Šta je novo?

Poredjenje i3, i5, i7

djolew

Cenjen
Učlanjen(a)
29.05.2012
Poena
169
U cemu je razlika, na kom principu funkcionisu, koji je bolji?

I3 ima dva jezgra, I5 ima 4 jezgra, I7 ima 4 fizička i 4 logička jezgra. Ova logička ti znače samo kod određenog broja aplikacija, tipa rendering, encoding i sl. Za ostalo ih uglavnom možeš mačku o rep.

Jel se njihova frekvencija moze sabirati? Npr. i3 ima 2.0 GHz, posto ima dva jezgra onda ima 4.0 GHz? Jel se moze sabirati ili ne? Ako npr i5 ima 2.0 GHz da li je on brzi od i3 3.5 GHz? Hvala unapred

Nema sabiranja. Svako jezgro radi na navedenoj frekvenciji

Ne ide baš tako. Ne skaliraju jezgra idealno, mora i software da se optimizuje isl. Uglavnom, I5 bi otprilike bio za današnje vrijeme naj izbor. Pod uslovom da ti ne treba za aplikacije koje mogu iskoristiti i logička jezgra, a kojih je malo (pretpostavljam da bi već bio upućen da ti treba proc za takvo što). Uz to i sam OS je živahniji kad ima više jezgara.

Jel postoje neki testovi da se vidi koji je bolji od ove trojice?

Ma bre ti malo nas zezas ovde a?

kupi i5 3470 i ne misli :)

Zavisi za šta ti treba računar. Ako si kućni korisnik onda ti ne treba i5 a još manje i7. I3 je više nego dovoljan za potrebe kućnih i dobrim delom profesionalnih korisnika (mislim na male firme koje koriste računare uglavnom za kancelariske poslove ofis tipa). Ako ćeš da igraš zahtevne igre onda se informiši koja igrica šta traži. Imaš u opisu igrice minimalnu konfiguraciju a imaš i preporučenu. Toga se drži i ne brini nećeš pogrešiti. Mada moje skromno mišljenje je da najnoviji I3 i taj posao obavlja bez muke a I5 bi bio jako pametno ulaganje za skoru budućnost. Ipak 4 fizička jezgra će uskoro postati standard.

Ovo ocigledno neko sprdanje, čuj pita da li se sabira, svasta. Sto znaci po toj logici da ako imas fx 8350, brzina procesora je nekih 32ghz (8x4ghz). Svi krenuli da trollaju, pa da ga j****!

Epik trolling on the spot :d

A sta ako covek ne zna? Jel vi mislite da svi prate habeni hw? NE PRATE LJUDI....procitaju u oglasima i vide da ima vise cpu u ponudi konfi..Posle pitaju..

A sta ako covek ne zna? Jel vi mislite da svi prate habeni hw? NE PRATE LJUDI....procitaju u oglasima i vide da ima vise cpu u ponudi konfi..Posle pitaju..

Ali na forumu ima toliko topika, toliko rasprava, toliko sadrzaja, pa da je samo jednu temu otvorio bilo bi dovoljno da razume sustinu. Mada logicno je da se prvo treba informisati (istraziti) pa pitati nesto sto ga detaljnije interesuje.

Na forumu ima toliko offtopica, spama i gluposti da je to more svega i svacega.Lakse mu je da pita nego da cita teme od preko 50 strana, sa nepoznatim terminima...

Posto je vec bilo noob pitanja,da se nadovezem: Meni je jasna razlika izmedju i3 i i5 ali da li i5 pokazuje bolje rezultate u igrama? Ja sam cuo da vecina igara koristi samo jedno jezgro a i u onim koje koriste 2+ jezgra kao BF3 slicni su FPS u i3 i i5,barem sam ja to video na par sajtova.Dakle, da li vredi dati 7000 din vise za I5?

Posto je vec bilo noob pitanja,da se nadovezem: Meni je jasna razlika izmedju i3 i i5 ali da li i5 pokazuje bolje rezultate u igrama? Ja sam cuo da vecina igara koristi samo jedno jezgro a i u onim koje koriste 2+ jezgra kao BF3 slicni su FPS u i3 i i5,barem sam ja to video na par sajtova.Dakle, da li vredi dati 7000 din vise za I5?

Ne, ne isplati se. Ako je za gejming, onda ulozi te pare u graficku kartu, i3 procesori nisu usko grlo!

Ne, ne isplati se. Ako je za gejming, onda ulozi te pare u graficku kartu, i3 procesori nisu usko grlo!

i3 su usko grlo za novije kartice tipa hd 7xxx i gtx 6xx,pogotovo u multyplajeru kao sto je bf3,gde je kombinacija i3 3220 i gtx 660 60% gpu usage,u single playeru malo bolja situacija za cpu,ali opet sve je to na granici,i3 je solidan gaming cpu kad vec moze da se nabavi za 90-100e nov-polovan,zavisi koji,ali i5 je daleko bolji za ozbiljan fps gaming gde je odsustvo lag-a i te kako bitno ;) po meni bez 50-60 fps-a multy player fps je neigriv :type:

i3 su usko grlo za novije kartice tipa hd 7xxx i gtx 6xx,pogotovo u multyplajeru kao sto je bf3,gde je kombinacija i3 3220 i gtx 660 60% gpu usage,u single playeru malo bolja situacija za cpu,ali opet sve je to na granici,i3 je solidan gaming cpu kad vec moze da se nabavi za 90-100e nov-polovan,zavisi koji,ali i5 je daleko bolji za ozbiljan fps gaming gde je odsustvo lag-a i te kako bitno ;) po meni bez 50-60 fps-a multy player fps je neigriv :type:

Hmm,da li to znaci da je sa I5 CPU 100% GPU usage? I koliko sam ja cuo,ljudsko oko ne moze da vidi vise od 30 FPS,dakle to je igriv prag,ne bi trebalo preko toga da bude nesto bitno..

valjda vise od 72fps? jer na 30fps se itekako vidi NEfluidnost u igranju.

ipak oko vidi 24-27fps, moja greska, ali opet, sve ispod 40fps primecujem secanje...60 je vec ok...pa ako su mu potrebe takve, onda neka se strpi, ustedi jos malo i uzme i5...3470 je oko 17-18k, tj 4,5k skuplji od i3, a i5 ce mu sluziti dok ne promeni ceo komp...

Ljudsko oko je mnogo kompleksnije nego što mislite. Ne može se baš tako mjeriti.

Moze li mi neko reci kakva je integrisana grafika na i3 procesorima, mislim prvenstveno na [email protected]. Znam da nije za gaming, ali za gledanje ponekog HD filma, internet, youtube, office isl?

Intel HD2000, uglavnom nećeš imati problema sa navedenim.

Rachunar moje zhene je sa i3-2100 na 1920x1200 60Hz rezolucija. Radi sve te stvari koje si nabrojio bez ikakav problem, takodje nema problem za prikaz na Full HD sadrzine. Integrisane HD2000 na i3-2100 je sasvim dovojna za sve stvari osim za gaming.

Nazad
Vrh Dno