Šta je novo?

Popravka XP Pro-a ?

Upravo sam shvatio da sam svojim postom smanjio sebi posao za 90% :'( :p
Nista od mojih par hiljada eura dnevno na ghostovanju raznih masina po racunici Sale_KG-a ;)

kvisko je napisao(la):
A ti bi mogao da procitas moj post gde sam se pozvao na Kico-a.Ili nisi procitao sta je on napisao.

zbog toga sam ti i napisao da ne muljas, unosis bre konfuziju...

Ja ne znam sta me ti ne razumes?

Reinstalacija je jedno a repair je drugo.
Cak i winxp moze da se reinstalira (kao win98) ali pri tom ces da pogubis sve od dodatih programa.
Repair-om ces da ga popravis a da ti ostanu programu (mada se meni nekoliko puta desilo da nije prosla popravka bas najbolje).

dobro je, skontao si, mozemo dalje...

A ja sam pisao o reinstalaciji,
tako da repair != reinstal /// ne ide

Poslednja izmena:
!= ----> znaci nije jednako, razlicito...

Poslednja izmena:
cilset je napisao(la):
Nema nista bez formatiranja!

Ne treba formatirati disk da bi file system dobro radio...nije to kao generalka na kolima ;). Ako je file system konzistentan on je 100% u formi, inace ne radi dobro ili uopste ne radi. Radi skoro kao svez windows...ali i kad na svez win instaliras sve...

kvisko je napisao(la):
Ja ne znam sta me ti ne razumes?

Reinstalacija je jedno a repair je drugo.
Cak i winxp moze da se reinstalira (kao win98) ali pri tom ces da pogubis sve od dodatih programa.
Repair-om ces da ga popravis a da ti ostanu programu (mada se meni nekoliko puta desilo da nije prosla popravka bas najbolje).

Ma, ne nisam mislio na reinstall... ima i win98 repair...samo ga jos jedanput instalirate...probao ja. Ko ima staru masinu, neka proba.

Poslednja izmena od urednika:
Ovo skrivena kamera?
Repair radi sasvim dobro kao i reinstalacija pa zbog toga prestanite da lupate gluposti i da se vrtite oko bandere :p

@Kvisko: dobro si napisao, cini ti se.

Ajde svi lepo da prestanemo da trujemo thread i da se nastavi dalje ako ima pametnih pitanja da ljudi koji koriste search ne moraju jednog dana da citaju gomilu nepotrebnih postova.

pozdrav :wave:

zendraqla je napisao(la):
Ovo skrivena kamera?
Repair radi sasvim dobro kao i reinstalacija pa zbog toga prestanite da lupate gluposti i da se vrtite oko bandere :p

@Kvisko: dobro si napisao, cini ti se.

Ajde svi lepo da prestanemo da trujemo thread i da se nastavi dalje ako ima pametnih pitanja da ljudi koji koriste search ne moraju jednog dana da citaju gomilu nepotrebnih postova.

pozdrav :wave:

jedini koji lupa si ti... moras te kurseve malo intenzivnije da gulis. mozda i primetis razliku izmedju reparirane i sveze instalacije.

ps. spusti malo loptu, ispostuj sagovornike, postoje i drugi nacini da se dokaze da sagovornik nije u pravu... (kurs lepog ponasanja)

