Šta je novo?

Pomoc u vezi sa html stranom

ikoalosaurus

Slavan
Učlanjen(a)
07.05.2009
Poena
495
Evo ovako uradjena je jedna prezentacija html / css, uploadovana na server, zanima me kako da sakrijem .html i .php ekstenzije

znaci da se ne otvara www.blabla.rs/blabla.html nego samo www.blabla.rs/blabla

i drugo pitanje je sledece -

treba mi najjednostavnija kontakt forma od 4 polja i submit buttona (ime, email, grad, poruka), bez captcha. Ima li neka na na netu da je ono , bas najjednostavnija, i na koji nacin da je implementiram u html stranu, tj ako je ubacim da li onda moram da menjam ekstenziju strane u .php ili moze da ostane .html ?

hvala unapred

1. nemoguce da ne moze, video sam dosta sajtova da nemaju ekstenziju strana.
2. nasao sam ja s neta, al mi ne ide implementiranje u html stranu, tu mi treba mala pomoc..

Potraži permalinks i mod-rewrite na googlu.

Evo ovako uradjena je jedna prezentacija html / css, uploadovana na server, zanima me kako da sakrijem .html i .php ekstenzije

znaci da se ne otvara www.blabla.rs/blabla.html nego samo www.blabla.rs/blabla

i drugo pitanje je sledece -

treba mi najjednostavnija kontakt forma od 4 polja i submit buttona (ime, email, grad, poruka), bez captcha. Ima li neka na na netu da je ono , bas najjednostavnija, i na koji nacin da je implementiram u html stranu, tj ako je ubacim da li onda moram da menjam ekstenziju strane u .php ili moze da ostane .html ?

hvala unapred

1) moze samo preko mod-rewrite, za to ti je najbolje da na guglu nadjes uputstvo i primere
2)Stranu na kojoj je forma je lako napraviti, ali da bi poslao mejl treba ti omoguceno slanje mejla na serveru i php.
http://php.about.com/od/advancedphp/ss/mail.htm - ovo ti je samo jedan od gomile primera

Za prvi problem, jedno od mogućih rešenja:
- napravi folder "blabla"
- u njega prebaci "blabla.html" i promeni mu ime u "index.html"

Sad će link "www.blabla.rs/blabla" otvoriti "www.blabla.rs/blabla/index.html"

Moraš imati enejblovan mod_rewrite na apache web serveru.
U počeni direktorijum napravi fajl koji se zove .htaccess i u njega ubaci ovaj kod:
Kod:
RewriteEngine On
RewriteCond %{SCRIPT_FILENAME} !-d
RewriteRule ^([^\.]+)$ $1.html [NC,L]

U .htaccess fajlu enejbluj mod_rewrite (prva linija u Palpatinovom postu) i onda upiši uslove i pravila za mod_rewrite (druga i treća linija).

Pre toga, ako ne znaš da li imaš učitan mod_rewrite u Apaču, napravi PHP fajl (nazovi ga kako god želiš) i ubaci ga u root od sajta i pristupi mu direktno.

Kod:
<?php
phpinfo();
?>

U listi ćeš verovatno naći mod_rewrite.

napravio sam .htaccess file sa te tri linije koda, u pitanju ce CPanel , poslednja verzija, na guglu nadjoh da on ima enablovan mod_rewrite. uploadovao sam fajl u root folder, sada mogu da pristupim stranama sajta bez kucanja ekstenzije tipa blabla.rs/kontakt...ali ako otvorim blabla.rs i kliknem na kontakt i dalje mi u adress baru prikaze www.blabla.rs/kontakt.... any idea?

greska u poslednjem redu mog prethodnog posta, ako otvorim blabla.rs i kliknem na kontakt stranu i dalje ce mi u adressbaru prikazati www.blabla.rs/kontakt.html ;)

dakle, dobio sam jedan od zeljena 2 rezultata, da mogu strani da pristupim kucajuci blabla.rs/kontakt, ali ne i to da kada mi se tek otvori sajt dobijem adresu bez ekstenzije...

Aha, jasno. :) Izmeni link na samoj stranici (da ne glasi html) već ga ostavi onako kako ti se pojavljuje u adresnoj liniji. Pretpostavljam da ti tako link glasi.

Pa kao sto je rekao kupuz koristi direktorijume...napravi blabla direktorijum(tj. folder) sa imenom blabla i u njega ubaci blabla.html ali ga preimenuj u index.html...tako i za ostale stranice.

Ako hoces sa mod-rewrite probaj ovo:
RewriteEngine on
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}\.php -f
RewriteRule ^(.*)$ $1.php

Kada ukljucis mod-rewrite, namesti sve linkove na sajtu bez ekstenzija, tj za kontakt.html treba da glasi www.blabla.rs/kontakt, to vazi za sve linkove, i u menijima i u linkovima koji se pojavljuju u clanku a vode na neku stranicu tvog sajta

Nazad
Vrh Dno