Šta je novo?

Porez na kriptovalute

• Začetnik teme Začetnik teme [Miki]
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja koristim i dalje cex.io i nikakvih problema nisam imao u poslednjih 3-4 god. Ne znam samo sto cuvas sredstva na menjacnici u duzem vremenskom periodu, bolje bi bilo da imas neki novcanik i kada hoces da prodas, posaljes na menjacnicu, zamenis, prodas, povuces i miran si.
Kad je BTC ljosnuo na 16k i ostali altovi prsli to mi je bio tako mali iznos u kriptu da se i nisam previse cimao. Sada cu uloziti malo vise pa cu vrv povuci na novcanik. Hvala na savetu. 🙂

Na novcanik obavezno cuvas, zna se za sta sluzi menjacnica, na njoj mozes neko vreme da drzis ukoliko ocekujes rast-pad, pa da istrejdujes nesto. Zasto rizikovati, nijedna menjacnica nije sigurna, vidis valjda i sam sta se desava i kakva je situacija.

Ja koristim i dalje cex.io i nikakvih problema nisam imao u poslednjih 3-4 god. Ne znam samo sto cuvas sredstva na menjacnici u duzem vremenskom periodu, bolje bi bilo da imas neki novcanik i kada hoces da prodas, posaljes na menjacnicu, zamenis, prodas, povuces i miran si.
Koji je fee za prebacivanje USDT sa novčanika na menjačnicu, tj koje mreže su obično podržane od strane cold walleta?

Ne znam, ja kupujem i prodajem direktno u eur. Nisam do sada povlacio i slao USDT, jedino sam ga koristio za neki trejd ranije.

Video sam pre neki dan na blic temu na reddit-u o promeni zakona o oporezivanju, a koji se odnosi i na digitalnu imovinu, u smislu da ce po novom biti moguce oduzimati i kripto pravnim i fizickim licima. Zna li neko nesto vise o tome ili neki link da ima?

Edit: nasao sam, nije promena zakona nego neka kontrola poostrena, evo link:

Poslednja izmena:
Da li se placa porez ako prodate kripto koji ste drzali na nekoj menjacnici duze od 10 godina a nemate dokaz o tacnom vremenu i ceni po kojoj ste ga kupili jer u vreme kada ste ga kupili niko ga nije ni trazio ?

Placa se naravno. Ili jednostavno zameni face2face sa nekim da ti da kes i miran si.

Sto bi se placao ako stoji duze od 10 godina, uci u vremenski trag je valjda lako po adresi i transakcijama...

Da li se placa porez ako prodate kripto koji ste drzali na nekoj menjacnici duze od 10 godina a nemate dokaz o tacnom vremenu i ceni po kojoj ste ga kupili jer u vreme kada ste ga kupili niko ga nije ni trazio ?
Drzao si kripto na menjacnici i nisi napravio ni jedan trejd za 10 godina?

Da podvucemo, od dosta informacija izgubih ovo iz vida. Znaci na Bybit, Binance p2p mogu da koristim samo za kupovinu USDT, ako p2p prodam i legne mi dinar ili euro na racun moracu da placam porez i pravdam priliv, bez obzira sto to sam sebi saljem sa racuna na kripto-novcanik pa nazad na racun. Znaci za USDT -> Euro moracu uzivo da se nalazim za kesh na ruke? Jel to sustina?

Ali kako ces da dokazes da si novcice kupio pre 10 godina? Ne komplikuj sebi zivot.

Frilenser sam i dobijam ponekad novac kroz kripto, sad znam to nije bas regulisano. Regulisano je u smislu da je prihod i mora da se prijavi ali pitanje je kako poreska uprava gleda na to? Postoji portal koji koristim za devizne uplate kroz Payoneer itd ali nisam cuo da je neko radio promenu u dinare kroz menjacnicu kao ECD.rs i onda prijavio to na portalu. Ima li neko ideje kako se to tretira? Poslao sam im email i cekam da vidim sta odgovore ali verovatno ni oni ne znaju.

Ја сам пријављивао порез на капиталну добит од продаје крипта још 2021 године,
тада у то време још увек није могло да се пријављује преко интернета, па сам пријављивао поштом.

Прихватили су ми из пореске упараве имејлове од ECD-а (оне за потврду продаје крипта и уплати износа на рачун).
Порез на капиталну добит од продаје криптовалута је 15%, ја сам пријављивао на пун износ (пошто сам рударио у то време, па да се не зезам са ''набавном ценом'').

Ево линка до моје објаве овде на форуму:

Има и опције продаје овде преко форума, има поузданих корисника који купују и продају крипто (постоји и тема за то),
и у том случају нема цимања са пореском.

"ДА ЛИ КРИПТОВАЛУТЕ МОГУ БИТИ ОСНОВ ЗА ПРИЈАВУ ПРИХОДА НА ПОРТАЛУФРИЛЕНСЕРИ?
Приходи фриленсера остварни у криптовалути пријављују се као приход фриленсера."

Odgovorili su mi na email. To im je bilo i u vodic ali sam ih malo potcenio, izgleda da su malo pametniji sad.
Sigurno mnogo bolje i jednostavnije nego da se ide kroz prijave za kapitalnu dobit.

Zdravo nov sam u svemu ovome, da ne duzim previse planiram da ulozim u btc i znam da se porez placa 15 posto na dobit, razmisljam da npr dam 1000e i tipa btc poresta za 30 posto sto bi bilo 1300 (brojke su cisto primera radi) ja bi tih 300 prebacio na usdt, zanima me da li se placa porez za tih 300 ili kako to ide. Ne zamerite mi ako pitam nesto glupo jer od skoro sam poceo da se informisem o svemu

Zdravo nov sam u svemu ovome, da ne duzim previse planiram da ulozim u btc i znam da se porez placa 15 posto na dobit, razmisljam da npr dam 1000e i tipa btc poresta za 30 posto sto bi bilo 1300 (brojke su cisto primera radi) ja bi tih 300 prebacio na usdt, zanima me da li se placa porez za tih 300 ili kako to ide. Ne zamerite mi ako pitam nesto glupo jer od skoro sam poceo da se informisem o svemu
Sve dok ne povuces na racun u banci i podignes kes ne placas nikakav porez. USDT ili bilo koju kriptovalutu koju npr. kupis na menjacnici od zarade ili bilo cega i povuces na svoj novcanik, ne prijavljujes nista, jer drzava za to ne zna. Ne bi bilo lose i da prelistas malo ovu temu od pocetka, verovatno da ces naci odgovore.

Zdravo, citao sam temu jos od pokretanja. U crypto sam usao 2017. Kupovina preko rudara, kes na ruke. Mogu da dokazem poreklo ulozenog novca mada nije neka spektakularna cifra. Posle toga sam sve vreme trgovao na crypto berzama gde sam imao uradjenu KYC verifikaciju. Nazalost ovaj ciklus nisam uspeo da zaradim dovoljno da bih jedan deo ulozio u neki ETF verovatno SP500 na Interactive Brokers, oni od nedavno prihvataju USDC uplate, dakle ne treba da se smaras sa nasim bankama da prihvate SWIFT transfer (a ne znam da li neka banka to prihvata) pa sa deviznog racuna saljes na IBKR, naravno platio bih porez 15% ali...

Problem je AML i zbog poreske i zbog IBKR, odmah bi pitali odakle tebi npr milion dolara? Kao sto sam rekao sav novac je oplodjen na nekoliko krstenih crypto berzi, prvo sam koristio Bitfinex i preko API sam direktno sa Bitfinexa, a i preko Blockpit i Cointracking skinuo .csv report fajl ali on ima 13.000 nekih "transakcija" (buy, sell, trading fee, Funding fee, transakcije izmedju wallet-a...). Prvo taj .csv fajl mi nikakakv dokaz nije, ono ja mogu da prepravim kako hocu ali ko moze da slozi 13.000 zapisa i da rekonstruise moj PnL? Mogu da im posaljem i API pa neka sami istrazuju. U zadnje 3 godine sam uglavnom radio trading preko Binance Futures, ali i tu imam nekoliko hiljada redova zapisa i ja mislim da samo ono sto je islo preko Spot wallet, npr zaradim USDT na Futures, prebacim na Spot kupim BTC i opet saljem na Futures kao Collateral.

Meni ce ovo trebati za mozda 3 godine ali vec sada se raspitujem.

Kao poreski obveznik, ako je neko na Binance zaradio 2x za godinu dana a novac nije povlacio, da li je u zakonskoj obavezi da prijavi taj porez ili su to i dalje investirana sredstva, PnL je 100% ali tek kada pretvoris u fiat i povuces u banku onda placas porez 15%?

Opet da ponovim u crypto sam usao 2017, to je tada bila siva zona, niti je legalno niti ilegalno i zakon nije prepoznavao digitalnu imovinu i onda se neko seti tek 2021 donese zakon i ne znam kako se placa porez do 2021 a kako od 2017 kada bih sada podneo poresku prijavu i uspeo da dokazem da je sve to profit od tradinga?

Interesuje me ako neko ima iskustva, kako se dokazuje i kako se placa? Da li koristiti nekog krstenog poreskog savetnika, sta oni konkretno nude kao uslugu i koliko su kompetentni za ovo dokazivanje porekla? A interesuje me i kompetentnost poreskih inspektora?

Sta hoces da dokazes? Ulaz?

Porez na kriptovalute se racuna jednostavno - 15% od iznosa koji povuces na fiat racun. Na tebi je da “smanjis” tih 15% eventual o tako sto ces pruziti dokaz o investiranju.

I ako ne prihvate to, a moze im se, opet te ceka 15%.

Kakav API, cointracking, poreznicima je tesko da pojme obicne akcije a kamoli kriptovalute, tako da im je gušt i najlaganije da samo razrežu 15% i to posle godinu dve od podnošenja prijave…

Ma ne ulaz. Mogu ja da dokazem odakle mi 10k evra za ulaganje u BTC. Nije bitan ulaz 10k nego konacna suma. Ja sam lupio hocu milion dolara da ulozim u ETF, tj da platim 150k dolara porez i ostane mi 850k da posaljem na IBKR. Ne mogu ja sad da odem u poresku i prijavim porez na 1M dolara tek tako, to moze da bude od droge ili drugih nelegalnih radnji. Moram da dokazem profit (moj PnL) zbog AML? Kako da dokazem, mislim dokazivo je ali ima gomila podataka a znam kakav je nas drzavni sektor i kvalitet i kapacitet, pa dzabe neko i ako je pametan pitanje koliko se trudi jer prima istu platu kao i njegov kolega sa SEGA-MEGA fakulteta ili neke Vise uzaludne skole. Na kraju ne znam ni kakvu obuku su dobili, jer ovo je relativno nova industrija a tehnologija je vecini ljudi nerazumljiva. Secam se kad je Branko Milutinovic iz Nordeus-a pricao kako je morao da ide u Poresku da objasnjava zasto mu tamo neki Google ili META (Facebook Inc) uplacuju novac.
Drugi potencijalni problem je iako dokazem profit, da li sam u poslednjih 10 godina bio duzan da placam porez svake godine? I da li ide kazna zbog neredovnog placanja poreza?
Treci problem je IBKR, sve isto ih zanima a opet zbog AML, odakle mi novac, dokazi i dokazi da sam platio porez u maticnoj zemlji

Poslednja izmena:
Porez na kripto se plaća kada prebacuješ novac iz kripta u FIAT, I to samo na dobit (ako možeš da dokažeš ulaz). Ne prijavljuje se svake godine kao za ostale vidove kapitala
Samo ne znam otkud ti to da IBKR prihvata USDC

Samo ne znam otkud ti to da IBKR prihvata USDC
https://www.interactivebrokers.com/en/trading/stablecoin.php
Cim prodje USDC transakcija na blockchainu, njihov partner ZeroHash radi konverziju u dolare (sa malom provizijom) i imas dolare na IBKR racunu.

Ovo za placanje poreza je malo nejasno. Da je da neko drzi crypto valutu 10+ godina onda je jasno da je oslobodjen poreza. Ali ako si sve vreme drzao crypto na crypto berzama i trgovao (prelazio u USD ili USDT/USDC) nemam pojma da li se racuna ako si prodao BTC za kriptovalutu USDT i posle opet kupio BTC i uvecao kapital ali zapravo nisi prelazio u FIAT valute vec si sve vreme bio u crypto. Nevezano opet da li je to bilo za 2, 5 ili 10+ godina opet je nejasno ako si ostvario profit u toj godini da li si bio duzan da prijavis i platis porez iako si u teoriji sve vreme u crypto valutama?
Jer trebalo bi da bude u praksi da placas tek kada povuces sa crypto berze i imas fiat valute tako bi bilo logicno ali mozemo da nagadjamo dok nam ne kaze neko kompetentan ili ko je podneo poresku prijavu i platio porez za neku vecu sumu bar 6 cifara.

Jos ako ne mozes da dokazes da je sav profit napravljen na crypto berzama (a das dokaz u vidu 10-20-30 hiljada zapisa) pa da se poreski inspektori ne bi mnogo mucili onda moze da primene Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu i rebnu te sa 75%

Nazad
Vrh Dno