Šta je novo?

Pomoc pri odabiru klot Android telefona sa ciljem digitialnog minimalizma

vinko91

Zapažen
Učlanjen(a)
30.05.2025
Poena
2
Postovanje,

Prva tema na forumu. Nisam elektronski pismen i ne znam da sam izaberem nesto ako imam vise mogucnosti. Malo o meni:

- Posedujem 5 ipo godina Xiaomi Mi9 koji je odavno pri raspadu s tim sto poslednjih nedelju dana mi leva saka gori iz nekog razloga da li se pregreva ili sta vec i moram da se istog resim hitno.

- Zanima me smart telefon na kom bih imao ogranicene aplikacije, osnovne - viber whatsap banka instagram chat shortcut

Zanimao sam se i dosao do nekih opcija poput Google Pixel 7A, ne 6A zbog jos jedne godine podrske, Motorla G54 Power 5G, Motorola Edge 50

Mozete li mi pomoci da odaberem telefon?

Poenta pitanja je sto sam telefon necu gaziti niti ga koristiti na maximali. Imace ogranicen pristup sa minimalistickim setupom poput 'minimalist phone' i sl i poenta sama telefona je da se max 1h dnevno koristi ako i toliko. Zato pitanje - u sustini kontam da mi ni ne treba 'jak' telefon ali klot Android da nemam reklame i beskorisne aplikacije - google chrome youtube i sl. idu napolje.

Puno hvala unapred!!

Moto Edge 50

Poslednja izmena:
Pa sam odredi limit i gledaj karakteristike
To ti je cist spartanac

Узми неки телефон (безмало било који старији) на који можеш ставити custom ROM. Добијаш чист андроид без ичега, а онда на њега инсталирај пико или нано верзију гугла - имаћеш само гугл продавницу и ништа више. На теби је да одабереш шта ћеш даље инсталирати. Најбоље је да користиш Lineage OS.
Мала помоћ - xda

Узми неки телефон (безмало било који старији) на који можеш ставити custom ROM. Добијаш чист андроид без ичега, а онда на њега инсталирај пико или нано верзију гугла - имаћеш само гугл продавницу и ништа више. На теби је да одабереш шта ћеш даље инсталирати. Најбоље је да користиш Lineage OS.
Мала помоћ - xda
Hvala na odgovoru!

Neka preporuka bas koji bi to telefon bio?

Ako gledam svoje opcije sve je "ni tamo ni vamo"

1. Motorola Moto G84 5G Power koji nije najbolji izbor za custom ROM i imace do kraja sl godine podrsku

2. Google Pixel 7A gde je zeznuto pitanje baterije i pregrevanja, nema servisa kod nas a za custom ROM najbolja opcija

3. Nothing Phone 3A koji bi slicno bio sto se tice nedostupnosti u Srbiji i u odnosu na Pixel 7A bi bio losija opcija za custom ROM

Meni preostaje ili Pixel u tom slucaju ili nesto drugo?

Iskreno budzet sto manje to bolje - imam pakete za Motorolu G84 5G Power i ispadne nekih 20ak hiljada sto je na mesecnoj rati nista u odnosu na 330e odmah za Pixel.

Sta raditi?

Puno hvala na odgovoru!

Custom ROM za nekog ko se ne razume baš najbolje nije dobar predlog. Pritom će sigurno biti zezanja oko bankovnih aplikacija. Lično koristim Pixel i zadovoljan sam (pored kamere i čistim Android-om), ali digitalni minimalizam bez ozbiljnijeg znanja teško da će da može.

Baš tako, a i na žalost prolazi vreme custom romova. Nisi spomenuo budžet ali ako je do 300 evra spomenute Motorole, Nothing i neki Pixel se najbolje uklapaju.

E sad koji tačno to je više na tebi odluka.
Jer za tvoje preference svaki od njih (a i mnogih drugih telefona da nije uslov klot android) bi lepo radili posao.

Deinstaliraš sve što ti ne treba, koristiš dns da onemogućiš reklame u browseru, Viberu itd i to je oprilike to, dobio si digitalni minimalizam.

Custom ROM za nekog ko se ne razume baš najbolje nije dobar predlog. Pritom će sigurno biti zezanja oko bankovnih aplikacija. Lično koristim Pixel i zadovoljan sam (pored kamere i čistim Android-om), ali digitalni minimalizam bez ozbiljnijeg znanja teško da će da može.
U kom smislu 'bez ozbiljnijeg znanja'?

U tom slucaju sta mi preporucujete da uradim?
Baš tako, a i na žalost prolazi vreme custom romova. Nisi spomenuo budžet ali ako je do 300 evra spomenute Motorole, Nothing i neki Pixel se najbolje uklapaju.

E sad koji tačno to je više na tebi odluka.
Jer za tvoje preference svaki od njih (a i mnogih drugih telefona da nije uslov klot android) bi lepo radili posao.

Deinstaliraš sve što ti ne treba, koristiš dns da onemogućiš reklame u browseru, Viberu itd i to je oprilike to, dobio si digitalni minimalizam.
Da li imate preporuku suzavanja izbora cisto da ne razvlacim temu?

Meni je najpogodnija opcija Motorola u ovom slucaju jer je najjeftinija, kako vidim dobru bateriju ima, znam da GrapheneOS ne moze na njega sto bi neki moj izbor bio.

Sta mislite?

Meni je najpogodnija opcija Motorola u ovom slucaju jer je najjeftinija
Zašto da ne, sasvim ok izbor. Ako baš želiš Graphene OS tada naravno otpada i ideš na Pixel.
Edit: bolje odustani od GrapheneOS ako želiš banking aplikacije da koristiš, jer ako aplikacija od tvoje banke i radi u ovom momentu nema nikakve garancije da će ista raditi za mesec ili godinu dana.

Poslednja izmena:
Zašto da ne, sasvim ok izbor. Ako baš želiš Graphene OS tada naravno otpada i ideš na Pixel.
Edit: bolje odustani od GrapheneOS ako želiš banking aplikacije da koristiš, jer ako aplikacija od tvoje banke i radi u ovom momentu nema nikakve garancije da će ista raditi za mesec ili godinu dana.
Jasno hvala puno!

Izgleda da u mom slucaju je najbolje ici na Pixel 7A i to je to.

Puno hvala vama i svima na komentarima i pomoci

Neki poseban razlog? (Pošto dvojka nije značajno skuplja od jedinice.)
Nisam puno ulazio u razliku u ceni videh da su mozda 40-50e vise

Procesor "isti", Android 14, ovaj je Android 15, ostalo je sve potpuno isto. Malo jace punjenje Pro 2, kamera mi nije bitna, display velicina takodje.

Slazem se da ima razlike.

Da li negde gresim? Uzeti Pro 2?

Ja bih išao na Pro 2 čisto zbog duže podrške.

Nazad
Vrh Dno