Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Ja prošle godine samo 21 knjigu
Prosek mi je 15-16 knjiga godišnje inače
Mislim da mi bi mozak izgoreo da pročitam 40+ knjiga :ROFLMAO: :ROFLMAO::ROFLMAO:
(subjektivni osećaj da se neko ne uvredi)
 
Ja sam za dva i po meseca procitao 10 knjiga.
 
Ode jos jedan Kepler "Ugovor Paganini". Odlicna knjiga.
 
Project Hail Mary je odličan! Pored sjajne priče, Weir je posvetio mnogo pažnje detaljima, tehničkim objašnjenjima, naučnim principima.
Prevod je uglavnom dobar, vidi se da su konsultovani stručnjaci. Ali se jasno vide imesta gde znalci nisu konsultovani, i to jako kvari ukupan utisak...
 
Pročitah "Deca vremena" od Adriana Tchaikovskoga (valjda sam dobro napisao). Jako lepa knjiga sa dve paralelne priče koje se na kraju sreću. Jedna je o ostacima čovečanstava koji traže novi dom, a druga o inteligentnim paucima, Ko voli SF samo da navali. Knjiga postoji u elektronskom obliku.
Sada čitam drugi deo Deca propasti. Jednako je zanimljivo.
 
Ko voli SF samo da navali
I ko ne voli obavezno neka proba. Ja prvi nisam nikako fan SciFi žanra pa mi je bila odlična i uz "A Canticle for Leibowitz" jedna od retkih SciFi knjiga koju bih ubrajao među omiljene (gde nikako ne stavljam Hyperion 🤣🤣🤣).
 
Meni čovek nije legao, krenuo neku sa nekim pčela-ljudima, ne znam da li sam 2 poglavlja izdržao.
Završio Malazan audio knjige(pisanu čitao davno), osnovni serijal od 10 komada, potrajalo je ali je vredelo. Naracija u prve 3 knjige bolja u smislu prepoznavanja likova, u kasnijim prijatniji glas, ali svakako dobro odrađeno.
Krenuo Night of Knives od Eslemonta, za sada deluje bedno u poređenju sa Eriksonom, nema te filozofije, humora, zaplet lošiji, ali videćemo kako ide.
 
Meni čovek nije legao, krenuo neku sa nekim pčela-ljudima, ne znam da li sam 2 poglavlja izdržao.
Heh. Pa to što si odabrao da probaš mu je inače prva objavljena knjiga i prva u tom da fantasy & streampunk serijalu "Shadows of the Apt". I ubedljivo je najslabija knjiga u čitavom serijalu od 10 knjiga.
Prilično je napredovao kao pisac od tih ranih dana do momenta kad je napisao Children of Time koju ovde prepočuje nekoliko nas već nekoliko puta.

Mada se i u toj prvog knjizi spomenutog fantasy serijala već daju naslutiti njegovi najveći kvaliteti kao pisca što je po meni karakterizacija.
I iako ( kao što sam verovatno pisao ovde i ranije) moja ocena za taj serijal 10 knjiga u proseku je "mršava trojka" pre će da se desi da to ponovo čitam nego da ponavljam Malazan.

(Malazan je za mene imao jednu odličnu knjigu (Memories of Ice) a Apt serijal 2.5-3.)

Tj i jesam ga bio počeo ponovo 2022. valjda, samo ovaj put u formi audiobooks (sa novijim izdanjima audiobooks, gde je narator Ben Allen) gde je narator odličan, baš baš. Slušao dok sam išao redovno u šetnje. Odslušao prve 2 knjige, posle nisam šetao tako da... 🤣🤣
 
Koliko vidim Malazan serijal od 10 knjiga ima dobre ocjene (osim prve knjige). Ali problem je što je kod nas valjda izašlo samo 7 knjiga, a kako ne volim čitati nekompletirane serijale izgleda da ću još čekati.
 
Laguna je totalno neozibljna što se Malaške knjige tiče, izdaju knjigu na 2 godine u proseku.
 
Нема боље НАУЧНЕ фантастике од Andy Weir-a и његовог последњег дела „Пројекат Очајнички покушај” (Project Hail Mary). Од Кларка наовама не памтим да сам читао забавније и научно поткованије дело од овог. Имаш га у еБиблиотеци :p
Stvarno jako dobra knjiga. Hvala za preporuku. Pocepao sam je za tri dana.
 
Ubadili ste me da krenem i ja, taman malo da odmorim od tocka vremena
 
Kings of the Wyld - đubre. Nerealno naduvana ocena, pokušaj gađanja iste publike kao Ready Player One rekao bih, ide se na nostalgiju, stara dobra vremena ali sve u jednom onako jeftinom ruhu, plitko, bez težine a opet i bez humora. Možda je prelazak sa teže literature učinio da izgradim ovo mišljenje ali ne bih rekao, nema ni one sirove zabave da kaže čovek toliko je glupo da je dobro, ništa.
Generalno je u fantastici trenutno rasprostanjen neki fazon potenciranja na tome da se "bude drugačiji", da se ruše stereotipi i osnovni blokovi na kojima se žanr gradi ali kao i kod modernih filmova, slabo uspeva.
 
Maks Sek "Mreza zla". Dobra knjiga. Mozda uzmem i drugu njegovu knjigu.
 
Roman je u duhu svih Skandinavskih trilera/misterija. Nije kao Karizi onako bas "bolestan" kako ga je moja sestra definisala. Ja na primer do poslednjeg momenta nisam mogao da pretpostavim ko je zlikovac i kako ce da se zvrsi prica.
 
