Šta je novo?

Pomoc!POmoc!Pomoc!

ManInBlack

Slavan
Učlanjen(a)
29.01.2006
Poena
304
Pomozite mi ljudi oko izbora aparata... Posto ce mi to biti prvi digitalac, a samim tim nisam neki zahtevan korisnik, potreban mi je neki aparat koji nije suvise komplikovan. Bitno mi je da slike ispadnu lepe i ostre pri 9x13 i eventualno 10x15.Takodje, bitno mi je koji se dobro snalazi u losim svetlosnim uslovima. Video mod mi nije toliko bitan, jedino da ima i zvuk! Za sada su mi u "igri" olympus mju mini s, nikon 5200, canon a510/520 i sony L1. Koji od ovih je po vama najbolji (i zasto), koji najbolje zadovoljava moje zahteve i da li mi preporucujete neki koji nije trenutno na mom spisku. Hvala svima! Pozdrav! :wave:

Pre nesto manje od godinu dana bio sam u istoj situaciji kao i ti. Tada sam odlucio da kupim A510 i mislim da nisam pogresio.
Slike u formatima koji su tebi potrebni 9x13 ili 10x15 su fenomenalne. Na snalazenje pri razlicitim svetlosnim uslovima nemam zamerke, Tu je i video mod koji je veoma dobar a snima i zvuk.
Kad pozelis da malo eksperimentises imas vise modova na raspolaganju od polu manuelnih do potpuno manuelnih.
Cenovno je veoma povoljan i mislim da nudi najbolji odnos cene, kvaliteta i funkcionalnosti.
Moze se naci za 150 evrica.
Ovo je vidjenje A510 sa mog amaterskog stanovista.

uzmi canon a 510 za te pare je definitivno najbolji,ja sam pre par dana kupio a 520 u sustini su isti.
pozdrav

Poslednja izmena:
A510 za 150e je favorit (cena, kvalitet )
Mana je sto ima (za razliku od prethodnika i naslednika) 2 baterije - ispoljava se u nesto duzoj pauzi ako slikas sa blicem.

Nikon-za izbegavanje!!!!
Drug ga ima,pravi katastrofalne slike,ispod proseka,cak mislim da bolje slike prave neki kung-fu aparati.
Jos jedan glas za A510.

Spotter je napisao(la):
reko i ostao ziv
UVEK! :smoke:
P.S:Nemoj da me teras da okacim slike slikane Nikonom 5600 da ti dokazem "sto sam ostao ziv" :mad:

Pre bih se pitao koliko osoba zna da slika, nego koliko je aparat dobar...

Niko nije ni rec napisao o olympus mju mini s... Kakva su iskustva sa njim? Za sada sam najblizi a510... Hvala svima na odgovorima! Naravno, pisite jos!

nesharm je napisao(la):
Pre bih se pitao koliko osoba zna da slika, nego koliko je aparat dobar...
Ima veeelike istine!
Ali,ako je uredjaj/aparat los mozes ti da budes majstor koliko hoces...
Primer koji mi je prvo pao napamet: Daj Shumaheru losu formulu koja slabo ide...Moze da ga ganja do sutra...(Bas sam imao inspiraciju :wall: )

Axel DPS je napisao(la):
Ajde okaci, mozda si upravu!

Ako nekog bas zanima kvalitet slika neka mi pusti mail na pm da ne kacim ovde,slike su igrom slucaja privatnog karaktera(nisu "bezobrazne" :S: ,da odmah napomenem)

Poslednja izmena:
ja imam 5200, i zadovoljan sam. doduse nisam expert, ali slike mi deluju super, osetno bolje od nekih jeftinijih aparata (ne mislim na a510), a i video zapis je odlican. jedino je pitanje da li ti njegova cena odgovara.

EM2000 je napisao(la):
Ima veeelike istine!

Na benchu je do nedavno bio aktivan jedan lik (Sublimed) , koji je sa jeftinijim Canonom A40 pravio f-e-n-o-m-e-n-a-l-n-e slike, o kakvim masa ljudi sa DSLR-ovima moze samo da sanja...
A A40 je, ko se ne seca, za sadasnje prilike (i za tog Nikona 5600) praistorijski krsh od aparata.
Mislim da se tu pre radi o nepoznavanju aparata kao ni osnova fotografije.

Koliko ja znam, cena 5200 je oko 21000din. Nije mi problem ni 25000 samo da je aparat ok! Ljudi, dajte par reci o mju mini s!

A40 je kvalitetniji od svih A kasnije, problem je samo u kolichini megapixela ;) Naravno, ovo nema veze sa Andrijinim fenomenalnim slikama (Sublimed na forumu)...

EM2000 je napisao(la):
Ima veeelike istine!
Primer koji mi je prvo pao napamet: Daj Shumaheru losu formulu koja slabo ide...Moze da ga ganja do sutra...(Bas sam imao inspiraciju :wall: )

Ako nekog bas zanima kvalitet slika neka mi pusti mail na pm da ne kacim ovde,slike su igrom slucaja privatnog karaktera(nisu "bezobrazne" :S: ,da odmah napomenem)

Pre bih rekao da nisi dobro procitao sta sam napisao. Mozes da imas i dobar DSLR, ako ne znas da slikas, bice fotke gore nego na Yakumo aparatima.

Ja imam Olympusa mju 300 i prezadovoljan sam sa njime. Naravno to onako amaterski receno. Oni generalno imaju odlicnu optiku ali opet ti sve to zavisi od modela do modela. Negde sam cuo da je taj mini za izbegavanje ali me nemoj drzati 100% za rec. Po mom misljenju on je nekako premali za komotno slikanje pogotovu za nekoga ko ima vecu ruku. Ako hoces olympus bolje razmisli o nekom boljem modelu iz mju serije.

Sto se tice tvog odabira ja bih ti tu preporucio Canona jer ima najbolji odnos cena/performanse. A pogotovu sto se tice amaterske upotrebe.

Ako mozes da izdvojis 25000 onda mozes da razmislis i o Canon A610.

Za dan-dva treba da bude plata, pa cu jos ta dva dana da razmisljam... Mislim da cu ipak uzeti a510! Za a610 nemam potrebe jer za 10x15 je dovoljno 3.2 mp, mislim bar. Nekako sam olympus otpisao, tako da jos razmisljam a510 ili 5200, ali kao sto sam vec napisao, najverovatnije uzimam canon!

u cenu uracunaj:
- 4 punjive baterije (>2000mAh) + punjac
- SD karticu >256MB
- torbicu (eventualno)

Sto se tice kartica, znam da ako uzmem olympus da ce kartice biti PAPRENE. Sto se tice torbice, uz olympus se dobija gratis, a za baterije jedino ako cu rezervnu da kupim(koliko sam cuo, to je pod obavezno sto se tice olympusa!). Za a510 i 5200 kartice su osetno jeftinije, ali zato moram da kupim baterije + punjac! Dajte jos neki predlog, a ja cu da javim za sta sam se odlucio i kada ga kupim da li sam se zeznuo ili ne!

ManInBlack je napisao(la):
Za dan-dva treba da bude plata, pa cu jos ta dva dana da razmisljam... Mislim da cu ipak uzeti a510! Za a610 nemam potrebe jer za 10x15 je dovoljno 3.2 mp, mislim bar. Nekako sam olympus otpisao, tako da jos razmisljam a510 ili 5200, ali kao sto sam vec napisao, najverovatnije uzimam canon!

Za 10x15 je dovoljno i 2Mpix-a, ali kod većih senzora, ostaje ti više "lufta" za kropovanje, tako da od viška mpix-a glava ne boli (bar u većini slučajeva)

Da, sto se a510 tice sve mi to treba! Koliko otprilike kostaju baterije + punjac?

Nisam imao prilike da uporedjujem da li je velika razlika u kvalitetu slike izmedju a510 i aparata sa filmom?

^ :D

ako ga poredis sa plasticnom igrackom od 100 dinara onda je bolji A510.

ako poredis A510 i npr. Nikon F6, onda naopako.

Poslednja izmena:
Takodje, kakvi su olympus mju mini s i nikon 5200 u odnosu na prosecan fotoaparat?
Ko pravi bolje fotke a510 u auto modu ili 5200?

Vrh Dno