Šta je novo?

Posustaje li AMD?

Moso

Čuven
Učlanjen(a)
19.12.2002
Poena
619
Kao prvo da kazem da sam vlasnik i pristalica Amd procesora ali da se pomalo plasim da Amd polako gubi bitku sa Intelom. Najnovije informacije o njihovim planovima za ovu godinu pokazuju da nisu u stanju da naprave ni procesor koji ce raditi na 2,5 Ghz a kamoli vise. Tako navodno vec imaju procesor (Hammer) spreman za rad na 2,4 ali ce prvo pustiti u prodaju onaj na 1,8, dok Intel samo sto nije izbacio na 3,4. Znam da ce Hammer procesori imati mnogo bolje performanse od Athlona ili P4 na istom taktu, ali mislim da Hammer na 2,4 Ghz (koji ce nositi oznaku 4100+) ipak nece moci da se nosii sa P4 na 4,1 Ghz, jer je razlika od 1,7 Ghz ipak prevelika, stim sto ce i Intel dodatno poboljsati performanse svojih novijih procesora.

Ja kazem da treba sacekati mano jer se ta cudesa nece pojaviti kod nas jos duze vreme a kada budu dosli videcemo xxx testova vec...

Cini mi se da je AMD opet u istoj situaciji ko sa K5 i Pentiumom II.. ili ce ih spasti k6 ili nista od njih...tako je otprilike i danas ili ce ih k8 ucvrstiti ili ce biti svega i svacega...

Moso je napisao(la):
Kao prvo da kazem da sam vlasnik i pristalica Amd procesora ali da se pomalo plasim da Amd polako gubi bitku sa Intelom. Najnovije informacije o njihovim planovima za ovu godinu pokazuju da nisu u stanju da naprave ni procesor koji ce raditi na 2,5 Ghz a kamoli vise. Tako navodno vec imaju procesor (Hammer) spreman za rad na 2,4 ali ce prvo pustiti u prodaju onaj na 1,8, dok Intel samo sto nije izbacio na 3,4. Znam da ce Hammer procesori imati mnogo bolje performanse od Athlona ili P4 na istom taktu, ali mislim da Hammer na 2,4 Ghz (koji ce nositi oznaku 4100+) ipak nece moci da se nosii sa P4 na 4,1 Ghz, jer je razlika od 1,7 Ghz ipak prevelika, stim sto ce i Intel dodatno poboljsati performanse svojih novijih procesora.

Ma, uvek ce biti neki procesor da ga bodemo u svoje ploce.
Jedino bi bio bedak da AMD bankrotira. Tada bi nam Intel sekao ushesa, kolike bi cene bile, a i ulenjili bi se sa istrazivanjima.

Ma ne posustaje AMD. Njegovi procesori su konkurentni, ono što može da ga "utepa" su proizvođači čipsetova, naročito najveći od njih VIA.

ivo.r je napisao(la):
Ma ne posustaje AMD. Njegovi procesori su konkurentni, ono što može da ga "utepa" su proizvođači čipsetova, naročito najveći od njih VIA.
Pa VIA sprema 400A, a svi znamo da samo cipsetovi sa A revizijom su valjali, mada imam utisak da bi bilo bolje da ga preskoce i odmah da izbace 500A :D
S druge strane imamo nForce2, a ne bi bilo lose da se u neko skorije vreme pojavi i nForce3 (osim ako se nVidia ne zakopa sama u borbi sa ATI-jem :(). To bi dalo malo vremena AMD-u da predahne (ali samo na kratko, jer K8 definitivno mora da se pojavi sto pre, ali da radi sve kako treba, a bas zbog zurbe imam utisak da ce nesto da po...:hump: )....

Crni je napisao(la):
jer K8 definitivno mora da se pojavi sto pre, ali da radi sve kako treba, a bas zbog zurbe imam utisak da ce nesto da po...:hump: )....

