Šta je novo?

Popravka XP Pro-a ?

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nakon napada jednog virusa-dialera i ciscenja istog od strane gomile antispyware... nesto se sj*lo u Windowsu ( XP Pro ) tako da se sada prilikom gasenja ne ugasi vec treba ponoviti par puta operaciju ALT+CTRL+DEL ( mada ponekad i to ne pomaze .... )

Interesuje me moze li se nekako izvrsiti reparacija Windowsa da bi izbegao ponovnu instalaciju.

System restore je ugasen.

Imas ti srece, meni windows nije mogao da ostane up ni 10 sec. Odmah se sam gasio, iz cista mira.

Sto se repaira tice ubaci cd i pokreni setup iz samog XPa, pa izaberi repair. Moze i prilikom bootovanja sa CDa. Ne polazi previse nade, though, taj repair kod tesko shebanog OSa uglavnom ne pomaze, kao sto nije ni meni. Vremenski traje priblizno isto kao i instalacija. Ok, ostanu programi (mada ni to ne uspe za svaki program), ali podesavanja se sva vrate na defaultna...

kad imas vremena, odradi svezu instalaciju win+programi+podesavanja+sve sto ti treba... pa onda norton ghost ili acronis true image............. pa u slucaju havarije sve vratis za veoma kratko vreme (par minuta)

Pokusaj da ochistis startup. Start-Run-MsConfig. Ako to ne pomegne ne bi bilo lose da odneses komp u servis

@ Bolekomp

ko jos u srbiji nosi komp u servis zbog sofverskih problema?:D :crash:

stoske je napisao(la):
@ Bolekomp

Pa nisu svi maheri u toj oblasti, a oni koji jesu, sigurno im dosadi da se 2-3 sata cimju za dž. Maheri nameste komp jednom komšiji, nameste drugom, pa jednom rođaku, pa drugom... i na kraju odustanu od popravki za dž pa komp mora da ide u servis ili ga radi neko dete iz komšiluka koje opet ne zna mnogo više od vlasnika problematične mašine.

Poslednja izmena:
^^tužno,ali istinito....ja sam živi primer toga....

inače, probaj da koristiš one sitne shut down programe,možda ti tako uspe ;)

stoske je napisao(la):
@ Bolekomp

Svako kome nije zao malo para za uslugu koju ce tamo dobiti :)
Polako prolazi vreme strucnih komsija i klinaca "kompjuterasa' ;)
Verujem da onaj u servisu koji instalira 20 > windowsa na dan moze brze i bolje da otkloni bilo koji kvar o nekoga ko to radi 1 u godinu dana ili redje .. ;)

Koliko je meni poznato (a cudi me da drugi ne znaju), svaki windows (od 98-ice) na gore moze jednostavno da se reinstalira. Svi programi, sve privilegije na doticnom NTFS ostaju i tako dalje... Ubacis instalacioni disk i pratis upustva...i naravnom sve radi kao da je sveze instaliran...

ako si mislio na repair... onda definitivno nije kao sveza instalacija.

Deda Mraz je napisao(la):
Svako kome nije zao malo para za uslugu koju ce tamo dobiti :)
Polako prolazi vreme strucnih komsija i klinaca "kompjuterasa' ;)
Verujem da onaj u servisu koji instalira 20 > windowsa na dan moze brze i bolje da otkloni bilo koji kvar o nekoga ko to radi 1 u godinu dana ili redje .. ;)
Prvo, ako tebi nije žao da baciš 20 i kusur € ,onda nema sta da pricamo vise ovde na forumu.
Drugo, ti što u servisu "odrade" 20-ak instalacija Windovsa na dan ne rade to kako treba. Zabole njih da se jebavaju sa tvojim sistemom, lupe ti samo neki Image, uzmu 20 € i zabodu prst u ...(znas vec gde). Ovce su za sisanje, zar ne ;). Znaš li ti uopste koliko traje instalacija svežeg OS, pa to vreme pomnoži sa 20 i dobićeš da je radno vreme jednog ubogog servisera 20 i kusur sati na dan. :d. A o podešavanju istog da i ne pričam.
Trece, svako ko je pismen treba da zna da instalira OS, a ako čak i ne zna postoje forumi i "klinci iz komšiluka" koji će mu pomoći to da nauči.
Ja od 10-15 instalacija naplatim jednu, ali sve ih manje radim jer su i "klinci iz komšiluka" naučili ponešto od mene (ili nekog dugog). Napredna deca, nema šta.

