Šta je novo?

Pomozite u odabiru Lap Top-a

cordos

Slavan
Učlanjen(a)
14.05.2005
Poena
309
Ja se vec neko vreme kanim da kupim neki lap top. Dosta sam neupucen u lap topove pa bih zato ovde i postavio par pitanja na koja se nadam da cu dobiti (bar deo) odgovore...

Zelja mi je da me komp izadje oko 1000e. Ne bi se bunio ni za 800 :) a ni za 1200 recimo ako je neka bas lepa i vredna masina... pomozite...

1. GRAFIKA MI JE IZUZETNO BITNA, nemam para za bas preterivanje i razmisljam se o x1600 ili 7600Go i nista ispod toga. A preko toga mi se cini da vec ulazim u nerealne cifre. Bilo kakva iskustva su vise nego dobrodosla posto sam sludjen razlicitim testova na netu ...

2. Koji proecesor preporucujete, ja se sve nesto razmisljam neki do i oko 2Gz a kakav bi trebao da bude i koji proizvodjac... tu sam toliko prestao da pratim da mi sve one oznake deluju ko psovke ;)

3. HDD 100Gb 7200 obr. (ne bi umro kad bi bio 80Gb 5400 obr.)

4. Ekran 15.4" ... sto kazu taman! E sad true bright ili sta vec, nesto se ne brinem toliko...

5. DVD Rezac, of course :) ... koji? ... dal je to uopste bitno?

6. 512Mb RAM kao minimum, recimo da je obligatoar da je prosiriva ako je 512... 1Gb ideala!

Ostala periferija mi nesto i nije bitna... wi fi moze, blue tooth moze.... nije bitno. Bitno mi je grafika/procesor/RAM/Ekran

Meni je nekako Tosiba najlepsa al brate to i kosta mnogo... ima li sta od ostalih proizvodjaca ako znate da bi zadovoljilo moje potrebe i jos bolje, kazite ako jeste ili nije zadovoljilo vase.

Upotreba bi bila naravno za ponekad igranje igrica u osrednjoj rezoluciji i ostatak klasika (filmovi muzika office bla bla bla) a mozda padne i instalacija nekog jaceg programa kao sto je recimo KATIA.

Udelite koju informaciju :whip:

Malo sam se i ja pogubio u tom moru lap topova. Uglavnom, to je jedna prica, jedan dogadjaj. Ne uzmite mi za zlo. A to ako sam pomesao lap topove i oznake, jos jednom se izvinjavam. Znam za sigurno, i mislim da je to jasno, da se prica odnosi na Fujitsu Siemens proizvodjaca. Sto se mene tice, kum mi je uzeo HP nc8430, i ja sam pustio buvu da bi i ja tako nesto zeleo. Video sam racunar i solidno mi izgleda. Sa obzirom da je lap top o kome se radi polovan i placen ne preterano, deluje mi primamljivo. Nije ozloglasena (dosta ljudi je napljuvase) nx serija a izgleda lepo itd. Pozdrav svima.

Malo sam se i ja pogubio u tom moru lap topova. Uglavnom, to je jedna prica, jedan dogadjaj. Ne uzmite mi za zlo. A to ako sam pomesao lap topove i oznake, jos jednom se izvinjavam. Znam za sigurno, i mislim da je to jasno, da se prica odnosi na Fujitsu Siemens proizvodjaca. Sto se mene tice, kum mi je uzeo HP nc8430, i ja sam pustio buvu da bi i ja tako nesto zeleo. Video sam racunar i solidno mi izgleda. Sa obzirom da je lap top o kome se radi polovan i placen ne preterano, deluje mi primamljivo. Nije ozloglasena (dosta ljudi je napljuvase) nx serija a izgleda lepo itd. Pozdrav svima.

Ranije si naveo da ti se HP iz NX serije nesvidja zato sto nije lep, a za ovaj NC8430 kazes da je lep. Mozda nedovoljno obracam paznju na detalje ali meni izgledaju isto.:)

Ja koliko sam ukapirao
HP nx serija = FSC amilo pro serija = slaba plastika (ne sadrzi Mg,Ti,C)
??????
E za to stvarno ne znam...

@galeb
Naterao si me da citam sve svoje postove iz ove teme i nisam nigde naisao da mi je nx lep. Ajde daj quote molim te.

Bilo kako bilo, nx sam video samo na slici na netu i moguce je da sam i rekao da mi se dopada, nc8430 sam video uzivo i opipao ga. Svidja mi se. Nista sad da sam odusevljen nesto specijalno (mada sam i ranije navodio da se ne razumem u lap topove) ali komp izgleda sasvim pristojno. Dizajn je ok, rekao bih, a i zavrsna obrada po onome sto sam ja kao totalni pocetnik mogao da zakljucim je da je ok, to jest nesto nisu bili rasklimatani dugmici (iako je polovan racunar) i plastika je odavala izgled normalne zavrsne obrade, znaci nije neka djani buvljani al nije da sam se bas i odusevio tehnologijom kojom se salju ljudi na mesec :d . Sve u svemu solidno izgleda, mali i kompaktan i zadovoljava sve moje zahteve iz pocetnog posta ovog topica. Zvuk je bio normalan za male zvucnike i to je to. Nista specijalno a opet sve i vise nego sto je zadovoljavalo. Nadam se da sam sada bio jasniji.

