Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Ukratko za jailbreak: jailbreak = sloboda & pristup sistemskim fajlovima. Sloboda instaliranja dodatnih programa (pod uslovom da su kompajlirani da mogu da rade na matoroj verziji Linux OS i Linux kernela i "ARM soft float" procesore) i mogućnost prčkanja po sistemskim fajlovima i na taj način izmena i dodavanje neke funkcionalnosti za one koji koliko toliko barataju Java jezikom.

Za obične smrtnike to se svodi na to da imaš kao opciju funkcionalnost da ti za screensaver koristi cover knjige koju trenutno čitaš, custom fonts (to godinama nije bilo dostupno na Kindle, sad je to moguće i za to više ne treba jailbreak (beše od fw 5.9.7 ??), automatizacija kreiranja kolekcija koristeći Calibre i eventualno mogućnost korišćenja KOReader programa za čitanje PDF-ova (sa text reflow!!) i epub (ko je toooolika lenština da konvertuje epub u azw3).
Uz prčkanje po .jar fajlovima mogu se postići stvari tipa da smanjiš margine na stranici, da redefinišeš ove preset-ove za veličinu slova u Aa miniju (ovo je bez jailbreak moguće postići samo za 1 od 3 Kindle formata: samo za azw3).

U prošlosti sa radio sve to ali sam u međuvremenu odustao od smanjivanja margina... jer sam bio prinuđen da nekih pola godine čitam ovako u fabričkom stanju (kad sam kupio PW3 i morao da čekam da se nađe novi jailbreak exploit) pa sam se eto kao navikao i mrzi me da se cimam oko toga.
KOReader koristim isključivo za čitanje PDF-ova koji ne mogu tek tako da se konvertuju u epub/azw3 jer nisu fiction nego su stručna literatura sa komplikovanijim layout-om. A to se dešava sad manje od 3 puta godišnje :D :D

Ali bez custom font + redefinisanih veličina slova + book-cover-as-screensaver + page count što se mene tiče Kindle bi leteo u kantu :D :D

Poslednja izmena:
Ajde kad se vec pokrenulo. Koja je razlika izmedju kindle-a i kobo-a. Planiram da uskoro uzmem neki. Prednost kobo-a je sto podrzava epub pa ne bih morao nista da konvertujem.

Neces pogresiti ni sa jednim, posle odredjenog vremena se priviknes koji god da uzmes i udubis u citanje istalo postanu detalji, barem od kako i na Kindle mozes sam ubacivati fontove i imas mogucnost povecavanja njihove tezine.
Ako citas nocu, Kobo je sa novim modelima u prednosti zbog toplo belog osvetljenja koje Kindle ima samo na najskupljem Oasis 3 modelu, sto bi kod mene licno prevagnulo na tu stranu.
Opet, ostina teksta, ravnomernost osvetljenja i njegova belina su macka u dzaku kod s ih aktuelnih modela osim Oasis 3(Kobo Lybra i Forma pate takodje od ekran lutrije) tako da je tu situacija kakva ti se zalomi.
Ja sam 2 oasisa provukao kroz ruke i prosledio dalje, iako mi odgovara format i volim fizicke dugmice, Voyage i dalje ima bolji kontrast i ostrinu od njih.
Prvo prelomi koliki ti je budzet, koji format ti odgovara(6, 7, ili vise incha) pa onda da vidimo konkretan savet.

Sent from my LM-G710 using Tapatalk

Ovaj screen saver i page count nedostaju. Screen saver je lepa opcija, ali potreba Page count-a mi nije baš jasna - pretpostavljam da svaki izdavač iste knjige to ima različito.
Aa meni je poboljšan u poslednjem fw, istina. Mogu da biram i margine i font, i veličinu fonta, i pored.
Negde pročitah i da je screen saver najavljen, ali nisam siguran.

Može Calibre za konverziju u Kindle format, ali može i na drugi način.
Šalje se mejl na vašu adresu @kindle, sa subjectom "convert" i samo se u mejlu prikači e-pub fajl/knjiga.

