Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi (2024)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni je film simpatičan, Mel sa svojim standardnim ludorijama a Džulija kad omogući da joj vidimo sve umnjake.
Inače, koga interesuju kojekakve teorije ne mora tražiti tamo neke filmove, ovde na forumu se producira sve više takvih tema. Evo, sad je aktuelna rasprava treba li ili ne treba linčovati krave.

Odgledao ga i ne znam šta sam gledao. Iskreno.
Lud film. Neću ga oceniti jer ne znam da l da mu dam 0 ili 9.

Objašnjenje:

There are several mythological aspects in Borgman. The most recognizable is shown in Borgman sitting on the chest of the sleeping wife. In that instance he is what in German folklore is called an „Alb“. (Also connected to the word „Elf“) It is the same word used in the German word „Alb-traum“ meaning „Nightmare“. In folklore the alb is sitting on a person‘s chest while the person is sleeping causing nightmares. There exists even a classical painting on this. Der Nachtmahr This mythology is clearly connected with the phenomenon of the Old Hag Syndrome where one wakes up but cannot move as if something is holding you down. This can be explained, because in some cases you can become conscious but the body is still insleep paralysis, which normally stops you from falling out of bed while dreaming. What is harder to explain is the fact, that often visions of dark shadowy people occur. Hence the Old Hag or Alb etc. finding it‘s way into folklore.

So Borgman and his gang represent some kind of evil fairies (alb - elf -shadow people). In folklore the evil fairies are also said to rob the children of humans and in some cases replace them with one of their own. So at the end Borgman takes the children. This seems to have been his goal the whole time. Another aspect is the living in the woods and underground. Elves and fairies are said to live deep in the woods and often underground or in mountains or hills. Further these kind of beings are said to be able to shape shift to animal form. So the same thing here with Borgman and his friends transforming into dogs.

Trap - ne preporučujem za gledanje, to je vrv najgore nešto što sam gledao u poslednje vreme.
Bio sam tvrdoglav pa nisam slušao savete sa foruma.
Najbolji deo filma je režiserova ćerka, uopšte nije bila loša, sve ostalo je užas :)

Reprizirao Transformerse
U sva tri filma znaci prosto sam odusevljen kvalitetom sminke Megan Fox i Stetmanove zene, posle onoliko jurnjave, padanja pucanja njima sminka ni da mrdne. Kaze mi zena ti si lud umesto da gledas glumice ti im gledas dal se sminka razmazala
ovaj kao i nastavak mi je cista glupost
takodjeo odgledao i
film pustis uvece kokice ili neki slatkis i mozak na otavu i pride se nasmejem par puta

Trap - ne preporučujem za gledanje, to je vrv najgore nešto što sam gledao u poslednje vreme.
Bio sam tvrdoglav pa nisam slušao savete sa foruma.
Najbolji deo filma je režiserova ćerka, uopšte nije bila loša, sve ostalo je užas :)
Zapravo je showcase za njegovu ćerku, gde gledamo izvođenje pesama vrv. 30% trajanja filma, ostalo je opet kao neka posveta njoj, kroz odnos likova u filmu. Sve je izvedeno kriminalno loše, negledljivo. Pola ide na dušu samom oŠljamalanu, a pola Hartnetu koji je bukvalno kanal, ne znam kako drugačije da ga definišem. Batalio na pola.

I to pišem kao verovatno najveći njegov fan na forumu, meni su i njegovi popljuvani filmovi korektni ili odlični, ume da kreira tu atmosferu i uvuče gledaoca u priču, bar mene. Bolji film je Watchers (2024) koji je kao režirala ćerka ali deluje da je njegova izvedba sa njenim idejama. Gledljiv, ima početak sredinu i kraj, mada totalno neoriginalan i osrednji dark fantasy horor koji na početku pokušava da se bavi dekonstrukcijom reality show programa, ali to kasnije zaboravi i potone u (podnošljivu) osrednjost i prosečnost.

Poslednja izmena:
Ja nisam znao da je napuštao glumu, mada jesam primetio da ga nema. Ali verujem da odgovor na to pitanje svi znamo.

