borab
Čuven
- Učlanjen(a)
- 29.06.2000
- Poena
- 860
daniel1988 je napisao(la):Evo ukratko - Ubuntu `prima` .deb pakete (od Debiana), dok .rpm (RadHat Pacage Management) primaju RadHat, Fedora, Mandrake i slični.
Ne znam da li postoji neki programčić za pretvaranje rpm paketa u deb - mislim, sigurno postoji, samo treba naći isti. Mada ne bih ti preporučio da radiš ovo, može (a i ne mora) da zezne nešto.
Zato skini isti program u .deb varijanti. Ja bih ti preporučio da probaš (i koristiš) Azureus, kod mene na Gentoo-u radio je više od nedelju dana bez prestanka i nije se spucao. Za Azureus ti je potrebna i java, uostalom snaćićeš se i sam.
Za zvuk: overi link - http://www.gentoo.org/doc/en/alsa-guide.xml
To je howto za Gentoo, ali podjednako može da se primeni i na Ubuntu. Ubuntu nema komandu emerge, već koristi apt-get (pretraži ubuntu forume za sintaksu za apt-get, ili ukucaj u konzoli man apt-get; paketi koje je potrebno instalirati su isti i za G i za Ub).
Ako neku komandu sa onog linka neće da izvrši (prijavljuje grešku da nemaš ovlašćenje da to uradiš), pre komande dodaj sudo - primer sudo lspci.
Uvek je pametno otvoriti nov thread i tamo pitati, posebno ako su pitanja linux-orientated, da bi mogao dobiješ brže i konkretnije odgovore. A pre otvaranja novog threada, obavezno Google i search na nekoliko linux foruma.
Poz i srećno.
Hvala.