Amazon sve automatski odradi i na Kindleu dobijete knjigu koja je prilagođena čitanju na tom uređaju.

Poslato sa WAS-LX1A pomoću Tapatoka

@kibicer: Možeš da biraš veličinu margina ali ima nas koji smo stava da i najamnja vrednost "baca" prevelik deo ekrana za ništa i želimo da još text približimo ivicama. Meni je takođe i minimalni prored prevelik :D :D (ja zato koristim modovan Bookerly kao custom font). Screen saver nije "najavljen" (ne od strane Amazon-a) nego je dečko sa MobileRead foruma u zvrndanju po firmware kodu primetio da se pojavio kod koji se bavi time.. Nemojte samo prerano da se nadate jer se custom font prvi put pojavio kao "sakrivena" funkcionalnost kad je izašao prvi Paperwhite eventualno drugi pa je posle taj kod izbačen iz novijeg firmware i nije ga bilo do prošle godine... A kod za "FONT_RAMP" fajl (kojim zadaješ veličine slova za opcije u Aa meniju) postoji minimum već 5 godina i nisu nikad dodali neki GUI interfejs koji bi posredovao u tom "re-mapiranju veličina"... i ne bi me čudilo da ga jednog dana izbace totalno... isto tako već dosta vremena postoji ekvivalenet "FONT_RAMP" (koji je makar "enabled" iako je "hidden" & "undocumented feature") koji "važi"/"radi" za knjige u KFX formatu to je disabled funkcionalnost (= Kindle ne obrađuje fajl koji "peške" napraviš i kopiraš gde treba na Kindle).
I "native" PDF reader je imao sakriven & disabled "text only" režim pa je to izbačeno.

Za page count: pa navikli smo svi godinama da razmišljamo o "veličini"/"dužini" knjiga u vidu stranica štampane knjige. Po tome imaš makar neku ideju koliko će ti trebati nešto da pročitaš... pa kad si raspoložen ili imaš vremena samo za nešto kraće na osnovu te informacije biraš sledeću knjigu? Čak šta više kad sam zadaš fixni kriterijum u vidu "X karaktera = 1 stranica" i tako "sam praviš stranice" za ebook eliminisao si i to variranje da različita izdanja iste knjige & istog prevoda negde imaju 280, negde 400 stranica u zavisnosti od izabranog layout-a pri štampi (margine, prored, veličina slova, koliki je razmak kad je "scene break" u poglavlju...).

Kindle ima "time remaining" counter koji je preterano bagovit (lako ga je zbuniti kad kreneš da skakućeš po knjizi napred-nazad, a to je neizbežno za knjige kojima su footnotes na kraju knjige ili na kraju poglavlja) da bi bio stvarno upotrebljiv kao indikator koliko vremena će ti trebati do kraja poglavlja ili do kraja knjige. A u mom slučaju sa zadatim kriterijumom "1 stranica = 2350 karaktera" postoji praktično fixna relacija da mi treba 2 minuta da pričitam jednu stranicu, u proseku... tako da sam u glavi to prevodim u količinu vremena kad čitam pred spavanje.

Naravno bitno je napomenuti da kod Kindle može da se ima "broj stranica" (ekvivalentne štampane knjige) a ne "broj ekrana" = da se cifra ne menja dinamičko u zavisnoti od toga kako se menja veličina slova, prored, margine.... na uređaju. To je čisto za pravljenje paralele sa "dužinom" štampanih izadnja. Ili za svrhu citiranja kod naučnih radova i sličnog ozbiljnog čitanja.

I da, ukoliko nisi ispratio već: za page count ti ne treba jailbreak :D Informacija o tome se nalazi u vidu .apnx fajla koji Calibre može da ti kreira kad prebacuje knjigu preko USB kabla. Brojeve stranica ne možeš da imaš kad mailuješ knjige bezično na Kindle. (mogao bi verovatno ali kao dodatni korak posle bezičnog download da kačiš Kindle na žicu... kad bi neko napisao novi Apnx generator plugin pošto stari ne radi već godinama).

