V: Die außerirdischen Besucher kommen: With Jane Badler, Michael Durrell, Faye Grant, Peter Nelson. When aliens come to Earth to ask for our help, a few suspicious humans discover their horrific true intentions and prepare to resist.
www.imdb.com
42m | TV-14
www.imdb.com
Nakon dužeg vremena uspeo sam odgledati obe verzije.
Original nosi priču o skrivenoj nameri reptila iz svemira o otimanju prirodnih resursa i stavljanju ljudi u ropstvo i na jelovnik. Rimejk je porobljavanje ljudi i manipulacije DNK radi stvaranja jačanja V vrste.
Mark Singer kao kamerman Majkl Donovan, Fej Grant kao doktorka Džuliet Periš i kasnije Majkl Ajronsajd kao plaćenik Ham Tajler su glavni likovi originala. Njihove scene obiluju blagim humorom, sa dosta jurnjave, pucanja i klasične tuče. Robert Englund je sjajan u ulozi Vilija smotanog reptila kao i Džejn Badler kao glavni negativac Dajana. S druge strane imamo Elizabet Mičel kao agenticu/kinju Eriku Evans, Džoela Greča kao popa Džeka Lendrija, Čarlsa Mesura kao plaćenika Kajla Hobsa, Morisa Čestnata kao V Rajana Nikolsa i Morenu Bakarin kao zlu Anu. Zbog neke političke korektnosti u rimejku je glavna rola pripala ženskoj osobi Mičel i crncu Čestnatu a nisu ni malo zabavni kao Singer i Englund. Badler je pojam negativca za Bakarin.
Original je imao i nastavak Final Battle i 19 epizoda posle čega je obustavljeno zbog nedostatka sredstava. S obzirom da je nastalo sredinom 80-ih sci-fi scene su im prilično dobre bile za to vreme, danas izgleda pomalo smešno. No rimejk se oslanja na CGI pa im mnoge scene izgledaju dosta neuverljivo. Original dosta podseća na Star Wars u pogledu letelica i oružja. Takođe serijal obiluje scenama proždiranja glodara, a dijalozi nekako u duhu Dinastije. No, tada je taj serijal smatran hitom.
Rimejk je obustavljen posle 22 epizode, nema nastavka kao što je bio final Battle, opet zbog sredstava. Deja vu. Priča je išla dosta slabo što se mene tiče ali pred kraj mi je serija privukla svu pažnju. Poslednja epizoda je vrhunac. Dajanu ubija kćerka Ana a svoju kćerku Lisu utamniči, Rajana ubija njegova kćerka, Ana i Rajanova kći uspostavljaju kontrolu uma nad svim ljudima, pop Lendri gledajući u nebo traži Anu umesto Boga kako je govorio, a agentica Erika luta ulicom izgubljena ni ne znajući da joj je sin žrtvovan u ritualu parenja. Taman kad sam jedva čekao narednu epizodu, otkrio sam da nema više. Teško prizemljenje.
Priče očito nisu ispričane do kraja. Međutim, na stranu specijalni efekti i ostalo, ipak je original bolji. Jednostavno bolja je gluma u suštini. Ne znam, original je imao harizmatične glumce, šarm. Rimejk to nema. Uz sve mane original mi je bolji.