Šta je novo?

Posao - Hardware ?

Papir svuda vredi i svuda se ceni. Ako udjemo u program asocijacije i harmonizacije EU onda cemo morati da preuzmemo i te standarde. Standard je da covek koji zna nece moci da pokaze koliko i sta zna ako nema papir. Svi se vode kao broj aplikacije i ako moja aplikacija ne sadrzi trazeni minimum papira ja necu uci ni u razmatranje. Evo ti moj primer. Morao sam da zavrsim neki budjavi kurs racunara samo zbog papira a znam po mojoj proceni 5x vise od onog koji mi je predavao i obucavao me za rad na racunaru. Prosto niko nema vremena da kaze "izvoli decko sedi da vidimo sta znas, sace kafa i kisela" nego daj papire na gomilicu pa cemo se javiti ako udjete u sldeci krug eliminacije...

Nece dobiti papir ako nema znanje. Ako nemas papir ne mozes da napredujes i bices uvek tretiran kao radna snaga pa ne znam kakvo znanje da imas, a tvrdim da ga neces imati nikad kao samouk u poredjenju sa znanjem preuzetim u dobrim skolama. Dolaze koeficijenti i srenja skola, visa, fax, magistratura, doktorat ce imati svoje pondere i nema sanse da covek makne gore ako nema papir, ni sa platom ni sa pozicijom.Kratkorocno je to OK ali dugorocno je gubljenje vremena. Svi vole srednjoskolce koji znaju da odrade ovaj ilionaj posao jer ne moraju mnogo i adekvatno poslu da ih plate, veruj mi...

E, u tome i jeste problem, sto je moguce dobiti papir i bez znanja, i ne samo da je moguce, vec vecina tih sa papirima i nezna pola onoga sto ja, ili neko ko je u slicnoj poziciji zna. Tacnije na fakultetima se uci svasta, ali nista konkretno, pa im posle neko drugi resava probleme sa racunarima. Naravno cast onima koji i zavrse fakultet i steknu prakticno znanje, ali takvih je jako, jako malo.

Mancha, zasto ovo diskusiju shvatas licno? Ja kada sam postavio pitanje o plati coveka sa nekim sertifikatom uopste nisam mislio na fakultet, jer bi tada pitao za platu koju treba da dobija dipl. ing.

Ne razumem zasto si se odmah osetio prozvanim i poceo da odmah generalizujes celu pricu:
"vec vecina tih sa papirima i nezna pola onoga sto ja, ili neko ko je u slicnoj poziciji zna. Tacnije na fakultetima se uci svasta, ali nista konkretno, pa im posle neko drugi resava probleme sa racunarima"

iz ovoga mogu samo da zakljucis da nemas mnogo iskustva sa pravim ljudima i da nisi zavrsio fax...

Ne shvatam licno, samo mislim da je znanje ono sto vredi, bez obzira na nacin na koje je steceno, kao i da to koliko te gazda placa takodje zavisi od toga koliko njemu tvoje znanje vredi, a ne od papira.
Ima zaista sumnjivih sertifikata, koji prakticno nista ne govore o necijem nivou strucnosti u odredjenoj oblasti, pa samim tim mislim da sertifikat ne bi automatski morao da znaci i vecu platu (a o tome je i bila diskusija). Naravno ima i sertifikata za koje covek mora da odere du*e od ucenja (i to sa razumevanjem) da bi ih dobio, ali ne treba generalizovati i svrstavati sve sertifikate u isti kos.

JOBAH je napisao(la):
Mancha, zasto ovo diskusiju shvatas licno? Ja kada sam postavio pitanje o plati coveka sa nekim sertifikatom uopste nisam mislio na fakultet, jer bi tada pitao za platu koju treba da dobija dipl. ing.

Ne razumem zasto si se odmah osetio prozvanim i poceo da odmah generalizujes celu pricu:
"vec vecina tih sa papirima i nezna pola onoga sto ja, ili neko ko je u slicnoj poziciji zna. Tacnije na fakultetima se uci svasta, ali nista konkretno, pa im posle neko drugi resava probleme sa racunarima"

iz ovoga mogu samo da zakljucis da nemas mnogo iskustva sa pravim ljudima i da nisi zavrsio fax...
jovane, po ovome mi se cini da si ti zavrsio faks i da se nedruzis sa ljudima koji nisu zavrsili :D

Meni Jovan lici na pravnika:)

Miroslav je napisao(la):
da li bi klinac recimo znao da sklopi neki server? da li bi znao da konfigurise neki server? da li bi znao mrezu da uradi? da li bi znao... ma nije ni bitno...

A sta ce klincu da sklapa server? Sta ce tom liku koji daje klincu da sklapa masine da sklapa neki server? Za mrezu jos moze i da obuci malog... Poenta je u tome da vecini malih firmi ne treba znanje nekoga ko zna da sklopi server jer im takav problem prakticno nikada nece doci na red, a klinac za 5 evra ce da radi ono sto im treba svaki dan...

Miroslav je napisao(la):
jovane, po ovome mi se cini da si ti zavrsio faks i da se nedruzis sa ljudima koji nisu zavrsili :D

Silno gresis sinko :beat:

zwerko je napisao(la):
A sta ce klincu da sklapa server? Sta ce tom liku koji daje klincu da sklapa masine da sklapa neki server? Za mrezu jos moze i da obuci malog... Poenta je u tome da vecini malih firmi ne treba znanje nekoga ko zna da sklopi server jer im takav problem prakticno nikada nece doci na red, a klinac za 5 evra ce da radi ono sto im treba svaki dan...
ja mislio da pricamo ze sve firme... ima tu i vecih koje malo placaju

Ljudi, ne znam zasto i dalje uniformisete celo zanimanje po pitanju plata ? Ne postoje dva coveka sa potpuno istim znanjem, tako da (ako se vec hvatate za znanje kao osnov) ne bi tebalo ni da ima razloga za pravilo da si zaposleni na mestu "servisera" imaju iste plate - cak ni u okviru iste firme. Pocetna plata je okvirna - cim se covek pokaze da zna vise i misli da vredi vise - pricaj sa gazdom. Ako vec hocete da gledate na zapad - tamo se zbog istog razloga uopste ne zna koliko ima kolega preko puta platu - ni za koliko je pozvan da radi, ni kolika mu je trenutno plata. Na vama kao pojedincima je da se borite za vise, ako mislite da zasluzujete.

silverglider je napisao(la):
Ljudi, ne znam zasto i dalje uniformisete celo zanimanje po pitanju plata ? Ne postoje dva coveka sa potpuno istim znanjem, tako da (ako se vec hvatate za znanje kao osnov) ne bi tebalo ni da ima razloga za pravilo da si zaposleni na mestu "servisera" imaju iste plate - cak ni u okviru iste firme. Pocetna plata je okvirna - cim se covek pokaze da zna vise i misli da vredi vise - pricaj sa gazdom. Ako vec hocete da gledate na zapad - tamo se zbog istog razloga uopste ne zna koliko ima kolega preko puta platu - ni za koliko je pozvan da radi, ni kolika mu je trenutno plata. Na vama kao pojedincima je da se borite za vise, ako mislite da zasluzujete.
Tu se apsolutno slazem s tobom, ali na zalost treba jos dosta vode da protekne dok srpski kapitalisti ne shvate kako stvari stoje, a bogami i radna snaga koju isti ti kapitalisti eksploatisu, ali rasprava se ovde povela zbog:
1. podcenjenosti rada
2. odnosa gazda
I jedno i drugo proizilazi iz srpskog (ili ako hocete balkanskog) mentaliteta koji je takav da ljudi ne vole da se menjaju preko noci, pa tako imamo situaciju sa zaostavstinama iz komunizma da se za isto radno mesto daje ista plata i da gazde koriste priliku da zbog mnogo nezaposlenih daju mizerne plate, a za sta su i radnici krivi, jer sami podcednjuju svoj rad.
Osnovno pravilo trgovine: odnos ponuda/potraznja najvise utice na cenu nekog proizvoda, pa u skladu s tim i na platu servisera, programera...
Zakljucak: potrajace ovakvo stanje jos dugo.
Kad bi gazde dale malu stimulaciju radnici bi bili mnoooogo srecniji, a njima (gazdama) ne bi se znacajno smanjila zarada, pa zadovoljni radnici ne bi pljuvali svoju firmu (bar ne toliko kao sada) i ne bi gledali kako da iz nje pobegnu. U tom grmu lezi najveci problem :(

Broz je napisao(la):
Iako moje zanimanje nema veze sa racunarima meni je kao potpunom diletantu, priucenom hardverasu(doduse procitao sam metre knjiga jer volim ovu oblast) potrebno ne vise od 45min od komponenti na stolu do ulaska u desktop....

Precenio si se malo :)
pa nemozes za to vreme ni win da instaliras (XP na primer)

Ako laze stoperica lazem i ja:)
Ozbiljno, vreme je mereno za win98, naravno da za xp/2k treba vise...

Moze i za 10 minuta od komponenti na stolu do ulaska na desktop (sa sve driverima i programima), uostalom, ko je spominjao instalaciju? Kada firma ima odredjenu standardnu ponudu, sistem se uradi jednom (ali ljudski i do detalja), a zatim sluzi i za ubuduce. A i od nove godine se retko instalira sistem (t.j. samo ako kupe licenciran), pa ghost sluzi samo za test.

Aman ljudi, NE PLACA SE BRE ZNANJE NEGO RAD.

<Mancha> je napisao(la):
... Kada firma ima odredjenu standardnu ponudu, sistem se uradi jednom (ali ljudski i do detalja), a zatim sluzi i za ubuduce. A i od nove godine se retko instalira sistem (t.j. samo ako kupe licenciran), pa ghost sluzi samo za test.

Nema tu sta da trazi neko veliko znanje.

Malo brkate sklapaca masina (uskoro ce to raditi roboti ili dresirani majmuni) i posao SERVISERA.

Sklapanje standardnih masina omogucuje i pisanje standardnih uputstava za sklapane i testiranje medjufaza, a kad tako nesto moze da stane na tri lista onda to moze da nauci i uradi svako. I sad za to jos ocekuje neku veliku lovu.

Glupost par exelance!

Posao servisera, kako ga ja shvatam je da OTKLANAJ KVAROVE I PROBLEME. A to se placa zavisno od stete koju problem pricinjava i znanja. To je drugi svet od onog koji ovde cesto mesate.

Mislim da ovo sto pre treba zatvoriti jer ne vodi nicemu i samo iritira vecinu clanova foruma.

Moje izvinjenje svima, ako gresim.

Čitam sve ovo i ne mogu da verujem. Možda se sad totalno skreće sa teme, možda će moj komentar nekoga iznervirati do te mere da čak budem i banovan, ali teško da će ikoga iznervirati kao što su mene neki komentari iznrvirali. U suštini ceo thread prerasta u politiku, ali izgleda
da je to kod nas uvek tako. Ne mogu da shvatim da ima toliko nezahvalnih, nerealnih ili možda čak glupih ljudi, kad mogu da napišu neke stvari. Znam ja da živimo u zemlji lezilebovića gde svako mora da se bori za sebe, gde ima gomila ljudi sa kupljenim diplomama, papirima bez pokrića, sa inžinjerima punim svega osim znanja, kao i onima koji su nabijeni znanjem ali nemaju papir, itd itd, ali da li je moguće da svi sanjate o nekom Švedskom životnom standardu ili šta!? Priče o poštenju
i sporoj pravdi (silver reče pravda je koncept - to je još i dobro)
su jako davno prerasle u bajke za laku noć retardiranoj deci.Onaj koji kaže da mu je 150E malo za takav posao U OVOJ ZEMLJI stvarno nije normalan! Kraj priče. Ako mu je malo, neka nađe bolje u svakom slučaju, ali taj svakako nije tovario ugalj za 2 obroka i dnevnicu kojom bi mogao da plaća hleb za dvoje dece. Taj nije čuvao tuđe krave i na kolenima pisao domaći zadatak jer drugačije nije moglo. Taj nije morao da pešači i po 20 kilometara jer nije imao za prevoz. Taj nije morao da beži, da se skriva, možda čak i da krade, pa da uči u mraku ili pod jednom svećom. Taj nije shvatio šta je iskorišćavanje radne snage, bez obzira da li je ta radna snaga bila i 15 puta pametnija i obrazovanija od nekog imbecila koji se snašao (odomaćen izraz za znate već šta) ili koji je imao ovakvu ili onakvu pomoć ili podršku nečiju i ceo život se bogatio i živeo na račun drugog. Blago vama kad vam je tako dobro!

Nsam expert, ali nisam ni totalni laik. Dajte mi posao sklapanja, rasklapnja računara i instaliranja operativnih sistema za 150E i ja ću BRE da pevam!

Ne, pogrešno ste me razumeli, ja uopšte ne živim loše, život me je mazio možda i previše, ali mi se život smuči kad vidim šta neki pišu. Mene mamica i tatica još uvek izdržavaju u moje 22 godine, ali mi se stomak obrne kad moram da im tražim pišljivih 300din da bih izveo devojku na jedno usrano piće. Radim k'o som u omladinskoj kad me pozovu, samo da bih imao nešto, ma koliko to bilo, samo da ne bih morao da zavisim od drugoga, a vama je za takav posao malo 150E!?!? Pa stvarno, onaj ko može sebi bolji da nađe - neka ga nađe, zašto se drugome proseravati i filozofirati!

Ja bih sve dao za takav posao!!! zormanic je napisao da je realna cena rada za sklapaca-servisera pocetnika oko 200E!?!? K'o mi nađe ovakav posao za te pare, eto u njegovu korist se odričem 50E zarade svakog meseca. Jeste, oglas je, pa nek me i banuju zbog toga ili bilo čega što sam sad ovde napisao!!!

pih

Re: Aman ljudi, NE PLACA SE BRE ZNANJE NEGO RAD.

zormanic je napisao(la):
Posao servisera, kako ga ja shvatam je da OTKLANAJ KVAROVE I PROBLEME. A to se placa zavisno od stete koju problem pricinjava i znanja. To je drugi svet od onog koji ovde cesto mesate

To je tacno, ako firma ima poseban servis za sklapanje i poseban za reklamacije, pa zaposljava sklapace i servisere,ali posto to u 99% slucajeva nije tako, onda serviseri rade i reklamacije i sklapaju.

<Mancha> je napisao(la):
Moze i za 10 minuta od komponenti na stolu do ulaska na desktop (sa sve driverima i programima), uostalom, ko je spominjao instalaciju? Kada firma ima odredjenu standardnu ponudu, sistem se uradi jednom (ali ljudski i do detalja), a zatim sluzi i za ubuduce. A i od nove godine se retko instalira sistem (t.j. samo ako kupe licenciran), pa ghost sluzi samo za test.

Pa moze i za 2minuta, i to do desktopa... ;)
Doduse ako samo pozezes komponente, i izubadash kartice, (bez kucista) i ubacis onaj bootable Linux na CD-u :beat: ,)

Nazad
Vrh Dno