Šta je novo?

Porez na kriptovalute

Ja koristim i dalje cex.io i nikakvih problema nisam imao u poslednjih 3-4 god. Ne znam samo sto cuvas sredstva na menjacnici u duzem vremenskom periodu, bolje bi bilo da imas neki novcanik i kada hoces da prodas, posaljes na menjacnicu, zamenis, prodas, povuces i miran si.
Kad je BTC ljosnuo na 16k i ostali altovi prsli to mi je bio tako mali iznos u kriptu da se i nisam previse cimao. Sada cu uloziti malo vise pa cu vrv povuci na novcanik. Hvala na savetu. :)

Na novcanik obavezno cuvas, zna se za sta sluzi menjacnica, na njoj mozes neko vreme da drzis ukoliko ocekujes rast-pad, pa da istrejdujes nesto. Zasto rizikovati, nijedna menjacnica nije sigurna, vidis valjda i sam sta se desava i kakva je situacija.

Ja koristim i dalje cex.io i nikakvih problema nisam imao u poslednjih 3-4 god. Ne znam samo sto cuvas sredstva na menjacnici u duzem vremenskom periodu, bolje bi bilo da imas neki novcanik i kada hoces da prodas, posaljes na menjacnicu, zamenis, prodas, povuces i miran si.
Koji je fee za prebacivanje USDT sa novčanika na menjačnicu, tj koje mreže su obično podržane od strane cold walleta?

Ne znam, ja kupujem i prodajem direktno u eur. Nisam do sada povlacio i slao USDT, jedino sam ga koristio za neki trejd ranije.

Video sam pre neki dan na blic temu na reddit-u o promeni zakona o oporezivanju, a koji se odnosi i na digitalnu imovinu, u smislu da ce po novom biti moguce oduzimati i kripto pravnim i fizickim licima. Zna li neko nesto vise o tome ili neki link da ima?

Edit: nasao sam, nije promena zakona nego neka kontrola poostrena, evo link:

Poslednja izmena:
Da li se placa porez ako prodate kripto koji ste drzali na nekoj menjacnici duze od 10 godina a nemate dokaz o tacnom vremenu i ceni po kojoj ste ga kupili jer u vreme kada ste ga kupili niko ga nije ni trazio ?

Placa se naravno. Ili jednostavno zameni face2face sa nekim da ti da kes i miran si.

Sto bi se placao ako stoji duze od 10 godina, uci u vremenski trag je valjda lako po adresi i transakcijama...

Da li se placa porez ako prodate kripto koji ste drzali na nekoj menjacnici duze od 10 godina a nemate dokaz o tacnom vremenu i ceni po kojoj ste ga kupili jer u vreme kada ste ga kupili niko ga nije ni trazio ?
Drzao si kripto na menjacnici i nisi napravio ni jedan trejd za 10 godina?

Da podvucemo, od dosta informacija izgubih ovo iz vida. Znaci na Bybit, Binance p2p mogu da koristim samo za kupovinu USDT, ako p2p prodam i legne mi dinar ili euro na racun moracu da placam porez i pravdam priliv, bez obzira sto to sam sebi saljem sa racuna na kripto-novcanik pa nazad na racun. Znaci za USDT -> Euro moracu uzivo da se nalazim za kesh na ruke? Jel to sustina?

Vrh Dno