Pilot mozes oceniti na stranici pilota. Serija vuce ocenu sa strane serije I SA STRANICA EPIZODA (u ovom slucaju Pilota). I ocena serije se ne racuna aritmetickom sredinom ocena sa svih stranica epizoda i serije, nego komplikovanije. Tako da se serija i epizoda ne ocenjuju isto. Tehnicki da, izasla je jedna epizoda i ja to razumem, ljudi mogu da ocenjuju seriju samo na osnovu pilota, ali ne, ocene koje si uporedio se ne odnose na istu stvar, tako da ih ne mozes uporedjivati. Zato sam napisao da razumem sta ti hoces reci.
Drugo, ljudi ne glasaju isto kada je u pitanju epizoda koju su odgledali (koju verovatno ocenjuju apsolutno, kako im se svidela), i serija ciji su pilot gledali (vise ce gledati koncept i buducnost serije a ne tu epizodu). Tako da ocene nikako ne moraju biti iste.
Znam sta znaci da se ne odredjuje na osnovu aritmeticke sredine vec se koristi posebna formula po kojoj neki glasovi imaju vecu tezinu od drugih, a u cilju sprecavanja zloupotrebe prilikom glasanja.
Tzv. weighted (ponderisani) rejting (WR)=(v/(v+m))R+(m/(v+m))C pri cemu je:
R = prosek za film = (Rejting)
v = broj glasova koje je film dobio = (glasovi)
m = minimum glasova koje je potrebno da film dobije da bi bio u top nesto (trenutno 25000 za Top 250)
C = srednja vrednost glasova (negde oko 7,0 - plus/minus)
Znam i da postoje karegorije pola (M/F), cetiri starosne kategorije, osoblje IMDB, ocene top 1000 glasaca, posebno se rangiraju ocene americkog i neamerickog glasackog tela (sto je glupost) sto se takodje koristi prilikom odredjivanja ocene jer svaka kategorija nosi odredjenu tezinu...
Razumem sta hoces da kazes u potpunosti da ocene nisu i ne moraju biti iste, samo sam rekao da mi je zanimljivo to sto recimo pojedinacne tri prve epizode jedne serije budu ocenjene relativno visokim ocenama a ocena serije u celini bude znatno manja od ocene epizode sa najmanjom ocenom - a bilo je i takvih slucajeva (evo recimo Dominion gde je najslabije ocenjena epizoda
7,8 a najbolje ocenjena sa
8,6, dok je ocena cele serije daleko niza i iznosi
7,0). I to mi je jasno iz kojih razloga moze da bude (razlicito glasacko telo koje glasa za svaku kategoriju, razliciti uzorak itd) ali opet zanimljiva mi je situacija da ocena serije bude toliko niza od ocene najlosije ocenjene epizode sto narocito imajuci u vidu tvoj boldovan komentar pokazuje koliko se razlikuje kriterijum kod onih koji ocenjuju seriju i onih koji ocenjuju pojedinacne epizode posto ocena onih koji ocenjuju samu seriju u tom slucaju mora da bude jos dosta niza od one ocene 7,0 (recimo da dominiraju sestice, mozda i petice) da bi neutralisale dobre ocene iz pojedinacnih epizoda koje se implementiraju u konacnu ocenu serije...
Ne znam da li se razumemo, ali svejedno, vreme je da se ova diskusija zavrsi.