Šta je novo?

Popi***o sam više !

ironmanbg

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poena
935
Moja oprema  
Laptop
Thinkpad T440
Mobilni telefon
A55
Pristup internetu
  1. Optički internet
sorry for my french :d

Elem , pre par dana reših da mao osvežim komp ( 2x512 , umesto 2x256, 9600xt umesto 9200se i 250giga Seagate Ata HDD )
Problem je u sledećem:
na gore pomenuti Seagate nikako ne mogu da instaliram sistem ( želeo sam da novim hardom sa 16MB bafera , zamenim 2.5god stari Maxtor sa samo 2MB, koji bih koristio samo kao skladište)
E , kako je ovo bio plan, ja sam odmah Seagate namestio kao Primari Master , a Maxtor ( sa sve instaliranim Windowsom) kao Slave - privremeno rešenje.
Kompjuter se jeste malko sporije podizao , ali je radio. :type:

Kada je došao na red reinstal Wina , nastaju problemi:
( o izgubljenoj particiji sa podacima :mad: , ne bih sada )

1.Kada povežem Seagate kao prim master, a Maxtor kao slave , dobijam sledeće
uopšte neće da bootuje - početni crni ekran ( nešto piše) stoji tako nekoliko minuta, nakon što sam Win na jedvite jade instalirao , nakon instalacije drajvera za matičnu i restarta , poruka Windows shuting down stoji tako jaaako dugo ( restartovao sam komp)

2.Isključujem Maxtora , ostaje samo Seagate kao Prim Master
prilikom instalacije prijavljuje grešku
Windows could not start because of a computer disk hardvare configuration problem

3.Maxtor kao prim master i Seagate kao slave
takođe neće :wall:

4. Konačno se vraćam na početak priče ( Maxtor master-Seagate slave) i to radi , tako što sam prvo instalirao Win na Maxtoru , a kasnije nakačio Seagate

Ako , neko ima neki predlog šta da radim

izgubljeni podaci , drkam se već 4-ti dan , moram da završim diplomski do kraja meseca

PS

izvinjavam se na dužem postu , ali mora tako , da bi bilo jasnije ;)

Ako neko sumnja u ispravnost harda , imam par programčića , pa ću da ih istestiram

Da li ti BIOS pravilno prepoznaje Seagate-a ?
Ima diskova kod kojih se mora eksperimentisati sa dzamperima da bi proradili kako treba.

Pa , vidi ga kao Primary Master ( tako je i namesteno i jumperima i kablom)
Kopiranje fajlova radi normalno
U pitanju je Seagate ST3250620A

Poslednja izmena:
Evo i slike
inace hard radi normalno
pisanje/citanje

Prvi put sam formatirao iz Wina ( disk menagement) , drugi put prilikom instalacije windowsa
kasnije , svim i svacim ( Paragon , Partition Magic )
XPSP2 je u pitanju

Prilozi

• s1.JPG
    s1.JPG
    92.6 KB · Pregleda: 94
  • s2.JPG
    s2.JPG
    123.5 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
"Poigraj" se sa Access mode ( CHS,LBA,LARGE,Auto ) podesavanjima za HDD u BIOS-u

Podatke mozes da vratis uz pomoc nekog programa za backup.Probaj da taj veliki seagate stavi da bude sam na grani i tako ga i dzamperisi kao stand alone ili single master.

@milos@
predlazes mi pokusaj pod 2 ;)
( vec vidjeno i ne radi :smash:)
neko mi je predlozio da resetujem BIOS
mislim da cu prvo da dam komsiji da proba da instalira kod sebe
da vidimo da li je hard ispravan

Gremlini!!!!

To ti je moje objasnjenje. Sad ti citam post i kao da gledam sebe pre par meseci... psovom sam ko nikad u zivotu a kose kolko sam izgubio i da ne pricam.

I sta je bilo resenje... E da me ubijes ne znam. Zato kazem Gremlini.