Ne vidim na koji nacin moze cip-set da popravi situaciji, ako je procesor prevazidjen, ajde da je sada vreme KT133, ali ovo je vec ko-zna-koji cip set za isti CPU. Cedjenje suve drenovine nikada nije bio profitabilan posao, pa nije ni sada...

Takodje, ako je Hammer procesor koji je izbacen u zurbi (tj. jos nije ni izbacen) onda stvarno...Najavili su ga pre vise od tri godine, pre godinu dana je bilo "samo sto nije". Probijali su roadmap par puta i odlagali ga...Po poslednjim planovima trebao bi do leta da bude dostupan na trzistu, ali videcemo jos...

I da ono sto je tema threada: "Sta cemo ako propadne AMD?" Pa na to pitanje bar nije tesko odgovoriti - vraticemo se na Intel O:)

Ne vidim na koji nacin moze cip-set da popravi situaciji, ako je procesor prevazidjen, ajde da je sada vreme KT133, ali ovo je vec ko-zna-koji cip set za isti CPU. Cedjenje suve drenovine nikada nije bio profitabilan posao, pa nije ni sada...
Ma KT je za AMD ono sto je BX bio za Intel-a, a ono za KT500A je bilo vise figurativno posto pretpostavljam da ce opet VIA biti AMD-ova uzdanica za cipset kad izadje K8 (eventualno neko AMD prelazno resenje dok se ne pojavi A revizija od koje VIA nikako da pobegne :().

Takodje, ako je Hammer procesor koji je izbacen u zurbi (tj. jos nije ni izbacen) onda stvarno...Najavili su ga pre vise od tri godine, pre godinu dana je bilo "samo sto nije". Probijali su roadmap par puta i odlagali ga...Po poslednjim planovima trebao bi do leta da bude dostupan na trzistu, ali videcemo jos...
Pa bilo je takvih najava i od Intel-a, jedino sto je intel strvina ($$$$$$), pa mu se moze :), a ako se K8 ne pojavi u skorije vreme....AMD-u se crno pise :(

I da ono sto je tema threada: "Sta cemo ako propadne AMD?" Pa na to pitanje bar nije tesko odgovoriti - vraticemo se na Intel
Kako ko :)
Neki ce ostati na Intel-u :D
Zlo i naopako :rocket:
Pa onda bi nas Intel :hump: k'o mlade majmune i nabio bi cene, a procesori bi bili mnogo vece :butt: jer onda ne bi toliko paznje posvetili istrazivanju (nema konkurencije, a papreno se zaradjuje na postojecoj tehnologiji).
Ma od Intel-a mi se :butt: i :0

AMD je dobar borac. Ako je pokazao da moze da pregazi Intel od perioda prevlasti Celerona/Pentiuma II mocice to ponovo. I ako Intel zauzme lidersku poziciju na duze staze, AMD ce uvek biti tu.

A za nas "obicne smrtnike" ce uvek biti procesora i od Intela i od AMD-a. Te bitke se vode na visokom nivou, daleko, daleko od ociju siroke javnosti potrosaca. Mislim, ipak svako zna glavnu vest "Intel izbacio CPU na 19 GHz 19 sati pre AMD-a" -uuuuuuu, Intel rula. SLedeca vest: "AMD izbacio CPU na 19.9 GHz!" -auuuu, ipak AMD rula. :p :beat:
-I tako u nedogled. Ko je bolji. Bolji je onaj koji ima veci procenat trzisnog ucesca! (tzv. trzisni lider)type;

Pazi, da postoji nesto sto je 100% kompatibilno, ima najbolji odnos cena/performanse (a obe stvari me zadovoljavaju) pa kupio bih ga i ga niko na svetu nema
Dakle, gresis, bolji je onaj koji nudi bolji proizvod (po proceni kupca tj. korisnika. naravno).

Pozdrav!

Pa cim ima vecinsko trziste, podrazumeva se da ima dobar i kvalitetan proizvod. Niko nece da kupi neki junk sigurno. Da je tako, i Inno3D kartice bi bile kod svih u AGP slotu. :D

:wave;

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Pa cim ima vecinsko trziste, podrazumeva se da ima dobar i kvalitetan proizvod. Niko nece da kupi neki junk sigurno. Da je tako, i Inno3D kartice bi bile kod svih u AGP slotu. :D

Hoces da kazes da npr. Celeron4 nije junk...