Ko je to napustio glumu pa se vratio?
Josh lepotan. Nije los glumac generalno Black Hawk Down, The Faculty sa frodom, 30 days of night, dobro odradio posao. U Sin City ima 2 scene par min a pokidao, mada u tom filmu su svi pokidali.

Bio je dobar ali se manuo glume na duži period i bilo je očekivano da kad se vrati toliko odsustvo neće na dobro da izađe.

Kakav je Beetlejuice Beetlejuice ?

Caveat (2020)

Evo još jednog (pored Oddity) krštenog psihološkog horora od istog režisera. Možda mi Caveat sa svojim minimalizmom i fokusom na atmosferi još napetiji od Oddity., sa prilično ograničenom upotrebom prostora,, jer se ceo film odvija u jednoj kući , što film čini jako teskobnim.

Radnja prati lika koji prihvata neobičan posao čuvanja na par dana, psihički nestabilne devojke u izolovanoj kući. I baš taj početak mi je bio skroz lud. Ono, ne verujem šta čovek traži i ovaj šta prihvata. Čak mislim da su ovi Irci luđi po humoru od Engleza. Takva ozbiljnost u držanju i govoru, a ovamo počinjem da se smejem ko blesav. Međutim, situacija ubrzo postaje sasvim drugačija... I ono što definitivno izdvaja ovaj film od gomile drugih horora je ta sjajna kombinacija zvučnih efekata i totalne tišine. Johnny French u ulozi Isaka baš emituje paranoju i zbunjenost i vrlo uspešno je prenosi na gledaoca.

Ne treba očekivati neku kompleksnu priču, iako je, takva- kakva je, malo konfuzna i nedorečena. Za horore imam drugačiji prag tolerancije jer više cenim specifične kvalitete i efekte koje pružaju, iako sam svestan da nisu savršeni u svim aspektima, tako da su mi ocene malo jače i ne mogu ih porediti , niti mi nose istu težinu sa datom ocenom kod filmova drugog žanra. 7/10

The Last Stop in Yuma County, vuče na Tarantina :)

Dvoumio sam se da li da ga gledam ili ne. Jedan od onih koje imam u planu tako dugo ali i bojazan...
Mogu samo reći da povlačim sve što sam rekao za Lebovskog, ovo ide na vrh moje liste.
Ako ikad odlučim ponovo da gledam, biće isključivo u teškom alkoholisanom stanju ili ako se naduvam do plafona, verovatno oboje.
Ostaviću ga na nemačkom, iz osvete.

Gledao sam potragu Pajtonovaca za Gralom pre par večeri i taj mi se Gilijamov film dopao. Naročito kad je dobio kravu po glavi.

Kada se u budućnosti bude sagledavao doprinos svakoga iz te ekipe, apsolutno sam siguran da će Teri biti na vrhu - vizuelna ingezioznost koju je on podario Monti Pajtonu, nadilazi sve što su Kliz i družina doprineli.

My 2¢. :)

Poslednja izmena:
Više sam naklonjen skoro 2m visokim komedijašima tipa Džon - Kliz i Litgou, vizuelno upadljiviji.:)
Ferel je, naravno, izuzetak.:cautious:

Paranoja u LV, pa kako to nisi gledao do sada. Scena u kadi i Jefferson Airplain sa kultnom pesmom White Rabbit.
Beli Zec je meni najjača ikona koje je to doba donelo a koje se prenosi kao potraga za skrivenim u sebi. Feed your head koje odzvanja kao udarac zvona crkve kada prodje ceo sat je nekada smisleno aludiralo na sličice ali kako vreme prolazi jasno je da su slova i knjige u pitanju. Glad za znanjem koje dolazi iznutra se juri i traži u tekstovima velikih glava.
Moderna verziju Paula Kalkbrennera udara jako.

Poslednja izmena:
Verovatno nikad nećemo imati punokrvnu i pravu adaptaciju Mračne Kule tako da šta da se radi, i ova uveliko manjkava je nešto.
Dosta njih je mišljenja da bolje da nije ni snimljen, poštujem i taj ugao gledanja na stvari.

Nekako mi bila zanimljivija u onom sa Metju Perijem, pored Desperada naravno
A secam se zmije da da...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno