- da li mozes da mi kazes da li je ovo nesto drastivno drugacije u odnosu na IMAX? koliko kapiram IMAX tehnologija je bila preskupa (pocev od kamera pa sve do bioskopa...), right??
IMAX je jedan od lidera na ovom trzishtu, koristi uglavnom polarizacione naochare. Dugo vremena IMAX je imao najbolju tehnologiju sa korishcenjem analognih projektora. Sada su i oni preshli na digitalne projektore koji daju josh bolju sliku.
Ne znam koja se tehnologija koristi kod nas u bioskopima (poshto nisam bio), ali je verovatno shutter tehnologija poshto je ona dosta jeftinija. Kvalitet je loshiji i moze da smeta to shto naochare non-stop trepere.
Osnovni problem kod 3D bisokopa je pad osvetljenosti platna - kod starog IMAX-a se koristi tzv. srebrno platno (znachi ne belo nego sivo) i gubitak svetlosne sile moze biti i do 80%. Kod shutter sistema je problem shto mnogim ljudima bude muka posle takvog treperenja.
i kako bi izgledali ti 3D televizori - kad hoces da ga gledas stavljas naocare na glavu?? da li postoji neki standard za 3D prikaz i pratecu opremu/formate/skalameriju??
Za kucnu upotrebu su najoptimalniji televizori sa naocharima - za sada su to uglavnom DLP televizori sa shutter naocharima. Dobra strana ovih televizora je to shto na njima moze da se gleda i 2D i 3D. Losha strana je shutter... Ovakvi televizori se prodaju vec neko vreme na zapadu, uglavnom ih proizvode Micubishi i Samsung. Koristi se stereo par, kao i u bioskopima, a kako to radi mozesh da pogledash ovde:
http://dlp.com/downloads/DLP 3D HDTV Technology.pdf
Postoje i televizori bez naochara (tzv. autostereoskopichki displeji), oni koriste specijalne filtere koji se ugradjuju pred ekranom. Problem ovih monitora je to shto se na njima jako teshko chita 2D tekst, shto je slika ponekad mutna i shto svaki proizvodjach koristi svoj format 3D kontenta. Zbog mogucnosti da mnogo ljudi vidi 3D istovremeno bez naochara i dobrog 3D efekta, ovakvi ekrani se koriste uglavnom za reklamu (konkretno ja, uglavnom radim sa ovakvim monitorima).
i jos jedno pitanjce - da li RED kamere spadaju u sam vrh, ili su to low-budged profi kamere?? izvini na svim ovim lame pitanjima ali stvarno me interesuje a ne znam nista o tome...
RED kamere spadaju mozda ne u sam vrh, ali su jedne od boljih kamera na trzishtu. Njihova prednost je modularan sistem koji omogucava lako menjati sve delove kamere - od objektiva do body-ja. Radio sam sa materijalom snimljenom na RED ONE u 2K i mogu da kazem da je to neshto najbolje shto sam video u zivotu