Šta je novo?

PoMoC !!!!!!!!!!

• Začetnik teme Sonic
  • Datum pokretanja
S

Sonic

Guest
Hteo bi da pocnem da programiram u c++.
Nemam neka iskustvau programiranju i da li je pametno da krecem od c++.
Da li da ucim iz literature(i koje) ili da odem na kurs?
Koju bi literaturu trebao da pocnem da citam?

Unapred hvala!!!

stanke je napisao(la):
Ma uci ti prvo Word...

Stanke, ovo je vrlo izlisan i detaljan odgovor! Bash si mu objasnio! :D Kreni slobodno da ucis C++, a kasnije predji na Visual C++. Literatura za C++ je upotrebljiva i procackaj malo postove u programiranju (thinking in c++ i druge), a sto se tice Visual C++a mozes koristiti i Sams-ovu knjigu Naucite C++ za 21 dan i druge. Ne bi bilo lose da osnove naucis uz nekoga (mozda kurs). Ajde, napisacu ti kasnije jos nesto jer sad zurim. Pozdrav!!! :wave;

Nemam neka iskustva u programiranju i da li je pametno da krecem od c++.

Mnogi predavači (autori knjiga) tvrde da je upravo najbolje početi direktno od C++, zato što u njemu važe neke druge koncepcije u odnosu na, recimo, C. U pitanju su koncepcijske razlike koje se generalno javljaju između svih objektnih (C++, Java...) i struktuiranih jezika (C, Pascal, Basic...). Dakle, odmah treba krenuti sa objektnim jezikom koji odabereš. Ja lično sam se uverio da me navike stečene u C-u često ometaju kad radim sa C++-om. Doduše, ja se ne bavim profesionalno programiranjem, niti težim tome, valjda će još neko iskusniji da te posavetuje po ovom pitanju.

Da li da ucim iz literature(i koje) ili da odem na kurs?

Ovo je donekle subjektivno pitanje - zavisi i od tebe i od predavača i od literature, ali ja ipak ne verujem u kratkotrajne kurseve. Oni možda i imaju nekog efekta za MS Office, AutoCAD, Corel i slično, ali programiranje je veština koja mora da se stiče dugotrajno i uz dobru motivisanost. Znači, literatura, puno dobre volje, i neko da ga cimaš kad ti nešto zapne (npr. ovaj forum :)

Koju bi literaturu trebao da pocnem da citam?

Ako dobro stojiš sa engleskim, onda recimo Thinking In C++. Evo ti i linka u lokalu (HTML verzija):

http://home.drenik.net/caslav/ticpp.zip

Caslav je napisao(la):
U pitanju su koncepcijske razlike koje se generalno javljaju između svih objektnih (C++, Java...) i struktuiranih jezika (C, Pascal, Basic...). Dakle, odmah treba krenuti sa objektnim jezikom koji odabereš. Ja lično sam se uverio da me navike stečene u C-u često ometaju kad radim sa C++-om.

Upravo tako. Sto se programiranja tice nije lose ako slucajno imas neko iskustvo iz nekog drugog jezika >recimo C ili Pascal ali se baciti u ucenje nekog strijeg jezika nije preporucljivo pogotovo zato sto gubis vreme na "zastarele" stvar, a i onako nikad necemo (mn.) uspeti da stignemo korak sa svime sto se izmisli, a bogami... izmislja se svakog dana (nadam se da si me shvatio poslednju recenicu).

neko da ga cimaš kad ti nešto zapne (npr. ovaj forum :)

Tako nesto sam i mislio. Da neke osnove uhvatis sa nekim prijateljem koji se u to razume cisto da udjes u stos da ti neke osnovne i obicne stvari cak tipa kako se poseava ovo ili ono u samom prog. jesiku ne predstavljaju problem.

Ako dobro stojiš sa engleskim, onda recimo Thinking In C++. Evo ti i linka u lokalu (HTML verzija):

http://home.drenik.net/caslav/ticpp.zip

Bas sam to spomenuo spomenuo u prethodnom postu, ali je sad dobio i link.

Pozdrav svima!

P.S. Poseti ovaj moj novi thread i tamo poseti link sa mnostvom knjiga o C++ i VC++.

Vrh Dno