
  • Capture2.PNG
    Capture2.PNG
    28.8 KB · Pregleda: 7
Oвде се види да код коришћења више језгара 5500u разваљује интел

Свакако да је интел бољи када се користи једно језгро, али имам утисак да вреди платити за перформансе свих језгара.
Имају и оцене перформанси у апликацијама а такође и у бенчмарку.

Мислиш да се разлика у брзини коришћења једног језгра примећује у конкретним апликацијама ?
Izvini, nisam baš razumeo pitanje.

Izvini, nisam baš razumeo pitanje.
Aко се користе две конфигурације које су исте а само се разликује процесор, мислиш ли да је осетно боља разлика, тј. да вреди узети 4525 ?
У смислу да је неком битнија ефективност једног језгра па зато узима 4525 ? И да се то примети када се упореди са процесором 5500 ?

Iskreno, moje mišljenje je da je uvek bolje žrtvovati minimalnu single core prednost u korist multi core performansi.

Ако је неком приоритет добар процесор, а може да живи са слабијим екраном, у понуди има ово -
Предности - у биосу може да се подеси да ли су пуне перформасе просецора или не и колико заузима графичка карта. Мане - само 8 гига рам меморије. Али радиће за основне ствари.
Koja bi bila preporuka za laptop sa specifikacijama od ovog iznad laptopa, ali da ima "dobar" ekran, pretpostavljam neki IPS. i da ima mogucnost prosirenja rama u nekoj buducnosti.

Koja bi bila preporuka za laptop sa specifikacijama od ovog iznad laptopa, ali da ima "dobar" ekran, pretpostavljam neki IPS. i da ima mogucnost prosirenja rama u nekoj buducnosti.
Ideapad 5 pro, само што је цена ван овог буџета од 600 евра. Има још добрих екрана али је тешко наћи испод 100.000 а да је добро.
Велика већина има могућност проширења, нпр овај модел што сам рекао да има слаб екран има проширење меморије, тј. има један залемљен и један слободан слот.

Poslednja izmena:
Evo konačnog zaključka u vezi HP 255 G9 laptopa.
Nakon par dana rada i testiranja ovako stoje stvari:
Do sada nisam video gore rešenje fabrički predefinisanog profila za ventilator. Naime, ventilator se uopšte ne pokreće dok temperatura procesora ne dostigne 80c. Onda krene da se vrti maksimalnom brzinom, ekstremno je bučan i dok počne da utiče na temperaturu, ona skoči već na opasnih 88c. Kućište odozdo postane toliko vrelo i stvara utisak da će se plastika istopiti.
U biosu naravno ne postoje podešavanja za postavljanje agresivnijeg profila, postoji samo fan always on.. Tada se vrti na minimalnoj brzini, ali je potpuno beskorisno.
Probao sam puno programa za kontrolu ventilatora, ni jedan od njih ne detektuje kontroler.
Naravno, nije mi ni padalo na pamet da postavim full performance profil, tada bi se verovatno gasio.
I još jedna stvar, Ryzen 3 5425u je deklarisan na 15w, mada prelazi čak i 25w, što ne bi bilo loše da je idiotski profil za hlađenje podešen bolje. Pretpostavljam da ima solidan VRM, koji može da pogura procesor malo jače.

Jel G8 ima slične probleme?

Moraju sa nečim da ga useru, enoga sad u G........ 45829, ako je pre bio dobra kupovina sad je je jos bolja. Ostaje samo ovo sa ventilatorom, mada ko zna kako je kod drugih reseno hlađenje, da ne ispadne jos gore.

Nazad
Vrh Dno