dsk je napisao(la):
ko ne zna, ne zeli da zna, koga ne interesuje ili nema vremena... treba da plati sredjivanje sistema kao nesto najnormalnije. (ja znam da spremim dosta jela, ali obicno kupujem spremljenu hranu kako ne bi gubio vreme, kako se ne bi smarao...)
Dark Angel je napisao(la):
Interesuje me moze li se nekako izvrsiti reparacija Windowsa da bi izbegao ponovnu instalaciju.
Čoveka očigledno interesuje kako to da uradi, zar ne ;). Da je hteo da odnese računar u servis ne bi pitao da mu ovde neko pomogne.
Falcon je napisao(la):
Radio sam u servisu i kao serviser i kao sef servisa kasnije i moram da odreagujem kad neko ovako krene da pljuje.
Uhhhh, očigledno sam pogrešno shvaćen. Ne pljujem po ljudima koji rade u servisima, nije mi to bila namera, već sam banalizovao ceo proces instalacije OS-a od strane istih, niti sam hteo da kažem da to svi rade. Hteo sam da kažem da kad neko donese računar na servisiranje dobiće verovatno neki Image koji će da bude "nabudžen" da radi na njegovom sistemu. Dakle ne pričam o sklapanju novih sistema, koji su u 99% slični (standardizacija, tipizacija i unifikacija su ključne reči u ovom procesu :) ) pa da na njih "lepite" neki već pripremljeni Image.
Što se tiče instalacije OS ja to podvodim pod proces menjanja ulja u motoru, kad ste već pomenuli automobile, jer pod generalkom bi podrazumevao zamenu nekog kondezatora na ploči, lemnjenje neke komponente i tome sl. Znači 80% vozačai zna da zameni ulje u motoru, a moja je procena da 65% to rade sami. Iz ove priče treba izuzeti nove korisnike, tj ljude koji se tek sreću sa ovom spravom. Znači, ovo se odnosi na nekoga ko je ovo čudo tehnike (elektronike) neko vreme već koristio. Dakle, za podprosečnog korisnika. A naravno, one koje to mrzi da rade ili ne znaju zato što ih mrzi da nauče treba "klepati po ušima" :p. Međutim. smatram da bi samo nedovoljno obavešten čovek (čitaj glup) za takvu stvar odneo računar u servis. Pa valjda svako od nas poznaje po nekog "klinca iz komšiluka".
I još nešto, iz ove priče su izuzete firme. Na njih se ova priča ne odnosi.
Eto, o tome sam pričao. :)

Sale KG je napisao(la):
Međutim. smatram da bi samo nedovoljno obavešten čovek (čitaj glup) za takvu stvar odneo računar u servis. Pa valjda svako od nas poznaje po nekog "klinca iz komšiluka".
I još nešto, iz ove priče su izuzete firme. Na njih se ova priča ne odnosi.
Eto, o tome sam pričao. :)

Stvarno lupaš gluposti.
Zemlja u kojoj živimo je u kamenom dobu što se tiče informacionih tehnologija.
Po tebi je glup onaj čovek koji ne zna sam da formatira HD, instalira OS, isključi nepotrebe servise, isključi nepotrebne start-up porgrame, odradi tuning nad registry bazom... Alo čoveče! Pa to treba znati. Kad ti se pokvari BMW ne tražiš knjige i tutorije na netu, a ima ih u izobilju, nego ideš kod automehaničara. Ovako bi uštedeo bar 100+ evra. Automehaničar zna kako da ti namesti auto i to tako da on stvarno radi punom snagom.
Isto ti je i sa OS-om. Lepo instaliraj OS na sveže formatiran hard disk, instaliraj office, adobe reader,... gomilu programa koje ti život znače. Onda samo iz msconfig-a isključi sve nepotrebne start-up programe i vidi koliko je primetna brzina u radi. Da ne pričamo o drugim mestima gde možeš ubrzati Wondows. Koje programe smeš da isključiš, a koje ne iz start-up liste, znaćeš vođen iskustvom. Takvih stvari nema u tutorijalima. Koje servise smeš da isključiš, a koje ne, opet će znati dobar serviser, a ne neko dete koje je skinulo tu listu s interneta. Pa kad instaliraš neki program koji pokreće neki svoj servis, a njega nema u onoj standardnoj listi servisa, šta ćeš?
To što kažeš da serviseri rade ghostovanje particije, a ne sređuju sistem kako valja... to su neki banana serviseri koje će pojesti konkurencija. Dobar serviser se daleko čuje. Već je neko rekao da OS može da se instalira na 5 mašina istovremeno. Ako je instalacija OS-a i osnovnih programa 2000 dinara (recimo) + PDV, zašto bi neko rizikovao i zezao se sa ghost-om. Znači za radno vreme može da sredi 10 mašina i to mu je 20.000 din! Ako imaju više posla zaposliće više servisera ali neće rizikovati da im posao preuzmu deca iz kraja koja će ghost-ovanje odraditi i za 500 din.
Ja do sad nisam čuo da ima servisa koji imaju i po 5 računara dnevno. Slabo ljudi odlaze u servis.
Kažeš da iz ovoga izuzimaš firme pošto one koriste serviserske usluge. Da li je to zato što Ima se može se? Ne, nego zato što shvataju važnost servisa i znaju šta mogu dobiti za relativno male pare.

