Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Još malo i završiću i The Martian Chronicles, Ray Bradbury, a nisam napisao ništa o Do Androids Dream of Electric Sheep?, Philip K. Dick.

Da budem iskren malo previše je mračio autor. Jeste da je takva postavka sveta, jeste da je teška tema, ali uvek ima mesta za malo vedrine. Ovako me baš dotukao sa gorčinom i mrzovoljom. Inače solidna priča, baš razvijena tema, lepo opisan svet. Preporuka, ali samo ako ste spremni da slušate/čitate sate i sate jednog mrguda.

The Martian Chronicles, nisam još završio, ali takođe imaju teške teme, vrlo zanimljive i duboke a opet ne možete da se malo ne nasmejete, bar od satire ili muke.

Da li neko moze da mi preporuci kvalitetne knjige o Nikoli Tesli? U lagunii sam nasao jednu: Tesla: pronalazač modernog.

Ukucaj "Nikola Tesla knjige" pa izaberi šta ti je zanimljivo. Ima njegovih autorskih knjiga, knjiga o njemu (biografije i slično), a ima i raznih kvazi-naučnih fantazija pa je nezahvalno predlagati. Ako vladaš engleskim važi isto, samo što je još dosta veći izbor.

Da li neko ima e-knjigu Najbolje za muskarca (The best a man can get)? Imao sam nekada u papirnom izdanju, a rado bih je ponovo procitao

Roman "Tesla, portret među maskama" Vladimira Pištala nominovan za američku književnu nagradu "National Book Award", jednu od najuglednijih i najstarijih američkih književnih nagrada, koju je Američko udruženje knjižara ustanovilo još 1936. godine.

Ovaj roman Vladimira Pištala doživeo je zapažen uspeh u Americi. Nakon desetak promocija (Njujork, Boston, Čikago, Vašington i nizu drugih univerzitetskih centara) ova knjiga je predstavljena i u "Barns and Noble" knjižarama širom Amerike.

Nakon što je prvo izdanje romana prodato za nešto više od dva meseca, Pištalov američki izdavač "Graywolf Press" je odštampao drugo izdanje.

The Martian Chronicles, Ray Bradbury. Veoma dobar drugi deo knjige, daleko bolji, dublji, smisleniji od prvog dela. Ima zanimljive ideje, istražuje ljudske kvalitete i mane, prilično široko u nekim poglavljima a prilično duboko u drugim. Topla preporuka, nije uopšte niti tehnička, niti naučna priča(da zahteva poznavanje biologije, fizike itd.), većinski je o ljudima i njihovim razmišljanjima, ponašanju i delima u ekstremnoj situaciji kakva je kolonizacija nove planete, tako blizu a opet tako daleko od Zemlje.

Sad sam zagazio par poglavlja u The Moon Is a Harsh Mistress, Robert A. Heinlein, i mnooooogooo mi se sviđa. Način pisanja, priča, podloga, tema, sve mi je leglo, od AI koji piše viceve, preko majstora sa jednom rukom koja mu je prostetika/alat, do kvazi koloniji na Mesecu nastaloj od zatvorenika šutnutih sa Zemlje.

Letters from a Stoic - Seneka

Citajte.

Znas li mozda kakvi su srpski prevodi tih poznatijih knjiga o stoicizmu (seneka, markus aurelius)...
Pokusao sam da citam na engleskom Meditations (Marcus Aurelius) ali taj eng. prevod ima dosta engleskih knjizevnih reci, fraza i idioma pa mi tesko ide citanje i skoro da mi treba recnik.

Mislim da je ovo Senekino prevedeno kao Pisma Prijatelju. Samo treba voditi računa o kvalitetu prevoda, za ono Deretino izdanje, kažu da je lošiji prevod, ako ima neki stariji, onda je verovatno bolji od tog.

Ja pokusavam na engleskom, ide mi ok ali ima dosta arhaicnih izraza zaista.

Je l uzeo neko išta sinoć za noć knjige? Ja sam uzeo 7,a uzeo bih i više da su lagunina izdanja bila.

Ja sam napunio korpu (miks Laguna + ostali izdavači) i posle zaboravio da naručim na vreme. Iznos ~9500rsd
Sutradan, korpa i dalje puna, nema više popusta za Noć Knjige - iznos ~10100rsd

Ergo, Noć Knjige je noć prevare.

Na koju foru ti je popust samo 600 din? :d Naravno da nema popusta kad popust traje samo do ponoći :d Ja sam ovo sad odvojio:

2019-06-16_154557.png

Slepilo od Saramaga, fenomenalna knjiga. Kao i sve od njega, ostavlja mnogo jak utisak.

"Smrt i njeni hirovi" isto odlicna knjiga, kao i "Sedam sunaca i sedam luna", dok "Jevandjelje" nisam citao i ne verujem da cu ikada.
Saramagov stil je meni vrhunski, mozda se tebi ipak ne dopadne.

Danas u delfiju na sajtu 5 knjiga za 999din ali izbor je očajan.

Sent from my LG G7 ThinQ using Tapatalk

^
Mozda bude kod lagune nesto u skorije vreme. Ja bas gledam da dodam jos par stvari kojim bih da kompletiram zapocetu kolekciju i bataljujem.
Bas sam skoro primetio da su mi neke (novije) knjige od lagune promenile boju, izgleda da koriste jeftin papir. (iz serijala Expanse/Prostranstva) Dok su mi neki stariji naslovi jos uvek kao novi stoje.
Tako da paperback knjige samo digitalno, ako je nesto vredno nabavke ukoricene verzije.

Poslednja izmena:
Procitao Lutkara, posle previse godina da zavrsim neku knjigu.. Jako dobra.

Koje izdanje, kakav je prevod?
Pitam jer čitam trenutno jednu novu Laguninu knjigu i nezadovoljan sam prevodom.

Jel ima negde " Najbolje za muskarca " da se kupi? Gledam svuda rasprodato

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Stephen King-UR

Nije knjiga u klasičnom smislu jer više kratka priča u pitanju ali dodiruje se priča sa Dark Tower univerzumom.

Nadam se da će King razviti ovu priču u nešto više u nekoj od sledećih knjiga iz Dark Tower serijala

Prvi put sam poručio nešto sa book depository. Pošto obično nisam kući u vreme kad poštar dostavlja pošiljke, koji dan najranije mogu da očekujem da će mi stići kako bih organizovao nekoga da bude prisutan? Naručio sam u nedelju uveče.

Ako si iz bg-a, vrlo verovatno ces morati da ides do poste, retko kad donose na vrata.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Vrh Dno