Šta je novo?

Popravka Mercury HT 6200W zvucnika

Violeta88

Cenjen
Učlanjen(a)
08.12.2009
Poena
154
Cao,imam veliki problem sa Mercury zvucnicima,imam ih vec dve godine i radili su super do skoro,medjutim ,u poslednje vreme strasno krce posle nekih 10 minuta rada i sve je gore,u pocetku rade super ali posle katastrofa.Nadam se da imate neki pametan savet kako da ih popravim posto servisi nece da se mlate sa ovim kucnim PC zvucnicima,pitala sam,a ne bih da ih odlozim mnogo ih volim :) zato pomagakte da ih ne bih razlupala:crash:
imate i sliku...

Prilozi

• pr_sp_ht6200_b.jpg
    pr_sp_ht6200_b.jpg
    25.8 KB · Pregleda: 568
Da li si ih probala na nekom drugom kompu? Imas integrisanu ili neku bolju karticu? Kakvo ti je napajanje u kucistu i da li si probala da ih ukljucis u nekoj drugoj strujnoj uticnici? Jako je bitno da se prvo ustanovi da li je problem u samim zvucnicima ili u kompu. Treci izvor problema moze da bude strujna instalacija tu gde ih ukljucujes.

Samo bez nerviranja, bice sve ok

Pozdrav!

Kolega je u prethodnom postu dosta toga lepo objasnio, a dodao bih i jos da obavezno probas neki drugi izvor zvuka, kao MP3 player, CD player ili kasetofon, bilo sta sto nema nikakve veze sa kompjuterskom zvucnom karticom.

Puno srece u pronalazenju resenja za ovaj tvoj problem, samo lagano i dobrodosla na forum.

Vlada, Kanjiza. :wave:

Poslednja izmena:
Probala sam ih na drugom kompu isto,menjala uticnice,ukljucivala u mp3 i nista opet isto tako da ne verujem da je u pitanju komp,uostalom,koristila sam druge slicne zvucnike(pozajmljene),koji su super radili.Zvucna mi je inegrisana,a za napajanje nemam pojma,pravo da ti kazem :/,ali mogu da saznam ako mi obljasnis sta da gledam :)...Hvala Vlado na dobrodoslici! :)

Можеш ли боље да опишеш то крчање? Зује или баш крчи, шушти или нешто другачије?

Bas krci,kao slab signal na radio stanici na primer !

Prvo proveri kabl koji ti spaja PC i zvucnike (3.5mm takozvana bananica ili ti je mozda sa jedne strane bananica, a sa druge 2 RCA cinca). Procackaj malo, vidi da li negde gubi kontakt. Ako nije to, moguce je da ti je potenciometar zaprljan (to je ono veliko okruglo preko cega pojacavas u slucaju da nisi razumela) pa ne bi bilo lose da se procisti nekim kontakt sprejom. E, sad ako ni to nije...onda to mora da ti pogleda neko ko se razume u te stvari, raspitaj se kod prijatelja sigurno ce se naci neko..:wave:

Posto se isto desava nezavisno od kompjutera, znaci da je problem najverovatnije u samim zvucnicima, tacnije wooferu. Krcanje/sustanje/prekidanje moze da bude uzrok zaprljanog potenciometra, kao sto je honda rekao. To se onda lako resava, nije neki problem. Da li se menja taj zvuk kako okreces potenciometar i da li je krcanje ujednaceno na svim zvucnicima? Takodje prekontrolisi kablove i kontakte ako vec nisi.

Da,zvuk je isti na svim zvucnicima,svi krce,mada sad sam se setila,cesto zna da se zaglavi dugme za paljenje zvucnika,tj da ne moze da se iskljuce jer ostane unutra kao da ga nesto koci,mozda je to problem,a sto se tice potenciometra provericu,ada i on zna da zeza ali nista ozbiljno...Hvala vam na ovome do sad :D

kako se resava to sa potenciometrom,zaboravih da pitam ? :D

Morala bi da otvoris kutija (subwoofer). Neverujem da je komplikovano, 5-6 srafova odvrnes...nabavni neki kontakt sprej, moze cak i WD40, ali bolje kontakt sprej. Nije vise od ~400 din neko manje pakovanje. Kada otvoris kutiju i dodjes do potenciometra, trebala bi da postoji neka manja rupica kroz koju moze da se provuce cevcica koja se nakaci na kontakt sprej. Naprsnes koji put, provrtis potenciometar jedno 20-ak uta levo-desno..sklopis, upalis i proveris da li ima rezultata. Okacicu slicicu da vidis kako otprilike izgleda potenciometar...