Da li veruješ da ima ljudi (i kod nas) koji odlično žive, a "jedini" posao im je da kažu kakvu konfiguraciju preporučuju budućem vlasniku. Znači dođe firma i kaže kakve su im potrebe, kažu svoj budžet i taj čikica kaže koju ploču da uzmu, koji procesor, koju grafičku...
Znam čoveka u Beogradu koji radi taj posao, a sad vozi Audi A8.
Radi za HP, Telekom i ostale velike firme, ali zamisli recimo taj posao. Pazi sad recimo koliko je to debilno (po tebi) nekome dati toliku kintu samo da ti kaže šta da kupiš, čak ti on i ne kupuje i ne dostavlja te računare, a to isto možeš pitati i Peru s Bench-a u sekciji Šta da kupim???
E kad budeš shvatio zašto je to tako, onda ćeš manje psovati i po serviserima i po svemu ostalom što ima veze s IT.
Ako su ti mama i tata kupili komp, i ako si pročitao par tutorijala s net-a, to ti ne daje pravo da pljuješ po IT i ljudima koji pošteno i dobro obavljaju svoj posao u toj struci.

Sale KG je napisao(la):
Čoveka očigledno interesuje kako to da uradi, zar ne ;). Da je hteo da odnese računar u servis ne bi pitao da mu ovde neko pomogne.

dsk je napisao(la):
ko ne zna, ne zeli da zna, koga ne interesuje ili nema vremena... treba da plati sredjivanje sistema kao nesto najnormalnije.

mislim da je veoma jasno na koju populaciju sam mislio, to je zapravo bio odgovor na tvoj post (br13) i nije bilo upuceno dark angel-u

ovo je bilo za dark angel-a:
dsk je napisao(la):
kad imas vremena, odradi svezu instalaciju win+programi+podesavanja+sve sto ti treba... pa onda norton ghost ili acronis true image............. pa u slucaju havarije sve vratis za veoma kratko vreme (par minuta)

dakle, da se ne bi zafrkavao sa repair-om svaki put kada mu iskrsne slican problem...

Poslednja izmena:
dsk je napisao(la):
jedini koji lupa si ti... moras te kurseve malo intenzivnije da gulis. mozda i primetis razliku izmedju reparirane i sveze instalacije.

ps. spusti malo loptu, ispostuj sagovornike, postoje i drugi nacini da se dokaze da sagovornik nije u pravu... (kurs lepog ponasanja)

Pa to je moja misija ... da lupam :p
Ajde molim te nauci me koja je razlika. Salim se. Najbolje da ne znam koja je razlika. Ne razumem sta si hteo da kazes.

Pharos je napisao(la):
Stvarno lupaš gluposti.
Zemlja u kojoj živimo je u kamenom dobu što se tiče informacionih tehnologija.
Slušaj ovako :), ja znam da veliki deo članstva ovog foruma zarađuje za hleb radeći u raznim servisima i to izuzetno poštujem. Da mislim da na ovaj forum dolaze samo likovi koje sam pominjao u predhodnim postovima veruj mi da se ne bih zadržao ni nedelju dana na ovom forumu. To što je nekom povređena sujeta onim mojim rečima ne predstavlja mi nikakav problem niti ću se obazirati na to. Rekao sam šta sam mislio i to je to. To je moje mišljenje i tebi nije dato pravo da me vređaš zbog toga. Ti imaš svoje i ja to poštujem, a ako hoćeš i dalje da ga poštujem (tvoje mišljenje) iz svake dalje diskusije izbaci reči "lupaš gluposti" ili tome slično.
I još nešto, za nikoga konkretno nisam rekao da je GLUP. Ako se neko našao prozvanim u mojim rečima opet je to njegov problem a ne moj.

