Zdravo, citao sam temu jos od pokretanja. U crypto sam usao 2017. Kupovina preko rudara, kes na ruke. Mogu da dokazem poreklo ulozenog novca mada nije neka spektakularna cifra. Posle toga sam sve vreme trgovao na crypto berzama gde sam imao uradjenu KYC verifikaciju. Nazalost ovaj ciklus nisam uspeo da zaradim dovoljno da bih jedan deo ulozio u neki ETF verovatno SP500 na Interactive Brokers, oni od nedavno prihvataju USDC uplate, dakle ne treba da se smaras sa nasim bankama da prihvate SWIFT transfer (a ne znam da li neka banka to prihvata) pa sa deviznog racuna saljes na IBKR, naravno platio bih porez 15% ali...
Problem je AML i zbog poreske i zbog IBKR, odmah bi pitali odakle tebi npr milion dolara? Kao sto sam rekao sav novac je oplodjen na nekoliko krstenih crypto berzi, prvo sam koristio Bitfinex i preko API sam direktno sa Bitfinexa, a i preko Blockpit i Cointracking skinuo .csv report fajl ali on ima 13.000 nekih "transakcija" (buy, sell, trading fee, Funding fee, transakcije izmedju wallet-a...). Prvo taj .csv fajl mi nikakakv dokaz nije, ono ja mogu da prepravim kako hocu ali ko moze da slozi 13.000 zapisa i da rekonstruise moj PnL? Mogu da im posaljem i API pa neka sami istrazuju. U zadnje 3 godine sam uglavnom radio trading preko Binance Futures, ali i tu imam nekoliko hiljada redova zapisa i ja mislim da samo ono sto je islo preko Spot wallet, npr zaradim USDT na Futures, prebacim na Spot kupim BTC i opet saljem na Futures kao Collateral.
Meni ce ovo trebati za mozda 3 godine ali vec sada se raspitujem.
Kao poreski obveznik, ako je neko na Binance zaradio 2x za godinu dana a novac nije povlacio, da li je u zakonskoj obavezi da prijavi taj porez ili su to i dalje investirana sredstva, PnL je 100% ali tek kada pretvoris u fiat i povuces u banku onda placas porez 15%?
Opet da ponovim u crypto sam usao 2017, to je tada bila siva zona, niti je legalno niti ilegalno i zakon nije prepoznavao digitalnu imovinu i onda se neko seti tek 2021 donese zakon i ne znam kako se placa porez do 2021 a kako od 2017 kada bih sada podneo poresku prijavu i uspeo da dokazem da je sve to profit od tradinga?
Interesuje me ako neko ima iskustva, kako se dokazuje i kako se placa? Da li koristiti nekog krstenog poreskog savetnika, sta oni konkretno nude kao uslugu i koliko su kompetentni za ovo dokazivanje porekla? A interesuje me i kompetentnost poreskih inspektora?