@N3n0: Koliko sam ja informisan epub i dalje nije na listi formata koje zvanično prihvata taj "Personal Documents" servis (= fajlovi sa .epub extenzijom se odbijaju) za konverziju ( za PDF konverziju se stavljalo to "convert" kao mail subject., jer taj format je mogao i da se prosledi na Kindle bežično ali bez konverzije) pa će ga server odbiti i poslaće ti mail da nešto nije uredu sa tvojim dokumentom. Kao što ne prihvata ni slanje fajlova sa .azw3 extenzijom (niti .mobi fajlove koji sadrže unutra samo KF8 format).

Ono što može i što radi je da se promeni extenzija iz .epub u .txt ili .png i da se to mailuje ili pošalje sa zvaničnom Send to Kindle aplikacijom i onda "prevariš" sistem za konverziju da prihvati epub format i konvertuje ga u azw3 ili mobi.

edit: Upravo testirao tvoju tvrdnju u praksi... i naravno da sam u pravu kao i uvek što sam u pravu. Ako ima .epub extenziju neće da može... mora varanje.

Poslednja izmena:
Hvala @shamanNS, ovi detalji daleko prevazilaze moje znanje, ali ne i interesovanje :)
Elem: još uvek nisam dodavao fontove (tačnije, nisam dodavao ništa osim knjiga). Ali nije mi se desilo da setup bude neprijatan za čitanje. Svakako bih bio zahvalan na preporuci za font. Posebno za ćirilične fontove.

Ovako kod mene trenutno izgleda:
b9c36feb8554e6d75a140844f80ba20c.jpg

Neces pogresiti ni sa jednim, posle odredjenog vremena se priviknes koji god da uzmes i udubis u citanje istalo postanu detalji, barem od kako i na Kindle mozes sam ubacivati fontove i imas mogucnost povecavanja njihove tezine.
Ako citas nocu, Kobo je sa novim modelima u prednosti zbog toplo belog osvetljenja koje Kindle ima samo na najskupljem Oasis 3 modelu, sto bi kod mene licno prevagnulo na tu stranu.
Opet, ostina teksta, ravnomernost osvetljenja i njegova belina su macka u dzaku kod s ih aktuelnih modela osim Oasis 3(Kobo Lybra i Forma pate takodje od ekran lutrije) tako da je tu situacija kakva ti se zalomi.
Ja sam 2 oasisa provukao kroz ruke i prosledio dalje, iako mi odgovara format i volim fizicke dugmice, Voyage i dalje ima bolji kontrast i ostrinu od njih.
Prvo prelomi koliki ti je budzet, koji format ti odgovara(6, 7, ili vise incha) pa onda da vidimo konkretan savet.

Dao bih nekih 100€. Razmatrao bih i polovni ali se bas ne razumem,pogotovo me kindle buni sa silnim modelima kojima ne mogu da pohvatam jasne razlike.

@kibicer: Ja sam pogrešna osoba da pitaš za ćirilične fontove :D Mislim da knjigu na srpskom (ni latiničnu) nisam pročitao od kad sam završio sa studiranjem. Tako da je upitna i korisnost pitanja mene za neke finese oko Calibre + knjige na srpskom ili Calibre + Goodreads sinhronizacija... jer se u tom scenariju javljanju neki problemčići i nedostaci koje ja sa engleskim knjigama i naslovima istih nemam :) :)

Ja lično koristim Bookerly (dakle zvaničan font na Kindle) samo modifikovani .ttf fajlovi da se smanji "descender" vrednost i na taj nači još dodatno smanji prazan prostor (prored :D ) između redova texta. Ja volEm da je gusto (čitam sa 2. ili 3. veličinom slova... doduše modifiovane su vrednosti pa su nešto između fabričkih veličina na tim mestima).

