Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Pekic :) Moj omiljeni pisac, bas sam skoro zavrsio Zlatno runo, po drugi ili treci put, to je vec zahtevno citanje, Besnilo, Atlantis i 1999 vec ne, lagani romani. Inace, Besnilo ima jedan od najjacih uvoda ikada, mislim da bi Stiven King ubio za takav uvod. Sve od Pekica je suvo zlato, steta sto nije vise citan kod nas. Npr. sestra mi studira Srpski jezik i knjizevnost, zavrsna godina i pitam je da li rade nesto od Pekica a ona u fazonu, cula sam za njega, nije on bitan. Strasno

Pekic :) Moj omiljeni pisac, bas sam skoro zavrsio Zlatno runo, po drugi ili treci put, to je vec zahtevno citanje, Besnilo, Atlantis i 1999 vec ne, lagani romani. Inace, Besnilo ima jedan od najjacih uvoda ikada, mislim da bi Stiven King ubio za takav uvod. Sve od Pekica je suvo zlato, steta sto nije vise citan kod nas. Npr. sestra mi studira Srpski jezik i knjizevnost, zavrsna godina i pitam je da li rade nesto od Pekica a ona u fazonu, cula sam za njega, nije on bitan. Strasno

Auh, užas. Pekić je baš kako si rekao suvo zlato. Ja ladno nisam čitao Besnilo, Atlantis i 1999, već Godine koje su pojeli skakavci, Vreme čuda, Kako upokojiti vampira. Jedva čekam da krenem Besnilo, to sam nabavio.

Sad počeo da čitam Hiperion od Den Simonsa, kažu svi da je odlična SF knjiga (ja nisam toliki ljubitelj ali evo upustam se i u te vode malo). Početak mi ne paše preterano, ali kako odmičem biva sve zanimljivije zaista.

Auh, užas. Pekić je baš kako si rekao suvo zlato. Ja ladno nisam čitao Besnilo, Atlantis i 1999, već Godine koje su pojeli skakavci, Vreme čuda, Kako upokojiti vampira. Jedva čekam da krenem Besnilo, to sam nabavio.

Sad počeo da čitam Hiperion od Den Simonsa, kažu svi da je odlična SF knjiga (ja nisam toliki ljubitelj ali evo upustam se i u te vode malo). Početak mi ne paše preterano, ali kako odmičem biva sve zanimljivije zaista.
Hiperion je deo kratkog serijala (hiperion, pad hiperiona, endimion i uspon endimiona). Ne znamo se ali bih ti dao savet/molbu da svakako izdrzis do kraja. U rukama ti je knjiga koju smatram jednim od remek dela knjizevnosti. Uz to procitaj i ilion i olimp od istog pisca i verujem da ces imati drugaciji pogled na tu vrstu knjizevnosti.
Ako sf i srodne zanrove posmatras kao "punopravni" knjizevni rod lako ces posle izdvojiti djubre (ima ga mnogo i uspesno se krije iza zanimljivih prica) od onoga sto stvarno valja u svakom smislu.
Uzivaj!

Svakako da smatram SF kako kažeš punopravnim književnim rodom, misli suludo je misliti drugačije. Prosto nisam da kažem imao mentora koji bi mi davao dobre preporuke, a i pod ruku su dolazile druge stvari. Svakako nastavljam sa čitanjem Hiperiona, a već imam i Pad Hiperiona tako da nema nazad ;)

Bukovski...
... lik je suvi genije... :)
Bukovskoga još niko nije oklevetao da je suv :)

Pročitao Budjenje Nemani, dobar sajens fikšn/spejs opera ali meni lično su draže druge knjige iz podžanra, poput Podizanja Zvezdane Plime i još dosta njih.
Nije da smeta, počeo sam sledeću knjigu, Kalibanov Rat.
Obe knjige su dostupne i u e formatu.

Bukovskoga još niko nije oklevetao da je suv :)

Pročitao Budjenje Nemani, dobar sajens fikšn/spejs opera ali meni lično su draže druge knjige iz podžanra, poput Podizanja Zvezdane Plime i još dosta njih.
Nije da smeta, počeo sam sledeću knjigu, Kalibanov Rat.
Obe knjige su dostupne i u e formatu.
Hvala ti za preporuke, pročitao Strain, sad ću Buđenje Nemani...

Kuća lanaca - Stiven Erikson (poslednji kod nas objavljeni deo Pripovesti iz Malaške knjige palih)
Nestvarno delo! Većina "modernih" epsko fantastičnih serijala povremeno boluje od "šta sad da izmislim" sindroma ali ne ovaj. Ne znam kako uspeva da bude ovoliko zanimljiv.
Da li neko zna kada će se Laguna odlučiti (čitaj smilovati) da objavi ostale nastavke?
Dosadašnji tempo je previše spor :)

Poslednja izmena:
Kuća lanaca - Stiven Erikson (poslednji kod nas objavljeni deo Pripovesti iz Malaške knjige palih)
Nestvarno delo! Većina "modernih" epsko fantastičnih serijala povremeno boluje od "šta sad da izmislim" sindroma ali ne ovaj. Ne znam kako uspeva da bude ovoliko zanimljiv.
Da li neko zna kada će se Laguna odlučiti (čitaj smilovati) da objavi ostale nastavke?
Dosadašnji tempo je previše spor :)

Ja sam pročitao svih 10 delova u originalu, i istina je ono što kažu za ovaj serijal ili ga čitalac oceni sa 10/10 ili 1/10 retko ko da neku ocenu između. Kod mene je naravno 10/10, ubedljivo najbolja epska fantastika koju sam ja pročitao. Ti si tek stigao do 4. knjige tako da ti iznenađenja tek slede. :)
Ne vidim razlog da čekaš Lagunin prevod uzmi čitaj u originalu, zadnje što sam čitao u našem izdanju je Andrić.
Trenutno čitam Shannara serijal (Armageddon's Children) i nisam nešto oduševljen ali ispoštovaću do kraja - pošto sam već pročitao 18 prethodnih knjiga iz serijala... :)
Inače moja ocena za Shannara serijal se kreće od 3/10 do 8/10 zavisno o kojoj knjizi iz serijala se radi. Kako čitam sve dalje sve su bolje knjige, prvih nekoliko su baš bile loše, tj. autor je "pokrao" ideje od gomile drugih autora (od Tolkina npr.).

Poslednja izmena:
Kurt Vonegat - Dorucak Sampiona.
Covek me svaki put odusevi. Pamet, humor, cinizam, ideje... sve ima i sve je vrhunsko.

Procitah Metro 2033 meni odlicna knjiga,vidim da ima nastavak jel procitao neko,neki komentar?

Procitah Metro 2033 meni odlicna knjiga,vidim da ima nastavak jel procitao neko,neki komentar?

Ja sam pročitao. Istina, napravio sam pauzu od 4 godine izmedju dve knjige, pa moguće da sam u vremenu promenio ukus (mada nisam), ali meni je metro 2033 daleko bolja knjiga.

Ko je čitao Noć Demona i Pustinjsko Koplje od Piter V. Bret -a iz Demonskog Ciklusa zanimaće ga i Sunčani Rat (treći deo) koji izlazi ovog meseca u izdanju Lagune.
Btw ne znam zašto je Laguna prevela prvu knjigu tako kako jeste kada je originalni naslov "The Painted Man"? Radi tenzije? :p

Ima li neko u elektronskom formatu od Dena Simonsa - Strvinarska uteha: Završnica ?

Poslednja izmena:
Odlicno. Hvala unapred. Naleteo sam u jednom starijem Polarisu na prvu pricu iz Strvinarske utehe, tamo prevedeno kao Uteha lesinara, tako da sam tek poceo... Nasao sam Otvaranje i Sredisnjica, ali Zavrsnicu nisam uspeo nigde da nadjem.

edit;
.. nasao sam i Zavrsnicu... hvala u svakom slucaju.

Stephen King - Doctor Sleep 7/10.
Knjiga ima fenomenalnih a la Stephen King delova, ali je kraj, kao i u skoro svakoj njegovoj knjizi, razblazen i zbrzan. Mozda sam i stroziji jer mi je prvi deo, Isijavanje, bio omiljeni horor i prva Kingova knjiga.
Posto sam odmeravao duze vreme, uskoro pocinjem Hiperion, videh da je neko pisao na prethodnim stranicama.

Hiperion odličan, ja baš čitam to drugi put, posle par godina. Obavezno pročitaj sve 4 knjige iz serijala.

Evo ja završio prvu knjigu sad prelazim na Pad Hiperiona. Zakuvalo se zakuvalo...

Ja se bijem vec mesec i nesto dana sa Pekicevim besnilom. Jako cudan roman, na momente genijalan a na momente mi dodje da izujedam sam sebe od dosade i potpunog skretanja sa kursa price. Srecom, negde od polovine stvari dolaze na svoje mesto.

Ma ista je do samog kraja. Najvise me nerviralo to sto tako skoci sa "scene" na scenu da mi treba 2-3 pasusa da skontam o cemu se radi trenutno :)
Uopste nije "pitak" kao neki. Nije losa knjiga uopste ali...zbog stila pisanja nisam odusevljen.

Za Pekića treba puna koncentracija definitivno.

Izasla je kindle verzija treceg nastavka - the Forgotten, Fantasy serijala (Lost Worlds) koji pise autor sajta Dedoimedo (inace sjajan linux blog). 5$ samo na amazonu. Prve dve su mi odlicne, ko voli krvave fantasy knjige...

Laguna je izdala cetvrtu knjigu iz serijala o Majls Vorkosiganu - Vorska Igra, odlican SF serijal.
Nazalost, kad sam ih smarao da li ce izdavati jos jos pre godinu dve, rekli su da nemaju trenutno u planu, pa sam jako jeftino uzeo za kindle. Slicno sam prosao (ili bolje reci oni su prosli, jer nisu dobili moje pare) i sa Prvorodjenima, Artur Klark.
Jako me iritira kad objave deo nekog serijala, koji mi se dopadne, i onda treba da se nadam da ce jednog lepog dana izdati jos knjiga :(
Onda kupim ili paperback ako naletim negde ili kindle.

Skoro sam na humble bundle kupovao neke ebooks opet, tipa za 10tak $ sam kupio gomilu knjiga, pa sam konacno procitao i Pesma boginje Kali i bas me je onako potresla knjiga.

Sad jos citam Pozitivna disciplina za 0-3 god ;)

Ko je čitao Noć Demona i Pustinjsko Koplje od Piter V. Bret -a iz Demonskog Ciklusa zanimaće ga i Sunčani Rat (treći deo) koji izlazi ovog meseca u izdanju Lagune.
Btw ne znam zašto je Laguna prevela prvu knjigu tako kako jeste kada je originalni naslov "The Painted Man"? Radi tenzije? :p

Da citiram sam sebe. Knjiga procitana, odlicna je i naravno, zavrsi je taman na nagorem mestu (za citaoce :p). Moram cekati sledece dve.

@uruk @ poolmaker

da li bi neko bio ljubazan da mi posalje pdf Strvinarsku utehu -Zavrsnica. Prve dve knjige procitao pre godinu dana a ovu treću sam mislio da ću naći po limundima ali niko da ponudi

[email protected]

Nazad
Vrh Dno