Nazalost... da. U stvari kako za koga, ja bas evo sastavljam jednu konfiguraciju za ortaka i jos jednu za ortakinju. Kazu "ocu 1.7 Ghz min - i to Intel". Cena im odgovara, tako da, za njih je to pravi izbor, iako je junk (ima 1.7 Ghz a radi ko da ima 1).

joj ne pominji mi tog celerona juce sam prodao svoj kop i 2 sata ubedjivao ovoga da t-bird na 900 za 384 rama i gr force 2

je bolje resenje od 1,7 celerona sa 128 rama i integrisanom grafickom ......

Ja recimo mislim da je K7 prevazidjen u smislu vec je dugo aktuelan i treba da izbace nesto novo ali da je i dalje izmislio procesor za Intela.Idealno bi bilo samo jos ako bi im Intel napravio cipset:beat: jer to ocito mnogo bolje radi.

Svi pricaju o tom Nforce cip setu... ali ja nesto nemam poverenja u to.
Treba to tek dobro razraditi... type;

Pa ti se onda drzi Intel-a :)
joj ne pominji mi tog celerona juce sam prodao svoj kop i 2 sata ubedjivao ovoga da t-bird na 900 za 384 rama i gr force 2
Pokazalo se da se te masine (Intel) lako uvaljuju neukim ili manje upucenim kupcima sto navodi na zakljucak da za njih i nije nista bolje od Intel-a. Da AMD nije toliko dobar, Intel bi bio ocajan, a ovako...
pa malo je bolji :) Samo sto ima mnogo vise para:cuss:

Moso je napisao(la):
Prosle godine na CEbit-u demonstriran je rad Clawhammer procesora na AMD-ovom cipsetu. U igri Quake 3 na samo 800 Mhz Clawhammer i K8 arhitektura daju performanse priblizne P4 na 1.6 Ghz sa RDRAM PC800 memorijom. Istina je da i Intel napreduje sa IPC indeksom, ali ipak ce biti daleko od K8 arhitekture. P4 netburst je stvoren za visoke radne taktove, kao sto je K8 stvoren kao kompromis izmedju relativno visokih radnih ucestalosti i odlicnog IPC indeksa. Ja se ne brinem za AMD ukoliko Hammer bude na vreme izasao i pokrio trziste. Ipak nije sve u gigahercima. Cifre su danas toliko naduvane da vise izazivaju psiholoski efekat nego sto je to realno.
Pored svega K8 poseduje SSE2 implementaciju, te ce P4 optimizovan softver raditi jos brze i to taman kada se on ustolici kao standard.
Athlon 64 ce na istom taktu biti najmanje 20-30% biti brzi u P4 optimizovanim aplikacijama nego sto je to AthlonXP. Da bi dobio toliki skok u performansama treba ti najmanje 50% veci radni takt na AthlonXP procesorima. To znaci da ce Hammer na 2 Ghz raditi otprilike kao XP na 3 Ghz ili kao P4 na 3.6-4 Ghz uz verovatno manje toplote, ali to ostaje da se vidi. Netburst takodje poseduje limit. Ne zaboravi da ALU u P4 procesoru radi na dvostruko vecem taktu. Hipoteticki P4 na 4 Ghz poseduje ALU na 8 Ghz !!!

nForce 420/415 je vec razradjen prosle godine, a nForce2 je sada mnogo bolja varijanta i od KT-333 i od KT-400 chipsetova. Ja planiram da predjem na doticni nForce 2 SPP+MCP

drfedja je napisao(la):
nForce 420/415 je vec razradjen prosle godine, a nForce2 je sada mnogo bolja varijanta i od KT-333 i od KT-400 chipsetova. Ja planiram da predjem na doticni nForce 2 SPP+MCP

Jel uzimas Chaintech, cuo sam da ti nekako najvise lezi. :beat: :d:d

Nece, chaintech nf2 je za njega p***in dim :d

Fedja, ne samo da su demonstrirali hammer na 800MHz na Cebitu, nego su na Comdexu vozili i na 1600MHz, kao sto su predstavili i sisteme (koji rade) sa po cetiri procesora (moguce i sa 8, ali nisam siguran).

drfedja je napisao(la):

Ma znam, ali kec je nekako prosao nezapazen od sire javnosi.
Ima li ABIT svoju perjanicu kada je rec o nForce 2 cip setu?