Poslednja izmena:
Sale KG je napisao(la):
Prvo, ako tebi nije žao da baciš 20 i kusur € ,onda nema sta da pricamo vise ovde na forumu.
Drugo, ti što u servisu "odrade" 20-ak instalacija Windovsa na dan ne rade to kako treba. Zabole njih da se jebavaju sa tvojim sistemom, lupe ti samo neki Image, uzmu 20 € i zabodu prst u ...(znas vec gde). Ovce su za sisanje, zar ne ;). Znaš li ti uopste koliko traje instalacija svežeg OS, pa to vreme pomnoži sa 20 i dobićeš da je radno vreme jednog ubogog servisera 20 i kusur sati na dan. :d. A o podešavanju istog da i ne pričam.
Trece, svako ko je pismen treba da zna da instalira OS, a ako čak i ne zna postoje forumi i "klinci iz komšiluka" koji će mu pomoći to da nauči.
Ja od 10-15 instalacija naplatim jednu, ali sve ih manje radim jer su i "klinci iz komšiluka" naučili ponešto od mene (ili nekog dugog). Napredna deca, nema šta.

ko ne zna, ne zeli da zna, koga ne interesuje ili nema vremena... treba da plati sredjivanje sistema kao nesto najnormalnije. (ja znam da spremim dosta jela, ali obicno kupujem spremljenu hranu kako ne bi gubio vreme, kako se ne bi smarao...)

kad se vrsi restore image-a na neki racunar ne mora da znaci da je to lose obavljen posao!

"svako ko je pismen treba da zna da instalira OS" <-- ovo je takva glupost da cu se uzdrzati od komentara...

Sale KG je napisao(la):

Taj lik pre svega nemoz' da uradi 20 instalacija dnevno sve i da oce! Potpuno se slazem sa konstatacijom da servisere boli levo jako ih boli :) i da ce narodu da uzmu pare.... Pa ja sam klinac pa samo sebi rokam na svake 2 nedelje nov Win... A kamoli ostalima...

hm.... ipak ce biti "format c:\"
nema nista od "popravke" ... 'bmti Windows !!!

markokikinda je napisao(la):
Taj lik pre svega nemoz' da uradi 20 instalacija dnevno sve i da oce! Potpuno se slazem sa konstatacijom da servisere boli levo jako ih boli :) i da ce narodu da uzmu pare.... Pa ja sam klinac pa samo sebi rokam na svake 2 nedelje nov Win... A kamoli ostalima...

Voleo bih da znam razlog zbog kojeg instaliraš računar svake dve nedelje.

Moguće je instalirati i više od 20 konfiguracija dnevno samo moraju biti zadovoljeni neki uslovi, ko je ozbiljnije radio u nekom jačem servisu znaće o čemu pričam. Dok sam radio u servisu kolega i ja sastavljali smo komplet mašinu za 12 minuta od delova iz kutije sa instaliranim (gostovanim) OS-om . Možei i tako a može i redovna instalacija koja traje koliko traje u zavisnosti od brzine same mašine, obično se radi po četiri paralelno mašine, jedino što zna stvarno da smara je dok se ne povuku svi patch-evi i dok se mašina kompletno ne zakrpi. Sada kada radim kao sistem administrator za preko 200 računara potrebno mi je da neke mašine dovedem u radno stanje skoro ceo dan. Jednostavno postoji veliki deo instalacija koje traže naknadno ručno podešavanje, a to oduzima dosta vremena, neke instalacije traju i za moj ukus preterano dugo, ko je spomenuo mrežni Paragraf net :) Srećom ovo se dešava veoma retko i uglavnom je vezano za crkavanje HDD-a.

Sale KG je napisao(la):

Radio sam u servisu i kao serviser i kao sef servisa kasnije i moram da odreagujem kad neko ovako krene da pljuje. Definitivno postoje serviseri, nazalost, koji svoj posao ne rade kako treba. Da li zbog:
a) prevelikog obima posla ne stizu da se posvete nekom racunaru i odrade ga kako treba (ovo je najcesci slucaj) ili
b) zbog neznanja (2. slucaj po redu, desava se kad je kolega "nov" a resava se praksom i radom uz pomoc starijih kolega) ili ih
c) jednostavno zabole levo ***e za posao (takve treba :smack: pa na ulicu).

Koliko puta smo samo kolege i ja "sredjivali" racunare posle kojekakvih komsija, rodjaka, samoproklamovanih "servisera" i naravno, kako ti kazes, pismenih vlasnika racunara :wall: Ako ti znas da reinstaliras OS, super, drago mi je. Misljenja sam da ce serviser bolje uraditi posao od pomenutih komsija i sl. upravo zbog toga sto dnevno uradi vise popravki/repair/reinstalacija OS, dijagnostikovanja i servisiranja kvarova, sklapanja racunara itd. nego neki "expert" za racunare iz komsiluka za 6 meseci.

Sa racunarima je isto kao i sa kolima. Hocete oterati auto u servis ili cete dati komsiji Miletu (karikiram) da vam uradi generalnu jer je, eto, on pokusao jednom kod sebe i uspelo mu??? Sale, molim te da ne generalizujes i da ne pljujes po "serviserima" jer znam kako je biti serviser i znam da je svaki dinar zaradjen teskom mukom.

Da se vratim na temu, OS je moguce popraviti ali to zahteva vise vremena od reinstalacije i dosta je suptilnije. Zato masa ljudi pribegava format c: metodi, jer je brze\lakse i ne gube nista reinstalacijom.

Ma sama reinstalacija u 95% slucajeva nema sanse da popravi system ( u glavnom vece zabugancije se prenose u reinstalaciji). Sistem moze da se popravlja ali oduzima vreme i trazi odredjeno znanje.
Slazem se sa Falconom da ne bi bas svako trebao da se time bavi, kao sto ne moze svako da radi generalnu na kolima ili da popravlja zube.

Nemoj mesati reinstalaciju i repair instalacije

Pa i nisam. Upravo sam naveo reinstalaciju.:d
Vodeci se Kicovim postom.

Poslednja izmena:
repair != reinstall

@kvisko: ne muljaj :)

Apsolutno netacno.
Pokusaj da na win98 uradis Repair.:d

Poslednja izmena:
Lupate a niko da pomogne coveku.

Evo ti resenja ... znaci repair mora da odradi sve kako treba. Budi siguran u to! Znaci kada ubacis cd ne ides na prvi repair vec na drugi. On ce vratiti Windows na pocetno stanje samo sto ce ti ostati sva podesavanja i programi.

Znaci kada ubacis cd, bootujes sa cd-a, i cekas da ucita. Kada ucita ponudice ti:
| Enter = continue | R = repair | F3 = quit |
Ovde stisnes Enter i nastavis dalje, pa ce ti traziti da stisnes F8 da bi se slozio sa njihovim glupostima i posle toga ti nudi:
F3 = quit | R = repair | ESC = don`t repair |
Ovde stisnes R i to je to ... pokrenuce novu instalaciju koja ce ti resiti sve probleme i koja ce ostaviti sva trenutna podesavanja i sve programe koje si imao u tom trenutku. Meni se samo jednom desilo da je jedan program izgubio licencu pa sam morao ponovo da je ukucam, a ostalih milion puta (posto radim u servisu) je sve bilo ok.

Srecno i javi.

A to sto postoje i ljudi koji spuste glupavi image nije razlog da se svi pljuju. Pravi nacin da se spusti image je sysprep pa onda spustanje imagea koji sadrzi samo par osnovnih pograma a ne gomila gluposti koje nisu potrebne. Mada i to je prevazidjeno jer postoji Unattended instalacija pa sve bude kao da je novo instalirano bez potrebe da se spusta image od neke druge masine.

Valjda sam vam objasnio par stvarcica :p

pozdrav :wave:

Poslednja izmena:
Narezes lepo sebi bootable Ghost na cd ili Acronis True Image ili neki treci program iste namene i onda kada instaliras windows i sve ostalo sto ti je potrebno i podesis sve gluposti, lepo restartujes comp i bootujes sa cd-a i napravis image sistemske particije i to je to.

Sta ja mogu kada nisam stalno tu :p
Samo pitaj ... mada odacu ti tajnu ... danas je bila plata pa sam zbog toga ovako dobro raspolozen da objasnjavam a i moram da vezbam zbog kurseva :p

pozdrav :wave:

kvisko je napisao(la):
Apsolutno netacno.
Pokusaj da na win98 uradis Repair.:d

... a probaj na XP-u.

mogao bi da procitas makar naslov teme.

A ti bi mogao da procitas moj post gde sam se pozvao na Kico-a.Ili nisi procitao sta je on napisao.

Nazad
Vrh Dno