Poslednja izmena:
Ljudi, bez nervoze i uvreda.Vratite se na temu.

kvisko je napisao(la):
Ljudi, bez nervoze i uvreda.Vratite se na temu.
Podrzavam!

vratimo se na temu.
dakle repair se radi ovako (objasnjenje je malo "plasticno" ali drzi vodu :) ):
Znaci kada ubacis cd, bootujes sa cd-a, i cekas da ucita. Kada ucita ponudice ti:
| Enter = continue | R = repair | F3 = quit |
Ovde stisnes Enter i nastavis dalje, pa ce ti traziti da stisnes F8 da bi se slozio sa njihovim glupostima i posle toga ti nudi:
F3 = quit | R = repair | ESC = don`t repair |
Ovde stisnes R i to je to ...

ovde treba naglasiti da:
1. repair traje skoro isto kao i sama instalacija XP-a, svi programi ostaju kao i vecina podesavanja.
2. repair ne moze uvek da resi probleme! ne znam sta kaze globalna statistika ali moja kaze da se ne uzdam previse u repair. (ovo bi mozda mogli da prodiskutujemo)

zbog 1 i 2 =>
dsk je napisao(la):
kad imas vremena, odradi svezu instalaciju win+programi+podesavanja+sve sto ti treba... pa onda norton ghost ili acronis true image............. pa u slucaju havarije sve vratis za veoma kratko vreme (par minuta)

za ove operacije preporuka: hiren's boot cd

Poslednja izmena:
Sale KG je napisao(la):
Slušaj ovako :), ja znam da veliki deo članstva ovog foruma zarađuje za hleb radeći u raznim servisima i to izuzetno poštujem. Da mislim da na ovaj forum dolaze samo likovi koje sam pominjao u predhodnim postovima veruj mi da se ne bih zadržao ni nedelju dana na ovom forumu. To što je nekom povređena sujeta onim mojim rečima ne predstavlja mi nikakav problem niti ću se obazirati na to. Rekao sam šta sam mislio i to je to. To je moje mišljenje i tebi nije dato pravo da me vređaš zbog toga. Ti imaš svoje i ja to poštujem, a ako hoćeš i dalje da ga poštujem (tvoje mišljenje) iz svake dalje diskusije izbaci reči "lupaš gluposti" ili tome slično.
I još nešto, za nikoga konkretno nisam rekao da je GLUP. Ako se neko našao prozvanim u mojim rečima opet je to njegov problem a ne moj.

Uopste nije uredu da nekoga ko neume da instalira OS ili misli da je bolje da uradi to u servisu nazivas glupim .Ti si prvi poceo sa vredjanjem i to nema nikakve veze sa sujetom.Moje je misljenje da servisi za racunare i postoje da bi se resili ovakvi i slicni problemi (ne kazem da treba trcati u servis zbog instalacije winamp-a ili neke igre...) ali instalacija OS-a svakako spada u servisnu uslugu.Tvoj savet da to covek posto poto odradi sam ili da se obrati nekom klincu iz komsiluka zaista zvuci kao lupanje gluposti .Eto i ja sam rekao sta sam mislio i to je to a ti ako si se nasao prozvan u ovim recima to je tvoj problem a ne moj ;)

markokikinda je napisao(la):
Taj lik pre svega nemoz' da uradi 20 instalacija dnevno sve i da oce! Potpuno se slazem sa konstatacijom da servisere boli levo jako ih boli :) i da ce narodu da uzmu pare.... Pa ja sam klinac pa samo sebi rokam na svake 2 nedelje nov Win... A kamoli ostalima...

Da zaista "jedan lik" ne moze da instalira za jedan dan 20 > racunara jedan po jedan , samo sto vecina servisa zaposljava vise od "jednog" servisera i poseduje prostor za rad na vise racunara odjednom .Nije valjda da zamisljas da serviser pusti insalaciju OS-a i onda ~45 min sedi i ceka da se zavrsi kako bi presao na drugi itd ?? :wall: Taj koga boli levo nece dugo da ima musterija ili ce da popije otkaz vrlo brzo ;)
PS sta ti radis sa racunarom kada moras da svake 2 nedelje instaliras win ???

Poslednja izmena od urednika:
Pharos je napisao(la):
Stvarno lupaš gluposti.
Zemlja u kojoj živimo je u kamenom dobu što se tiče informacionih tehnologija... Lepo instaliraj OS na sveže formatiran hard disk, instaliraj office, adobe reader,... gomilu programa koje ti život znače. Onda samo iz msconfig-a isključi sve nepotrebne start-up programe i vidi koliko je primetna brzina u radi. Da ne pričamo o drugim mestima gde možeš ubrzati Wondows. Koje programe smeš da isključiš, a koje ne iz start-up liste, znaćeš vođen iskustvom. Takvih stvari nema u tutorijalima. Koje servise smeš da isključiš, a koje ne, opet će znati dobar serviser, a ne neko dete koje je skinulo tu listu s interneta. Pa kad instaliraš neki program koji pokreće neki svoj servis, a njega nema u onoj standardnoj listi servisa, šta ćeš?...
...Ako je instalacija OS-a i osnovnih programa 2000 dinara (recimo) + PDV, zašto bi neko rizikovao i zezao se sa ghost-om.
Ценим да ономе ко не уме да инсталира Windows не треба сервисер од 2000 дин уместо "клинца из краја" за 500 дин или за Џ. "Сервисер" од 2К ће (можда) учинити да комп ради 5% брже, али да ли мислите да ће клијент који не уме/неће да инсталира Win бити у стању да примети ту разлику.
--Back on topic :) хвала за савет за други "repair", пробаћу:wave:

dsk je napisao(la):
Podrzavam!

vratimo se na temu.
dakle repair se radi ovako (objasnjenje je malo "plasticno" ali drzi vodu :) ):

ovde treba naglasiti da:
1. repair traje skoro isto kao i sama instalacija XP-a, svi programi ostaju kao i vecina podesavanja.
2. repair ne moze uvek da resi probleme! ne znam sta kaze globalna statistika ali moja kaze da se ne uzdam previse u repair. (ovo bi mozda mogli da prodiskutujemo)

zbog 1 i 2 =>

za ove operacije preporuka: hiren's boot cd

Plasticno?
Pa taj repair je u principu nova instalacija i resava sve probleme (naravno ako je problem do windowsa) i sve ostaje kako je bilo. Ne znam da li si probao ali onaj prvi repair je pravi repair, a ovo drugo je reinstalacija sa zadrzavanjem podesavanja i programa.

kad sam napisao plasticno, mislio sam da nisi bas slikovito opisao ali da je ok.
nema prvog i drugog repair-a, samo sam naveo dve stavke... pod 1. je repair winXP-a a pod 2. je create/restore image

create/restore image (bez obzira kojim se programom radi) je daleko od bilo kakvog repair-a. to je zapravo bit po bit kopiranje koje za rezultat daje pravljenje identicne kopije particije/diska (nesto slicno pravljenju *.iso fajlova od CD/DVD-a). primena je mnogo sira od teme o kojoj raspravljamo, recimo pravljenje backup-a podatkovnih particija/diskova... primenom create/restore image na sistemske particije/diskove dolazimo do teme o kojoj raspravljamo.

mislim da se svi slazemo da je win u najboljem stanju odmah po instalaciji. zar nije pametno "uslikati ga" dok je jos takav i kasnija kada se ukaze potreba jednostavnim restore image (koji traje par minuta) vratiti ga?

sa druge strane imamo repair koji traje dugo, nije pouzdan...

Poslednja izmena:
dsk je napisao(la):
kad sam napisao plasticno, mislio sam da nisi bas slikovito opisao ali da je ok.
nema prvog i drugog repair-a, samo sam naveo dve stavke... pod 1. je repair winXP-a a pod 2. je create/restore image

create/restore image (bez obzira kojim se programom radi) je daleko od bilo kakvog repair-a. to je zapravo bit po bit kopiranje koje za rezultat daje pravljenje identicne kopije particije/diska (nesto slicno pravljenju *.iso fajlova od CD/DVD-a). primena je mnogo sira od teme o kojoj raspravljamo, recimo pravljenje backup-a podatkovnih particija/diskova... primenom create/restore image na sistemske particije/diskove dolazimo do teme o kojoj raspravljamo.

mislim da se svi slazemo da je win u najboljem stanju odmah po instalaciji. zar nije pametno "uslikati ga" dok je jos takav i kasnija kada se ukaze potreba jednostavnim restore image (koji traje par minuta) vratiti ga?

sa druge strane imamo repair koji traje dugo, nije pouzdan...