Ma znam, ali kec je nekako prosao nezapazen od sire javnosi.
Ima li ABIT svoju perjanicu kada je rec o nForce 2 cip setu?

Ima NF7S ali je jos uvek nema kod nas u prodaji.

Re: Re: Posustaje li AMD?

drfedja je napisao(la):
Ja se ne brinem za AMD ukoliko Hammer bude na vreme izasao i pokrio trziste.
Pa Hammer vec debelo kasni sa izlaskom. Ja cenim da Athlon64 nece biti u prodaji pre septembra-oktobra 2003 osim mozda za Dell, Fujitsu-Siemens ili Micron. To je mnooogo kasno. Zasto bi inace lansirali Barton sada?

Koliko se meni cini glavna prednost Hammer procesora je ta sto ce mu prefomase mnogo brze rasti sa porastom frekfence nego P4-ci ili nedaj boze XP-u. To je prvenstveno zbog integrisanog memorijskog kontrolera koji ce raditi na brzini procesora a ne na nekih 200-300MHz kao sto rade ovi na plocama.

Znaci svi lagano da se orijentisemo na Mac jer je on maximalno kompatibilan, solidno brz, lep, ali malo skup.

Shalu na stranu (a mozda i ne) intel nije ogromna firma samo zato sto valjaju procesore. Intel je ozbiljna firma koja je, sto bi rekli braca Crnogorci, vrh u high-end tehnologiji uopste. Njihov R&D je enorman i oni jednostavno ne mogu da se opuste cak i da AMD-a nema, jer oni rade mnogo ozbiljnije stvari od pravljenja komponenti za PC racunare.

Sto se udela na trzistu tice, evo vam link, pa sami procenite
http://www.pcpitstop.com/research/CPUmfr.asp

Sto se AMD-a tice, a i nas, verovatno bi najbolje bilo da se prodaju, da ih intel kupi, ovako, mnogo se rasipaju snage. Svi smo mi svesni da je monopol ideal svake firme, ali ne smete izbaciti iz vida drzave koje su najveci kontrolori i usmerivaci.

bolkonski je napisao(la):
Znaci svi lagano da se orijentisemo na Mac jer je on maximalno kompatibilan, solidno brz, lep, ali malo skup.

Shalu na stranu (a mozda i ne) intel nije ogromna firma samo zato sto valjaju procesore. Intel je ozbiljna firma koja je, sto bi rekli braca Crnogorci, vrh u high-end tehnologiji uopste. Njihov R&D je enorman i oni jednostavno ne mogu da se opuste cak i da AMD-a nema, jer oni rade mnogo ozbiljnije stvari od pravljenja komponenti za PC racunare.

Sto se udela na trzistu tice, evo vam link, pa sami procenite
http://www.pcpitstop.com/research/CPUmfr.asp

Sto se AMD-a tice, a i nas, verovatno bi najbolje bilo da se prodaju, da ih intel kupi, ovako, mnogo se rasipaju snage. Svi smo mi svesni da je monopol ideal svake firme, ali ne smete izbaciti iz vida drzave koje su najveci kontrolori i usmerivaci.

Ako AMD propadne (ne daj boze) otkupice ga americka vlada... Zar stvarno mislis da bi ameri dozvolili da "Svabci" budu jedini proizvodjaci i monopolisti na procesorskom polju...

Svabe jedini na procesorskom polju !?!??!!??!?!?!?!?!?!?!?!!?!?!

:sceptic:

Vrh Dno