Tako da jedini savet koji mogu da ti dam je da testiraš modifikovani "Charis SIL" sa ove teme:

https://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=184056

To je godinama bilo jako popularno među Kindle (a i generalno korisnicima uređaja sa eInk display) naročito u doba kad Kindle nije nudio mogućnost da menjaš "debljinu" fonta po tvom ukusu (što i dalje nemaju PW1 i stariji od njega modeli = sve što koristi fw stariji od verzije 5.8.11 beše li). U to doba sam ga i ja koristio. Mnogima je i omiljeni font i dan danas. Ja sam ga godinama koristio na starom PW1 pa kad sam prešao na PW3 dok sam pola godine bio primoran da koristim u fabričkom stanju (čekajući jailbreak) kao što sam naučio da tolerišem "prevelike" margine tako sam se nekako navikao i na Bookerly font.

Tom fontu je takođe menjan ascender i descender jer je nemodifikovani font stvarno komično loše izgleda na eInk ekranu (em tanko, em kr*tenski veliki proredi).
Experimentiši sa te 2 podvarijante (već podebljana ili ne pobedljana verzija).

Ako se dobro sećam taj font podržava i ćirilicu tj generalno ima jako dobru Unicode pokrivenost (činjenica zbog koje ga publisher-i često trpaju u retail knjige).

Poslednja izmena:
Opet, hvala @shamanNS, i ako nastaviš sa dugim postovima, na**** si, jer nisi ni svestan koliko pitanja imam :)
Čitam i ja na engleskom već 30+ god (na engleskom sam se jedan period i školovao), ali na engleskom gledam da čitam samo ako je to maternji jezik autora. Ako nije, onda gledam ko je radio prevod na srpski (ako je objavljen), pa tada odlučim. To je slučaj i sa Knausgorom trenutno.
Čitam mnogo domaće (i regionalne) autore. Ima materijala koje sam dobio samo na ćirilici, više mi prija lep font nego da se zezam sa preslovljavanjem.
Hvala na preporukama za font, kao i na gomili korisnih saveta. Vidim da će biti korisno da sa Calibre pređem na "ti" :)

EDIT: da, za knjige na engleskom vrlo rado biram audio knjige. Prirodom posla, vrlo često vozim deonice 400+ km, i to vreme koristim za audio knjige. Uvek tragam za profi urađenim materijalom. Tako sam izuzetno uživao u "The First Law", iako samo štivo nije my cup of tea :)

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: M J
Lapsus je bio u pitanju, PDF se kovertuje slanjem mejlom, a ne epub kao što sam napisao.
Inače upravo sam kroz Calibre prilagodio epub verziju Complete Works of Joseph Conrad, AZW3 Document je ispao gotovo identičan originalnom EPUBu.

• Like
Pa i treba da budu gotovo identično kad se ta konverzija svodi maltene samo pa prepakivanje HTML sadržaja iz jedne forme u drugu (promena "omotača" oko HTML formatiranja) . Oba formata su HTML-based.

p. s. PDF je đubre kao input format za konverziju :p

Poslednja izmena:
  • Like
Dao bih nekih 100€. Razmatrao bih i polovni ali se bas ne razumem,pogotovo me kindle buni sa silnim modelima kojima ne mogu da pohvatam jasne razlike.
Od polovnih pojuriti Kindle Voyage koji naleti tu i tamo za tu cifru, ili Paperwhite 3 koji ima bolji ekran kd cetvorke i krece se oko 60-80e zavisno od stanja.
Jos bolja opcija mozda kupovina polovnog na ebay, proci ces povoljnije cini mi se.

Znaci bolje je juriti paperwite 3 od 4?
Neko misljenje o Kobo citacima?

