Šta je novo?

Poslednje odgledane serije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je to.
A nije brate nego se ovde piše o najboljim serijama GoT, Dark, Stranger things, Casa de papel, Squid game sve najjači naslovi, i neko dodje da pita kako mu se sviđa neka polupana serija na Rts-u, pa brate NE SVIDJA MI SE. Ne nego me pitaj kako mi se sviđa Miris kiše na Balkanu i ranjeni orao looool

Casa de papel ok sve mi je jasno :D

Od novijih popularnih serija sam odgledao Dark, počeo La Casa de Papel, odgledao Goliath, gledao Suits i Bosch, odgledao Billions (osim poslednje sezone), odgledao Succession... I sve to je ili smeće ili osrednjeg kvaliteta. Pre bih ponovo gledao Južni vetar nego bilo koju od navedenih, iako je i to čist prosek.
Sem Dark i Succession ( nisam gledao a planiram) ostale su ispod prosecne serije. Bosch isto nisam jer ne volim procedural serije tako da nju ne ocenjujem. Kvalitetno ne mora uvek da bude i popularno. Od ovogodisnjih serija bih izdvojio Andor, Pachinko, Severance, 1883...I ne mozemo nase serije uporediti sa njima. A da ne govorimo o kultnim serijama Six Feet Under ( zavidim nekim clanovima foruma koji sada po prvi put gledaju), The Wire, Breaking Bad, Better call Saul, Peaky Blinders, Boardwalk Empire, The Americans, GoT... Nasa kinematografija je tu gde jeste. Ponekad bacim pogled. Jedina nasa serija vredna pomena je Jutro ce promeniti sve. Kapa dole kreatorima serije i glumcima.

To je to.
A nije brate nego se ovde piše o najboljim serijama GoT, Dark, Stranger things, Casa de papel, Squid game sve najjači naslovi, i neko dodje da pita kako mu se sviđa neka polupana serija na Rts-u, pa brate NE SVIDJA MI SE. Ne nego me pitaj kako mi se sviđa Miris kiše na Balkanu i ranjeni orao looool
To sto se tebi ne svidja, ne znaci da nisu dobre. Ili si ti mozda neki filmski strucnjak? (Pa cak i tada o ukusima ne treba...)

Ja sam imao slicno misljenje o domacoj kinematografiji, dok sam bio mlad kao ti, i nisam pomisljao da gledam nesto domace. Ipak, onda covek odraste i vidi da tu ipak ima dobrih i filmova i serija.

A ove serije sto si naveo...pa tu ja mozda jedna vrhunska, a ostalo je prosek.

Poslednja izmena:
Možda je samo mislio u odnosu na Južni Vetar, mada je u tom slučaju mogao da stavi bilo koju seriju umesto Casa de Papel...

А нико да спомене Радоша Бајића 😂

Nije potrebna moralna policija koja će da utvrdjuje koje serije se mogu komentarisati a koje ne.

Srpska i jugoslovenska kinematografija su dupe i oko, uvredljivo ih je i upoređivati. A u tolikoj ponudi kvalitetnog sadržaja iz sveta, danas gubiti vreme na nešto samo zato što je na razumljivom/maternjem jeziku, potpuno je besmisleno. Većina današnjih glumaca i glumica je bolje odigrala uloge u reklamama za kladionice, deterdžente i tablete za bešiku, nego u socko filmovima i serijama koje štancuju Bjelogardejić, Radoš Bajić i slični frikovi.

To sto se tebi ne svidja, ne znaci da nisu dobre. Ili si ti mozda neki filmski strucnjak? (Pa cak i tada o ukusima ne treba...)

Ja sam imao slicno misljenje o domacoj kinematografiji, dok sam bio mlad kao ti, i nisam pomisljao da gledam nesto domace. Ipak, onda covek odraste i vidi da tu ipak ima dobrih i filmova i serija.

A ove serije sto si naveo...pa tu ja mozda jedna vrhunska, a ostalo je prosek.
Svaka ova ,, prosečna,, serija ima 20x vece budžete od naših serija i ocene su im masu iznad proseka, tako da mogu biti sve samo ne prosečne serije. To je drugo što se tebi možda ne sviđaju, ali nisu prosek.

I stvarno mi je bzv porediti našu i inostranu kinematografiju. Svaka njihova prosečna serija je bolja od naše ,, najbolje,, a o ovim vrhunskim da i pričam. I ne treba da budeš neki veliki stručnjak da proceniš da su naše serije zaista loše kad ih porediš sa američkim npr. Jer neko ko je pogledao sigurno stotinjak inostranih serija da se prešaltam na našu lošu glumu (čast izuzecima), na kopije i plagijate i pokušaje da se od ničega napravi nesto, ne želim stvarno.

Budžet serije je često potpuno nebitan za njen kvalitet. "Složna braća" je imala bedan budžet, pa je serija nad serijama za sve o čemu se priča ovde poslednjih dana, izuzev Six Feet Under i još poneke matore. Ja još nisam odgledao bilo šta sa Netflixa što zaslužuje više od sedmice.

Rados Bajic je spreman da se otisne u Holivud. Velika je tragedija sto se to jos ne desava. Kulturna bastina covecanstva ispasta, svakodnevno.