Ja sam pokusavao nesto drugo da napravim ali isto sa novim diskom. Koji je odjednom poceo da sere (da prostis) i onda usro (da opet prostis) i drugi disk na kom su mi bili svi podaci.

Pokusavo sam da instaliram XP i VISTA na dva razlicita diska. Radio sam sve po knjizi i to jednostavno nije radilo. Te ne vidi jedan disk, te ne vidi drgu. Sami rade ko zmaj a zajedno nista. E posle 50og pokusaja reinstalacije to proradilo. ALI NISTA NISAM DRUKCIJE URADIO NEGO PRE!!! :bottle: NISTA... samo sam ga ostavio da oladi par dana jer nisam mogo vise da se nerviram. I proradilo.... ma pito sam i ljude ovde na forumu i cacko sa 100 programcica popravljo particije i boot sectore i ne znam ni sam sta... E i onda je moj gremlin resio da se preseli valda kod tebe, pa sad tebi ne radi a meni sve sljaka kako treba.

Samo se sad strah sta cu sledeci put kad budem moro da radi Reainstall. :zgran:

Ne reče koju matičnu ploču koristiš. Pošto vidim da su ti komponente dosta stare, pretpostavljam da je i ploča takođe. Probaj da flešuješ najnoviji BIOS na nju, to počesto zna da reši probleme sa hard diskovima (ili da ubije ploču, kako kad).

Inače, da sam čupao kosu svaki put kad sam imao ovakav problem bio bih ćelav do sada. Evo baš juče sam imao komp koji nije hteo da butuje sa SCSI hard diska. Posle puno čačkanja provalim da neće da butuje kada je mrežna karta u sistemu. Kažem to šefu, a on me pogleda kao da sam mentalac. Dođe on, ubaci nazad mrežnu koju sam izvadio i ovaj put sve proradi, a ja ispadnem lud. Gremlini, ne vredi se nervirati.

Edit: pardon, videh koja je ploča u pitanju, još se nisam navikao na "moja mašina" feat.

Poslednja izmena:
da li ti je paticija na Seagateu AKTIVNA?
bez toga nema sanse da ce da butuje

mozes i iz disk management-a, sekeltujes disk/particiju pa desni klik pa mark partition as active.

Poslednja izmena:
Nemam vise snage
ostavicu jos neko vreme ovako ( Seagate master i maxtor slave - sa maxtora se dize sistem)
jer radi

sorry for my french :d
E , kako je ovo bio plan, ja sam odmah Seagate namestio kao Primari Master , a Maxtor ( sa sve instaliranim Windowsom) kao Slave - privremeno rešenje.
Kompjuter se jeste malko sporije podizao , ali je radio. :type:
ce, cek....zasto bi ovo bilo sporije????????
Prvo, aj proveri (ako vec nisi) da li ti jumpere stavljas kako treba.
ili jos bolje probaj te diskove na odvojenim granama.
Pregledaj dobro pinove sa zadnje strane diska, na koje naleze ata kabl, da li su svi u redu.

GENERLNO, mislim da si dao malo podataka za resenje ove misterije. Nekad problem me da bude bas zaguljen pa bi svaka informacja mogla da bude kljucna.

1) Kao sto sam ti gore napisao, kad napravis particiju ona MORA da bude AKTIVNA da bi mogao da bootujes sa nje

2) Nekada postavljanje diska na AUTO u biosu ne mora da rezultuje korektnim prepoznavanjem diska (broja cilindara, sektora itd)

