Šta je novo?

Pomozite slepcu

Sympathy Chan

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2011
Poena
240
Ćao, uzeo bih neki komp, ali uopšte nisam pratio ništa što se tiče komponenata jer sam uglavnom igrao CS i indie igre na laptopu, pa bih sad na neki mali upgrade. Elem, ja bih uzeo ovaj http://emmi.rs/emmi-konfiguracije-altos-suprimo-storia.11.html?productId=48386 sa ovom http://emmi.rs/grafičke-kartice-(vga)-geforce-gtx960-msi-t-oc-4gb-ddr5.11.html?productId=54402 grafičkom umesto date jer vidim da je cena jako slična, a ova mi deluje bolje jer 4 > 2, jelte. E sad, ja bih dao par hiljada dinara više, ako mislite da bi trebalo uzeti neku jaču grafičku ili procesor ili šta god.
Inaće, ne kupujem ni monitor, ni zvučnike, ništa, sve već imam, samo kućište mi treba, igrao bih se u 1080p i nisam FPSwhore i neću plakati ako mi padne na 55 FPSa na ultramegagiga high detaljima. Meni ovo deluje sasvim okej sa današnje igre i mislim da će raditi i u skorijoj budućnosti sasvim fino.

Daklem... predložite. :)

Jesi li proverio ima li mozda novi vBios za nju na proizvođačevom sajtu?

Idle je trenutno 34 stepena, a ide na 80 kad upalim, npr Tomb Raider novi, ako ostavim na 25% brzinu obrtaja, ali je on sam poveća i hladi na par sekundi, pa ponovo smanji. Sad, kad ja kontrolišem, dignem brzinu na 50-60% da bi temperatura bila ispod 45-50, a mislim da je on automatski diže na nekih 75-80% kada hladi na sekund-dva.

Poslednja izmena:
da,to treba da flesnes.ako je za istu kartu 100 posto mozes i iz win-a sa atiwinflash,ako odbije znaci da nije ista karta u pitanju i nece ti dirati bios.ima li tvoja karta bios switch?

da,to treba da flesnes.ako je za istu kartu 100 posto mozes i iz win-a sa atiwinflash,ako odbije znaci da nije ista karta u pitanju i nece ti dirati bios.ima li tvoja karta bios switch?

Ja instalirah onaj 049 uspešno, ali mi i dalje piše 047 jer je pogrešna karta bila, a ipak instaliralo preko ATIWinFlasha. A nemam pojma da li ima bios switch, ne znam gde da vidim to :d

Inače, konfa je:
Sapphire R9 380x 4GB Nitro
Intel i5-4460
Kingston HyperX 8GB 1600mhz
GIGABYTE GA-H81M-S2V
wD 1tb SATA3 blue
Samsung SSD 240 GB
ZALMAN ZM700-LX 700W
Ms Voyager
Kuler - CoolerMaster TX3

Poslednja izmena:
Cek cek...zasto mu savetuje da flesuje nov bios? Kakve to veze ima sa temperaturama pa da bude prva asocijacija?? Prvo treba videti testove i koliku temperaturu drugi dobijaju sa tom kartom. Drugi korak bi bio provera cirkulacije vazduha u kucistu. Treci, custom fan profil. Tek cetvrti bi bio bios flash, i to pre sa biosom sa modovanom smanjenom voltazom nego nov bios koji moze da donese boost i samo zato sto ima agresivniji (i bucniji) fan profil, recimo, nego sto bi mikrokod bio drugaciji/bolji.

@simpaticni

skini sapphire trixx ili afterburner, smanji voltazu cipa i dobices bolje temperature. Za tvoju grafiku bi trebalo (koliko vidim po testovima) da T ide oko 70C, na oko 50% obrtaja ventilatora, 21C ambijentalna.

Poslednja izmena:
Ne, to je Core Voltage. Ako koristis afterburner i ako je zakljucana ta stavka, moras da je otkljucas. Zato bolje idi na Safir Trixx, ako je otkljucana V tu mozes odmah bez cimanja

Ne, ima baš GPU voltage, Trixx i koristim. Power limit sam vratio na 0% i sad je temp ok. Na 50% ventilatora i -65mV ne prelazi 65 stepeni. Je l gubim ja nešto kad smanjim voltažu?

Ovako ti je najlakse to da ustanovis-vrati sve na deff, i izvrti unigine heaven test na max podesavanjima. Onda obori recimo voltazu za -65 i nista drugo. Opet provrti test, ako dobijes (skoro)isti rezultat, sve ok. Ako rezultat padne, karta trotluje jer nema dovoljno struje. Onda podigni na recimo -50. Ako na -65 prodje OK, idi na -85, vidi tad da li ce da pada. To radis da bi odredio koliko mozes da downvoltujes kartu, tj da joj smanjis default voltazu i na taj nacin smanjis buku i potrosnju. Naravno, ovo ima smisla raditi samo ako se ne obaraju performanse time, stoga treba naci limit. Posto sam preturio dosta AMD karti kroz ruke (mada ni jednu 380x), uglavnom moze da se skida od 0.06 do 0.12V

Naravno, moze da se desi da heaven ne pokaze trotl, ali da ti zakiva u nekoj drugoj igri, ili da dobijes plavi ekran. Tad samo dodaj +20mV.Takodje, pre svakog testa ne bi bilo lose da promenis takt/V pa restarujes, da nesto ne ubaguje Trixx ili MSI, desavalo mi se.

Poslednja izmena:
bas fles biosa sa atiwinflas-om je najbezbednije petljanje od svih ponudjenih,s' obzirom da OP ocigledno bas i nije vican petljanju sa hardverom,a nece da otvori stranicu i da vidi dal' to resava problem,i sve bi nam reklo...

bas fles biosa sa atiwinflas-om je najbezbednije petljanje od svih ponudjenih,s' obzirom da OP ocigledno bas i nije vican petljanju sa hardverom,a nece da otvori stranicu i da vidi dal' to resava problem,i sve bi nam reklo...

Umarte legendo...preporucujes fles coveku koji nije vican :D aj bar da ima dual bios,ali ovako pogubice se ako brikuje kartu. Sta onda?
Treba probati s smanjivanjem voltaze, pa i power limita, ali blago. To ce doneti napredak,samo je pitanje da li ce biti dovoljan. Vece je pitanje zasto se karta toliko greje, jedno 10C vise nego sto bi trebala.

@simpaticni
jesi li probao ovo sto sam napisao?

Nisam još uvek. Stavio sam voltažu na -55mV trenutno i 48% fan speed i temperatura ne prelazi 68 stepeni tokom igranja, a ništa ne gubim. Pokušaću kasnije sa -40mV, da vidim šta će da se desi. Do koliko da je pustim da raste?

Nije ti fan na default ili misliš da je max bio 48%? Vrati deff fan da bi pratio napredak u snižavanju buke, a i T naravno. Takođe, nemoj da lutaš s voltažama. Istestiraj prvo deff i -65 pa se onda igraj na gore ili dole. I probaj da smanjiš što više voltažu,a ne da je pustiš da raste (naravno,pod uslovom da ne padaju performanse usled smanjenja, što sam ti već objasnio kako da proveriš)

Poslednja izmena:
Umarte legendo...preporucujes fles coveku koji nije vican :D aj bar da ima dual bios,ali ovako pogubice se ako brikuje kartu. Sta onda?
Treba probati s smanjivanjem voltaze, pa i power limita, ali blago. To ce doneti napredak,samo je pitanje da li ce biti dovoljan. Vece je pitanje zasto se karta toliko greje, jedno 10C vise nego sto bi trebala.

@simpaticni
jesi li probao ovo sto sam napisao?

da brikuje kartu sa atiwinflash-om?nemoguce,ako nije taj SKU samo ce ga iskulira program.pre svega sto mu predlazes ja bih na njegovom mestu palio custom fan profil u AB-u kad vec mora da se u stepen pogodi da bi se kupio miran san,tj kad je vec ovoliko cepidlacenje a nece da se ulozi vreme u edukaciju. :)

Naravno da je moguće da se brikuje atiwinflashom. Flesovao sam minimum stotinak-dvesta puta (neke karte i po 20tak puta po karti), a 2x sam imao brik.
Inače, i ja bih furao custom fan profil, ali meni deluje da je fiksirao na 48% vent, nije mi sve tu jasno.
Da nisi zapatio neki crvić miner, jeli Simpatični? :)

Da, ja sam ga fiksirao tu negde, oko 50%, ali hoću da bude ispod 50% i tad mi je temperatura ok, ispod 70 stepeni, voltaža -30mV i performanse su ok. Onaj test ću uraditi već ovih dana, pa ćemo videti. Nego mi samo reci koja temp je maksimalna na koju ne bi trebalo da bude problema?
Malo mi je to čudno, baš moram uraditi test. Ili sam ja slepac ili mi se ovo dešava: Ventilator radi na 25%, grafa se zagreje na 85 stepeni i on malo ubrza i dune, pa stane odmah, izgleda da ga ne povećava postepeno po potrebi, ako razumeš šta hoću da kažem. Možda ja ne pratim lepo, ali ćemo videti sa testom malo bolje. Moram pogledati kako da mi tokom igre stoje temperatura i obrtaji, čim alt-tabujem, brzo se smanjuje temperatura.

Ja lično ne volim da vidim temperature preko 75C (do 70 mi je OK a posle mi nije po volji karta jer postaje bučna a i to su već neke solidno visoke T), a lično i ne koristim grafike koje postižu takve temperature. Obavezno napravi custom fan profil u msi afterburneru, izguglaj, da ti drži oko 70C u loadu od 100%. E tad vidi koja će buka tj obrtaji da budu. Ne valja fiksirati vent jer tako nisi rešio pitanje,samo si ga zamaskirao.

Poslednja izmena:
Moram pogledati kako da mi tokom igre stoje temperatura i obrtaji, čim alt-tabujem, brzo se smanjuje temperatura.

jasan znak da je ili pasta sklj ili nije lepo naleglo hladjenje,ili oboje (ili da samo hladjenje na krati i nije neko,ali to ovde nije slucaj).zavisno koliko ti se aka sa tim,dal' imas garanciju,gde su stikeri,koliko su coravi/cepidlake u servisu ovo moze jako lako ili nikako da se sredi.ja licno posle asus 7970ghz referentne ni ne pitam nego otvaram i menjam smece.

frigo elektro:

brikovana karta sa bios-om sa istim SKU-om tj direkt od AIB-a kao apdejt?svasta...i ja sam flesovao na desetine puta,forsovao BIOS-e od drugih karti,modovao,o cudu radio...nikad problema,kamoli nepovratni brick.uostalom,ima integrusu,i bios switch na samoj karti,mozda je fan profil na apdejtovanom bios-u utegnut i bude po volji.

Brik uglavnom nije nepovratan. A kad ti kazem da sam flesovao originalni bios sa promenjenom V i da mi je zakovao win jednom, a drugi put sam atiwinflash? to je softver koji su ljudi pisali, ko zna koji pozadinski proces ga je ubio, nije to nepogresivo. Ali što bi se on zezao s tim, ima novu kartu a ne reče kako je apdejtovao. Uostalom, reče da je prvih 10 dana radila bez problema, teško da to ima veze s biosem ili sa lošim naleganjem na vga čip.

Poslednja izmena:
pa pre ce zezne naponom sve,jos ako stavi da dize klok sa win-om,a nabiflan napon ili masno andervoltovana,pa jos popaljen fastboot bez dileja,pa nema repair disc ili instalacioni usb... :) donekle se salim,ipak nije ova rabota za "slepce",bez uvrede.kad se vec ocepio za novo neka pre proba da reklamira kad vec ne pase i nema se znanja i strpljenja,drugo smo ja i ti,mi bi nju u 5 min naterali da nam propeva kako joj naredimo...

Nazad
Vrh Dno