Šta je novo?

Pomozite u odabiru Lap Top-a

cordos

Slavan
Učlanjen(a)
14.05.2005
Poena
309
Ja se vec neko vreme kanim da kupim neki lap top. Dosta sam neupucen u lap topove pa bih zato ovde i postavio par pitanja na koja se nadam da cu dobiti (bar deo) odgovore...

Zelja mi je da me komp izadje oko 1000e. Ne bi se bunio ni za 800 :) a ni za 1200 recimo ako je neka bas lepa i vredna masina... pomozite...

1. GRAFIKA MI JE IZUZETNO BITNA, nemam para za bas preterivanje i razmisljam se o x1600 ili 7600Go i nista ispod toga. A preko toga mi se cini da vec ulazim u nerealne cifre. Bilo kakva iskustva su vise nego dobrodosla posto sam sludjen razlicitim testova na netu ...

2. Koji proecesor preporucujete, ja se sve nesto razmisljam neki do i oko 2Gz a kakav bi trebao da bude i koji proizvodjac... tu sam toliko prestao da pratim da mi sve one oznake deluju ko psovke ;)

3. HDD 100Gb 7200 obr. (ne bi umro kad bi bio 80Gb 5400 obr.)

4. Ekran 15.4" ... sto kazu taman! E sad true bright ili sta vec, nesto se ne brinem toliko...

5. DVD Rezac, of course :) ... koji? ... dal je to uopste bitno?

6. 512Mb RAM kao minimum, recimo da je obligatoar da je prosiriva ako je 512... 1Gb ideala!

Ostala periferija mi nesto i nije bitna... wi fi moze, blue tooth moze.... nije bitno. Bitno mi je grafika/procesor/RAM/Ekran

Meni je nekako Tosiba najlepsa al brate to i kosta mnogo... ima li sta od ostalih proizvodjaca ako znate da bi zadovoljilo moje potrebe i jos bolje, kazite ako jeste ili nije zadovoljilo vase.

Upotreba bi bila naravno za ponekad igranje igrica u osrednjoj rezoluciji i ostatak klasika (filmovi muzika office bla bla bla) a mozda padne i instalacija nekog jaceg programa kao sto je recimo KATIA.

Udelite koju informaciju :whip:

Da li si razmisljao o MSI? Da budem precizniji MS655? Za ~68000 din dobijas Turion 64 na 2GHz, 1GB DDR, 100GB HDD (nazalost kod nas valjaju samo 5400 rpm modele) a grafika je X1600 sa 256MB VRAM... za detalje pogledaj na MSI sajtu, lap top ne deluje lose, na netu sam procito par user reviewa, sve je OK samo baterija malo saksa. Moja sestra je razmisljala da uzme ovaj lap top ali je kasnije odustala u korist FS Pa1510 (za 3000 din vise je dobila Truion64 X2 1.6GHz, 1GB DDR2, 120GB 7200rpm SATA HDD ali sa integrisanom grafikom).

Poslednja izmena:
uuuu, bas cu da pogledam! Dobro zvuci, bas dobro... sad sam isprintao neke lapove sto imaju x1600 ili 7600Go grafike.... bice da ce tu da padne odluka. Ima li neko da da svoj cenjeni sud na ovu temu, dakle, znalci moji?

X1600 ili 7600Go ... na sta sve obratiti paznju, znam da nije samo u grafici! ?

hocu reci, ima li mogucnosti da dobijem (biram) izmedju 128 i 256bit i 128 i 256Mb ... ja se nadam da je standard 256bit 256Mb... jel mnogo trazim?:,,:

video sam x1600 256MB (mada nisam siguran koliko je realno brzi od onog sa 128MB) na delu u nekom asusu sa core2duo cpu-om i to brije kao ludo! vrteli su 3dmark i nekoliko igara i to je fenomenalno kako radi...a da, imao je 2GB memorije...

Za te pare mozes da biras izmedju ASUS i MSI modela sa neintegrisanom grafikom. Ostali su malo (DELL, Acer) ili mnooogo (Toshiba, IBM...) skuplji. Ja sam sa MSI 655 zadovoljan ali bih tebi preporucio jos jaci model MSI 677, kosta oko 1150 eur. Ima Turion X2 Dual Core, 15.4", 1Gb RAM, 100GB HDD i GeForce 7600GO 256MB. Ako hoces da ustedis uzmi 655 ili ASUS sa ATi 1600.

Hvala vam od srca na savetima. Krajem januara ce da padne kupovina neka vidim ja. Moj prvi lap top.... :d
Trenutno sam naisao i na HP NX9420 evo i kratkih specifikacija:
Procesor Intel Core2Duo T5600 1,83Ghz
Monitor 17inch WXGA+ WVA TFT (16 miliona boja)
Memorija 1024MB 667MHz
Hard disk 100GB 5400rpm
Grafička kartica ATI Mobility Radeon X1600 256MB
CD/DVD DVD+/-RW Super Multi Dual Layer
Zvučna kartica integrisan HP PremierSound High Definition Audio 24 Bit Audio DAC, Digital EQ
Zvučnici Stereo Speakers
Modem 56k Fax Modem
Mrežna kartica 10/100/1000 gigabit Ethernet card (G-LAN)
Wireless 54Mbps 802.11g
Operativni sistem Windows XP Home Edition
Ostale Karakteristike Bluetooth v2.0, Tastatura sa numerickim padom,Baterija Lithium-Ion 8cell
Težina 3.4kg
Garancija 12 meseci
Sem sto je 17'' i onako mi iskace iz cenovnog ranga ... opet se javlja ona matora misao: nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino... nekako odzvanja u glavi HP je HP ;)

Uglavnom imam fore do kraja januara. Jos jednom veliki pozdrav i hvala hvala hvala! :eyebrows:

A koliko ti iskace iz budzeta? I uopste nije fazon 'nisam bogat da kupujem jeftino', ti ne kupujes skupo, ti kupujes veliko.

http://www.pcpractic.co.yu/laptop.php?laptopID=162

126280din

A ovo skupo/veliko nisam bas skapirao skroz. Jeste da kupujem veliko, al i pri takvoj kupovini stoji ona stara gorenavdedena. Uglavnom, da sad ne mrsimo o poslovicama... sta mislis, koliko je bolji/gori ovaj HP od ostalih lap-topova o kojma se ovde prica, tacnije, dal je reputacija HP-a opravdana cenom? Vidim da dosta ljudi obraca paznju na zavrsnu obradu sto meni nije do sada padalo na pamet, postoji li neko generalno misljenje o tome koji kompovi imaju bolju a koji goru plastiku, zavrsnu obradu, dugmice etc.

Znaci da taj laptop toliko kosta zbog ekrana 17", ne zbog kvaliteta. Ako pogledas, HP iz nize 6xxx serije sa 15" ekranom a te specifikacije kosta cca 100.000. U prevodu, ti kupujes lap nize klase sa velikim ekranom.
Ako vec dajes te pare, a HP ti se svidja po meni je bolji izbor nc8430. Kvalitetne je izrade, lagan, ista konfiguracija kao taj gore naveden. Mana, relativno slaba baterija, 2-2.5h. Za Toshibu, Acera verujem da ce alex da ti preporuci nesto, ako vec imas taj budzet, imas dosta konfiguracija izmedju kojih mozes da biras...
A inace, zavrsna obrada je, po meni, jedno od tri najbitnije stvari na laptopu koje treba gledati...

Ma problem je glavni u tome sto ja ni sam ne znam sta bi posto prvi put kupujem lap top. U proizvodjace se tako slabo razumem. A pogotovo citajuci forum(e) tesko je iskristalisati misljenje sa obzirom da svakom nesto drugo vise "lezi" ili se ljudi cesto sukobljavaju zbog razlicitih misljenja i stavova. Na zalost po mene, toga ima toliko da sam totalno zabo te vise ni sam ne znam sta je dobro a sta lose. Ono sto sam (nadam se) uspeo da shvatim je da je Tosiba dobra a skupa, ACER, ASUS, MSI i vise ni ja ne znam koji generalno klasa ispod sto se u ceni vidi a opet postoje vrlo primamljive konfiguracije koje ulaze u moj pocetni post... i onda vrti citaj rokaj snimaj :type:

... uglavnom za sada ste mi dosta pomogli te se mogu baviti daljim mukotrpnim istrazivanjem pa da vam pred kraj kupovine (citaj zivaca) iznesem par modela pred vas cenjeni sud.

Znaci da taj laptop toliko kosta zbog ekrana 17", ne zbog kvaliteta. Ako pogledas, HP iz nize 6xxx serije sa 15" ekranom a te specifikacije kosta cca 100.000. U prevodu, ti kupujes lap nize klase sa velikim ekranom.
Ako vec dajes te pare, a HP ti se svidja po meni je bolji izbor nc8430. Kvalitetne je izrade, lagan, ista konfiguracija kao taj gore naveden. Mana, relativno slaba baterija, 2-2.5h. Za Toshibu, Acera verujem da ce alex da ti preporuci nesto, ako vec imas taj budzet, imas dosta konfiguracija izmedju kojih mozes da biras...
A inace, zavrsna obrada je, po meni, jedno od tri najbitnije stvari na laptopu koje treba gledati...

Alekss više ne preporučuje ništa, jer ga odredjeni korisnici ovog cenjenog foruma prozivaju da je pristrasan :)

Bolje da nosim kratku kosuuuu i slušam taj zvukkkkk

Prijatno.

Mislim da je 12 meseci garancije jaaaako malo, obzirom da ostali proizvodjaci daju 24 i 36 meseci garancije... zato nisam ni uzimo u obzir HP kad sam sestri birao lap top.

Mislim da je 12 meseci garancije jaaaako malo, obzirom da ostali proizvodjaci daju 24 i 36 meseci garancije... zato nisam ni uzimo u obzir HP kad sam sestri birao lap top.

I one varijante doplata za 24 ili 36 meseci garancije mi uopste nisu mile... truli kapitalizam:p

@alexa
Reci slobodno, ako neko nesto kaze, evo ja cu da te branim :smash:

Srele, super je kad imaš divnu završnu obradu, šta reći, da vidiš moju Tecricu - ne moram ti mnogo objašnjavati, ali gledaj - i sam znaš koliko para to košta jer u paketu sa extra završnom obradom dobijaš i razne security fore, XP Pro, produžene garancije, HDD airbagove, magnesium casing-e itd. Cena ti skače exponencijalno. Ne treba to svima, razumeš me? Seti se vremena kad ti firma nije plaćala laptop i kad nisi nabavljao one "povoljne" računare pa si mogao da imaš "Extra Obradu" po povoljnoj ceni? Razumeš me? Zato postoje različite klase notebookova, jer realno nije to najbitnija stvar na svetu SVIMA, nekom je bitno da ima laptop i da se na njemu poigra, nekom je bitno da ga pokaže, nekom je bitno samo da je laptop i da tera IE/Mozillu i Word...

A to su konačno prepoznali i veliki igrači na tržištu laptopova pa sad i jedan HP, i jedna Toshiba prave "kršiće za male evriće" i mogu ti reći da je to po mom skromnom mišljenju super potez. Jer i dalje imaš HP NC i NW, Tosh. Tecra, ACER TM, FSC LifeBook i ostale "prave" notebook heavyweight klase.

Mislim u principu u pravu si. Iako sam maltene uvek koristio kvalitetne laptopove, ali nikad nisam dao pare koliko su oni zaista kostali. Tako da iz sadasnje perspektive na pitanje da li treba uzimati high class masinu definitivno da. Ali treba li dati 2k evra za nju... razmislio bih dva puta da li da to uputim kao savet. Mozda ja nisam najbolji savetodavac :D

Nazalost nisam u mogucnosti da dam 2ke a ne verujem ni da bi dao kada bih mogao. Savet je svaki dobrodosao. Posledice odabira samo mogu ja da snosim. Jer ipak ja na kraju kazem - DAJ OVAJ! Problem je sto ljudi to tako ne kapiraju i onda ispadne : TI SI MI REKAO DA GA KUPIM, TI SI MI REKAAAAOOOOO :)

Nikako se ne slazem da se kod HP-a placa samo ime,pa koliki oni to treba da su narcisi da toliko naplacuju ime ako masina nije nizasta!?
Slazem se da je Tecra verovatno vrh,ali koliko sam video takvi vrh modeli kostaju oko 2k eura pa je usteda na nx9420 poprilicna a i ja sam za ova 3 dana jako zadovoljan doticnim,meni se odlicno pokazao i bas nemam vecih zamerki (napisao sam u mojoj temi iznad sta me malo iznenadjuje ali to su sitnice) tako da imas moju preporuku za nx9420!!
Pozdrav ,)

Hvala.

Meni su pored tog nx-a poceli da se "prividjaju" :eyebrows: i ostali modeli razlicitih proizvodjaca. Malo malo pa naletim na onaj asus 5112 wlmi sa tim sto sam izbunario negde da je x1600 64bitna sto je apsolutna katastrofa. Doduse, verovatno ima i 128bitnih na istim kompovima... nije mi to bas najjasnije, naime svi su oni 5112 a ima varijanti sa vecim ili manjim hdd-om, vise ili manje rama... pa valjda ima varijanti i sa 128bitnim x1600. Ako nema, dovidjenja 5112!

Inace sam razresio jednu od prvih dilema X1600 ili GF7600Go ... naisao sam na ultimate comparrison ove dve karte gde je zakljucak da su razlike ZANEMARLJIVE! Naravno radilo bi se o 256Mb/128bit... naravno:banana:

Pogledaj moj tred:"Malo specifican laptop"jer ocigledno trazis nesto slicno kao i ja i videces sta sam ja uzeo u obzir,ima takodje i jedan dobar Asus,i dve Toshibe i... sve to do nekih 100-tinak 000 dinara pa vidi sta ti odgovara od njih za slucaj da ne mozes da priustis nx9420,mada je on zaista SJAJAN i po meni best buy pa makar odlozio kupovinu za mesec ili dva dok ne skupis lovu!?
Pozdrav ,)

http://www.alienware.com/product_detail_pages/Area-51_m5750/area-51m_overview.aspx?SysCode=PC-LT-AREA51M5750-R2&SubCode=SKU-C

razmisli o ovome ja mislim da ovo nije tako lose
mnogi misle da alien precenjen ali ovo je dosta korektno

http://www.alienware.com/product_detail_pages/Area-51_m5750/area-51m_overview.aspx?SysCode=PC-LT-AREA51M5750-R2&SubCode=SKU-C

razmisli o ovome ja mislim da ovo nije tako lose
mnogi misle da alien precenjen ali ovo je dosta korektno

Jeste fino, al kad ja ubacim par neophodnosti dodjem od prvobitnih 1300$ so cca 2030$ i to je cena na netu, ima li toga kod nas negde da se nadje?

Sto se HP-a tice, on je i dalje jedan od favorita. Tacnije jedan od onih sto bi mi zadovoljili potrebe, malo je veci ekran al ostalo je sve cakum pakum (na papiru naravno). Procitao sam tvoja iskustva, hvala na preporuci :D

Mislis da bi ti veci ekran smetao ili...?Zbog toga uopste nije nesto tezi,jer se 15.4" masine najcese krecu u rasponu tezine od 2.7 do 3kg a ovaj je 3.35 sto uopste nije puno,a nije ni kabast,moj taman spakujem u Samsonite ranac (zaboravio sam model) jer je klasicne"aktovke"teze naci za ekrane vece od 15"!
Pozdrav ,)

Hvala druze.

Nekako sam se uhvatio za 15.4 jer mi kao prvo ne treba veci a kao drugo ... pa nekako mi se cini da ce mi biti na smetnji posto cesto putujem a nisam jedan od onih koji maze i paze stvari. Tako bi mi bilo lakse da nekako lepo upakujem 15.4 nego 17". Opet, to mi nije presudno. Presudan ce mi izgleda biti izgled, jer sam se uvatio za jedan savet jednog poznanika... kaze on: "Gledas ti i ovo i ono, ima ovakih i onakih... al brate, kad ga budes kupovao, gledaj da ti se svidja kako izgleda!" Tako da videcemo jos. Jos imam vremena do kraja meseca kad sam odprilike planirao tu kupovinu. Slatke muke ...

Poslednja izmena:
Izvini ali... drugar ti lupa gluposti!!PRVO sto treba da gledas i sto treba da ti je najbitnije je da je konfiguracija najbolja za te pare,DRUGO da gledas da je sve to zadovoljavajuceg kvaliteta a tek TRECE moze da bude da ti se svidja izgled!!
Meni se cak i ne svidja izgled nesto narocito,i dalje mi je lepsi moj stari Compaq Presario X1000 (pogledaj slike pa reci i sam da li je lepsi od ovog nx9420) jer ima,meni,funkcionalniji touchpad sa odvojenim scrool delom,plicim touchpad-om i cak ima taster za iskljucivanje touchpad-a (mnogo dobra fora kad cepas igrice na tastaturi laptopa recimo,ne smetas eksternom misu ako predjes rukom preko touchpad-a) ali sta da se radi kad je pomalo zastareo i jos riknuo a tako lep ali mocan model nisam bas nesto primetio pa sam zazmureo na jedno oko (nije nx9420 ruzan pa da zmurim na oba) :D :p i uzeo ga,i evo navikoh se na izgled za nepunih nedelju dana,tako uradi i ti koji god model da odaberes,nemoj to da ti izgled bude glavni prioritet!! ;)
Pozdrav ,)

Neko voli sminku i izgled vise, neko manje. Dobro, pogresno sam se ja izrazio, nece biti presudan izgled, voleo bih da bude sve kako ja hocu + da mi bude lep, a ako ne bude bas ... e onda ***. A ako mi bude ruzan... ma nema tih grafika, brzina procesora i hddova zvucnika i cuda koje ce mi prevagnuti da ga kupim, shvatas sta pricam?

Jos jedared, ako neko zna dal ima negde onaj alienware area 51 da se uzme? Izgleda lepo :d + ona x1800 jede x1600 i 7600Go.

Kapiram te drugar,samo kazem da to treba da ti bude na zadnjem mestu i da ne gledas na to,a sumnjam da sada ima bas toliko ruznih laptopova da moze njihov izgled da te odbije iako su bestbuy,sem nekih Dell-ovih modela,nego ajde,naci ces vec nesto prihvatljivog izgleda,ali ipak nek ti to bude skroz zadnje na listi! ;)
Pozdrav ,)

@ sreta

Da, sto se tice laptopova kupljenih u inostranstvu sam dosta procitao i uvideo .... skoro sve mane... sem naravno cene koja je veliki + pri takvoj kupovini.

Sta kazete na ovaj model:

Fujitsu-Siemens Pi1556 laptop.

CPU: Intel Core2Duo T5600 1.83GHz
MEM: 2x512Mb DDR2
HDD: 120Gb
GFX: nVidia 7600go 256mb (svoje memorije)
Display: CristalView 15.4" WXGA
DVD-RW: LG multi burner
Software: MS Windows Home +SP2; MS Works; Symantec Security Suite

Link:
http://www.fujitsu-siemens.com/home/...o_pi_1556.html

Laptop ima garanciju (kod Mikros-a) i racun, svu pratecu opremu.
Cena: 98.000din

Meni sve zvuci super, cak aj da kazem i cena, mada covek nije naveo duzinu trajanja garancije...

A sad to sto je FSI ... e ****ga, i ja bi hteo ovo ispod al cena bato 1994e, garancija 24meseca, nov naravno
toshiba f30 - 140
Intel Core2Duo T7200 (2.0GHz, 4MB, 667FSB), 1GB DDR2 (max 4gb), 120GB S-ATA, DVD-RW DL, 15.4 inch 1280x800 TruBrite WXGA, nVidia GeForce Go 7600 256mb, wlan, 10/100, Bluetooth, 56k fax modem, FireWire, card reader 5in1, 4xUSB, 1xType II, baterija 3:00h, tezina 3.5kg, Win XP Media Center Edition, Microsoft OneNote 2003

... a toliko novaca nemam, ima li neko iskustava sa ovim pipijem 1556?:wave:

Nazad
Vrh Dno