PW4 je na papiru bolji, vodootporan je, ekran je u istoj ravni sa ivicama, ima bluetooth pa mozes slusati audio knjige. PW3 sa druge strane ima za nijansu bolji kontrast, sto je meni ipak bitnije, ali to sam ja, meni je bitnije citanje koje uzima 99,9$% koriscenja naspram audio porske koju imas na telefonu, i vodooptornosti koja je meni licno nebitna. Voyage opet pominjem ima bolji ekran od svih trenutno dostupnih uredjaja osim Oasis-a 3.
Sto se Kobo-a tice kao sto rekoh nemam nista protiv, i sam sam merkao Aura One ili Lybra za citanje kod kuce, ali novog nemas za taj novac, a ponuda polovnih je ocajna, sve su stariji modeli sa 212dpi ekranima a kostaju isto ili vise od polovnih PW3 i pW4 koji imaju vecu rezoluciju.
Ako naletis na neki model koji ti je zanimljiv, slobodno priupitaj ovde pa cemo prokomentarisati prednosti i mane.

Poslednja izmena:
  • Like
Neko misljenje o Kobo citacima?

Uzeh nedavno ovde na forumu polovan Kobo Aura Edition 2, i mogu reći da mi je to jedna od boljih kupovina u životu. Sad, nisam koristio druge čitače, sigurno ima boljih, ali meni ovo vrši funkciju odlično.

Kako kaže kolega iznad (od kog i uzeh Kobo :) ), 212 PPI je, ali ne primećuje se uopšte, a veličina je taman da mi stane u džep (gde je manje-više stalno :) ). Izrada je odlična, ekran i osvetljenje takođe (Naravno, očekivao sam da će biti bolje od čitanja na telefonu, ali ne i ovoliku razliku... Bolje mi je i od fizičkih knjiga, a to stvarno nisam očekivao.). Baterija, iako je polovan, drži 15 dana stalnog njakanja i 5-6 pročitanih knjiga, sa stalnim osvetljenjem (doduše, uglanom na oko 5% snage, više mi nije trebalo).

U svakom slučaju, od mene preporuka. Gledao sam pre da uzmem Kindle, ali sad ga ne bih menjao za isti, prosto nemam potrebe (plus uglavnom čitam epub, koji Kobo podržava).

Poslednja izmena:
  • Like
I meni je prednost kobo-a samo taj epub, ne znam koliko je konverzija zamarajuca. Imam oko 4-5000 knjiga u epub formatu, pa se ne bih akao sa konverzijom ako je zamarajuca.

• Like
Аман људи конверзија из једног у други формат у Calibre траје пар секунди. Обележе се све књиге, које би конвертовао, кликне се на "Convert books" и узмеш да гледаш неки филм док обради тих пар хиљада књига.
Мене интересује Kobo Aura One само зато што је већи екран. Супер је Voyage, али већи екран је ипак пријатнији за читање

Neverovatno da nisam čitao ovu knjigu do sada (obzirom da je prvi put izdata 1932.):

"Putovanje na kraj noći" - Louis-Ferdinand Céline

Ko ne zna nek gugla, da ne pišem... samo ću reći da je Čarls Bukovski (koga cenim, ali realno za Selina je pijana prostačina) rekao da je jedna od najboljih knjiga ikada.

nego super što se tema pretvorila u "e-readers":D
Ako neko ima drugi deo u elektronskom obliku nek mi se javi:) Našao sam neki pdf ali je užasan, a prvi deo imam pristojno odrađen.

Konverzija je smešno jednostavna i brza - ne vodite se time pri kupovini čitača! Čak i ako konvertujete više hiljada knjiga odjednom što kaže malipirat:D
Inače najbitniji uređaji u kući za mene su: 1. veš mašina, 2. bojler, 3. mobilni 4. kindle (ne nema nikakvog smajlija, ozbiljan sam, veći prioritet od frižidera, šporeta...)
Znači ako neko puno čita, obavezna nabavka! Ja više ne mogu da zamislim čitanje teške papirne knjige, još ako je štampana na nekom recikliranom žutom papiru... Sećam se da sam ranije govorio kako volim miris knjige, da okrećem strane... Ali sad se čudim samom sebi:)
Sad bi rekao da sve to (mirisi, ukusi, fontovi, korice...) samo odvlači pažnju. Kad mi neko kaže da ima grešaka u elektonskim knjigama... pa ima ih i u papirnim (naročito novijim izdanjima) koliko nećeš. Ali u elektronskoj ako ti baš smetaju, možeš da ih ispraviš pa kao da ih nije ni bilo;) Dobro, nije baš lako ispraviti sve greške, neke čak i nemoguće... ali sve je manje takvih knjiga.