Ja sam imao Seagate 200gb ATA disk i secam se da sam imao problema sa njim u pocetku. Problemi su bili u tome sto kad napunim disk preko neke granice od ~137gb nastaju problemi.
Taj problem nastaje tako sto bios ne provali kako treba broj cilindara sektora...napisao ti je neko ...to je ono u biosu CHS, LBA, large itd.
To se resava tako sto skines Seagate SeaTool sa seagate sajta i mislim da ti on napravi ISO verziju, ...uglavnom:
Taj SeaTool te pita (u nekoj od opcija, mislim da se zove HDD setup ili slicno) hoces li da ti disk bude sistemski ili storage, zatim odradi DDO (dynamic disk overlay), posle toga sve je radilo ok.
ovde ti je seatool http://www.seagate.com/ww/v/index.jsp?locale=en-US&name=seatools-dos&vgnextoid=b91bd20cacdec010VgnVCM100000dd04090aRCRD
To sve moze i sa MaxBlast, maxtorovim progrramcicem koji se takodje bootuje sa cd-a ili flopija.
Ako to radis vodi racuna o podatcima.
Inace DDO je Overlay biosa, sto znaci da se na hdd instalira "drajver" koji operativnom sistemu prijavljuje korektne informacije o samom disku posto ga bios ne vidi na korektan nacin. Inace to radi sasvim ok. Ja sam imao tih problema i sa 40gb diskom, koji je radio ok ali pocne da brljavi kad zauzece dodje do nekog nivoa.

Kad je ovaj problem u pitanju uvek se savetuje da podrazis posledju verziju biosa za tvoju plocu pa ako i sa njim prepoznavanje ne uspe da pokusas preko SeaTool-a. Takodje Service Pack1 za WinXP donosi 48-bit registar za adresiranje prostora na hdd-ovima pa sa nim probija limit od 120-137gb koje moze davidi "obican" WinXP.

Da li je ovo problem kod tebe....ne znam.
moguce...kazem ja sam imao problem sa Seagate ATA 200gb diskom, nakon sto sam ga "setovao" sve je radilo kako treba (disk se video sa punim kapacitetom)

3) moze biti i nesto sasvim trece
probaj da sledis Seagate Troubleshooter, vema je intuitivan i dobar
http://www.seagate.com/ww/v/index.j...toid=90d04a3cdde5c010VgnVCM100000dd04090aRCRD

a pazi ovo:
Seagate Drive as master with a non-ATA-compatible slave (Seagate® drives only). Set a jumper on pins 5 and 6 and a jumper on pins 7 and 8. Use this jumper setting only if the drive does not work as a master.

to je na strani:
http://www.seagate.com/ww/v/index.j...toid=8a914a3cdde5c010VgnVCM100000dd04090aRCRD

ajd procitaj pazljivo taj troubleshooter
kreni odavde:
http://www.seagate.com/ww/v/index.j...toid=8a914a3cdde5c010VgnVCM100000dd04090aRCRD
to je taj dvoj disk...bas taj model...imas dole torubleshooting

Poslednja izmena:
@ironmanbg

Mislim da ti nisi ukapirao sta sam ti rekao da uradis,ali nije ni bitno!Odneses ga u servis strucni ljudi ce da ti to srede za sekund ako je sve isparavno od hardvera!Pozdrav!

Poslednja izmena:
ja sam imao tvoju maticnu mercury i ona nije bas cista ali nije ni losa.
ako sam shvatio ako ti je ostao instaliran windows na maxtoru nemozes da stavis segate kao primarni jer windows na maxtoru je ranije instaliran i ima memorisane sve tvoje komponenete tako da automatski registruje novi disk kao novi hardware, pa tu nastaje konflikt, zato kad stavis maxtora na master a segate na slave sve radi.

ja sam imao tvoju maticnu mercury i ona nije bas cista ali nije ni losa.
ako sam shvatio ako ti je ostao instaliran windows na maxtoru nemozes da stavis segate kao primarni jer windows na maxtoru je ranije instaliran i ima memorisane sve tvoje komponenete tako da automatski registruje novi disk kao novi hardware, pa tu nastaje konflikt, zato kad stavis maxtora na master a segate na slave sve radi.

Sledeci put lepo citaj sta covek pise pre nego sto krenes u savetodavnu akciju, koj pri svemu tome nije ni tacna. Covek je vec rekao da je pokusao i da instalira svez sistem.

Nazad
Vrh Dno