Pročitah Hiperion. Nisam baš nešto oduševljen. Prva knjiga mi se svidela, kao i treća. Poslednja mi je nekako najslabija. Smorio me opis predela planete i kraj mi je nekako bezveze tj sam rasplet i objašnjenje misterija koja se provlače kroz celu priču. Svaka mu čast za te opise kojima je dočarao izgled svih tih svetova ali negde je baš preterano išao u detalje i pojedina poglavlja sam prosto želeo da preskočim.
 
Ja nisam imao naročitu želju da posle toga počnem da čitam The Fall of Hyperion, da kao kompletiram započetu priču.
 
Taj Hiperion - Endiomion serijal sam pročitao dva puta. Bio mi je OK, mada sam uvek imao zamerku na to šta junaci knjiga rade. U smislu, ja bih to drugačije uradio. Generalno mi se sve ukupno svidelo. Žao mi je što jedan od najupečatljivijih likova u ne samo ovom serijalu, Šrajk (The Shrike), nije više razrađen.
Inače zadnje što sam pročitao, po preporuci ovde, je Projekat očajnički pokušaj (The Project Hail Mary) od Andy Weir-a. Šta ja znam, dobra ideja, malo puno stručnih termina (hvala autoru E knjige koji je ubacio pojašnjenja na klik, a ne da moram na kraj knjige da idem), i dobro vođena priča sa, po meni dobrim završetkom. Ali mi fali ono nešto. Barem meni. Pre toga sam pročitao od istog autora Artemidu (Artemis), koja je dobar akcioni roman smešten na mesecu, ali mi je mnogo uzbudljiviji, i na kraju bolji. Ko sam ja da sudim.
 
Mene je Artemis baš razočarao kad sam pročitao.

Očajnički pokušaj čitam ali sa pauzama, nije da me vuče kao neke knjige što znaju da me uhvate od početka i ne puštaju do kraja.
 
Jo Nesbo

Nemeza (Harry Hole #4)
Đavolja Zvezda (Harry Hole #5)

Nesbo mnogo bolje od npr Karizija stvara zaplet i sakrva pravog krivca, ako se njih dvojica i mogu porediti uopšte.


Mada od ovih 5 do sada pročitanih knjiga iz Harry Hole serijala Crvendać mi je bio i ostao (za sada) najbolja i najkompletnija knjiga i priča
 
Jo Nesbo

Nemeza (Harry Hole #4)
Đavolja Zvezda (Harry Hole #5)

Nesbo mnogo bolje od npr Karizija stvara zaplet i sakrva pravog krivca, ako se njih dvojica i mogu porediti uopšte.


Mada od ovih 5 do sada pročitanih knjiga iz Harry Hole serijala Crvendać mi je bio i ostao (za sada) najbolja i najkompletnija knjiga i priča
Nikako ne mogu da pohvatam kojim redosledom idu knjige o Hariju, a pročitao sam sigurno 5 ili 6 knjiga.
Preporučujem da pročitas kraljevstvo od istog pisca.
 
Nikako ne mogu da pohvatam kojim redosledom idu knjige o HarijuNesbo_Hole_krvavi-mjesec.png
 
Poslednja izmena:
Pročitah samo jednu knjigu od Nesboa. Ok, lagana literatura, ali nije nešto čemu bih se vratio...
 
Читајући те новије крими/детективске романе чини ми се да постоје две групе:
1. детектив је мушкарац коме је умрла/убијена жена/вереница/... те је постао алкохоличар и једини смисао живота види у решавању тешких убистава. Ту спадају серијали о Харију Холу (Јо Несбоа), Роберту Хантеру (Криса Картера)....

2. детектив је женско која је ултра-болд-сензационално паметна, али је окужена глупим и неспособним мушкарцима који је стално саплићу и отежавају решавање случајева. Ту би били серијали о Аурори Скавалти (Барбара Баралди), Мили Васкез (Донато Кариси), Ерика Фростер (од оног педера Бринџе)...

Од наведених серијала онај о Роберту Хантеру ми се још и највише допао, мада је последњих пар књига нешто слабијег квалитета.

Баш бих волео да прочим неки крими роман где је главни лик нормална особа.
 
@NightCrawler
Ja sam baš mislio da je Karizi (svakako ću da se bacim na njega), mnogo ozbiljniji od Nesbea, pritom ne mislim da mu Jo nije dorastao, čak šta više. Ali ume Nesbo malo da se preigra u nekim situacijama ali daleko od toga da se odustane od čitanja.
Trenutno čitam njegovu poslednju izdatu knjigu Krvavi mesec i ne mogu još uvek da odredim gde je u odnosu na njegove ostale romane. Mislim da će se na nivou pisanja podići koji stepenik više.

A što se tiče nekog redosleda za @Vuletaa
Što sam više random knjiga čitao (mada sad sam uhvatio reda), veći mi trip bio. Krenuo sa Policijom kada se pojavila, baš me oduvao sa njom (kažu da mu je to najbolja kniga iz serijala), pa sam onda šarao sa ostalim knjigama.
I što je dobro, nekako kroz sve svoje romane provlači razne flešbekove i podsećanja na likove ili događaje iz ranijih knjiga i prosto te tera da im se vratiš, ali još nisam postao toliki frik.
 
Nazad
Vrh Dno