Svako ima neku svoju "tačku gledišta"... Imao sam ranije kindle (čini mi se 4, nije imao touch screen), koliko se sećam 167 dpi, a koristio sam više od godinu dana i PW1 od 212 dpi. Poslednjih nekoliko godina imam PW3 od 300 dpi. Mnogi kažu da im rezolucija ne igra toliku ulogu i da je 212 dpi dovoljno. Ok, slažem se, kao što rekoh, svako ima svoje prioritete, a koristio sam i 167 dpi. Ali sada lično ne bi razmatrao ispod 300 dpi.
To što pričam o kindlu ne znači da ga favorizujem, već samo nemam iskustva sa drugim čitačima.

Potpisujem za Kindle (ili bilo koji čitač). Kupovao sam svakakve elektronske igračke, hi-fi uređaje, menjao telefone...i tvrdim da je Kindle najkorisnija stvar koju imam. U ovo vreme posebno.

Sent from my Pixel 3 using Tapatalk

Kindle je svakako korisna stvar, imao godinu dana i prodao. Kao neko ko je odrastao u mini bibliotekarskoj porodici, ceo doživljaj imanja i "skupljanja" knjiga se ne može zameniti ni uporediti ni sa čim.

Inače, Selin majstor. :smoke:

@Jeremy postoji i drugi deo na forumu koji smo ovde više puta pominjali poslednjih par dana. Baci mail na PM

Kako da saznam koliko mi je rezolucija? Kapiram da nije 300dpi posto je kindle star 5 godina.
Da li vredi kupovati novi kindle, ako ovaj stari i dalje funkcionise normalno?

Ja inace mnogo vise volim klasicne knjige, ali posto sam u karantinu, a i bilbioteke su zatvorene, ponovo sam uzeo da citam e-knjige. Trenutno citam, Carobni breg od Tomasa Man-a.

Neću ti mnogo pomoći. Ali pošto sam napisao da ne bi razmatrao manje od 300 dpi da kupujem novi, moram reći da ne bi menjao stari zbog rezolucije! Ja sam moj prvi koji je imao 167dpi poklonio, onda sam koristio tuđi godinu dana i malo više, pa sam kupio novi PW3. U principu nisam ni jedan zamenio zato što je izašao novi, bolji. Svi su oni ok, ako je rezolucija suviše mala povećaš font;)

A preko serijskog broja možeš saznati tačno koji je model. Recimo ovde.
Ako je paperwhite 1 ili 2 onda je 212dpi, ako je 3 (mislim da je i on počeo da se proizvodi pre tačno 5 godina) onda je 300dpi.

Proguglaj kad vidiš tačan model. U svakom slučaju ako si zadovoljan (a pretpostavljam da jesi) ne menjaj!!!

Razlika nije drasticna, vise je stvar da posle duzeg koriscenja boljeg pocnes sve nijanse da primecujes.

Кренуо са читањем Реда Магле, фино уводи у радњу и за сада делује интересантно. Али ме интересује чему служи оних пар реченица пре почетка сваког поглавља? На могу никако да их повежем ни са радњом нити једним ликом.

Poslato sa MHA-L29 uz pomoć Tapatoka

Nemoj da se opterecujes sa tim. Nije (trenutno) bitno, a do kraja trilogije ces saznati vec o cemu je rec.

Poslednja izmena:
Pocetno pitanje -Dejvid Nikols
Fina komedija o studiranju studenta iz unutrasnjosti u Britaniji 80-ih. Ko voli britanski humor svidece mu se. Takodje je snimljen film po knjizi a njega tek treba da gledam.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno