Šta je novo?

Porez???

Iv@N_SD

Čuven
Učlanjen(a)
10.03.2005
Poena
630
Da li se placa PDV na komponente kupljene preko racuna firme? Planiram da uzmem neki TFT 19" pa me zanima da li bih mogao da ga uzmem preko firme kao osnovno sredstvo i tako izbegnem PDV. Hitno potreban odgovor. TNX

PDV se placa u svakom slucaju jedino ako kupis za firmu kao osnovno sredstvo, moci ces kasnije da izvrsis povracaj poreza.Detaljnije se informisi kod nekog strucnog lica ili svog knjigovodje.

Iv@N_SD je napisao(la):
Da li se placa PDV na komponente kupljene preko racuna firme?
PDV plaćaju svi osim diplomatskih predstavništava uz odgovarajuće rešenje ministarstva inostranih poslova ili beše finansija.

Ako kupuješ za osnovno sredstvo na koje imaš pravo plaćeni PDV se rasknjižava u poreska razduženja firme i odbija od poreskih zaduženja ako je firma PDV obveznik.

Obratiti paznju da postoji kategorija "luksuzne robe" na koju nema povracaja poreza. Takodje, ne moze svako pravno lice da kupi svako sredstvo kao osnovno.
Racunare mogu svi, medjutim recimo kamion ne mozes da kupis i da dobijes povracaj ako si registrovan kao kozmeticki salon.

Najbolje proveriti sa knjigovodjom.

Pozdrav!

Ranije je bilo osnovna sredstva koja ne podlažu oslobadjanju: putnički automobili, umetničke slike i drugi ukrasi, piće, reprezentacije, troškovi marketinga (valjda preko 2% od ukupnih)... kao i sve što se ne koristi za delatnost firme.

Sada je još strožije, npr. gradski prevoznik ne može da otpiše porez na kupljeni autobus u kome vozi svoje radnike na posao a ne koristi ga za namensku delatnost (prevoz građana uz naplatu).

Konkretno, kupio bih TFT monitor, a butik mog caleta je PDV obveznik, pa sam mislio da nekako izbegnem PDV.

Može, ako ima računar za vodjenje poslovanja, ali uz rizik da mu inspekcija zatraži osnovna sredstva na pregled pa ako nema da pokaže - podebela kazna. Da je neki interni deo male su šanse da trkeljišu, ali baš monitor...

moze al nemoj da zaokruzi da pvd obrascu da otje da mu se vrate pare nego kao shto je zormi reko
Ako kupuješ za osnovno sredstvo na koje imaš pravo plaćeni PDV se rasknjižava u poreska razduženja firme i odbija od poreskih zaduženja ako je firma PDV obveznik.

ako trazis pare nazad oma ti na vrata stize finansijska policija

to3a je napisao(la):
moze al nemoj da zaokruzi da pvd obrascu da otje da mu se vrate pare nego kao shto je zormi reko

Zar u oba slucaja nije neophodno uraditi razduzenje u firmi, ali i u proeskoj upravi?!?
Zar nije jedini nacin povracaja (odnosno odbijanja) na kraju meseca (ili kvartala, zavisi od prometa firme)?

tema je interesantna. ja posedujem lokal ugostiteljskog tipa i uradio sam isto: uzeo pda koji filujem sa gomilom podataka i stvarno mi zavrsava gomilu poslova.
kao prvo to sto ti pitas ne zna gomila ljudi u poreskoj upravi i ne znam koji je taj ko ce to da iskontrolise jer to spada u tumacenje zakona.
od onog malog broja koji zna saznao sam da imas pravo ali treba da ga drzis u lokalu i niko ti nista ne moze- druga je stvar ako mislis da ga nosis kuci.
ovo sto 0vi ljudi pricaju ima i istine i lupetanja.
ti za jedan kvartal imas promet, evidentira se preko fiskalne kase i tu pise koliko je bilo prometa i koliko poreza treba da se plati, ali to sto treba da se plati se umanjuje za prethodno placeni porez koji si platio placajuci robu, troskove infostana, struje itd
naravno, podrazumeva se da si ti u pdv-u kao i ti od kojih si kupio robu.
dakle- nemoj ga uzeti za sebe nego ga stavi u lokal ako ti za to treba

to3a je napisao(la):

Ovo je potpuno tacno za sve male radnje (STR i sl)...Za vece ne znam....

Poslednja izmena:
E sad jedno pitanje, keva je uzela za njenu firmu notebook racunar koji stvarno koristi u firmi ali i na putovanju i kod kuce. Posto je to kupljeno u avgustu ove godine i placeno kesom na ime firme da li je moguce traziti povracaj PDV_a?

Ako je plaćeno cashom onda je dobila fiskalni isečak sa kase, ali treba da traži dodatno da joj napišu i fiskalni račun na firmu (poneti podatke) koji onda odnese u knjigovodstvo i na blagajni joj po osnovu tog računa isplate novac (ako je suma preko 50k dinara moraju da nose dokumente i u banku da bi podigli cash) a PDV razduže. Ne znam da li je zakasnila, postoje neki rokovi za prijave poreza...

misko bas kako je zormi rekao lepo rachun i na konto njega joj firma isplati taj novac a u pdv se stavi da je osnovno stredstvo i da se novac od platjenog poreza troshi na neki drugi porez koji tje dotji
elem cela ta pricha oko poreza i povracaja jeste sledeca
ti kupish neshto za shta "imash osnova" da trazish povracaj poreza koji je placen. To navedesh u pdv obrazcu i navedes da taj novac npr 1000 din ne zelis da ti vrate vec da ga iskoristish za placanje nekog drugog poreza za neku stvar koju kupish za dalju prodaju ili bilo shta shto ne podleze osnovnom sredstvu i ne vrsi se povracaj. I to tako funkcionishe.
Al nemoj da se iko zezne i da trazi da mu se novac koji je dao za porez vrati na njegov rachun. Drzava je jako osetljiva po pitanju "vracanja para" i poshto imaju kerova kolko otjesh chim takavc pdv stigne i prochita ga njihov knjigovodja il ko vetj
automatski shalju ekipu finansijske policije da "ispitaju" rad tvoje firme.
Naravuchenije taj novac si dao i ne trazi ga vishe zamisli o tome kako si unapred platio uslugu u ovom sluchaju porez.
Naravno sve ovo vazi za preduzetje obichnih smrtnika al ako si sluchajno vlasnik nekog mobtel-a (shto naravno nisi jel taki ne zalaze na ovaka mesta) za tebe zakon ne vazi vetj "porez" uplatjujesh na neki drugi nachin. Najpoznatiji vid tog pdv a je tzv. "kafanski pristup" gde odredjena svota novca uz zrtvu mrtve zivotinje (praseta) menja vlasnika ispod stola.

Ako ga je uzela u avgustu - mislim da je malo kasno za povracaj PDV-a.

Jel razduzivanje PDV-a ide, kako ono bese, za firme koje imaju promet ispod 20 miliona na tri meseca, a za ove sto idu preko toga na svakih mesec dana.

Ali ako je u prvoj grupi - onda mozda i moze da se napravi gorenavedena egzibicija :d

Srga je napisao(la):
Ako ga je uzela u avgustu - mislim da je malo kasno za povracaj PDV-a.

Jel razduzivanje PDV-a ide, kako ono bese, za firme koje imaju promet ispod 20 miliona na tri meseca, a za ove sto idu preko toga na svakih mesec dana.

Ali ako je u prvoj grupi - onda mozda i moze da se napravi gorenavedena egzibicija :d

E sad cu da pojedem sopstvene organe :wall:
220e ode u sirce

fasciniran sam kolicinom gluposti koje se ovde pricaju.
nema nikakvog povracaja poreza nego se porez koji treba drzavi platiti na primer kvartalno za male poreske obveznike umanjuje za vrednost predhodno placenog poreza.
dacu primer: od 1.07 do 30/9 firma ima promet 1000000 din i treba da plati nesto vise od 150000 din, (ukoliko je sve po opstoj stopi od 18%) . medjutim, u tom periodu firma ima troskove kod drugih koji su obveznici pdv-a i onda se sabiraju prethodno placeni porezi, na primer struja 10000 din od cega je struja 8500, a pdv 1500. dakle firma je duzna da plati do 10/10 porez u iznosu od 150000-1500=148500 ukoliko je imala samo trosak struje, a naravno imala je mnogo vise troskova, pa je firmi u interesu da posluje sa onima koji su u sistemu pdv-a, jer ako poslujete sa onima koji nisu, nema odbitka!
ovo naravno vazi za normalne firme koje pozitivno posluju u mom primeru treba platiti 150000 a skupilo se na primer 50000 prethodno placenog poreza pa drzavi treba uplatiti 100000. sva ova moja prica se odnosi na bar 90% szr i slicnih radnji, a kad dodju poreznici, oni traze fiskalni izvestaj iz kase za trazeni period i sve racune za taj period gde ste prethodno platili porez pa onda uporedjuju da li se sve slaze sa onim sto je predato
jos jedna stvar za placanje: mozete vi platiti i kesom, a oni vam daju pored fiskalnog i veliki papir sa imenom vase firme,sediste i pib-om i na osnovu toga se ide u banku i podize novac-u banci se nista ne razduzuje to njih ne zanima uopste nego ih samo zanima da li imate dovoljno novca za isplatu.
takodje mi nije jasno zasto to ljudi rade u kesu, kad postoje biznis kartice preko kojih se novac skida direktno sa ziro racuna firme i sve je cisto 100%, ko je kome platio, kad gde... i bez ogranicenja od 50k
ako je laptop kupljen u avgustu mislim da mozes da se pozdravis s parama

bodini je napisao(la):
ako je laptop kupljen u avgustu mislim da mozes da se pozdravis s parama

...Gresis, pravo na povracaj poreza ne zastareva, bar ne u tako kratkom roku.
Ulazne racune mozes da preneses u kasniji poreski period, ukoliko ih iz nekog razloga nisi uneo ranije. (Ulazni porez je tvoje pravo, možeš da ga ostvariš kad hoćeš, dok je izlazni tvoja obaveza, pa stoga kod izlaznih faktura nema prenošenja u drugi mesec/kvartal)
Suma Sumarum, mozes da povratis porez, al u svakom slucaju proveri jos negde jer nemam nameru da ti placam 100000,00 + 15000.00 kaznicu :)
A sto se tice :wall: - nastavi i dalje da lupas, jer se takve stvari ne kupuju u kesu, pa nije to kanc. materijal. Problem ti moze predstavljati blagajna ukoliko si to platio iz svog džepa, a nisi podigao lovu iz banke, sem ako ti stanje blagajne nije toliko da mozes da pokrijes taj lap top)
Inace, moj prijateljski savet ti je da batalis sve to i sledeci put lepo odradis to kako treba.

Poslednja izmena:
Vrh Dno