Prilozi

• real_trimmer1.gif
    real_trimmer1.gif
    3.2 KB · Pregleda: 636
  • Panel_Light_Dash_Speed_Dimmer_Switch_ON_OFF_Pot_potentiomete.jpg
    Panel_Light_Dash_Speed_Dimmer_Switch_ON_OFF_Pot_potentiomete.jpg
    29.7 KB · Pregleda: 135
Poslednja izmena:
...moze cak i WD40,

Veruj mi, ne moze ;) Sa njim ce posle moci samo da baci taj potenciometar posle izvesnog vremena.
@Violeta
Ako budes trazila kontakt sprej, naglasi da trazis bas za ciscenje precizne elektronike (potenciometara, preklopnika, prekidaca i ostalih elektronskih delova). Imas na sajtu http://www.mgelectronic.rs/ u koloni Potrosni materijal>Sprejevi, razne kontakt sprejeve. Za tu namenu je dobar Kontakt 60. Za bas profi efekat na duze staze, cisti se prvo sa Kontakt 60, zatim se sa "SPREJ 200 ML KONTAKT PHILIPS PLAVI" ispira deo ciscen Kontakt 60 sprejem, i na kraju se podmaze sa Kontakt 61. To je veliki trosak za jedan mali potenciometar, tako da slobodno mozes samo sa Kontakt 60 ili nekim slicnim sprejem da ocistis. Usmeris cevcicu na rupicu potenciometra i prsnes po malo par puta. Onda vrti potenciometar dok ne primetis pod prstima da se lakse krece. Nakon tog ciscenja vidi kako se ponasa u radu. A za taj Power prekidac koji se zaglavljuje, sigurno ces videti sta pravi problem kad budes otvorila woofer.

Poslednja izmena:
Ja sam sa WD-om nebrojano mnogo puta prskao kontakte, prekidace, nikada se nista nije desilo. Ali, ko zna...:smoke: Zato sam i rekao bolje kontakt sprej:-devil-:

e,imam mali problem da dodjem do potenciometra tj unutrasnjeg dela jer mi ono sto baca bass s stoji na putu ,sad cete videti slike,jel pametno ovo da skidam tj tu membranu?

Prilozi

• DSC00297.jpg
    DSC00297.jpg
    475 KB · Pregleda: 314
  • DSC00300.jpg
    DSC00300.jpg
    384.3 KB · Pregleda: 232
Jel mislis na onu plasticnu bass reflex cev ili bas na sam zvucnik? Ta cev je koliko vidim sa slike okrenuta na dole, jel da? Kako je pricvrscena za kutiju, lepkom verovatno?

Mali savet. Iz mog iskustva sa Sonic Gear EVO 5 zvucnicima...kada sam rasturao SUB zbog dampiranja uvideo sam da se prednja maska SUB-a skida od napred. Ima zabice i kompletna prednja maska je bila zalepljena. Skinuo sam je tako sto sam polako nozem raydvajao "liniju" izmadju prednje maske i same kutije, polagano sve u krug dok ne popusti. Vidim po slikama da nam je slicna unutrasnjost SUB-a, pa je i kod tebe verovatno isti fazon. Znaci polagano skini prednju masku gde su potenciometri. Verovatno ces posle morati opet da stavljas lepak, ali to ti je cena ako hoces da sredis sistem. Vec si na pola puta, nemas sta da izgubis... :wave:

Zvucnik mozes lako da odsrafis, ali i meni se cini da ces morati spreda da skidas masku...I kada bi skinula zvucnik, ne bi mogla uopste lepo da pridjes tom potenciometru, jer tu je pregradjeno tom komorom u koju je usrafljen zvucnik. Znaci, probaj sto pazljivije nekako da skines prednju masku i onda bi trebalo da se lepo vidi potenciometar.

Izvinite što ovako upadam, ali zašto ona raskupusava te zvučnike kad nije ni utvrdila u čemu je problem, tj. da li je problem uopšte u potenciometru? :)

S obzirom na ono što je rekla u prvom postu:
u poslednje vreme strasno krce posle nekih 10 minuta rada i sve je gore,u pocetku rade super ali posle katastrofa.

Teško da je potenciometar problem, verovatno je problem do neke druge komponente koja se za tih 10 minuta zagreje i počne da trokira, da je potenciometar, krčanje bi bilo prisutno od samog početka i nestajlo bi i ponovo se javljalo kad čačne malo potenciometar.

