Šta je novo?

Poslednje odgledane serije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja i dalje odbijam da povjerujem da je kreator ovog remek djela isti lik koji je kreirao i Scary Movie & Hangover... 😀

Sent from my Galaxy S10e using Tapatalk

Sta fali Hangoveru? Tu je covek prohodao a sada je potrcao 😉

A sta je bilo sa onim lovcima na kučiće? Celu epizodu su im posvetili i na kraju se ne zna sta je bilo sa njima.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Da se nadovežem na utiske o Chernobyl-u. Stvarno maestralno preneseno. Sigurno će biti u jednom trenutnu najbolja mini serija, možda i ikada snimljena.

Btw nisam gledao Band of brothers, tako da je još možda rano za zaključak [emoji16]

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk
Slazem se, napravili su odlican posao, nisu mnogo mrsili, nisu razvlacili radnju kako bi dobili jos par epizoda. Bukvalno su u minut potrefili duzinu serije, da se tako izrazim.
Likovi su precizno definisani, dijalozi i sama koreografija verno oslikava to doba kada se gleda serija, nekako se oseca ta atmosfera komunistickog SSSR-a sa nacinom odlucivanja i lancom komande.
Zadnja epizoda maestralna sa rekapitulacijom . Ovo ce definitivno biti jedna od najboljih mini serijala ikada snimljenih.

Poslednja izmena:
Evo i ja da se zapljunem sa poslednjom odgledanom epizodom Černobilja... Vrhunska završnica i ono što sam priželjkivao u prvim epizodama (uzrok), dobio sam u poslednjoj. Zadnjih nekoliko minuta odjavne špice toliko potresno i zastrašujuće da prosto nemam reči. Ovo će se još jednom i to vrlo brzo pogledati u cugu ponovo.

Posle 5.ep ja sam pogledao 1. ponovo.

Bogme i ja cu da ponovim kad supruga gleda posto sam gledao sam.

Zanimljiva ta ideja da se veze gledanje 5. i 1. epizode.

....
Mogli su jednu ep o sarkofagu, malo više o rudarima i šta su oni postigli.

Elektrana je bila tako ostavljena sve do 2017 kada je prekrivena sarkofagom ?

Poslednja izmena od urednika:
Bez spoilerisanja sa bilo kakvim detaljima molim

....
Mogli su jednu ep o sarkofagu, malo više o rudarima i šta su oni postigli.

Elektrana je bila tako ostavljena sve do 2017 kada je prekrivena sarkofagom ?

Mogli su mnogo toga, ali su procenili da je ovo dovoljno i sve spakovali u 5 jednočasovnih epizoda.
Što se tiče rudara, na kraju se ispostavilo da nisu ni stigli da iskopaju onoliko koliko je navodno moralo, a reaktor se sam ugasio.
Elektrana je imala manji betonski sarkofag koji je izliven i kojim je prekriven reaktor 4, ali to nije ni probližno bilo dovoljno sigurno, pa je (na žalost tek) 2017. urađen pravi za narednih 100 godina.
Elem....poenta je da sve što se radi uvek ima neku posledicu, samo treba imati dovoljno visoku svet o važnosti toga što se radi. A cepanje atoma je sve samo ne nevažno.

Bolji odgovor nisam mogao da dobijem. Svaka čast. Znači lava se sama ugasila sto je pretila da dospe u podzemne vode a rudari nisu tome doprineli. Praktično su dzabe kopali ?

Koliko su doprineli nikada nećemo saznati (glupo je razmišljati da nisu nimalo), ali ono što su trebali da iskopaju nisu uradili do samog kraja, jer navodno nije bilo potrebe.
Ipak, svaki 4. rudar koji je učestvovao u ovom poduhvatu je umro do svoje 40. godine.
Što se mene tiče večna slava i hvala junacima iz Černobilja, da nije bilo svih tih ljudi pitanje je da li bi i mi ovde sada imali gde da živimo.

Znali su da će lava MOŽDA doći do podzemnih voda, ali to je bilo veliko "možda" i morali su poslati rudare.

Poslednja izmena:
Ja mislim da smo na kraju sa černobiljom imali dosta 'sreće' ali pitanje je koliko dugo ćemo je imati. Japan ima nuklearke 10 puta veće od Černobilja.

Pri čemu nemaju nameru da menjaju politiku što se tiče nuklearki.
Drugi reaktor koji je nedaleko od onog što je stradao u Fukusimi (i takodje bio delimično oštećen) najverovatnije vraćaju u pogon čim ga saniraju i daju zeleno svetlo.

Zato što ljudska gramzivost ipak nema alternativu.
Jednostavno, vrsta smo koja razmišlja uskogrudo i ne mnogo dalje od sopstvenog nosa, što će nas verovatno na kraju i skupo koštati.

@zeha

https://www.rt.com/news/460878-chern...o-fake-soviet/

Šta konkretno iz ovog u spoiler-u nije verno i u seriji? Pitanje naučnice je vrlo jasno. Ko to ne shvata, stvarno ne može mu se pomoći.

Šta nije prikazano od tih odnosa u sovjetskom društvu i odnosima običnih ljudi prema dužnosti, prema žrtvi za opštu dobrobit ali i nagon za samoodržanjem u partijskom totalitarnom sistemu? Gde se serija "ne gađa" sa realnošću toliko da treba jedan kgb medij (RT.com) da napljuje igranu seriju koja je u stvari nešto što je sa zapada najviše pogodilo suštinu odnosa u društvima iza gvozdene zavese?

Šta su oni napisali? Naslov kaže, nije autentično a u tekstu se pominju sve karakteristike partokratskog društva CCCP koje svaki gledalac može bez problema prepoznati baš u seriji. Niti karikirano niti umanjeno.

Tekst je objavljen na Russia Today 2. juna, a 5. epizoda, u kojoj je upravo opisano to na šta ukazuje, je prikazana 4. juna. Mogao je autor da pogleda seriju do kraja, pa onda da piše recenziju. Ovako je neprofesionalno.

Nisu na mjestu ni ostale kritike. U seriji je prikazano da su ljudi zabrljali, ali da su ljudi i popravili stvar koliko se moglo, uz ogromne žrtve i herojstvo, bez obzira na ideologiju tadašnjeg SSSR-a.

Jedna od meni najšokantnijih stvari u vezi Chernobyla je nešto što se samo spomenulo na jednom mjestu u seriji a to je da je elektrana (ostala tri reaktora) nastavila da radi još godinama, zadnji reaktor je ugašen tek u decembru 2000. godine, 14 godina nakon nesreće. Evakuisano je sve u krugu od 30 km i u tom području su bili samo likvidatori, radnici na izgradnji sarkofaga...i radnici elektrane, koji su po ovome normalno išli na posao, sve smjene su radile, možda kojih stotinjak metara od reaktora 4. Ne znam da li su im skratili trajanje smjena i da li su ih rotirali da recimo rade neko vrijeme i onda ih šalju dalje odatle, da se ne vraćaju više. U Podcastu su rekli da im je trebala ta struja, nismo mogli da ugase elektranu, Kijev se primarno odatle napajao.

Ljudski život je uvek najjeftiniji...hebala ih struja....

Pogotovo u Rusiji i svim ostalim postruskim zemljama...

Zanimljivo kako to HBO i ostala zapadna bratija ne nađu nešto pozitivno iz istorije Sovjetskog saveza, nego im je baš interesantan onaj događaj koji će biti povod da se prikažu negativno.

Na primer, Staljingrad, Lenjingrad, Moskva i ostali sovjetski gradovi su pretrpeli ogromna uništenja u Drugom svetskom ratu, herojski su se odbranili i ništa manje herojski su obnovljeni, dignuti iz pepela praktično, ali to ne zanima "objektivne" kreatore serija.
:vomit:

Zašto se ne napravi serija o obnovi Sovjetskog saveza nakon odbrane i isterivanja nacističkih okupatora?

Poslednja izmena:
Zanimljivo kako to HBO i ostala zapadna bratija ne nađu nešto pozitivno iz istorije Sovjetskog saveza, nego im je baš interesantan onaj događaj koji će biti povod da se prikažu negativno.

Na primer, Staljingrad, Lenjingrad, Moskva i ostali sovjetski gradovi su pretrpeli ogromna uništenja u Drugom svetskom ratu, herojski su se odbranili i ništa manje herojski su obnovljeni, dignuti iz pepela praktično, ali to ne zanima #objektivne" kreatore serija.
:vomit:
Pa snimali su seriju o elektrani a ne o ratu. Vecina ljudi koji se domogne moci vrlo brzo se iskvari i to im izgleda udari u glavu , postanu gladni slave i zelje da budu obozavani, svuda u svetu imas primere toga tako da ni rusi nisu izuzetak. Jedan od primera je ova katastrofa koja se desila i koju su rusi probali da zataskaju. Ljudska zloba i glupost su beskrajne . Nisu Rusi jedini ima jos primera u svetu, najgore je sto vecinu ne saznamo jer se sve zataska .

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Jedna od meni najšokantnijih stvari u vezi Chernobyla je nešto što se samo spomenulo na jednom mjestu u seriji a to je da je elektrana (ostala tri reaktora) nastavila da radi još godinama, zadnji reaktor je ugašen tek u decembru 2000. godine, 14 godina nakon nesreće. Evakuisano je sve u krugu od 30 km i u tom području su bili samo likvidatori, radnici na izgradnji sarkofaga...i radnici elektrane, koji su po ovome normalno išli na posao, sve smjene su radile, možda kojih stotinjak metara od reaktora 4. Ne znam da li su im skratili trajanje smjena i da li su ih rotirali da recimo rade neko vrijeme i onda ih šalju dalje odatle, da se ne vraćaju više. U Podcastu su rekli da im je trebala ta struja, nismo mogli da ugase elektranu, Kijev se primarno odatle napajao.

Isti slucaj sa Fukusimom i tim drugim reaktorom nedaleko od onog sto je stradao, Tokio zavisi od njih. Ima na YT-u, pokazivali su dokle je unutra probila voda u tom koji je manje ostecen i jos uvek "online".Ne ponovilo se, ali ako ponovo naleti neki talas =game over. U oba rade ekipe 24/7 na sanaciji, tj popravci.
Mislim da cu cak i interesantan grafik na kraju pokazali koliko radijacije apsorbuje osoblje koje tamo radi. Mislim da je na godisnjem nivou 2x manje nego kosmonauti tj 40 vs 80k necega, dok recimo pusaci unesu u pluca cigaretama na nivou od 160k (opet ne mogu da se setim jedinice)

edit:

Evo klipa, "malo" sam omanuo. U pitanju su milisieverti

Poslednja izmena:
Zašto se ne napravi serija o obnovi Sovjetskog saveza nakon odbrane i isterivanja nacističkih okupatora?
I kako zamišljaš seriju o gradnji auto-puteva, fabrika, bolnica? Kako da dramatizuješ avanture sa gradilišta, ko bi to gledao i zašto? To je dokumentaristika i svakako postoji u zapadnim produkcijama o sovjetskoj istoriji.

Ovaj TV Černobil je velika posveta hrabrim ljudima koji su platili ogromnu cijenu da bi bila spriječena još veća katastrofa i kritika ličnih i sistemskih slabosti koje su napravile problem. Poruka je apsolutno univerzalna, a ideološka ostrašćenost učitana.

Btw, mrski Zapad je napravio vrlo dobri Enemy at the Gates

Jedan Aušvic bi mogao dobrano da bude dramatičan. Samo ne znam ko bi ga snimio a i da li bi ga gledao uopste.

Izraelci su bombardovali nuklearku u Iraku, možda bi dešavanje oko toga bila dobra tema za seriju.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno