Šta je novo?

Popravka ZX Spectruma

skydiver021

Slavan
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poruke
863
Poena
320
Da li ima neki prekaljeni majstor na forumu koji može da pogleda ovaj snimak i da mi kaže šta da još proverim. Obratite pažnju i na zvuk. Ovo je snimano bez gornjih 8 čipova (32KB) isto je i sa njima samo se zvuk malo uspori, tj sporije klikće.
Video: https://drive.google.com/file/d/0BwhYHKW6xjI-aVdMcEY4ajVkcVk/view?usp=sharing
Problem je nastao kad sam promenio elektrolite, ali i kad sam vratio stare isto se dešava. Samo je jednom proradio na kratko par sekundi i krenuo da klikće i menja border kao i ranije. U međuvremenu promenio sam ULA, CPU, ROM, RAM (alternativni zx.zigg.net i originalni isto se ponašaju) sve tranzistore osim TR 1, 2, 8 i 9 i isto. Verovatno je neka pasivna komponenta u pitanju otpronik, kondenzator ili možda dioda ali ne mogu da provalim. Znam da je ULA na pinu 28 odgovorna za border i zvuk imam i sliku sa osciloskopa sa pina 28 i zvučnika: https://drive.google.com/file/d/0BwhYHKW6xjI-V1YwZ2Zzd2NzLVU/view?usp=sharing
Kada ukucam LOAD "" Border se smiri i zvuk prestane. Kada brejkujem LOAD"" stvar kreće iz početka.
 
Koje je napajanje na tom spektrumu. Jesi proveravao sta dolazi kroz napajanje posto vec imas osciloskop.
 
To sam i ja pomislio da je napajanje u pitanju. Osciloskop nemam al sam jednom iskoristio priliku i odneo kod prijatelja da mi snimi signal na zvučniku i ULA pin 28.
Napajanje je dobro imam originalno, i tu sam zamenio elektrolit. Probao sam i sa drugim univerzalnim napajanjem, ista priča. Napisao sam da kad ukucam LOAD"" zvuk prestane i border se umiri tj ponaša se normalno za početak učitavanja programa. Da napomenem da tastatura nije priključena a imam utisak kao da je neki taster pritisnut. Proveravao sam i otpornike R65 - R69 koji su vezani na ULU i deluju mi ok a vezani su za tastaturu. Da napomenem verzija ploče je 3b. Šemu imate ovde: https://drive.google.com/file/d/0BwhYHKW6xjI-UWp2ME9hQUMycE0/view?usp=sharing
 
Hvala na savetu, postavio sam sad i tamo, ali bi voleo nekog našeg prekaljenog Spectrum hardware guru-a da mi odgovori. Nadam se da nisu svi u penziji :)
 
Poslednja izmena:
Nadam se da će ti neko odgovoriti, ubacio si pitanja u sekciju WoS Updates koja se bavi apdejtom sadržaja na samom sajtu, pa ti preporučujem da ponoviš pitanje u sekciji Discussions, tema Hardware, gde ovakve stvari obično idu.
Nije to tvoja greška već njihova, drže te Update teme koje niko ne čita na vrhu foruma, umesto negde pri kraju, ovako se čovek lako zbuni.
Što se tiče domaćih stručnjaka, eto baš juče sam saznao za čoveka koji pravi nove dodatke za Spectrum, imaš u topiku Interesantni linkovi njegov sajt.
Koliko vidim, kaže da ima dosta iskustva sa Spectrumovim hardverom, probaj da ga kontaktiraš, nisam siguran da li živi ovde ili u UK ali eto, vredi pokušati.
 
Poslao poruku, sad da vidim da li je čovek raspoložen da pomogne. Hvala za podsećanje video sam taj sajt čovek je uradio fantastičnu stvar za retro scenu tj za Spectrum.
 
Tamo su najveći stručnjaci za Spectrum, ako oni ne budu znali, onda neće niko.
Moje dosadašnje iskustvo je da ako msolajic ne može da popravi Spectrum, onda neće niko (samo što on sada ima dosta prečih stvari, ali možeš probati da ga kontaktiraš na PM). Meni je popravio dosta mašina i dosad nisam sreo boljeg stručnjaka za te stvari (ne bih da se ovo shvati kao reklamiranje, da budemo načisto, ali čovek stvarno zna znanje).
 
Poslednja izmena:
Samo ću kratko - proveri da nisi napravio neki kratak spoj prilikom zamene elektrolita između nekih data i adresnih linija. Ako imaš eprom programator, naprži neki od test romova pa vidi sa njim šta se dešava.
 
Poslao poruku, sad da vidim da li je čovek raspoložen da pomogne. Hvala za podsećanje video sam taj sajt čovek je uradio fantastičnu stvar za retro scenu tj za Spectrum.

Ako nisi pogledao imaš repliku na poruku sa wos-a, Mark je jedan od najboljih stručnjaka za Spectrumov hardver tamo, meni je više puta pomogao savetima, pogledaj možda ti njegova poruka bude od koristi ili ga pitaj još nešto što te zanima.

@zzarko
Nema nikakve sumnje da je msolajic u stanju da pomogne, to smo već videli na konkretnim primerima i projektima.
Ipak on je član ovog foruma, ne bi bilo u redu da govorim u njegovo ime, a svakako je bolje ako neko može lično da pogleda, od saveta na daljinu.
Eto, dosta opcija se otvorilo, možda se problem uskoro i reši. :)
 
Poslednja izmena:
Javi kakvi su utisci pri kucanju na ovoj varijanti u odnosu na klasicnu membransku. Zanimq me kako reaguje kombinacija gukma mikrotaster.
Imam neku AT tastaturu kojaj e s moikroprekidacima i sve cesce mi pada na pamet da je preradim u spektrum pro tastaturu,
 
Da rezimiram. Mark i MSolajic su bili u pravu. Postojao je kratak spoj jedva vidljiv na mestu i gde je odštampana labela komponente. Vrlo teško za pronaći. Iako sam pregledao ploču više puta prevideo sam. Ranije sam našao parče lema koje se podvuklo ispod podnožja ULA čipa gde su pinovi ulaza za tastaturu, baš zeznuto. Hvala svima koji su se ovde angažovali i Đorđu iz retroradionics.co.uk koji mi se javio na skajp iz Kine.

@dejan_osipaonic - definitivno je drugačiji osećaj sa mikroprekidačima. Nekako je tvrđe i ima hardverski klik, dok je sa folijom i gumicama onaj mekani pravi prirodni osećaj. Zamena je adekvatna i nije loša, ja sam tražio trajno rešenje jer folija ipak zna da propadne (iako su ove nove navodno izdržljivije i UV otporne), a mikro prekidač se lako menja ukoliko zataji. Malo treba vremena da se čovek navikne.
Tastatura mi je stigla iz nemačke za tri dana nisam mogao da verujem, kvalitet izrade je vrhunski.
 
Poslednja izmena:
Drago mi je da je Spektrum proradio kako treba. Ja imam običaj da kad završim sa lemljenjem (ili odlemljavanjem) komponente pređem četkom par puta preko ploče, baš zbog takvih situacija. Pumpica za kalaj pravi najviše problema, jer iako usisa lepo, deo kalaja se razleti okolo, a na Spektrumu je to baš nezgodno zato što ploče mahom nemaju zaštitu na gornjem (a neke čak i na donjem) sloju.
 
Prošao četkicom više puta i izduvavao na kompresoru. Gledao pod lupom i ništa. Problem je što sam odlemljivao mnogo elemenata, sva IC kola sam stavio na podnožje. U pravu ste za pumpicu. Puno hvala na pomoći.
 
Nazad
Vrh Dno