Budžet serije je često potpuno nebitan za njen kvalitet. "Složna braća" je imala bedan budžet, pa je serija nad serijama za sve o čemu se priča ovde poslednjih dana, izuzev Six Feet Under i još poneke matore. Ja još nisam odgledao bilo šta sa Netflixa što zaslužuje više od sedmice.
SFU nije sa Netfliksa, sa NF gledaj Dark 🙂

Meni lično je i sama ocena sa IMDB ili RT apsolutno nebitna i nije nikakvo merilo kvaliteta a još manje da li će nešto da mi se dopadne i odgovara ili ne, naročito što u poslednje vreme na samu ocenu znatno utiče da li seriju više ili manje ocenjuju oni kojima se dopada ili kojima se nikako ne dopada ubacivanje raznih social justice gluposti, sve više i tamo gde im nije mesto.

Imam utisak da su u pitanju opsezne studije ciljnih grupa kojima se nakon toga servira proizvod. Imate kucu koja finansira i odredjuje sta moze da ide u skladu sa rezultatima tih studija i to je to. Ako ste deo ciljne grupe vrlo verovatno cete pogledati seriju, ako niste - za vas ce biti nesto drugo. HBO kida sa pogadjanjem ciljnih grupa - obuhvatili su ceo spektar ukusa, a na primer CBS imas utisak da se oslanja na podatke o ljudima od pre drustvenih mreza kada je format serija bio 45 minuta po 24 epizode po sezoni. Prve dve epizode su klifhenger, kao i poslednje dve-tri, sredina je vecinom dosadna. Ne znam ko je poceo da eksperimentise prvo sa 10-epizoda cela serija po sat vremena, pa onda 6-epizoda, ali to je sada format koji dosta ljudi voli i koji je dominantan. HBO je secate se pokusao i da ubaci novi format drame od 20 minuta 10 epizoda sa The Patient. Mnogima se nije svidelo, ali ja jesam bila deo ciljne grupe jer je meni bas leglo. Meni se True Detective nije svideo, ugasila na pola druge epizode - nisam deo ciljne grupe.
Jezik moze da bude barijera ako nema prevoda, ako neko ne zna da ih namesti, mislim, ima super serija koje nisu na engleskom - pogledala sam The Silent Sea i dosta stvari mi se svidelo iako je deo te korejske hiperprodukcije. Volim i te skandi krimi serije jer mi prijaju, volim i francuze i njihov pasivno agresivni humor.
Sto se tice nasih serija, kulturoloski su one blize prosecnom stanovniku Srbije od White Lotus-a... i super je da se gledaju - sigurno ce doci neko da napravi neko super delo, ili ga vec pravi. Zaista sam probala da gledam par serija, ali mi ne ide taj pozorisni manir glume u televizijskom formatu, jednostavno mi odvlaci paznju sa eventualno zanimljivog zapleta.

Tačno je da ima puno novih domaćih serija gde ti se smuči gluma mlađarije. Glume kao roboti, ravna linija, emocije nula, prirodnost nuletina. Na primer ona serija Blok 27, ona devojka glavna uloga, ono ili joj je tata neki iz SNS-a pa je završila glumu bez da ode na faks ili neki punišići kojima je diploma stigla preko Glovo kurira. A ima takvih mladih glumaca mnogo.
Ali zato ima i zaista dobrih glumaca, mene je na primer oduševio onaj dečak Denis Murić. Igrao je cigu u filmu Toma, tu i nije primećen ali zato serija Zlatni dečko gde igra glavnu ulogu je odlična, kao i serija.
IMG_20230118_181344.jpg
.
Takođe državni službenik mi je bolja serija od ubice moga oca, Vuk Kostić nekakvo nije full glumac, on može i da prođe ali onaj Janketić on mi je slab dosta, u odnosu na ćaleta tanak baš.
Seriju Bunar preporučujem, Bandović briljirao

The Last of Us, pogledao prvu epizodu. Prilično dobro odrađeno. Gluma je na nivou, iako mi se ne dopada izbor glumice za Eli. Paskal je ok kao Joel, mada ja mislim da bi tu bio bolji Jackman ili Butler...

Srpska i jugoslovenska kinematografija su dupe i oko, uvredljivo ih je i upoređivati. A u tolikoj ponudi kvalitetnog sadržaja iz sveta, danas gubiti vreme na nešto samo zato što je na razumljivom/maternjem jeziku
Maternji jeste.
Razumljiv baš i nije.
Često "premotavam" i naprežem uši u pokušaju da razumijem šta su rekli.

Da se malo vratimo na temu od svih ovih filmskih strucnjaka i eksperata kinematografije Srpske/Jugoslovenske/Evropske i sveta.

White lotus - Ok, moze da se pogleda, ali nista wow. Meni je generalno spora serija.
The last of us je poceo skroz korektno sa prvom epizodom.

Jeste, ali nesto imam osecaj u zelucu da ce i Last Of Us tako da zavrsi za par nedelja... i HOD i sveeee sto izadje uopste iz tih striming kuhinja..., daj Betmene da gresim!
"All In" u prvu epizodu, pa posle razvlaci toplu mocarelu....kao i publiku koja uopste zeli da prati ta sr.... televisia xxxxx represente, ili kako vec ono bese

Poslednja izmena:
Namazani SBB pustio prvu epizodu u vreme kad HBO za DŽ svima i danas da uđem - mućak.
Puste ti krv malo, i ključ.
Maternji jeste.
Razumljiv baš i nije.
Često "premotavam" i naprežem uši u pokušaju da razumijem šta su rekli.
Ovo jeste tačno, milion puta sa ženom fazon - šta reče?" Pa vraćaj 6x ali bezuspešno ne razumem, i onda teraj bez toga

Preporuka za pogledati. Verovatno vecina i jeste. Nekako lezi u ovo doba godine :)

Mogu da ga remasterizuju u 10k, serija mi je bila naivna i smešna i kada je bila aktuelna ... ocena bar tri niže nego na imdb

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno