Šta je novo?

Pomoc pri izboru digitalnog aparata

majka je napisao(la):
sasvim sam dovoljno postova nebojse procitao.
i naravno, iz nekih i ucio.
[btw ne znam odakle prica o aleksandru ovde!]

kakve sve to veze ima sa gusenjem o canonu u svakom topicu?
ili sa ismevanjem ljudi kojima npr. treba video mod na aparatu?

[aparatom koji najvise koristim nisam snimio niti 1s materijala...ali sta?]

Neko ce mozda reci da sam Nebojsin advokat ali...
nije on ismevao ljude kojima treba video mod,vec jednostavno kaze,kao sto bi i ja rekao,video mod ne sme nikako da bude prioritetna funkcija kod fotoaparata
Meni je smesno kada neko kaze tipa...taj i taj aparat pravi boje slike,ali uzmi bolje ovaj drugi posto ima bolji video mod!?
Kome treba video mod,bolje da da 400 eur za mini DV kameru koja ima mnogo bolji video mod od bilo kog digitalnog fotoaparata

Poslednja izmena:
Abdee je napisao(la):
A vezivanje za brend mi ne smeta. I Breson je bio vezan za brend i Rajhman je.

Hmm, radim nekih pet stvari istovremeno u ovom trenutku pa se izvinjavam sto mi ne pada na pamet adekvatan izraz koji bi opisao gornje poredjenje.

Evo, setio sam se. Radi se o neadekvatnom poredjenju :eyebrows:

:wave:

Gornje poredjenje jeste neadekvatno ali shvati to ovako: Bresson je bio najbolji fotograf, zacetnik pravca, institucija a Rajhmanovo se misljenje prilicno "slusa" po internetu, neki kazu da je dobar neki da je los ali da zna zna. Mislim mogao sam da kazem i Buri i Vinogrand... Nije bitno to... Rec je o vezivanju za brend...

Hajde i ja da postavim pitanje :D

Drugar hoce da kupi fotoaparat, a kaze hteo bi i da ima dobar video mod jer ne moze i nece da nosi i fotoaparat i digitalnu kameru gde god ide.

Kako bi slikao neka sportska takmicenja (cisto amaterski da me pogresno ne shvatite), ja sam mu predlozio Canon S1 IS.

Razlog za to je sto mu je za slikanje sa tribina potreban malo veci zum.
Medjutim, ta takmicenja se odigravaju u sportskim halama sa ne bas najboljim osvetljenjem. Isto tako mu treba i video mod od 640x480 sa 30 fps bez ogranicenja duzine trajanja, a da je snimak stvarno dobar.

Naravno taj aparat bi nosio i na letovanje i slikao bi i na otvorenom i u kuci i...

Pa da li sam pogreio sto sam mu to preporucio. Ima jos par dana fore dok ne odluci.

Kazite mi ako znate u odnosu na druge aparate iz Canonove A serije kakve slike ovaj aparat daje kako u zatvorenom tako i na otvorenom.

I u vezi jednog posta ovde da na 1GB karticu staje tek 10 minuta video snimka na ovom aparatu, meni se cini da sam na netu video da staje nesto manje od sat vremena.

I za kraj da ne zaboravim!
Za fotoaparat, CF i punjac sa baterijama moze da izdvoji nesto manje od 500 evra!

Poslednja izmena:
Abdee je napisao(la):
Pa pomenuo sam Aleksandra kao coveka sa potpuno razlicitim pristupom. Pomenuo sam njih dvojicu kao ljude sa dijametralno suprotnim misljenjima. Ovde je ipak rec o misljenjima i stavovima.

Nebojsi je Canon najbolji. On to pokusava da dokaze prilaganjem 100% virgin cropova i apsolutno negira stampu i izjednacenje aparata kad se fotka odstampa u prizemnim formatima (10X15, 13X18). Jel' u pravu? Po meni za sada nije ali ko zna mozda za 10 godina kada na zidovima budu bili LCD ekrani od meteripo u sirinu fotoaparat ce se ceniti na 100% uvecanju... A vezivanje za brend mi ne smeta. I Breson je bio vezan za brend i Rajhman je. Ako nekome materijalna situacija dozvoljava precenjeni Pro1 (izvini Nebojsa al morao sam :-D) to je njegova sreca. Hoce li Pro1 na 20X30 da napravi drasticno razlicitu fotku od S7000 ili C8080? Paaa, nece. Ali da je lepo imati crveni kais oko vrata lepo je. (-; Ne mozes na netu nekome oduzeti rec ali mozes mu se suprodstaviti kontraargumentima...

Ako se kao virgin crop misli na ono poredjenje nocnog snimka izmedju 8700 i pro 1, to ne bih rachunao kao adekvatan primer. Nebojsha se uhvatio za rezultat koji su dali aparati focusirani na razlichitim objektima sa razlichitim otvorima blende. Ne bih dalje da se uvlachim u diskusiju.

Abdee je napisao(la):
Nije bitno to... Rec je o vezivanju za brend...

ma ok, i ja se kao vezujem za sony ali...
[sve nesto gledam kako da prodam ovaj svoj...znate vec svi koji aparat :) ]

odlucio sam da kupim Pro 1, nisam vam rekao? :d :d :d

seriously, u nasem konkretnom slucaju, rec je o smaranju i ismevanju.

nista lepse od foto-tehnicke diskusije... :D :d

Bocy je napisao(la):
Razlog za to je sto mu je za slikanje sa tribina potreban malo veci zum.
Medjutim, ta takmicenja se odigravaju u sportskim halama sa ne bas najboljim osvetljenjem.

Za iole kvalitetnije slike pri ovakvim uslovima jedino je rešenje DSLR ili eventualno neki od longzoom modela sa stabilizacijom slike, npr Panasonic Lumix FZ10 ili FZ20, ili neke od Minolti A-serije kao i novi Nikon 8800. Sa aparatima niže klase od ovih teško da će napraviti iole upotrebljiv snimak

Ovde sam ja jako prozvan, sto sam rekao da mi je jak argument za c770 bio video mod gde na 512mb mogu da snimim 1h u 640x480, pa cu ipak da se nastavim, mada sam obecao da necu vise... Odmah da naglasim da nisam rekao da je video mod najbitniji kod foto aparata.

Ja sam coveku preporucio c770 jer je po MOM misljenju odlican aparat, a taj video mod mu je plus (i uz blic sa dve cevi |>> je razlika koja je za mene vredela 60$ koliko je skuplji od c765), a posto znam kakvo je ovde uopsteno misljene (tj pola vas ste ko papagaji samo ponavljate ono sto neko kaze...), znao sam da ce odmah u sledecoj poruci da mu bude preporucen a95... vise mogucnosti sam odmah stavio pod navodnike, jer mi je bilo jako smesno |))

Proveo sam jedno 2 meseca u biranju aparata... i ovde i na dizajnzoni sam bio imao topic na tu temu... procitao sam sve sto sam iskopao na netu, skinuo sve galerije slika, filmice, reviewove, komentare itd, ispipao sam sve aparate koje sam nasao po ns, da ne kazem da sam spopao decka na sred ulice da vidim s7000, jako me je zaprepasceno gledao |> Ovo me ne cini ekspertom, ali samo hocu da kazem koliko sam studiozan... Prvo sam shvatio da defintivno hocu zum >5x, tako da sam automatski odstranio jako velik procenat aparata.

Ono zasto nisam odabrao fz10/fz20 je VELICINA, koja meni jednostavno smeta i kraj, isto i za s7000. Fz3 sam takodje odbacio jer sam video brdo slika sa krivljenjem (barrel) i crnim uglovima (vidgeting), takodje je plastican. Plus za oly vec imam xd kartice i li10b baterije, dok bih za panasonica morao da kupujem iste, pri cemu originalne nisam prakticno nigde nasao, samo neke sakar i slicni krs po opakim cenama (>50$...) ocajan video na panasonicima mi je bio tek poslednji argument, tj zavrsni uz cinjenicu da nisam mogao da nadjem fz3 ni u jednoj pouzdanoj prodavnici u momentu kad sam porucivao c770, po ok ceni. Ali da me je fz3 odusevio slikama, verovatno bih ga uzeo i pored ostalih mana, jer mi se jako svidjao "na papiru", tj taj leica objektiv, f2.8, fokus lampa, relativno kompaktan...

Sto se canon s1 tice, jesam ja ovde bas toliko neozbiljno shvacen, pa kad nesto napisem, onda se jos neko nadje da to proverava?!?
S1 ima max ogranicenje fajla na oko 1gb, pri max kvalitetu snima 640x480 na 30fps i snimici izgledaju predobro (tj u rangu dv kamere slicne cene, bolje od bilo kog drugog aparata), ali na 1gb stane 10min (koja sekunda cak manje), a to sto si "negde procitao na netu", mozes okaciti... slike su po meni ruzne, tj daleko od onih koje pravi c770. Da ne pominjem da aparat ima mali pokretan ekran i da je sav plastican i koristi gomilu aa baterija. Ovo su meni sve minusi, u slucaju da nekom nije jasno.
Proveru svega sto sam ovde napisao potrazite na www.dcresource.com, ako mi neko i dalje ne veruje.

A95 i c770(765) necu uopste vise da poredim, jer kao sto je neko rekao babe i zabe, mada eto kad ste jovanu preporucili a95, uopste se nije odusevio, tako da ipak treba dozvoliti da nekom nesto sto preporucite ne odgovara...

Opticka stabilizacija nece biti od prterane vajde za fotkanje sporta u zatvorenom, jer je za sport bitna ekspozicija, sve duze od 1/100 (a i ovo je predugacko za neke sportove) ce da napravi duhove od sportista :)
Ja sam dosta slikao atletiku, ali tu su uslovi povoljniji (dnevno svetlo, sunce), i tek je 1/250 bilo prihvatljivo za neke brze dicipline.
A sto se S1 IS tice, super je aparat, ali (po meni) mozda malo precenjen, tj. preskup za to sto nudi.

Optichka stabilizacija bash za to sluzi, da umesto 1/100, koristish 1/60 ili 1/50 pod istim uslovima bez "duhova"....

Optichka stabilizacija bash za to sluzi, da umesto 1/100, koristish 1/60 ili 1/50 pod istim uslovima bez "duhova"....
Razmisli malo..... Govorimo o dinamicnim scenama, ljudi u pokretu.... Razmisli sto se stvaraju mutni snimci objekata u pokretu, ne zbog stresenja aparata vec....??

driver je napisao(la):

Postoje duhovi zbog drmanja aparata u rukama kada je ceka slika zamućena a postoje duhovi zbog kretanja objekta koji se snima kada je samo on zamućen. Stabilizacija slike pomaže kod ovih prvih duhova kada neutrališe drmusanje aparata ali nema nikakvog efekta na pomeranje objekta snimanja.

Cooler je lepo rekao da ako se objekat snimanja brzo kreće (sportski snimci) optička stabilizacija neće pomoći da on ne bude razmazan na snimku. JEDINI način da objekat koji se brzo kreće bude oštar na snimku (uz uslov da tačno izoštren) je velika brzina zatvarača. To veća, što se objekat brže kreće.

Tačno je da sa stabilizacijom slike možete koristiti iz ruke brzine zatvarača (shutter) i manje od 1/15 S jer ako vam se aparat pomeri za to vreme stabilizacija slike to kompenzuje ali ako se u toj petnaestini sekunde ono što snimate pomeri, to će na snimku biti razmazano.

Što opet priču vraća na DSLR - što svetliji objektiv i što viša ISO vrednost.

MOLIM VAS,udaljili ste se od teme,sad mi je hitno,imam samo jos par dana da donesem odluku!Dakle....imam SIGURNIH 300e (ukoliko se dokaze da je jos neki manji izdatak pokriven kvalitetom,OK)i zelim da znam koji digitalac (po mogucstvu gde)bi trebalo da kupim!
Molim vas,bez prevelike price,i udaljavanja od teme.Pomoc mi je zaista potrebna,i budite realni,ne branite svoje favorite ako to ne zasluzuju.HVALA!

Video sam un oglasima Premier (trebalo bi da je Toshiba brand) foto-aparat od 6 megapiksela, 2'' displej, li-ion baterija i 32 Mb SD kartica. Po meni je to isplativa kupovina na papiru ali vidim da ovde na forumu se ne pominje nista osim 2-3 branda i 4-5 modela. I da cena je oko 320 evra. Nikakva iskustva sa ovim modelima?

ja sam u beocompu drzao u ruci jedan od premier modela [3mp]...i zeleo da ga ispustim iz ruke ;)

nije slucajno sto toshiba ne zeli da stavi svoje ime na te aparate. [ako toshiba ima ikakve veze sa njima, to sam i ja cuo ali nisam istrazivao]

u sobi hot hardware jedan covek prodaje nove aparate sa mesec dana garancije za zaista smesne pare pa ako nisi alergican na takve kombinacije predlazem da pogledas...

A80/95, sony W1...sta god da uzmes bices zadovoljan.

Kralju,
zvao sam lika i prodaju se aparati bez kablova, CD-a, .... Samo aparat!!! Zato je cena 30 € niza...
Da, garancija je 1 mesec jer on toliko dobija od dobavljaca!!!

sta mislite o A75 !?nasao sam ga za 19380din sa 32mb karticom,drzacem , usb kablom,kablom za tv.Punjac je jos oko 2500 a 256mb oko 1800.u pitanju je NT soft.Da podsetim,kupovina MORA da bude legalna,znaci racun i sve to.Jel to ok cena?Jel moze mozda nege a95 da se nadje za do 350e.Jel vredi dati toliko para vise za njega?Hvala

jel moze neko da me kontaktira na private i da mi kaze gde da kupim (u kojij ) radnji najpovoljnije gore pomenute digitalce ili neke u toj klasi?
Hvala...e da Jel moze mozda nege a95 da se nadje za do 350e,ili koliko vec kosta?Ja sam video na jednom mestu za 394e.Jel vredi dati toliko para vise za njega?Hvala

o tom aparatu i celoj A seriji Canon-a je bilo toliko reci ovde da je suvisno pricati dalje a ne ici u krug.

ako ulazis u svet digitalaca, cak ni A60 ne bi bio los izbor pa nece ni njegovi brojni naslednici. [mozda pokusati da se izbegne a85]

Poslednja izmena:
Ali gdeeeeeee da kupim bre!Primer:u jednoj radnji a75 kosta 19380din.....u sledecoj=22100din a u TRECOJ NEVEROVATNIH 27300din ! ! !pa ***** ti Srbiju...da napomenem da je sadrzina paketa ista(bez punjaca i extra memorije )
Sutra moram da odlucim , ljudi pomagajte....i DA LI DATI PARE ZA a95 ! !??? Mozda neki fuji?aaaaaaaa :(

Pozdrav svima,
Potrebna mi je mala pomoc oko izbora digitalca. Otprilike ono sto me interesuje je, posto cesto planinarim, neki long zoom, sa 4 i vise MP, zadovoljavajucim kvalitetom slike, izdrzljivom Li-Ion baterijom. Ovako pregledajuci reviewse, za oko mi je zapalo par njih: Nikon 4800, Konica Minolta z2, z3, OlympusC 770, Panasonic FZ 10, Fuji S 5100, posebno vidim da su dosta hvaljene neke opcije Kodakovog DX 6490, pa me zanimaju vasa misljenja i iskustva, ako ih ima, sa ovim aparatom, mozda istaci neke prednosti i mane medju ovim navedenim. Posto nemam bas nikakvog iskustva sa digitalnim aparatima, svaka pomoc je dobrodosla. Unaprijed hvala. :D

za c770 ti jedini nece trebati JOS jedan ranac |)

Ako neko trazi super dobar digitalni aparat ja zaista preporucujem "KONIKA-MINOLTA Z2" aparat je vrhunski, 10x opticki zum , carl zainc optika, video mod(jedan od najboljih u toj klasi) aparat je ludilo, i mislim da sije sve aparate do 350€.

Vrh Dno