^ ja se druze u lap topove slabo razumem. Ono sto sam shvatio ovde a i na drugim forumima je recimo da je NX 9420 losiji komp od NC 8430. Jedini razlog je to da je NX serija losa, zasto? Nemam pojma... valjda se kvari, lose performanse itd. A NC serija je dobra, zasto? Nemam pojma, stvarno. :wave:

Ja sam se u ovu Tecru zaljubio!

Jeste da su i cpu i grafa već prevaziđene generacije, ali mislim, pogledajte taj displejčić, a pogledajte mu rezoluciju :banana: , a još touchscreen, ma ... bruka!

Naravno svako ima različite želje/potrebe. Ipak, i na njemu se može lepo igrati (mada bi mu prijalo još 512 rama, a to uvek može da se doda), u svakom slučaju bolje nego na ovoj mojoj desktop-praistoriji :crash: , a ja se i na tome još uvek igram (believe it or not :beat: ).

P.S. Gornji link nije reklama već anti-reklama jer ga imaju, al' samo na sajtu :mad: . Taman se čovek ponada kad ono ...

Jeste da su i cpu i grafa već prevaziđene generacije, ali mislim, pogledajte taj displejčić, a pogledajte mu rezoluciju :banana: , a još touchscreen, ma ... bruka!

Naravno svako ima različite želje/potrebe. Ipak, i na njemu se može lepo igrati (mada bi mu prijalo još 512 rama, a to uvek može da se doda), u svakom slučaju bolje nego na ovoj mojoj desktop-praistoriji :crash: , a ja se i na tome još uvek igram (believe it or not :beat: ).

P.S. Gornji link nije reklama već anti-reklama jer ga imaju, al' samo na sajtu :mad: . Taman se čovek ponada kad ono ...

Ja imam baš tu Tecru (doduše firmina :( )... računar nije normalan, dakle, ubedljivo najbolji lapić na kome sam ikada radio....nemam zamerki, uopšte :)

Tastatura je toliko dobra, a i grafika (veruj mi da uopšte nije prevazidjena, i da "cepa" 99% ovih sada što se ugradjuju u laptopove), da SVI drugi laptopovi izgledaju smešno prema njemu :)

Do skoro je bilo moguće kupiti je, i cena je bila skroz ok za takav komp.

Poslednja izmena:

ISTA ta mi je bila u vrhu izbora,iako ti kazes da je malo zastarela,ali onda sam razmislio sta cu da radim sa tako malim ekranom tolike rezolucije i jos mi je dopala ekstra ponuda za nx9420... pa sam prezalio nesto losiji kvalitet u korist mnogo bolje konfiguracije i uzeo nx-a,ionako mi je trebao veliki ekran! ;)
Pozdrav ,)

U velikom testu 69 laptopa ( ceasopis BUG ) ovaj HP NX9420 je proglasen za best buy u svojoj kategoriji. Najvise preporuka u svim kategorijama su dobili IBM i HP.

a kako stoji ovaj model sa baterijom? koliko dugo moze da izdrzi na primer gledajuci film (dal moze da izgura 2 sata filma)? inace HP je cenjen u americi, dok toshibu pljuju non stop a i dalje je kupuju. ja trenutno imam DELL C610. originalno je imao 128MB rama pa sam mu ja dodao stick od 256MB pa sada radi korektno. mada gledam da uzmem novi lap.

Juce mi je nestala struja i nije dosla oko 3 sata,taman dovoljno da mi opadne baterija od pune do nekih 17 minuta ako se ne varam,znaci ladno prebacuje 3 sata kao od sale,a za vrtenje DVD-a verujem da bi sigurno izgurao 2+ sati,ipak sam ga skoro uzeo pa jos nisam to stigao tacno u minut da proverim!!
Pozdrav ,)

Juce mi je nestala struja i nije dosla oko 3 sata,taman dovoljno da mi opadne baterija od pune do nekih 17 minuta ako se ne varam,znaci ladno prebacuje 3 sata kao od sale,a za vrtenje DVD-a verujem da bi sigurno izgurao 2+ sati,ipak sam ga skoro uzeo pa jos nisam to stigao tacno u minut da proverim!!
Pozdrav ,)

Jednom mesecno ili u 3 nedelje praznim bateriju svom. Ista konf. kao tvoja samo sto je gpu 7600, 120gb HD i druga rezolucija ali ekran isti 17`wide. Obicno traje za gledanje DVD-a ali sa harda (nisam gledao preko optike), wifi sve vreme radi i ekran osvetljen na max. Mislim da mozes da racunas na tako nesto.

Ja se jos uvek odusevljavam lap topom i sve manje zalim za novcima za kojima sam posegnuo pri kupovini istog. Planiram (mada ne obecavam) da izvrsim par laickih testova pa da ih postujem na forumu (malo kako radi STALKER, CNC3, BF2 i mozda poneki 3dmark). Ako nekome uspem da pomognem pri kupovini prenosnog racunara tim putem - racunam da sam se bar malo oduzio zajednici.

Uzmi bez razmi[ljanja
Dell XPS M1710.
Jeste malo skuplji, ali naravno da kvalitet uvek ima svoju cenu.

Osnovne karakteristike:
· 17" Ultrasharp WideTFT LCD, TrueLife WUXGA 1920x1200

· Intel Centrino Core Duo Mobile Technology
· Intel Mobile 945 chipset

· 667MHz - 8.5GB/s with dual channel memory bandwidth

· up to 4GB DDR2 RAM, 2 memory slots

· 512MB DDR3 NVIDIA GeForce Go 7950 GTX graphic

· Gigabit Ethernet LAN + internal 56Kbps V.92 Modem

· Bluetooth 2.0, Intel Pro/Wireless 802.11 b/g card

· Sound Card + stereo speakers with subwoofer

· TV-out S-video, DVI, IEEE 1394 (Firewire), 5-1 Card reader

· VGA Video, Audio (HP and Mic), USB 2.0 x 6, RJ-11, RJ-45,

· One ExpressCard/34 or One ExpressCard/54 slot

· Keyboard 88 keys, TrackPad pointer

· Enhanced 80Whr ’Smart’ 9-cell Lithium-Ion battery

· Težina 3.6kg

· Dimenzije: 395mm x 288mm x 41.5mm

Cena: 2500 Eur
U cenu nije uračunat PDV

Uzmi bez razmi[ljanja
Dell XPS M1710.
Jeste malo skuplji, ali naravno da kvalitet uvek ima svoju cenu.

Osnovne karakteristike:
· 17" Ultrasharp WideTFT LCD, TrueLife WUXGA 1920x1200

· Intel Centrino Core Duo Mobile Technology
· Intel Mobile 945 chipset

· 667MHz - 8.5GB/s with dual channel memory bandwidth

· up to 4GB DDR2 RAM, 2 memory slots

· 512MB DDR3 NVIDIA GeForce Go 7950 GTX graphic

· Gigabit Ethernet LAN + internal 56Kbps V.92 Modem

· Bluetooth 2.0, Intel Pro/Wireless 802.11 b/g card

· Sound Card + stereo speakers with subwoofer

· TV-out S-video, DVI, IEEE 1394 (Firewire), 5-1 Card reader

· VGA Video, Audio (HP and Mic), USB 2.0 x 6, RJ-11, RJ-45,

· One ExpressCard/34 or One ExpressCard/54 slot

· Keyboard 88 keys, TrackPad pointer

· Enhanced 80Whr ’Smart’ 9-cell Lithium-Ion battery

· Težina 3.6kg

· Dimenzije: 395mm x 288mm x 41.5mm

Cena: 2500 Eur
U cenu nije uračunat PDV

Strašno :)

Pročitaj postove do kraja - vidi šta je čovek rekao da želi da kupi, i do koliko novca. Čemu služe ovakvi postovi koji su totalno van diskusije ne razumem nikako.

PS: Takodje piše da je čovek već kupio notebook. Ne treba mu još jedan, verovatno, čak i da ima cca 3000 EUR da potroši.

Poslednja izmena:
@Branco

Taj Dell je stvarno sjajan laptop, ali je skoro 2,5x skuplji od onog sto je pokretac teme trazio !!!
Inace dati 3000 eura za laptop je previse u USA, EU i zemljama gde je prosecna plata nekoliko hiljada eura, a kamoli u zemlji Srbiji gde je prosecna plata 200 eura !!!

3000 *******??! E, to je komp:) Mislim da je to bacanje para. Laptopovima jaaaako brzo pada cena. Tu sumu vredi dati ukoliko je ta mashina namenjena iskljucivo za poslovnu upotrebu (graficki dizajn, obrada fotografija), i gde se taj ulozeni novac jako brzo isplati. U svakom drugom slucaju je pr******anje!!!!! Dobra mashina moze da se nadje ~1000e, a desktop za ~800e.

Svaka roba ima svoga kupca, ali u Srbiji dati 3000 eura za laptop je isto kao kada bi za laptop u USA ili EU dali 10.000 eura !!!
Takvih kupaca ima malo i ne verujem da bi takvi uopste trazili svet na forumu, gde se sve prebrojva u evro !!!

Svaka roba ima svoga kupca, ali u Srbiji dati 3000 eura za laptop je isto kao kada bi za laptop u USA ili EU dali 10.000 eura !!!
Takvih kupaca ima malo i ne verujem da bi takvi uopste trazili svet na forumu, gde se sve prebrojva u evro !!!

Naravno! Ovde se rasprava vodi bukvalno za svaki euro, a o 3.000 eura nema ni govora! Ko ima te pare, a treba mu takva mashina on ce lepo to da kupi roku od 24h.

Vrh Dno