Pozdrav svima.
Da ne otvaram novu temu, posto je moj budzet kao I u naslovu, zelim da postavim par pitanja oko nekih detalja koji su meni bitni u izboru novog laptopa.
Trenutno imam Dell Latitude E5430 iz 2013. Sa i5-3340M I 4GB RAM I novim SSD diskom. Kompjuter radi sasvim zadovoljavajuce, a moje potrebe za performansama su skromne. Web, Youtube, Office paket I Netflix je 90 % vremena, takodje, nezahtjevan program za knjigovodstvo I to bi bilo to. Znaci, jedan Pentium bi vjerovatno odradjivao posao OK. E sad, ono sto je meni bitno (mada prilicno subjektivno za rad) je ono na sta me je doticni Dell navikao…to je prije svega kvalitet izrade I osjecaj robusnosti, zatim, ne manje vazno, backlit tastatura I udobnost kucanja na njoj. Bez toga tesko da bi mogao. Ono sto mi smeta kod njega I zasto bi da mijenjam je los ekran (720p),pretpostavljam TN, odsustvo web kamere, I ipak za 14 incha veliko I tesko kuciste u koju se sada maltene uklapaju I 15-ice, pri tom su jos tanje I lakse od ovog mog. Takodje, mislim da bi mi zbog ovog programa za racunovodstvo koristila tastatura sa numerickim dijelom (sada koristim eksternu numericku, sto I nije lose, jer po njoj mogu krvnicki da udaram), ali nije uslov – ovo sa ekstenom lijepo radi.
Znaci da sumiram, najbolje sto se moze dobiti u ovom buzetu, a da ima:
- Kvalitetno kuciste koje se ne uvija I ne krcka pretjerano
- Dobar IPS ekran 15,6 (moze I neka 14-ica kao je dobra ponuda)
- Kvalitetna osvijetljena tastatura (pozeljno sa numerickim dodatkom, nije iskljucivi uslov)
- Velicina SSD 256 ili veca
- RAM 8GB ili vise, sa mogucnoscu prosirenja
- Processor po onome kako ja koristim racunar najmanje bitan, ali ajde da kazem od i3 ili Ryzen 3 pa na vise
Takodje, s obzirom da sam i ovog Dell kupio kao polovnog, ne iskljucujem ni tu mogucnost, mada je kod nas u CG ponuda polovnih veoma skromna.