Šta je novo?

Porucite Ubuntu Linux besplatno na CD-u!

daniel1988 je napisao(la):
Evo ukratko - Ubuntu `prima` .deb pakete (od Debiana), dok .rpm (RadHat Pacage Management) primaju RadHat, Fedora, Mandrake i slični.
Ne znam da li postoji neki programčić za pretvaranje rpm paketa u deb - mislim, sigurno postoji, samo treba naći isti. Mada ne bih ti preporučio da radiš ovo, može (a i ne mora) da zezne nešto.
Zato skini isti program u .deb varijanti. Ja bih ti preporučio da probaš (i koristiš) Azureus, kod mene na Gentoo-u radio je više od nedelju dana bez prestanka i nije se spucao. Za Azureus ti je potrebna i java, uostalom snaćićeš se i sam.

Za zvuk: overi link - http://www.gentoo.org/doc/en/alsa-guide.xml
To je howto za Gentoo, ali podjednako može da se primeni i na Ubuntu. Ubuntu nema komandu emerge, već koristi apt-get (pretraži ubuntu forume za sintaksu za apt-get, ili ukucaj u konzoli man apt-get; paketi koje je potrebno instalirati su isti i za G i za Ub).
Ako neku komandu sa onog linka neće da izvrši (prijavljuje grešku da nemaš ovlašćenje da to uradiš), pre komande dodaj sudo - primer sudo lspci.

Uvek je pametno otvoriti nov thread i tamo pitati, posebno ako su pitanja linux-orientated, da bi mogao dobiješ brže i konkretnije odgovore. A pre otvaranja novog threada, obavezno Google i search na nekoliko linux foruma.

Poz i srećno.

Hvala.

nemanja_scg je napisao(la):
1. nego nisam skapirao, citajuci upustvo na samoj kutiji, pishe da ce instalacija izbrisati sve na hdd-u ... tj da je moguce da i ne obrishte ali moras biti advanced user ... pa da li da obratim paznju posebno na nesto?
2. ili da jednostavno napravim malu particiju samo za linux ?
3. naravno pri podizanju systema pishe da se izabere WinXP ili Linux ?
1. Hoće da kažu da pažljivo čitaš instrukcije sa ekrana tj. da ne lupaš enzzzter (next) u windows maniru, bez čitanja ičega. Default instalacija (ova bez diranja ičega, samo next...) briše ceo sadržaj tvrdog diska i na njega instalira Ubuntu.
Naravno da je u toku instalacije preporučljivo izabrati `expert instalation mode` - sam odabrati da se stara particija sačuva i kreirati još neke nove prema potrebama, odgovarajuće veličine.
2. napravi, ali nemoj da bude isuviše mala. Za linux su ti potrebne minimalno 2 - jedna od 500MB-a za swap i još jedna za / (tj. sistem) npr. veličine 5GB-a ili više. Uradi search na forumu, pisao sam još o ovome.
3. yezzz

Poz

P.S. Google is your friend!

pa pazi tako sam i ja kapirao da napravim jednu od 5GB za Linux, a shto se tice swap file. za swap vec imam particiju od 2.7GB ... naravno ja mislim da mogu da je kompletno iskoristim, zar ne?
ok odradicu instalaciju.
hehe da tu si u pravu, enter ... enter ... next next ... upravo zato su napravili da bude drugacije, da covek malo razmislja.

yap i know za gugl. i koristim ga mnogo... vec sam nasao gomilu software-a za linux, sad cu da krenem da skidam, pad kad ih poskidam dovoljno za optimalni rad .. ondaK cu da krenem da istrazujem, a ako budem dosao do toga da win ne moram ni da palim ... to bi bilo idealno ')

tnx

Čekaj, nemoj da žuriš sa skidanjem softwarea. Uz Ubuntu se dobija mnogo, mnogo više od Notepada, Calculatora, WMPa. Prvo instaliraj Ubuntu i pogleda šta sve dolazi uz njega. Šta ti zatreba pored toga, koristiš apt-get, koji će da skine sve šta mu treba sa interneta i sve to da instalira. Ne moraš ništa sam da se bakćeš.

A za swap... Swap ima istu funkciju kao i pagefile.sys u winu, samo što je u linuxu mnogo elegantnije i bolje odrađeno - koristi se particija za to. Po nepisanim pravilima, obično se stavlja da swap bude 2x veći od sistemskog RAMa. npr. ako imaš 512MB RAM, swap nek bude veličine 1GB. Nema potrebe `baciti` 2.7GB-a za swap, slobodno iseci `višak` i napravi od toga još jednu particiju ili je zalepi nekoj postojećoj.

Dok ne budeš instalirao, bootuj Ubuntu LiveCD (u pakovanju za Ubuntu dobio si 2 CD-a: jedan live i jedan za instalaciju na hard) i eksperimenitiši. Ako ne znaš šta je LiveCD, pitaj google, da ne objašnjavam sad.

A za win, pa ako ti nešto znači, ja ga nemam više na hardu već 3 meseca :) sve se može kad se hoće... :D

poz

Stigao paket i meni. 5x2 64bit i 10x2 32bit verzije. Probao sam ovaj 64bit sa live diska, i prijatno sam se iznenadio kako ubuntu dosta stvari koje pod slackware-om moram sam da namestam automatski prepozna i podesi. Pitam se da li bi vredelo da predjem na ubuntu? A i onaj gnome izgleda kul sa onim braonkastim wallpaper-om
P.S. samo da ne bude braonkast toillet paper :d

Meni paket jos nije stigao ( proslo cirka 2 meseca :mad: )
Sta sad,treba ponovo da narucujem? Ne ceka mi se toliko.
Moracu da ga nadjem negde u NS da prerezem...
:wave:

Ne treba ponovo da naručuješ, stići će. A može biti da čekaju da izđe nova verzija (koja inače treba da izađe ovih dana, a nije već i izašla) i da ti nju pošalju.
A siguran sam da ima neko iz NS-a ovde na forumu ko je voljan da mu nareže

Poslednja izmena:
Da li je ovo novo na sajtu?
Meni je prošlog leta (kad sam se vratio sa mora, video sam pakete sa diskovima na stolu) stiglo ~90 diskova.

Koliko me pamćenje služi, 1. juna izlazi novi Ubuntu. Naravno hoću da ga poručim.

Stižu li još kod nas ili je Anti Patriota u pravu? Čisto da znam da li da ih očekujem da mi stignu.
Ako su nekome stigli Ubuntu diskovi u drugoj polovini aprila ili u maju, nek javi...

Pozdrav,
Daniel

Porucio i ja, 1 pc cd i 1 64 pc cd. E sada kada ce stici, ostaje da se vidi.

Ja sada pokusao da porucim i kaze mi da trenutno ne primaju porudzbine.

Mozda radim nesto pogrsno. Jel moze neko da proveri pa da mi javi.

U redu je to, pise da sad mozes da narucis 5.10, a za verziju 6.06 za nekoliko dana.

Edit: To je pisalo juce, evo sad opet provjerih i pise: "ShipIt is not yet open for requests of Ubuntu 6.06 (Dapper Drake)". Tako da bi trebalo uskoro da bude i to.

Poslednja izmena:
https://shipit.ubuntu.com/ >>
ShipIt lets you request Ubuntu 6.06 LTS (Dapper Drake) CDs that will be posted to you free of charge.

Koliko vidim, 6.06 može da se poruči.

Edit: a posle na stranici za naručivanje piše sledeće:
Please note that CDs for Ubuntu 6.06 LTS will begin shipping in early June. Once shipping starts, it can take up to 6 weeks for you to receive delivery.

Izgleda da mogu da se pune `prijave`, ali CD-ovi će biti poslati tek početkom juna.

Poslednja izmena:
ja sam pre par meseci narucio 5 kom i stiglo mi je na kucnu adresu bez problema.
sledeci put sam narucio 10 - 15 i stiglo je u postu kao posiljka.bio sam na putu tako da nisam podigao....

Evo ja narucih pa cu vidjeti hoce li stici.

Za manje od 15 dana stigao mi paket.

Grrr... meni danas stiglo, ali ocarinjeno! :( Traze mi da im platim 800 dinara... Ne mogu da verujem, pa zar je ova drzava toliko lopovska??? :( A sto je najgore, narucio sam samo dva CDa, jedan za 32bit i jedan za 64bit... :(

A jos mi nije jasno kako su mi ocarinili to kada je vrednost koja je napisana na omotu 5e???

Poslednja izmena:
I meni je isto stiglo ocarinjeno i isto traze harac.Bogme nasim lopovima u carini ni dinara necu dati...

Meni stiglo prekjuce, nista mi nisu naplatili :D

Stiglo u ponedeljak, nije carinjenom, ali nece da radi na VirtualPC-u. :(

cd-ovi ne podlezu carini....tako sam bar procitao u novinama

stoske je napisao(la):
cd-ovi ne podlezu carini....tako sam bar procitao u novinama

Da, ali neki nashi carinici ochigledno nisu upoznati sa tim podatkom.
"Kak'i su ovo omeatachi policijskog radara? Deder, Milojko, carini ti ovo o'ma." :wall:

Ma sve, sve i da su ocarinili... Ali kako su uspeli da vrednost robe od 5e~450din ocarine sa 800 dinara??? :wall:
Inace, koliko vidim na sajtu tu cenu od 5e su namerno napisali na omotu paketa kako ne bi bilo problema sa carinama "nezgodnih drzava", ali ne lezi vraze... :(

Pa batice znaju oni da vi njih pokusavate da zaj**te (pa narod je stoka) i znaju oni da taj softver sigurno vredi brat bratu 4-5 hiljada. Pa samo oni kartonski omoti onako lepo u koloru odstampani vrede tih 5 jura.

Nego, red, rad i disciplina, sad svi na carinu sa uplatnicama na kojima pise 800 dindzi.

a sta ako mi traze pare u posti? da ih odbijem, napravim se lud (nisam to ja narucio) i narucim sledecu turu? :)

Meni je juče stiglo, čekao 20ak dana, nisam ništa platio.:)

I meni stiglo. Tražili su mi 791 dinar. ********************** (random psovka).

Ne dam!

Vrh Dno