Šta je novo?

Porez na kriptovalute

Ako cemo bas da gledamo po zakonu, trebalo bi voditi evidenciju o svakom trejdu i prijavljivati. Naravno to niko ne radi kod nas i ispali bi budale ako bi prijavljivali sve to. Inace meni su obracunali porez i na proviziju koju je uzeo ecd.
Zato bas ako neko kupuje preko ecd ili drugih menjacnica preko kartica najbolje da kupi usdt, posle proda usdt u istoj kolicini i to prikaze, a profit otc.
Pitanje je samo da li će ulaz/izlaz biti dovoljan ako nekad u narednim godinama krenu detaljnije da se pozabave kriptom. Mada ako sam dobro razumeo, kapitalnu dobit/gubitak bi trebalo prijavljivati dvaput godišnje čak iako se ništa ne povuče na račun, a tek to verujem da niko ne radi.
To sve naravno važi samo za menjačnice sa KYC.

Pitanje je samo da li će ulaz/izlaz biti dovoljan ako nekad u narednim godinama krenu detaljnije da se pozabave kriptom. Mada ako sam dobro razumeo, kapitalnu dobit/gubitak bi trebalo prijavljivati dvaput godišnje čak iako se ništa ne povuče na račun, a tek to verujem da niko ne radi.
To sve naravno važi samo za menjačnice sa KYC.
Nakon 5 godina poreska obaveza zastareva. Ko dize i dalje preko racuna svakako je pametno da cuva sve transakcije ako nekad zatreba.

Evo teme za rasmisljanje. Kupio si pre nekog vremena neki iznos u stable coinu recimo USDT za dinare na menjacnici. Nakon nekog vremena prodajes isti iznos u USDTu za isti iznos u dinarima. Matematika je jasna, nisi nista zaradio, niti izgubio. Sta cemo sada?

Nista

Da li postoji neka mogućnost online prijave kripto poreza, pošto na eporezi nema ponuđena digitalna imovina?

Zdravo. Da li moram da platim porez ako nisam prenosijo novac na redovan račun? Hvala.

Fundamentalno gresis.
Sto si blize event horizontu to vreme sporije tece a u crnoj rupi stvari "stoje" vecno
Fizika je fundamentalna nauka , a matematika njen primenjeni deo :)

Da li je moguće prijaviti prodaju više jedinica kriptovalute, nego što je kupljeno, ako je kupljeni iznos u fiatu veći/isti od prodajnog iznosa?
Npr. kupljeno 5 USDT (600 dinara), prodato 6 USDT (isto 600 dinara).

Zašto pitam ovo? Zato što mi traže jedinicu kriptovalute, količinu i nabavnu/prodajnu cenu. Hoću da prijavim minimalan kupovni iznos, kako bih sačuvao deo "ulaza" za neke sledeće prodaje.

Poslednja izmena:
Da li je moguće prijaviti prodaju više jedinica kriptovalute, nego što je kupljeno, ako je kupljeni iznos u fiatu veći/isti od prodajnog iznosa?
Npr. kupljeno 5 USDT (600 dinara), prodato 6 USDT (isto 600 dinara).

Zašto pitam ovo? Zato što mi traže jedinicu kriptovalute, količinu i nabavnu/prodajnu cenu. Hoću da prijavim minimalan kupovni iznos, kako bih sačuvao deo "ulaza" za neke sledeće prodaje.
Da, ako si kupovao vise puta. Recimo imas 5 transakcija da si ubacivao fiat preko racuna. Mozes onda priloziti samo jednu za ulaz, a ostale 4 da koristis kasnije.
Ali ako imas samo 1 ulaz onda ti je najlakse da prijavis ceo iznos a svaki sledeci put da prijavljujes bez ulaznih transakcija.

Znači ne bi trebalo da prave problem ako prijavljujem više jedinica kriptovalute nego što sam kupio? Kod prodaje npr. akcija to bi sigurno bio problem.
Meni nisu pravili problem. Resenja su mi stigla posle 2 godine od prijave. Verovatno zavisi od referenta koji obradjuje prijavu, ali mislim da nemaju ni vremena ni volje da cepidlace.

Tek sam sad saznao da kapitalni gubitak može da se iskoristi u roku od 5 godina, tako da nije ni bitno toliko

Здраво свима! Молим за помоћ,јер не могу сам да схватим. Ако сам купио Bitcoin, а затим га променио на берзи у Litecoin директно, шта да платим порез у овом тренутку? Или морам да платим порез у будућности када продам Litecoin за динаре?

Здраво свима! Молим за помоћ,јер не могу сам да схватим. Ако сам купио Bitcoin, а затим га променио на берзи у Litecoin директно, шта да платим порез у овом тренутку? Или морам да платим порез у будућности када продам Litecoin за динаре?
Kada budeš prodao za dinare, onda imaš obavezu da prijaviš i platiš porez na ono što ti je profit.

Kada budeš prodao za dinare, onda imaš obavezu da prijaviš i platiš porez na ono što ti je profit.
Хвала! Да ли добро разумем да по закону није потребно пријавити и платити порез на размену једне крипто валуте за другу директно?

Хвала! Да ли добро разумем да по закону није потребно пријавити и платити порез на размену једне крипто валуте за другу директно?
Ti tom razmenom nisi ostvario dobit. Dakle nemaš na šta da platiš porez.

Zdravo,
Pre nesto vise od 3 godine kupio sam preko CEXa BTC za nekih 450 evra, kad je pao sa 68 na 38k. Medjutim, on je nastavio da pada sve do onog dna od 16k ako se ne varam, a ja sam deo menjao i u neke altove tipa kardano, sol itd, koji su pali i vise se nisu oporavili na stare nivoe.
Ja nisam nista prodavao, verovao sam da cu nekad izadji bar na nulu, sve sam zamenio u BTC, i sacekao ovaj bull run krajem godine, kada sam ga prodao na 95k, i dosao na nekih 500 dolara, tj relativno slicno novcu koji sam ulozio. Medjutim, u tom momentu nisam znao da treba da prijavim porez i ako nisam povlacio novac nazad na racun. Shodno tome u prekrsaju sam sada, ali ne znam da li je vredno cimanja za mozda 10 evra poreza. Ako poreska obaveza zastareva za 5 godina, da li mogu sad taj novac na menjacnici da opet kupim BTC i zaboravim ga za 5 godina i u nekom momentu kad prodam da lepo prijavim prodaju iz BTC u dolare i prijavim porez?
Takodje, posto je kripto u padu, hteo sam da ulozim jos 2-3k evra i sacekam novi ATH, ali ne bih vise radio preko CEXa, jer ne svidja mi se menjacnica a i ne bih imao sve novce na istom mestu. Da li biste mi preporucili neku menjacnicu koja je proverena za kupoprodaju iz Srbije (primaju novac, moze se povuci sigurno nazad itd)
Hvala!

..... i ako nisam povlacio novac nazad na racun. Shodno tome u prekrsaju sam sada, .......
Nema novca na računu, pa nema ni poreza, pa nisi ni u prekršaju.
Da li biste mi preporucili neku menjacnicu koja je proverena za kupoprodaju iz Srbije (primaju novac, moze se povuci sigurno nazad itd)
Hvala!
Imaš rubriku o tome f2f , proveren ti je član Scorpy, a i jeftinije i jednostavnije nego preko banke. Isto i kada prodaješ.

Nema novca na računu, pa nema ni poreza, pa nisi ni u prekršaju.

Imaš rubriku o tome f2f , proveren ti je član Scorpy, a i jeftinije i jednostavnije nego preko banke. Isto i kada prodaješ.

Hvala na odgovoru!

Ja sam razumeo ovako:
Ako si prebacio iz kripta u fiat, onda moraš

Ako je novac na menjacnici u dolarima trenutno, a nije povlacen na racun u banku, onda nisam u prekrsaju? Mogu za taj novac odmah da kupim kripto na menjacnici?

Sve dok ne povuces novac nazad u banku nemas nikakav porez. Na menjacnici mozes da radis sta god ti je volja, banka nema uvid u to.

I da napravis x10 i taj novac ti ostane na menjacnici, opet nema sta da brines vezano za porez. A kada dodje trenutak da hoces da povuces pare, imas gore preporuku za clana, ti njemu prebacis kripto, on tebi da novac u kesu i nemas porez.

Sve dok ne povuces novac nazad u banku nemas nikakav porez. Na menjacnici mozes da radis sta god ti je volja, banka nema uvid u to.

I da napravis x10 i taj novac ti ostane na menjacnici, opet nema sta da brines vezano za porez. A kada dodje trenutak da hoces da povuces pare, imas gore preporuku za clana, ti njemu prebacis kripto, on tebi da novac u kesu i nemas porez.
Hvala svima na preporukama!

Zaboravio sam da pitam, a ne mogu vise da editujem poruku, da li je CEX i dalje ok menjacnica, posto sam ja tu krenuo pre vise od 3 godine, a znam da je u medjuvremenu bilo i nekih afera sa drugim menjacnicama. Da li ima neku koju biste vise preporucili za nas iz Srbije. Cisto da mi ne stoji sve na jednom mestu. Hvala.

CEX mom prijatelju zabrljala sa nalogom ostao je bez sredstava. Doduse nije velika cifra par stotina eura, ali opet, njegove su pare.
Tesko odgovaraju na mailove, brljaju sa nalozima, uopsteno posle njegovog iskustva, ne znam sta da kazem za CEX.

Zaboravio sam da pitam, a ne mogu vise da editujem poruku, da li je CEX i dalje ok menjacnica, posto sam ja tu krenuo pre vise od 3 godine, a znam da je u medjuvremenu bilo i nekih afera sa drugim menjacnicama. Da li ima neku koju biste vise preporucili za nas iz Srbije. Cisto da mi ne stoji sve na jednom mestu. Hvala.
Ja koristim i dalje cex.io i nikakvih problema nisam imao u poslednjih 3-4 god. Ne znam samo sto cuvas sredstva na menjacnici u duzem vremenskom periodu, bolje bi bilo da imas neki novcanik i kada hoces da prodas, posaljes na menjacnicu, zamenis, prodas, povuces i miran si.

Nazad
Vrh Dno