Realno, potraži nekog majstora koji hoće da sredi to, verovatno je u pitanju neki sitan kvar, ovako ćeš ih rasturiti totalno! :p

Poslednja izmena:
Posle je dodala i da ima problema sa Power prekidacem i tim potenciometrom. U svakom slucaju, nije na odmet da ih sredi, pa ako to ne resi problem, ne bi bilo lose da neki majstor pogleda detaljnije elektroniku unutra.

Znam, verovatno potenciometar zašušti kad ga okreće, ali mislim da to nije uzrok ovog glavnog problema, a da li se isplati da odlepljuje prednju masku samo da bi očistila potenciometre - ne znam baš, ja bih ostavio tako i regulisao volume softverski.

Ako je potenciometar u bas losem stanju, cak i ako ga drzis u staticnom polozaju, moze cesto da se javlja prekidanje, a to nije resenje da ga tako tolerises, a mozes da ga sredis vrlo lako.

Slažem se, ali prvo da ona malo pročačka taj potenciometar bez otvaranja zvučnika, pa da tačno utvrdi:
- Da li se krčanje koje krene posle 10 minuta pojačava ili smanjuje dok okreće potenciometar (blago milimetar levo-desno)
- Da preciznije opiše kakvih tačno problema ima sa tim potenciometrom, da li blago šušne samo pri okretanju ili jako šušti, da li nekad počne i sam od sebe da šušti pa je potrebno da ga pomeri da bi prestao...

Poslednja izmena:
e znate kako momci,ja licno mislim da nije potenciometar i power prekidac u pitanju jer ne dovode do znacajne promene krcajna kad ih pomeram isto je, pojacavanjem krcanje se pojacava i obratno.mada dodla sam do jednog zanimljivog otkrica,dok sam slucajno pomerila jedan mali deo koji lici na osigurac u kucistu ,u tom trenu zvuk se vratio i radilo je normalno na par minuta ali posle isto krcanje..da nije u tome problem?imate i sliku imate i obelezen deo gde sam otprilike dotakla ..:type:

Prilozi

• DSC00302.JPG
    DSC00302.JPG
    36.5 KB · Pregleda: 116
Bice da je definitivno negde hladan (los) lem u tom predelu. Ako znas nekog ko malo bolje barata lemilicom, neka pogleda tu plocicu. Siguran sam da ce otkriti sta treba da prelemi.
P.S. Nikako ne cackaj rukama unutra po plocicama dok su ti zvucnici pod naponom, da ne bude pec-pec :p

e znate kako momci,ja licno mislim da nije potenciometar i power prekidac u pitanju jer ne dovode do znacajne promene krcajna kad ih pomeram isto je, pojacavanjem krcanje se pojacava i obratno.mada dodla sam do jednog zanimljivog otkrica,dok sam slucajno pomerila jedan mali deo koji lici na osigurac u kucistu ,u tom trenu zvuk se vratio i radilo je normalno na par minuta ali posle isto krcanje..da nije u tome problem?imate i sliku imate i obelezen deo gde sam otprilike dotakla ..:type:

Odakle si Violeta? Možda bi se našao neki dobrovoljac na forumu da ti to popravi ili bar preporuči nekog majstora u blizini... ,)

Bice da je definitivno negde hladan (los) lem u tom predelu. Ako znas nekog ko malo bolje barata lemilicom, neka pogleda tu plocicu. Siguran sam da ce otkriti sta treba da prelemi.
P.S. Nikako ne cackaj rukama unutra po plocicama dok su ti zvucnici pod naponom, da ne bude pec-pec :p

Pa verovatno da je to,ne cackam nikako ono je bilo slucajno!! :p pitacu ja nekog jel poseduje lemilicu,mada vidim ja da cu na kraju da kupujem nove zvucnike :,,:

Odakle si Violeta? Možda bi se našao neki dobrovoljac na forumu da ti to popravi ili bar preporuči nekog majstora u blizini... ,)

Zivim u Beogradu,a inace sam iza Smedereva...da znas da bi to bilo najpametnije,ja ako ovo budem dirala bice vise problema nego resenja :D

Poslednja izmena od urednika:
Izgleda da ce ovde biti puno dobrovoljaca spremnih da pomognu.:D

Mislis?? ;) samo se vi zezajte,ja jos uvek slusam muziku na dva pc zvucnika :trust:

Ajde Beogradjani, priskacite u pomoc. Vidite da se cura smorila sa 2 pc zvucnika :D

Nazad
Vrh Dno