Bitno mi je da ljudi razumeju i da pronadju to sto sam napisao, sada sto nije slikovito to me bas briga.

Po meni je mnogo bolje da se napravi unattended instalacija XPa nego da se pravi image, ali image jeste mnogo brzi i ne koristi se toliko za bekapovanje bitnih podataka vec recimo za pravljenje imagea serverskih masina mada moze i ovo drugo.

Mislim da bi bila greska da se image pravi samo zbog windowsa. Vece je cimanje kasnije instalirati jos gomilu programa.

Malo se vrtimo u krug.

:wave:

Bitno mi je da ljudi razumeju i da pronadju to sto sam napisao, sada sto nije slikovito to me bas briga.

bora chorba :)

Mislim da bi bila greska da se image pravi samo zbog windowsa. Vece je cimanje kasnije instalirati jos gomilu programa.

Malo se vrtimo u krug.

:wave:

nisam mislio bukvalno samo win, vec win+programi+ + +...mnogo toga (ovo se odradi obicno odjednom), pa onda "slikanje".

Poslednja izmena:
dsk je napisao(la):
bora chorba :)

nisam mislio bukvalno samo win, vec win+programi+ + +...mnogo toga (ovo se odradi obicno odjednom), pa onda "slikanje".
Bora genije.
Ne znam da li sam te dobro razumeo ali mislim da niko nece slikati par dana posle instalacije svega vec cim zavrsi sa instalacijom programa.

da, cim se zavrsi sa instalacijom programa i podesavanjem.

Poslednja izmena:
Deda Mraz je napisao(la):
.Eto i ja sam rekao sta sam mislio i to je to a ti ako si se nasao prozvan u ovim recima to je tvoj problem a ne moj ;)
Šteta, ovim samo potvrđuješ da si sujetan, a izgleda da te muči i kompleks VIŠE vrednosti. Namerno kažem više jer jednu banalnu i prostu stvar, kako što je instalacija OS, predstaviš kao da je u pitanju doktorska disertacija.
Mada, kad malo razmislim možda za tebe to i jeste doktorska disertacija. :d

Poslednja izmena:
alo... bre, ljudi.
dosta prepucavanja
XP reinstaliran ....
kraj price !

Dark Angel je napisao(la):
alo... bre, ljudi.
dosta prepucavanja
XP reinstaliran ....
kraj price !

Kad ce zurka ? Da castis ? :bottle: :p :smoke: :d :D ;) :cigar: :cigar: :cigar: :cigar:

Sale KG je napisao(la):
Šteta, ovim samo potvrđuješ da si sujetan, a izgleda da te muči i kompleks VIŠE vrednosti. Namerno kažem više jer jednu banalnu i prostu stvar, kako što je instalacija OS, predstaviš kao da je u pitanju doktorska disertacija.
Mada, kad malo razmislim možda za tebe to i jeste doktorska disertacija. :d

Neka tvoja bude zadnja :d

Plasticno?
Pa taj repair je u principu nova instalacija i resava sve probleme (naravno ako je problem do windowsa) i sve ostaje kako je bilo. Ne znam da li si probao ali onaj prvi repair je pravi repair, a ovo drugo je reinstalacija sa zadrzavanjem podesavanja i programa.

Imam u vezi ovoga dva pitanja:
1. Posla onog pravog repair-a, da li su ti se podesavanja i programi zadrzali?
2. Da li si ovo probao i na Win2003 da uradis?

Matthias je napisao(la):
Imam u vezi ovoga dva pitanja:
1. Posla onog pravog repair-a, da li su ti se podesavanja i programi zadrzali?
2. Da li si ovo probao i na Win2003 da uradis?

Pa napisao sam vec to i to vise puta. Ali nije mi tesko da ponovim. Ostaju sva podesavanja i programi, samo mi se jednom desilo da mi je jedan program ili ACDSee ili Photoshop ili mozda cak Acrobat izgubio licencu i nista vise. To sam radio 1000 puta. I jednom kada nista nije moglo da pomogne to je odradilo posao vise nego savrseno. Ne brini i videces i sam.

Probao sam ali mnogo manje puta. Jednom me je zezao SATA kontroler na MSDNAA serveru i jednom me zezala mrezna na istom serveru.

pozdrav :banana:

Nazad
Vrh Dno